Søk etter et domene

Det å velge et domenenavn kan være noe av det viktigste du gjør når du skal bli tilgjengelig på nett. Et domenenavn vises gjerne først og er derfor en stor del av brukernes førsteinntrykk av nettstedet ditt. Et velvalgt navn kan øke brukernes interesse og fremme nettrafikk, mens et dårlig navn kan ha motsatt effekt. Du bør derfor sette av nok tid og ressurser til å velge et godt domenenavn. Nedenfor finner du noen retningslinjer som kan hjelpe deg med i prosessen.

Lengden på navnet

Lengden på domenenavnet er en viktig faktor for hvor godt navnet er. Kortere navn fungerer gjerne bedre enn lengre navn. Lengre navn kan være mer beskrivende, men kortere navn er enklere å huske og skrive. Dette gjør det enklere for brukerne å navigere direkte til nettstedet ditt og reduserer også sjansen for at navnet feilstaves. Kortere domenenavn er dessuten mer gjenkjennelige og særegne. Et godt tips er å sørge for at navnet ikke består av mer enn tre til fire ord.

Søkeord

Hvis du inkluderer relevante søkeord i domenenavnet, kan domenenavnet bli ekstra nyttig. Domenenavn med beskrivende ord gjør det enkelt for førstegangsbesøkende å forstå og gjenkjenne hva nettstedet handler om, og det kan også forbedre mulighetene for at nettstedet vises for brukere som søker etter relaterte produkter eller tjenester. Hvis du for eksempel driver en kaffebar, kan ordene «kaffe» eller «kafe» være aktuelle som en del av domenenavnet ditt.

Sted kan også være aktuelt å ta med i beregningen når du velger søkeord. Hvis målgruppen din er begrenset til et bestemt område, kan det være lurt at dette kommer til syne i domenenavnet ditt. Da blir det enklere for målgruppen din å finne frem til nettstedet ditt, og det kan fungere som et filter for besøkende utenfor målgruppen din.

Merkevarebygging

En merkevare er det som gjør at et bestemt produkt eller en bestemt tjeneste er lett å kjenne igjen og oppfattes som unikt, noe som kan bidra til at domenet ditt skiller seg ut. Merkevarer gir mulighet for særpreg og lang levetid ettersom brukerne raskt gjenkjenner etablerte og anerkjente merker. Det kan ta tid å utvikle en merkevare, men en vellykket merkevare kan gi stort utbytte for nettstedets popularitet. Det finnes mange muligheter når du gir merkevaren din et navn, men vær oppmerksom på eksisterende merker og varemerker. Se Ting du bør unngå.

Domeneendelser

Det er viktig at du tenker over hvilken domeneendelse du vil ha (toppdomenet til domenenavnet ditt). Det vanligste toppdomenet er .com, men i Google Domains kan du velge mellom en rekke toppdomener som dekker mange ulike bruksområder, alt fra .academy til .zone. Du finner hele listen her. Med disse alternative endelsene kan du få et større særpreg for domenenavnet ditt, og nettstedets formål og verdier kommer tydeligere frem. I stedet for johnscoffee.com kan du heller bruke for eksempel johns.coffee. Alternative toppdomener har dessuten ingen negativ påvirkning på søkerangeringen din.

Ting du bør unngå

Enkelte ting kan gi et negativt inntrykk av domenenavnet, inkludert følgende:

• Bruk av tall eller bindestreker i domenenavnet. Dette fører ofte til at nettstedet oppfattes som mindre troverdig eller mindre legitimt.
  • Feilstavelser av eksisterende ord eller bedrifter. Dette kan føre til at nettstedet blir mistenkt for spredning av nettsøppel eller nettfisking.

• Likhet med en eksisterende merkevare eller et eksisterende varemerke. Hvis du gir nettstedet ditt et navn som ligner en eksisterende bedrift, og legger ut innhold som oppfattes som lignende som en annen bedrifts innhold, kan du bli beskyldt for brudd på opphavsretten eller misbruk av merkevarer. Dette kan føre til juridiske konsekvenser og at domenet ditt suspenderes.