Hoe je Google-opslag werkt

Elk Google-account heeft 15 GB aan opslag die wordt gedeeld door Gmail, Google Drive en Google Foto's. Als je je opslagquotum wilt verhogen, kun je een Google One-lidmaatschap kopen (indien beschikbaar). Soms krijg je meer opslagruimte via een speciale promotie of gerelateerde aankoop. Meer informatie over hoe je ruimte vrijmaakt of upgradet en hoe je je opslag gebruikt

Wat van invloed is op de opslagruimte van je Google-account

Wat meetelt voor je opslagquotum

• Foto's en video's in oorspronkelijke kwaliteit waarvan een back-up is gemaakt in Google Foto's.
  • Foto's en video's van hoge kwaliteit (nu Opslagbesparing genoemd) of basiskwaliteit waarvan na 1 juni 2021 een back-up is gemaakt in Google Foto's. Foto's en video's waarvan je vóór 1 juni 2021 een back-up in hoge kwaliteit of basiskwaliteit hebt gemaakt, tellen niet mee voor de opslagruimte van je Google-account. Meer informatie over deze wijziging
  • Gmail-berichten en -bijlagen, ook uit de mappen Spam en Prullenbak.
  • Bestanden in Google Drive, waaronder pdf's, afbeeldingen en video's.
  • Opnamen van Meet-gesprekken.
  • Bestanden die zijn gemaakt of bewerkt in apps om samen te werken aan content, zoals Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren, Recorder en Jamboard.
    • Bestanden die na 1 juni 2021 zijn gemaakt of bewerkt, tellen mee voor je quotum.
    • Bestanden die vóór 1 juni 2021 zijn geüpload of voor het laatst zijn bewerkt, tellen niet mee voor je quotum.

Tip: WhatsApp-back-ups op Android tellen binnenkort mee voor je Google-accountopslag. Meer informatie over back-ups van WhatsApp

Als je de limiet hebt overschreden, betekent dit dat je meer opslagruimte gebruikt dan je beschikbaar hebt. Als je de opslaglimiet overschrijdt, heeft dat deze gevolgen:

• Je kunt geen nieuwe bestanden of afbeeldingen uploaden naar Google Drive.
  • Je kunt geen back-up van foto's en video's maken in Google Foto's.
  • Je kunt misschien geen e-mail sturen of krijgen via Gmail.
  • Je kunt geen nieuwe bestanden maken in samenwerkingsapps voor het maken van content, zoals Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren en Jamboard. Totdat je je opslaggebruik beperkt, kan niemand de betreffende bestanden bewerken of kopiëren.
  • Je kunt geen back-ups maken van nieuwe Recorder-bestanden.
  • Opmerking: Je kunt nog wel inloggen en toegang krijgen tot je Google-account.

Als je de limiet 2 jaar of langer hebt overschreden: als je geen ruimte vrijmaakt of meer ruimte koopt om weer onder de limiet te komen, kan al je content worden verwijderd uit Gmail, Google Foto's en Google Drive (waaronder bestanden van Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Tekeningen, Formulieren en Jamboard).

Voordat je content wordt verwijderd, doen we het volgende:

• We stellen je op de hoogte via e-mail en meldingen in de Google-producten. We nemen ten minste 3 maanden voordat content in aanmerking komt voor verwijdering contact met je op.
  • We geven je de mogelijkheid om verwijdering te voorkomen (door te betalen voor extra opslagruimte of bestanden te verwijderen).
  • We geven je de mogelijkheid om je content te downloaden uit onze services. Bekijk meer informatie over hoe je je Google-gegevens downloadt.

Hoe je weer onder de limiet komt

We bieden toegang tot opslagbeheertools waarmee je manieren kunt vinden om opslagruimte vrij te maken. Je kunt ook ruimte vrijmaken door je bestanden te downloaden naar je persoonlijke apparaat en ze daarna te verwijderen uit de cloudopslag.

Wil je meer opslagruimte voor Gmail, Drive en Foto's? Upgrade dan naar een groter opslagabonnement met Google One.

Veelgestelde vragen

Is dit beleid van toepassing op G Suite-/Workspace-accounts en consumentenaccounts?
Sommige wijzigingen met betrekking tot quota zijn van toepassing op bepaalde Google Workspace-, G Suite for Education- en G Suite for Nonprofits-abonnementen. Bekijk onze post over Google Workspace-updates voor meer informatie over hoe deze wijzigingen hierop van invloed zijn.
Is dit beleid van toepassing op Google Sites, Google Keep en andere apps voor het maken van content die hier niet worden vermeld? Hoe zit het met Blogger- en YouTube-content?

Het beleid voor overschrijding van quota is niet van toepassing op:

• Google Sites
  • Google Keep
  • Blogger
  • YouTube

Het inactiviteitsbeleid is van toepassing op alle content in je Google-account op en het account zelf.

Ik heb mijn quotum overschreden. Hoelang duurt het voordat mijn content wordt verwijderd?
Als deze wijziging op jouw account van toepassing is, proberen we het ruim van tevoren te laten weten (minimaal 3 maanden) voordat je content kan worden verwijderd. Je content komt in aanmerking voor verwijdering als je het opslagquotum langer dan 2 jaar overschrijdt. Als je zeker wilt weten dat je content niet wordt verwijderd, beperk je de hoeveelheid opslagruimte die je gebruikt of upgrade je naar een groter opslagabonnement met Google One.
Stellen jullie me op de hoogte voordat jullie mijn gegevens verwijderen?

Als deze beleidswijziging op jouw account van toepassing is, laten we je ten minste 3 maanden van tevoren weten dat je content kan worden verwijderd.

Hoe behoud ik content van een dierbare die is overleden?

We realiseren ons dat veel mensen overlijden zonder duidelijke instructies achter te laten over hoe hun online accounts moeten worden beheerd. Google kan samenwerken met naaste familieleden en vertegenwoordigers (in bepaalde omstandigheden) om content uit het account van een overleden gebruiker te halen. Meer informatie over onze procedure voor het aanvragen van gegevens van overleden gebruikers

Als je ons van tevoren wilt laten weten wat er met je gegevens moet gebeuren bij overlijden of langdurige inactiviteit, kun je Inactiviteitsvoorkeuren instellen.

Tip: De instellingen voor Inactiviteitsvoorkeuren overschrijven ons beleid voor inactieve accounts en accounts die de limiet overschrijden niet.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.