Tekstitysten käyttö diaesityksissä

Kun esität dioja, voit laittaa automaattiset tekstitykset päälle, jolloin puhe näkyy reaaliajassa.

Suositellut selaimet ja näytönlukuohjelmat

Docs-editorit suosittelee käyttämään Chromea ja seuraavia:

• NVDA tai JAWS (Windows)
  • ChromeVox (ChromeOS)
  • VoiceOver (macOS)

Vaihe 1: Mikrofonin käyttöönotto

Tietokoneen mikrofonin on oltava päällä, jotta voit käyttää tekstityksiä Google Slidesissa.

Laitteissa ja mikrofoneissa on eroja; tarkista ohjeet tietokoneen käyttöoppaasta. Mikrofonin asetukset ovat usein Järjestelmäasetuksissa (Mac) tai Ohjauspaneelissa (PC).

Google Slides käyttää tietokoneen mikrofonia tai tietokoneeseen liitettyä ulkoista mikrofonia.

Vaihe 2: Tekstitysten käyttö esittäessä

1. Muodosta yhteys internetiin.
  2. Avaa esitys Google Slidesissa.
  3. Voit aloittaa esityksen klikkaamalla Esitä tai painamalla selaimen pikanäppäintä:
    • Chrome-käyttöjärjestelmä: Ctrl + haku + 5
    • Windows: Ctrl + F5
    • Mac: ⌘ + vaihto + Enter
  4. Valitse esitysnäytön vasemmasta alakulmasta Lisäasetukset Lisääja sitten Tekstitysasetukset ja sitten Tekstitykset päälle/pois tai paina selaimen pikanäppäintä:
    • Chrome- tai Windows-käyttöjärjestelmä: Ctrl + vaihto + c
    • Mac: ⌘ + vaihto + c
  5. Tekstitykset näkyvät puhuessasi näytön alareunassa. Tekstitykset eivät sisällä välimerkkejä.
  6. Jos haluat muuttaa tekstin sijaintia tai kokoa, klikkaa Tekstitykset-kohdan vieressä olevaa avattavaa valikkoa Alanuoli.
  7. Voit laittaa tekstitykset pois päältä klikkaamalla Tekstitykset tai painamalla selaimen pikanäppäintä.
    • Chrome- tai Windows-käyttöjärjestelmä: Ctrl + vaihto + c
    • Mac: ⌘ + vaihto + c

Vinkki: Tekstityksiä ei tallenneta.

Vinkkejä tekstitysten käyttöön

• Jos esität dioja videokonferenssiohjelmiston (esim. Google Meet) kautta, tekstitykset näytetään jaetulla näytöllä. Suosittelemme varmuudeksi kertomaan yleisölle, että tekstitykset tulevat Google Slidesista eivätkä videokonferenssiohjelmistosta ja että ainoastaan puhujan puhe tekstitetään.
  • Jotkut henkilöt kokevat tekstitykset häiritseviksi, joten voi olla hyvä kysyä asiaa yleisöltä, ennen kuin otat tekstitykset käyttöön.
  • Tekstitykset ja mikrofoni laitetaan automaattisesti pois päältä, jos tietokonetta ei käytetä 30 minuuttiin.

Ratkaisuja tekstitysongelmiin

Kokeile seuraavia vinkkejä, jos tekstitykset eivät toimi:

• Vähennä taustahälyä tai siirry hiljaisempaan huoneeseen.
  • Tarkista mikrofonin asetukset järjestelmän ja selaimen asetuksista.
  • Liitä ulkoinen mikrofoni.
  • Tarkista, että mikrofoni on kytketty ja että se ei ole toisen sovelluksen käytössä.
  • Muuta mikrofonin tulon äänenvoimakkuutta.
  • Käynnistä tietokone uudelleen.
  • Tyhjennä selaimen välimuisti.

Vinkki: Tekstityksissä käytetään koneoppimista. Tulokset vaihtelevat esimerkiksi puhujan aksentin, äänenpainojen ja intonaation mukaan. Kielen havainnointimallit hyödyntävät miljardeja yleisimpiä ilmauksia ja virkkeitä puhuttujen sanojen litterointiin, joten virheelliset tulkinnat ovat myös mahdollisia. Tekstitykset eivät siis ole täysin tarkkoja, ja niistä voi puuttua osia puheesta. Googlen tavoitteena on luoda tuotteita, jotka soveltuvat mahdollisimman moniin tarpeisiin, joten teemme jatkuvaa tutkimus- ja kehitystyötä laadun parantamiseksi ja virheiden korjaamiseksi.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.