Google heeft een overeenkomst gesloten om alle domeinnaamregistraties van Google Domains te verkopen aan Squarespace, Inc. Squarespace is nu de feitelijke registreerder van je domein en de Servicevoorwaarden van Squarespace zijn van toepassing. Google zal je domein nog wel blijven beheren tijdens de overgangsperiode. Daarna wordt je domein overgezet naar Squarespace. Na de overdracht zijn je gegevens onderworpen aan het Privacybeleid van Squarespace. Meer informatie over de overeenkomst

Over registers en registreerders

Als je een domein wilt registreren, kun je samenwerken met registreerders zoals Google Domains. Google Domains werkt samen met registers zoals Google Registry om domeinnamen te kopen voor personen en bedrijven.

Het veschil tussen een register en een registreerder:

• Register: een organisatie die de administratieve gegevens beheert voor de domeinen en subdomeinen met de specifieke domeinextensies die onder de bevoegdheid van de organisatie vallen, zoals de zonebestanden met de adressen van de naamservers voor elk domein.
  • Registreerder: een organisatie die de registratie van domeinnamen beheert voor een of meer registers.

ICANN houdt toezicht op registers en registreerders. Meer informatie over registers en registreerders vind je via InterNIC en IANA, 2 organisaties die worden aangestuurd door ICANN.

Houder

Een houder is de geregistreerde eigenaar van een domein. Een houder bezit de 'rechten' op een domein voor de duur van de registratieperiode.De registratie van een domein kan onbeperkt worden verlengd, steeds met maximaal tien jaar.Een houder wordt als de 'eigenaar' van het domein beschouwd.

Registreerder

Google Domains is een registreerder. Een registreerder werkt met een houder, de eigenaar van een domein, en een register.

Registreerders:

• Verkopen domeinnamen
  • Leveren registratiediensten
  • Bieden andere diensten met toegevoegde waarde voor domeinen

InterNIC houdt op www.internic.com/regist.html een lijst bij met erkende registreerders.

Registratie

Registratie is het proces waarbij een houder een domein registreert bij een registreerder. Een registrant kan een domein registreren voor een periode van een tot tien jaar. Wanneer de registratieperiode afloopt, kan de registrant de registratie vernieuwen of verlengen. De houder moet de registreerder contactgegevens verstrekken om te worden opgenomen in de WHOIS-database.

Register

Een register is een database met informatie over houders voor domeinen op het 2e niveau (google.com, example.com) onder een bepaald topleveldomein (.com).

Registers worden beheerd door organisaties die de administratieve gegevens voor een of meer topleveldomeinen of domeinen op een lager niveau bijhouden. Verisign is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor diverse topleveldomeinen, waaronder de domeinen .com, .net en .name. Een registeroperator is gemachtigd om een topleveldomein te gebruiken via ICANN.

Meer informatie over de rol van registers in je domeinnaamregistratie.