Squarespace, Inc. ja Google ovat solmineet sopimuksen, jonka seurauksena Squarespace ostaa kaikki Google Domainsin verkkotunnusten rekisteröinnit. Squarespace on verkkotunnuksen tietueen rekisteröijä, ja Squarespacen käyttöehtoja sovelletaan. Google ylläpitää verkkotunnusta siirtymäjakson aikana. Siirtymäjakson jälkeen verkkotunnus siirtyy Squarespaceen, ja siirron jälkeen dataan sovelletaan Squarespacen tietosuojakäytäntöäLue lisää sopimuksesta.

Tietoja WHOIS-hausta

Tässä artikkelissa kuvataan yleisesti
  • mitä WHOIS-tietokannassa on
  • miten verkkotunnuksen yksityisyysasetukset päivitetään
  • miten WHOIS-haku tehdään
  • miten sähköposti uudelleenohjataan anonymisoidusta osoitteesta.

Mitä WHOIS-tietokannassa on?

WHOIS-tietokannassa on verkkotunnuksia koskevia tietoja, kuten
  • rekisteröinnin yhteydessä annetut verkkotunnuksen haltijan, järjestelmänvalvojan ja teknisten yhteyshenkilöiden yhteystiedot
  • rekisteröijä
  • luonti-, päivitys- ja päättymispäivät
  • nimipalvelimet ja verkkotunnusten tila.

Huom. Käyttäjän valitsemista asetuksista riippuen WHOIS-tietokannassa olevat tiedot voivat olla joko julkisia tai piilotettuja. Rekisteri vaikuttaa siihen, mitkä kentät näkyvät.

Verkkotunnuksen yksityisyysasetusten päivittäminen

Voit valita, ovatko verkkotunnukseesi liittyvät yhteystiedot julkisesti saatavilla. Yhteystietoja ei välttämättä voi muuttaa esimerkiksi kiistan tutkinnan aikana.

1. Kirjaudu tietokoneella Google Domainsiin.
  2. Valitse verkkotunnuksesi nimi.
  3. Avaa valikko Valikko.
  4. Valitse Rekisteröintiasetukset.
  5. Laita yksityisyyden suojaus päälle tai pois päältä.

Yhteystietojen hakeminen WHOIS-tietokannasta

Verkkotunnukseen liittyviä yhteystietoja voi hakea WHOIS-tietokannasta.

1. Hae verkkotunnusta Google Domainsista.
  2. Valitse Tulokset-kohdasta Lisää vaihtoehtoja.
  3. Klikkaa Katso, kuka omistaa tämän verkkotunnuksen.

Vinkki: Jos verkkotunnusta ei ole WHOIS-tietokannassa, nimen vieressä näkyy vihreä tarkistusmerkki , joka kertoo, että verkkotunnus on rekisteröitävissä.

Paksut ja ohuet verkkotunnusrekisterit

ICANN luokittelee verkkotunnusrekisterit ”ohuiksi” tai ”paksuiksi” sen mukaan, kuinka paljon sisältöä verkkotunnuksen WHOIS-tiedoissa on. Ohuet rekisterit (kuten .com- ja .net-osoitteiden rekisterit) sisältävät ainoastaan verkkotunnusta koskevia teknisiä tietoja. Paksut rekisterit (kuten .info- ja .biz-osoitteiden rekisterit) sisältävät tarkat yhteystiedot ja hallinnolliset tiedot. Lue lisää ohuista ja paksuista rekistereistä.

Sähköpostin uudelleenohjaus anonymisoidusta osoitteesta

Jos et halua sähköpostiosoitteesi näkyvän WHOIS-tietokannassa, Google Domains voi näyttää anonymisoidun sähköpostiosoitteen ihmisille, jotka haluavat ottaa sinuun yhteyttä verkkotunnukseesi liittyvissä asioissa. Anonymisoitu sähköpostiosoite muuttuu 1–2 päivän välein roskapostin vähentämiseksi.

Kaikki tähän osoitteeseen lähetetyt viestit lähetetään edelleen rekisteröinnin yhteydessä antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Jos kuitenkin vastaat oikealla sähköpostiosoitteellasi, vastaus lähtee oikeasta sähköpostiosoitteestasi eikä edelleen lähetykseen käytetystä sähköpostiosoitteesta.

Anonymisoituja sähköpostiosoitteita käytetään esimerkiksi, jos

• yksityisyyden suojaus on päällä
  • sinulla on paksu verkkotunnuksen rekisteri (riippumatta siitä, onko yksityisyyden suojaus päällä vai ei).

Riippuu tietueen rekisteröijästä, miten sinuun voidaan ottaa yhteyttä. Voit katsoa oman tietueesi rekisteröijän verkkotunnusten päätteiden luettelosta.

• Jos tietueen rekisteröijä on Key Systems, WhoisProxy lähettää anonymisoituun sähköpostiosoitteeseen lähetetyt sähköpostit edelleen antamaasi WHOIS-sähköpostiosoitteeseen.
  • Jos tietueen rekisteröijä on Google Domains, Google Domains ohjaa sähköpostit edelleen sinulle vain, jos ne lähetetään osoitteessa https://domains.google.com/contactregistrant.

Anonymisoituun sähköpostiosoitteeseen lähetetyt viestit lähetetään edelleen rekisteröinnin yhteydessä antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Google Domains määrittää nämä anonymisoidut sähköpostiosoitteet ja sähköpostin edelleen lähetyksen automaattisesti. Jos haluat nähdä anonymisoidun sähköpostiosoitteesi, hae sitä WHOIS-tietokannasta. Kunkin verkkotunnuksen anonymisoitu sähköpostiosoite vaihtuu 1–2 päivän välein roskapostin määrän vähentämiseksi.

Välityspalvelimen yhteystiedot gTLD-verkkotunnuksille

Jos verkkotunnuksen päätteessä on vähintään kolme kirjainta ja laitat yksityisyyden suojauksen päälle, Google tarjoaa verkkotunnuksellesi yleensä väliaikaisen välityssähköpostiosoitteen, kuten "obrs8XXXlje@verkkotunnuksenhaltijanvälitys.sähköposti".

WHOIS-yhteystiedot ja välityspalvelimen yhteystiedot ccTLD-verkkotunnuksille

CcTLD-verkkotunnuksilla voi olla erilaiset vaatimukset ja käytännöt rekisteröinnin yhteystietojen hallinnalle ja sille, miten ne käyttävät rekisteröityjä tai edelleen lähetykseen käytettäviä yhteystietoja. Jos haluat lisätietoja ccTLD-käytännöistä, kuten edelleen lähetyksen yhteystietojen käytöstä, katso yleiskatsaus tuetuista verkkotunnuksen päätteistä.