Dynamische DNS

Met dynamische DNS kunt u uw domein of een subdomein omleiden naar een bron achter een gateway met een dynamisch toegewezen IP-adres.

Als u dynamische DNS wilt gebruiken met Google Domains, moet u een synthetische record met dynamische DNS instellen. Deze synthetische record:

• Stelt een A-record in voor uw domein of subdomein waarmee de naamservers van Google weten dat ze een dynamisch IP-adres kunnen verwachten.
  • Genereert een gebruikersnaam met wachtwoord waarmee uw host of server het nieuwe IP-adres aan de naamservers van Google kan doorgeven.

Wanneer u de synthetische record met dynamische DNS heeft ingesteld, moet u op uw host of server (de bron achter de gateway) of op de gateway zelf een client-programma instellen dat wijzigingen in het IP-adres detecteert en (met de gegenereerde gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord) het nieuwe adres doorgeeft aan de naamservers van Google.

Opmerking: Dynamische DNS werkt alleen met IPv4-adressen. IPv6-adressen worden meestal niet dynamisch toegewezen.

Een synthetische record met dynamische DNS instellen

1. Klik in de navigatiebalk op Mijn domeinen en vervolgens op uw domeinnaam.
  2. Klik op het tabblad DNS .
  3. Scrol omlaag naar Synthetische records.
  4. Selecteer Dynamische DNS in de lijst met synthetische recordtypes.
  5. Typ de naam van de bron die u wilt toewijzen aan een dynamisch IP-adres. Dit is een subdomein of '@' voor uw standaarddomein (uw hoofddomein of domeinnaam zonder www-voorvoegsel).
  6. Als u subdomein heeft geselecteerd, voert u de naam van het subdomein in.
  7. Klik op Toevoegen.
  8. De dynamische DNS-record wordt gemaakt in uw lijst met synthetische records. Klik op het driehoekje aan de linkerzijde van de record om de bijbehorende waarden te bekijken.
  9. Klik op Gegevens bekijken om de gebruikersnaam en het wachtwoord van deze record weer te geven.
  10. Onthoud de gebruikersnaam en het wachtwoord van de synthetische record. U heeft deze nodig voor het configureren van uw gateway of de client-software waarmee u contact legt met de naamservers van Google.

U kunt de record bewerken of verwijderen met de knoppen Bewerken en Verwijderen naast de record.

Tip: Een jokerteken (*) toewijzen aan een dynamische bron:

U kunt geen jokerteken gebruiken in een dynamische DNS-record, maar met een CNAME-record kunt u wel een jokerteken omleiden naar uw domeinnaam zonder www-voorvoegsel of naar een specifiek subdomein.

1. Maak een dynamische DNS-record voor uw domeinnaam zonder www-voorvoegsel met @ (@.example.com) of voor het subdomein waarnaar u het jokerteken wilt omleiden.
  2. Maak een CNAME-record waarmee u * (het jokerteken) omleidt naar uw domeinnaam zonder www-voorvoegsel of uw subdomein. Zie Bronrecords voor hulp bij het maken van een CNAME-record.

Een client-programma instellen op uw gateway, host of server

Er zijn verschillende populaire dynamische DNS-clients in gebruik, zoals DDclient en INADYN. Daarnaast hebben de meeste routers software ingebouwd om wijzigingen in IP-adressen te detecteren en door te geven aan de naamservers.

Opmerking: Google Domains gebruikt het protocol dyndns2.

Configureer uw dynamische DNS-client met:

• Provider (of DNS of service): de naam van uw DNS-provider.
  • Gebruikersnaam (of inloggegevens): de gegenereerde gebruikersnaam in de dynamische DNS-record.
  • Wachtwoord (of inloggegevens): het gegenereerde wachtwoord in de dynamische DNS-record.

Wanneer de record is gemaakt en de client-software is geconfigureerd, kunt u deze testen door het subdomein en domein in te voeren in een webbrowser (of geschikte client) en te controleren of deze verbinding maakt met de juiste bron.

Voorbeelden

DDclient biedt nu ondersteuning voor Google Domains.

DDclient met ondersteuning voor Google Domains

ddclient.conf-invoer:

ssl=yes

protocol=googledomains

login=generated_username

password=generated_password

your_resource.your_domain.tld

Algemene client-configuratievoorbeelden:

DDclient
zonder ondersteuning voor Google Domains
INADYN

Voorbeelden van ddclient.conf-invoer:

protocol=dyndns2

use=web

server=domains.google.com

ssl=yes

login=generated_username

password=generated_password

your_resource.your_domain.tld

Voeg het volgende toe aan uw inadyn.conf

system default@domains.google.com

username generated_username

password generated_password

alias sub.domain.tld

De API gebruiken om uw dynamische DNS-record te updaten

Uw dynamische DNS-record wordt automatisch geüpdatet door client-software voor dynamische DNS. U kunt updates handmatig uitvoeren met de API door een POST-verzoek (GET mag ook) naar de volgende URL uit te voeren:
https://domains.google.com/nic/update

De API vereist HTTPS. Hier volgt een voorbeeldaanvraag:
https://username:password@domains.google.com/nic/update?hostname=subdomain.yourdomain.com&myip=1.2.3.4

Opmerking: U moet eveneens een user-agent instellen in uw verzoek. Webbrowsers voegen deze over het algemeen voor u toe bij het testen via de bovenstaande URL. Het uiteindelijke HTTP-verzoek dat u naar onze servers stuurt, moet er in ieder geval ongeveer zo uitzien:

Voorbeeld van HTTP-verzoek:
POST /nic/update?hostname=subdomain.yourdomain.com&myip=1.2.3.4 HTTP/1.1
Host: domains.google.com
Authorization: Basic base64-encoded-auth-string User-Agent: Chrome/41.0 your_email@yourdomain.com

Parameters van verzoek:

Parameter Vereist/optioneel Beschrijving
username:password Vereist De gegenereerde gebruikersnaam en het wachtwoord voor de host die moet worden geüpdatet.
hostname Vereist De hostnaam die wordt bijgewerkt.
myip Optioneel
(vereist als u een IPv6-adres heeft)
Het IP-adres waarop de host wordt ingesteld. Indien u het adres niet opgeeft, gebruiken we het IP-adres van de agent die het verzoek heeft verzonden.

Let op: myip is vereist als uw agent gebruik maakt van een IPv6-adres, omdat voor dit verzoek een IPv4-adres moet worden gebruikt. U kunt het IP-adres van uw agent controleren via https://domains.google.com/checkip.

offline Optioneel Hiermee wordt de huidige host ingesteld op de status offline. Als een updateverzoek wordt uitgevoerd op een offline host, wordt de host uit de status offline gehaald.
De toegestane waarden zijn
  • yes
  • no

Zodra het verzoek is verwerkt, wordt een van de volgende reacties geretourneerd.

Zorg ervoor dat u het antwoord correct interpreteert, anders loopt u het risico dat uw client wordt geblokkeerd in ons systeem.
Reactie Status Beschrijving
good 1.2.3.4 Gereed De update is geslaagd. Deze reactie wordt gevolgd door een spatie en het bijgewerkte IP-adres. Probeer niet opnieuw te updaten voordat uw IP-adres is gewijzigd.
nochg 1.2.3.4 Gereed Het opgegeven IP-adres is al ingesteld voor deze host. Probeer niet opnieuw te updaten voordat uw IP-adres is gewijzigd.
nohost Fout De hostnaam bestaat niet, of dynamische DNS is niet ingeschakeld ervoor.
badauth Fout De combinatie gebruikersnaam/wachtwoord is niet geldig voor de opgegeven host.
notfqdn Fout De opgegeven hostname is geen geldige, volledig gekwalificeerde domeinnaam.
badagent Fout Uw dynamische DNS-client verstuurt ongeldige verzoeken. Zorg ervoor dat de user-agent is ingesteld in het verzoek. Probeer alleen een IPv4-adres in te stellen. IPv6 wordt niet ondersteund.
abuse Fout Dynamische DNS-toegang voor de hostnaam is geblokkeerd doordat eerdere reacties niet correct zijn geïnterpreteerd.
911 Fout Er is een fout opgetreden bij ons. Wacht 5 minuten en probeer het dan opnieuw.