Google har ingått ett avtal med Squarespace, Inc. som köper upp alla domännamnsregistreringar av Google Domains. Squarespace är postens registrar för domänen och Squarespaces användarvillkor gäller. Google hanterar dock din domän under en övergångsperiod. Efter övergångsperioden flyttas din domän över till Squarespace. Vid överföringen omfattas dina uppgifter av Squarespaces integritetspolicyLäs mer om avtalet.

Om register och registrarer

Om du vill registrera en domän kan du samarbeta med registrarer som Google Domains. Google Domains samarbetar med register som Google Register för att få tillgång till domännamn för individer och företag.

Så här skiljer sig ett register och en registrar sig åt:

• Register: En organisation som hanterar administrativ data för domänerna och underdomänerna med de domänändelser som de utfärdar, bland annat zonfilerna med adresser till namnservrarna för varje domän.
  • Registrar: En organisation som hanterar registreringen av domännamn för ett eller flera register.

ICANN har ansvar för tillsyn av register och registrarer. Ytterligare information om register och registrarer är tillgängligt via InterNIC och IANA, två organisationer som tillhör ICANN.

Innehavare

En innehavare är den registrerade innehavaren av en domän. En innehavare äger rättigheterna till domänen under hela registreringsperioden. En domänregistrering kan förnyas på obestämd tid, upp till 10 år åt gången. En innehavare anses vara domänens ägare.

Registrar

Google Domains är en registrar. En registrar samarbetar med en innehavare, eller ägaren av en domän, och ett register.

Registrarer

• säljer domännamn
  • tillhandahåller registreringstjänster
  • erbjuder andra mervärdestjänster som är tillämpliga för domäner.

InterNIC har en katalog över ackrediterade registrarer på www.internic.com/regist.html.

Registrering

Registrering är den process då en innehavare registrerar en domän hos en registrar. En innehavare kan registrera en domän för en period från 1 till 10 år. När registreringsperioden löper ut kan innehavaren förnya eller förlänga registreringen. Innehavaren måste uppge kontaktuppgifter för registraren som införs i WHOIS-databasen.

Register

Ett register är en databas som innehåller innehavares uppgifter för huvuddomäner (google.com, exempel.com) under en viss toppdomän (.com).

Registeroperatören är den organisation som behandlar administrativ data för en eller flera toppdomäner eller domäner på lägre nivåer. Verisign ansvarar exempelvis för toppdomänerna .com, .net och .name. Registeroperatören får befogenhet att hantera en toppdomän via ICANN.

Läs mer om registrens roll i domännamnsregistreringen.