Köpa en domän

Så här köper du en domän:

Obs! Vill du veta om Google Domains är tillgängligt i ditt land läser du Tillgänglighet för Google Domains.

Steg 1: Sök efter en domän

1. Om du inte ser sökrutan klickar du på Sök efter domäner på vänster sida.
  2. Ange ett namn i sökrutan högst upp på sidan. Ange ett namn med tillägg (som exempel.com) eller bara namnet (som exempel) så visar Google Domains alla tillgängliga varianter.
  3. Granska sökresultaten och se om domänen är tillgänglig.
  4. Avgränsa sökningen vid behov. Google Domains söker automatiskt efter domänen med flera vanliga tillägg (toppdomäner).
    • Du kan lägga till fler tillägg genom att klicka på Lägg till tillägg på höger sida. Du hittar den fullständiga listan med tillgängliga domäner och deras priser här.
    • Vill du visa alla möjliga domänändelser för söksträngen klickar du på Alla ändelser.
    • Relaterade domännamn visas under de huvudsakliga sökresultaten.

Steg 2: Välj en domän

1. Välj en domän och lägg den i kundvagnen genom att klicka på knappen Lägg i kundvagnen .
  2. Välj fler domäner eller klicka på Visa kundvagn om du vill granska kundvagnen.

Steg 3: Köp domänen

1. Om kundvagnen ser bra ut klickar du på Fortsätt till kassan.
  2. I popuprutan Bekräfta kontaktuppgifter gör du följande:
    • Ange eller bekräfta dina kontaktuppgifter.

De här uppgifterna används som offentliga kontaktuppgifter för domänen i WHOIS-databasen. I Kontaktuppgifter hittar du anvisningar för hur du ändrar kontaktuppgifterna när du har köpt domänen.

Obs! Det är bara den e-postadress du använder för inloggning till Google Domains som har åtkomst till ditt Google Domains-konto. Även om du anger ett annat namn eller en annan e-postadress på skärmen Kontaktuppgifter får inte den adressen åtkomst till Google Domains-kontot.

• Välj ett sekretessalternativ.
    • Välj att ta emot e-postmeddelanden (valfritt).
    • Klicka på Fortsätt.
  3. I fönstret för betalning med Google-kontot gör du följande:
    • Granska köpet.
    • Om allt ser bra ut klickar du på Köp.
    Mer information finns i Betala med ditt Google-konto.

Mer hjälp ...

Om att köpa domäner

När du ”köper” en domän registrerar du egentligen bara domänen för en period på 1 till 10 år och betalar de registreringsavgifter som medföljer. Du behåller rättigheterna till domänen under hela registreringsperioden. Eftersom det inte finns någon gräns för hur länge du kan förlänga registreringen av en domän kallas domänens innehavare ofta för domänens ägare.

Om du är osäker på hur många år du vill behålla domänen väljer du 1 år för att få tillgång till domänen. Du kan lägga till flera års registrering senare. Du kan också låta Google Domains förnya domänen automatiskt varje år.

Använda andra tecken än ASCII-tecken

Du kan använda tecken som inte är ASCII-tecken när du söker efter domäner. Google Domains hanterar två olika metoder för att ange tecken som inte är ASCII-tecken:

• Klistra in tecknen, till exempel グーグル, direkt i sökfältet.
  • Ange tecknen i punycode, till exempel xn--qcka1pmc.

Olika domänändelser hanterar olika uppsättningar av icke-ASCII-tecken. IANA (Internet Assigned Numbers Authority) har en lista med teckenuppsättningar som stöds av olika domäntillägg.

Resultat

Om domänändelsen inte hanterar de tecken du söker efter får du resultatet Domäntillägget har inte stöd för specialtecken eller Det är inte ett domännamn.

Premiumdomäner

Premiumdomäner är domäner som erbjuds till försäljning eller återförsäljning till ett premiumpris. Det finns två typer av premiumdomäner:

• Premiumdomäner på eftermarknaden – det här är domäner som erbjuds till återförsäljning till ett premiumpris. När du har köpt domänen kan du lägga till flera års registrering och förnya till toppdomänens ordinarie pris (till exempel 12 USD per år för .com).
  • Premiumdomäner från registret – det här är domäner som registret erbjuder till ett premiumpris. För överföring, registrering för flera år, förnyelse och återställning debiteras vanligtvis det ursprungliga premiumpriset och inte toppdomänens ordinarie pris.

Om du vill köpa en premiumdomän kan du behöva betala en avgift. Det är en engångskostnad som bestäms av innehavaren. Kostnaden läggs till i registreringsavgiften för Google Domains.

Tänk också på att bearbetningstiden kan vara betydligt längre när du köper en premiumdomän och handla om allt från några minuter till flera dagar. Det beror på att en premiumdomän, till skillnad för köp av vanliga domäner, måste överföras från den nuvarande innehavaren till dig.

.us-domäner

Begränsningar gäller för .us-toppdomäner. En innehavare måste vara:

1. en fysisk person (i) som är amerikansk medborgare, (ii) som är permanent bosatt i USA eller något av dess territorier, eller (iii) vars primära hemvist är i USA eller något av dess territorier
  2. en amerikansk enhet eller organisation (i) i någon av USA:s femtio (50) delstater, District of Columbia eller något av USA:s territorier, eller (ii) organiserad eller på annat sätt bildad enligt lagstiftningen i en av USA:s delstater, District of Columbia eller något av USA:s territorier (inklusive en federal, statlig eller lokal myndighet i USA eller en politisk underavdelning till en sådan, och ideella organisationer baserade i USA) eller
  3. en utländsk enhet eller organisation med bona fide-närvaro i USA eller något av dess territorier.

Du hittar mer information i www.neustar.us/. När du köper en .us-domän måste du besvara följande frågor:

• Vilken beskrivning stämmer bäst in på dig?
  • Vad använder du din .us-domän till?

Obs! Privat registrering är inte tillgänglig för .us-domäner. Mer information finns i Privat registrering.

Sökresultat

Sökresultaten varierar beroende på namnet du anger.

• Tillgänglig

Om domänen är tillgänglig visar Google Domains domänen tillsammans med de tillgängliga toppdomänerna. Exempelvis: exempel.com, exempel.net, exempel.org.

• Inte tillgänglig

Om domänen inte är tillgänglig returnerar Google Domains en lista med tillgängliga namn som påminner om namnet på domänen du angav.

• Äger redan

Om du redan äger domänen returnerar Google Domains en lista med tillgängliga namn som påminner om namnet på domänen du äger.

• Flera söktermer

Om du anger flera söktermer (till exempel ”katter och hundar”) returnerar Google Domains en lista med tillgängliga namn som innehåller en eller flera av termerna (till exempel ”katterochhundar”).

• Ogiltiga tecken

Om du anger en sökterm som innehåller ogiltiga tecken (till exempel ”katter! & hundar!”) utelämnar Google Domains de ogiltiga tecknen och returnerar en lista med tillgängliga namn utifrån de giltiga tecken som återstår (”katterochhundar”). Giltiga tecken omfattar ASCII-bokstäverna A–Z (skiftlägesokänsligt), siffrorna 0–9 och bindestreck (-).

Nästa steg

• Nu när du har en domän är det dags att kolla in den! Läs mer om det i Visa domänen.