F.TOETS

Retourneert de kans met behulp van een F-toets voor gelijkheid van varianties. Bepaalt of het waarschijnlijk is dat twee steekproeven afkomstig zijn uit populaties met dezelfde variantie.

Gebruiksvoorbeelden

F.TOETS(A1:A5; B1:B5)

F.TOETS(A1:D3; A5:D7)

Syntaxis

F.TOETS(bereik1; bereik2)

• bereik1: de eerste steekproef van gegevens of groep cellen waarop de F-toets moet worden uitgevoerd.

• bereik2: de tweede steekproef van gegevens of groep cellen waarop de F-toets moet worden uitgevoerd.

Opmerkingen

• Niet-numerieke cellen in beide bereiken worden genegeerd in de berekening.

• Je kunt F.TOETS of F.TEST gebruiken om deze functie uit te voeren.

Zie ook

CHI.TOETS: Retourneert de kans met behulp van een Pearson-chikwadraattoets op de twee gegevensbereiken. Bepaalt de waarschijnlijkheid dat de waargenomen categorische gegevens uit een verwachte verdeling zijn verkregen.

F.VERDELING: Berekent de rechtszijdige F-kansverdeling (mate van diversiteit) voor twee gegevensverzamelingen met opgegeven invoer x. Deze kansverdeling wordt ook wel de Fisher-Snedecor-verdeling of de F-verdeling van Snedecor genoemd.

F.INVERSE: Berekent de inverse van de rechtszijdige F-kansverdeling. Deze kansverdeling wordt ook wel de Fisher-Snedecor-verdeling of F-verdeling van Snedecor genoemd.

T.TOETS: Retourneert de kans met behulp van de t-toets. Bepaalt of het waarschijnlijk is dat twee steekproeven afkomstig zijn uit dezelfde twee onderliggende populaties met hetzelfde gemiddelde.

Voorbeeld

Stel dat je wilt weten of de examenscores van dit semester een andere variabiliteit hebben dan het afgelopen semester. Geef de scores van elk semester als argumenten door aan F.TOETS. Omdat de p-waarde hoog is, kunnen we concluderen dat er geen significant verschil in variabiliteit in de examenscores is.

A B
1 Scores dit semester Scores afgelopen semester
2 92 84
3 75 89
3 97 87
6 85 95
6 87 82
7 82 71
8 79
9 Oplossing Formule
10 0,8600520777 =F.TOETS(A2:A8; B2:B7)

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.