Dynaaminen DNS

Dynaamisen DNS:n avulla voit ohjata verkkotunnuksesi tai aliverkkotunnuksesi sellaisen yhdyskäytävän päässä olevaan resurssiin, jolla on dynaaminen IP-osoite.

Jotta voit käyttää DNS:ää Google Domainsin kanssa, sinun on määritettävä dynaamiselle DNS:lle synteettinen tietue. Tämä synteettinen tietue

• määrittää verkkotunnuksellesi tai aliverkkotunnuksellesi A- tai AAAA-tietueen, jonka ansiosta Googlen nimipalvelimet osaavat odottaa dynaamista IP-osoitetta
  • luo käyttäjätunnuksen ja salasanan, jonka avulla isäntä tai palvelin kertoo uuden IP-osoitteen Googlen nimipalvelimille.

Kun olet määrittänyt dynaamisen DNS:n synteettisen tietueen, sinun täytyy perustaa isännälle tai palvelimelle (yhdyskäytävän päässä olevalle resurssille) tai itse yhdyskäytävään asiakasohjelma, joka havaitsee IP-osoitteen muutokset ja ilmoittaa uuden osoitteen Googlen nimipalvelimille luodun käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla.

Huom. Dynaaminen DNS tukee sekä IPv4- että IPv6-osoitteita.

Dynaamisen DNS:n synteettisen tietueen määrittäminen

1. Kirjaudu Google Domainsiin.
  2. Valitse verkkotunnuksesi nimi.
  3. Avaa valikko Valikko.
  4. Klikkaa DNS.
  5. Vieritä alas kohtaan Synteettiset tietueet.
  6. Valitse synteettisen tietueen tyypeistä Dynaaminen DNS.
  7. Kirjoita sen resurssin nimi, jolle aiot määrittää dynaamisen IP-osoitteen. Resurssi voi olla oletusverkkotunnuksesi (pääverkkotunnuksen) @- tai aliverkkotunnus.
  8. Jos valitsit aliverkkotunnuksen, kirjoita sen nimi.
  9. Valitse Lisää.
  10. Dynaamisen DNS:n tietue luodaan synteettisten tietueiden luetteloon. Katso tietueen arvot klikkaamalla tietueen vierestä laajennuskolmiota.
  11. Valitse Näytä kirjautumistiedot, jotta näet tietueelle luodun käyttäjätunnuksen ja salasanan.
  12. Merkitse synteettiselle tietueelle luotu käyttäjätunnus ja salasana muistiin. Tarvitset niitä, jotta voit määrittää yhdyskäytävän tai asiakasohjelman ottamaan yhteyttä Googlen nimipalvelimiin.

Tietueen vieressä olevilla Muokkaa- ja Poista-painikkeilla voit muokata tietuetta tai poistaa sen.

Asiakasohjelman määrittäminen yhdyskäytävälle, isännälle tai palvelimelle

Käytettävissä on useita suosittuja dynaamisen DNS:n asiakasohjelmia, kuten DDclient ja INADYN. Lisäksi useimmissa reitittimissä on ohjelma, joka havaitsee IP-osoitteen muutokset ja ilmoittaa ne nimipalvelimille.

Huom. Google Domains käyttää dyndns2-protokollaa.

Määritä dynaamisen DNS:n asiakasohjelmasi seuraavasti:

• tarjoaja (tai DNS tai Service): DNS-tarjoajasi nimi
  • käyttäjätunnus: dynaamiseen DNS-tietueeseen luotu käyttäjätunnus
  • salasana: dynaamiseen DNS-tietueeseen luotu salasana.

Kun olet luonut tietueen ja määrittänyt asiakasohjelman, kirjoita aliverkkotunnus ja verkkotunnus selaimeen (tai sopivaan asiakasohjelmaan) ja tarkista, että se yhdistää oikeaan resurssiin.

Esimerkkejä

DDclient tukee nyt Google Domainsia.

DDclient (Google Domains ‑tuki)

ddclient.conf-määritelmät:

ssl=yes

protocol=googledomains

login=luotu_käyttäjätunnus

password=luotu_salasana

oma_resurssi.oma_verkkotunnus.tld

Yleisesimerkkejä asiakasohjelman määrityksistä:

DDclient
(ei Google Domains ‑tukea)
INADYN

ddclient.conf-esimerkkimäärityksiä:

protocol=dyndns2

use=web

server=domains.google.com

ssl=yes

login=luotu_käyttäjätunnus

password=luotu_salasana

oma_resurssi.oma_verkkotunnus.tld

Lisää inadyn.conf-tiedostoon seuraavat:

system default@domains.google.com

username luotu_käyttäjätunnus

password luotu_salasana

alias sub.domain.tld

Sovellusliittymän käyttö dynaamisen DNS:n tietueen päivittämiseen

Dynaamisen DNS:n asiakasohjelma päivittää dynaamisen DNS:n tietueen automaattisesti. Voit tehdä manuaalisia päivityksiä sovellusliittymään kautta tekemällä POST-pyynnön (myös GET käy) seuraavaan osoitteeseen:
https://domains.google.com/nic/update

Sovellusliittymä edellyttää HTTPS-protokollaa. Esimerkkipyyntö:
https://käyttäjätunnus:salasana@domains.google.com/nic/update?hostname=aliverkkotunnus.verkkotunnus.com&myip=1.2.3.4

Huom. Pyyntöön on määritettävä myös käyttäjäagentti. Verkkoselaimet lisäävät sen yleensä edellä mainitun osoitteen testauksen yhteydessä. Googlen palvelimille lähetettävän lopullisen HTTP-pyynnön pitäisi näyttää suurin piirtein seuraavanlaiselta.

Esimerkki HTTP-pyynnöstä:
POST /nic/update?hostname=aliverkkotunnus.verkkotunnus.com&myip=1.2.3.4 HTTP/1.1
Host: domains.google.com
Authorization: Basic base64-encoded-auth-string User-Agent: Chrome/41.0 oma_sähköposti@verkkotunnus.com

Pyynnön parametrit:

Parametri Pakollinen/vapaaehtoinen Kuvaus
username:password Pakollinen Päivitettävälle isännälle luodut käyttäjätunnus ja salasana
hostname Pakollinen Päivitettävä isäntänimi
myip Valinnainen
(Pakollinen, jos käytössä on IPv6-osoite)
Se IP-osoite, jolle isäntä määritetään. Jos tätä tietoa ei ilmoiteta, käytetään pyynnön lähettäneen agentin IP-osoitetta.

Huom. Parametri myip on pakollinen, jos käytössä on IPv6-osoite. Voit tarkistaa agenttisi IP-osoitteen osoitteessa https://domains.google.com/checkip.

offline Valinnainen Määrittää nykyiselle isännälle offline-tilan. Jos päivityspyyntö tehdään offline-isännällä, isäntä poistetaan offline-tilasta.
Sallitut arvot:
  • yes
  • no

Pyynnön käsittelyn jälkeen palautetaan jokin seuraavista vastauksista.

Varmista, että tulkitset vastauksen oikein, Muuten Googlen järjestelmä saattaa estää asiakasohjelmasi.
Vastaus Tila Kuvaus
good 1.2.3.4 Onnistui Päivitys onnistui. Seuraavaksi tulee välilyönti ja päivitetty IP-osoite. Älä yritä uutta päivitystä, ennen kuin IP-osoitteesi vaihtuu.
nochg 1.2.3.4 Onnistui Tälle isännälle on jo määritetty kyseinen IP-osoite. Älä yritä uutta päivitystä, ennen kuin IP-osoitteesi vaihtuu.
nohost Virhe Isäntänimeä ei ole olemassa, tai sille ei ole otettu käyttöön dynaamista DNS:ää.
badauth Virhe Käyttäjätunnuksen ja salasanan yhdistelmä ei kelpaa määritetylle isännälle.
notfqdn Virhe Ilmoitettu isäntänimi ei ole kelvollinen verkkotunnuksen nimi.
badagent Virhe Dynaamisen DNS:n asiakasohjelmasi lähettää virheellisiä pyyntöjä. Varmista, että käyttäjäagentti on määritetty pyynnössä.
abuse Virhe Dynaamisen DNS:n pääsy isäntänimeen on estetty, koska aiempia vastauksia ei tulkittu oikein.
911 Virhe Googlen päässä tapahtui virhe. Odota 5 minuuttia ja yritä uudelleen.
conflict A
conflict AAAA
Virhe Oma A- tai AAAA-resurssitietue on ristiriidassa päivityksen kanssa. Poista kyseinen resurssitietue DNS-asetussivulta ja yritä päivittää uudelleen.