Presentera bilder med textning

När du presenterar bilder kan du aktivera automatisk textning som visar talarens ord i realtid.

Rekommenderade webbläsare och skärmläsare

Dokumentredigerare rekommenderar Chrome och:

• NVDA eller JAWS i Windows
  • ChromeVox i ChromeOS
  • VoiceOver i MacOS

Steg 1: Konfigurera mikrofonen

Om du vill använda textning med Google Presentationer måste datorns mikrofon vara påslagen och fungera.

Enheter och mikrofoner varierar, så se datorns handbok för anvisningar. Mikrofoninställningarna finns vanligen i Systeminställningar på Mac respektive Kontrollpanelen på PC.

Google Presentationer använder datorns mikrofon eller en extern mikrofon som är kopplad till datorn.

Steg 2: Presentera med textning

1. Anslut till internet.
  2. Öppna presentationen i Google Presentationer.
  3. Starta presentationen genom att klicka på Presentera eller tryck på kortkommandot för webbläsaren:
    • Chrome OS: Ctrl + Search + 5
    • Windows: Ctrl + F5
    • Mac: ⌘ + Skift + Retur
  4. Klicka på Fler alternativ Mer följt av Textningsinställningar följt av Aktivera eller inaktivera textning nere till vänster på skärmen Presentera eller tryck på kortkommandot i webbläsaren:
    • Chrome OS eller Windows: Ctrl + Skift + c
    • Mac: ⌘ + Skift + c
  5. När du talar visas textning längst ned på skärmen. Textning inte innehåller skiljetecken.
  6. Om du vill ändra textposition eller textstorlek klickar du på rullgardinsmenyn Nedåtpil bredvid CC.
  7. Om du vill stänga av textning klickar du på CC eller trycker på kortkommandot för webbläsaren.
    • Chrome OS eller Windows: Ctrl + Skift + c
    • Mac: ⌘ + Skift + c

Tips! Textning sparas inte.

Tips om textning

• Om du presenterar bilder i videokonferensprogram (till exempel Google Meet) visas textning på den delade skärmen. Skapa rätt förväntningar hos tittarna genom att berätta för dem att textningen kommer från Google Presentationer, inte från videokonferensprogrammet och att enbart presentatörens röst är textad.
  • Vissa tycker att textning är distraherande så du kanske vill fråga tittarna innan du aktiverar textning.
  • Textning och mikrofon stängs av automatiskt om det inte sker någon aktivitet på datorn under 30 minuter.

Felsöka textning

Testa följande om textningen inte fungerar:

• Minska bakgrundsljudet eller flytta dig till ett tystare rum.
  • Kontrollera mikrofoninställningarna i system- och webbläsarinställningarna.
  • Anslut en extern mikrofon.
  • Kontrollera att mikrofonen är ansluten och inte används av en annan app.
  • Ändra ingångsvolymen på din mikrofon.
  • Starta om datorn.
  • Rensa webbläsarens cacheminne.

Tips! Textningen drivs av maskininlärning. Det beror på högtalarens ljudingång, inklusive högtalarens accent, röstmodulering och intonation. Eftersom modeller för språkförståelse använder miljarder vanliga fraser och meningar för att automatiskt transkribera talade ord kan de också återspegla mänskliga kognitiva fördomar. Det innebär att textningen kanske inte är en fullständig och korrekt transkription av talarens ord. Google strävar efter att skapa produkter som fungerar bra för alla, och vi undersöker aktivt strategier för att motverka oavsiktliga fördomar och olika sätt att förbättra kvaliteten.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.