Google heeft een overeenkomst gesloten om alle domeinnaamregistraties van Google Domains te verkopen aan Squarespace, Inc. Squarespace is nu de feitelijke registreerder van je domein en de Servicevoorwaarden van Squarespace zijn van toepassing. Google zal je domein nog wel blijven beheren tijdens de overgangsperiode. Daarna wordt je domein overgezet naar Squarespace. Na de overdracht zijn je gegevens onderworpen aan het Privacybeleid van Squarespace. Meer informatie over de overeenkomst

Over WHOIS

Dit artikel biedt informatie over de volgende onderwerpen:
  • De inhoud van de WHOIS-database
  • De privacyinstellingen van je domein updaten
  • Een WHOIS-zoekopdracht uitvoeren
  • Berichten doorsturen via een geanonimiseerd e-mailadres

De inhoud van de WHOIS-database

In de WHOIS-database wordt informatie over domeinen opgeslagen, waaronder de volgende gegevens:
  • Aan de registratie verbonden contactgegevens van houders, beheerders en technische contacten
  • Registreerder van sponsoring
  • Maak-, update- en vervaldatums
  • Naamservers en domeinstatussen

Tip: In de WHOIS-database opgeslagen gegevens kunnen worden gepubliceerd. Dit is afhankelijk van de instellingen die de gebruiker heeft gekozen. Het register bepaalt ook welke velden worden weergegeven.

De privacyinstellingen van je domein updaten

Je kunt bepalen of de contactgegevens van je domein openbaar beschikbaar zijn. Soms kun je jouw contactgegevens niet wijzigen, bijvoorbeeld tijdens een geschilonderzoek.

1. Log op je computer in bij Google Domains.
  2. Selecteer de naam van je domein.
  3. Open het menu Menu.
  4. Klik op Registratie-instellingen.
  5. Schakel Privacybescherming in of uit.

Contactgegevens vinden in WHOIS

Je kunt de contactgegevens van het domein bekijken in de WHOIS-database.

1. Zoek naar het domein in Google Domains.
  2. Klik onder Resultaten op Meer opties.
  3. Klik op Ontdek wie de eigenaar van dit domein is.

Tip: Als er geen overeenkomst is voor het domein in de WHOIS-database, zie je naast de naam een groen vinkje dat aangeeft dat het domein kan worden geregistreerd.

Thick en thin domeinregisters

ICANN classificeert domeinregisters als 'thick' of 'thin' op basis van de hoeveelheid informatie in de WHOIS-invoer van het domein. 'Thin' items, zoals .com en .net, retourneren alleen technische gegevens over het domein. 'Thick' items, zoals .info of .biz, bevatten gedetailleerde contact- en administratieve gegevens. Meer informatie over thick en thin items.

Berichten doorsturen via een geanonimiseerd e-mailadres

Als je je e-mailadres niet wilt weergeven op WHOIS, kan Google Domains een geanonimiseerd e-mailadres geven aan mensen die contact met je willen opnemen over je domein. Dit geanonimiseerde e-mailadres wordt elke 1 tot 2 dagen gewijzigd om spam te minimaliseren.

E-mails die naar dit adres worden gestuurd, worden doorgestuurd naar het e-mailadres voor contact dat je bij je registratie hebt opgegeven. Als je reageert met je echte e-mailadres, komt het antwoord van je echte e-mail en niet van je proxy.

Situaties waarin een geanonimiseerd e-mailadres wordt gebruikt:

• Als je privacybescherming aanstaat
  • Als je een thick domeinregister hebt, ongeacht of je privacybescherming aanstaat

Hoe mensen contact met je kunnen opnemen, is afhankelijk van je feitelijke registreerder. Je vindt je feitelijke registreerder in de lijst met domeinextensies:

• Als Key Systems je feitelijke registreerder is, worden naar het geanonimiseerde e-mailadres verzonden e-mails door WhoisProxy doorgestuurd naar het door jou opgegeven e-mailadres voor WHOIS.
  • Als Google Domains je feitelijke registreerder is, stuurt Google Domains alleen e-mails naar je door als deze zijn gestuurd via https://domains.google.com/contactregistrant.

Berichten die naar het geanonimiseerde e-mailadres worden verzonden, worden doorgestuurd naar het e-mailadres voor contact dat je bij je registratie hebt opgegeven.

Deze geanonimiseerde e-mailadressen of het doorsturen van e-mails worden automatisch ingesteld door Google Domains. Je kunt je geanonimiseerde e-mailadres in WHOIS opzoeken en bekijken. Het geanonimiseerde e-mailadres voor elk domein is dynamisch en wordt elke 1 tot 2 dagen gewijzigd om spam te minimaliseren.

Proxycontactgegevens voor gTLD's

Als de domeinextensie uit 3 of meer letters bestaat en je ervoor kiest privacybescherming aan te zetten, biedt Google meestal een tijdelijk proxy-e-mailadres voor je domein, zoals obrs8XXXlje@proxyregistrant.email.

WHOIS- en proxycontactgegevens voor ccTLD's

CcTLD's kunnen andere vereisten en beleidsregels hebben voor het verstrekken van contactgegevens voor registraties en hoe deze geregistreerde contactgegevens of contactgegevens van proxy's gebruiken. Bekijk ons overzicht van ondersteunde domeinextensies voor specifiek ccTLD-beleid, zoals het gebruik van proxycontactgegevens.