Tillgänglighet för Google Dokument, Kalkylark, Presentationer och Teckningar

Google Dokument, Kalkylark, Presentationer och Teckningar är utformade för att fungera med skärmläsare, punktskriftsenheter, skärmförstoring med mera.

Använda en skärmläsare

Om du redan använder en skärmläsare på datorn, till exempel ChromeVox, NVDA, JAWS eller VoiceOver, följer du dessa steg för att komma igång.

Steg 1: Aktivera stöd för skärmläsare

Första gången du använder Google Dokument, Kalkylark eller Presentationer med en skärmläsare måste du aktivera stöd för skärmläsare:

1. Öppna Google Dokument, Kalkylark eller Presentationer och öppna en fil.
  2. På Verktyg-menyn väljer du Inställningar för tillgänglighet.
  3. Välj Aktivera stöd för skärmläsare.

Steg 2: Kontrollera inställningarna för skärmläsaren

För vissa skärmläsare kan du behöva anpassa inställningarna när du använder Google Dokument, Kalkylark, Presentationer eller Teckningar. Läs anvisningarna för skärmläsaren nedan.

ChromeVox

Om du använder ChromeVox i Chrome OS behöver du inte göra några ytterligare inställningar.

NVDA

I Windows använder du den senaste versionen av NVDA med den senaste versionen av Chrome.

Dokument, Presentationer och Teckningar

1. Öppna Google Dokument, Presentationer eller Teckningar och öppna en fil.
  2. Lyssna efter detta: ”Skärmläsarstöd har aktiverats”. Om du inte hör något öppnar du Verktyg-menyn, väljer Tillgänglighetsinställningar och sedan Aktivera stöd för skärmläsare. Du ska då höra ”Skärmläsarstöd har aktiverats”.
  3. Tryck på NVDA + Ctrl + k och inaktivera Uttala tecken som matas in och Uttala ord som matas in.
  4. Valfritt: Ändra kortkommandot för att starta NVDA så att det inte orsakar en konflikt med Dokument, Presentationer eller Teckningar. Standardkortkommandot för NVDA, Ctrl + Alt + n, används normalt i Dokument, Presentationer eller Teckningar (till exempel Ctrl + Alt + n och sedan g navigerar till nästa bild i ett dokument). Om du vill ändra kortkommandot för NVDA öppnar du Egenskaper via NVDA-genvägen. På fliken Kortkommando redigerar du kortkommandot så att det inte skapar en konflikt med Dokument, Presentationer eller Teckningar (till exempel Ctrl + Alt + \).

Kalkylark

Kom igång i Kalkylark genom att aktivera stöd för skärmläsare enligt beskrivningen i steg 1 ovan.

Tips! Fokusläget ger i allmänhet ger en bättre upplevelse än bläddringsläget. Om du vill växla mellan fokus- och bläddringsläge trycker du på NVDA + blanksteg.

JAWS

I Windows använder du den senaste versionen av JAWS med den senaste versionen av Chrome.

Dokument, Presentationer och Teckningar

För dokument, presentationer och teckningar följer du de här stegen för att anpassa JAWS-inställningarna:

1. Öppna Google Dokument, Presentationer eller Teckningar och öppna en fil.
  2. Lyssna efter detta: ”Skärmläsarstöd har aktiverats”. Om du inte hör något öppnar du Verktyg-menyn, väljer Tillgänglighetsinställningar och sedan Aktivera stöd för skärmläsare. Du ska då höra ”Stöd för skärmläsningsprogram har aktiverats”.

Kalkylark

Kom igång i Kalkylark genom att aktivera stöd för skärmläsare enligt beskrivningen i steg 1 ovan.

Tips! Formulärläget ger i allmänhet en bättre upplevelse än det virtuella läget.

VoiceOver

Google Dokument, Kalkylark, Presentationer och Teckningar är kompatibla med VoiceOver i den senaste versionen av MacOS. Den rekommenderade webbläsaren är Google Chrome.

För bästa resultat bör du stänga av VoiceOvers snabbnavigeringsfunktion genom att trycka på vänster- och högerpil samtidigt.

Dokument, Presentationer och Teckningar

1. Gå till Google Dokument och öppna ett dokument.
  2. Lyssna efter detta: ”Skärmläsarstöd har aktiverats”. Om du inte hör något öppnar du Verktyg-menyn, väljer Tillgänglighetsinställningar och sedan Aktivera stöd för skärmläsare. Du ska då höra ”Stöd för skärmläsningsprogram har aktiverats”.
  3. Om du har aktiverat funktionen för att läsa upp webbsidan automatiskt i VoiceOver hör du skärmläsningsprogrammet. Tryck på Escape för att placera fokus på redigeringsområdet igen.
  4. Tryck på VoiceOver + Skift + nedåtpil för att interagera med texten som kan redigeras.

Kalkylark

Kom igång i Kalkylark genom att aktivera stöd för skärmläsare enligt beskrivningen i steg 1 ovan.

Kortkommandon och VoiceOver

VoiceOver-kortkommandon orsakar en konflikt med menygenvägarna för Google Dokument, Kalkylark, Presentationer och Teckningar. Öppna menyerna genom att först använda tangentkombinationen Ctrl + Option + Tab och sedan genvägen till menyn, till exempel Ctrl + Option + f för Arkiv-menyn. Du kan även snabbt söka i menyerna genom att trycka på Option + / och därefter söka efter ett ord som Arkiv.

Om VoiceOver inte fokuserar på rätt del av sidan automatiskt (exempelvis om en dialogruta öppnas) trycker du på Escape för att placera fokus på redigeringsområdet igen. Tryck sedan på VoiceOver + Skift + nedåtpil för att återgå till redigeringsområdet.

Rekommenderade webbläsare och skärmläsare

Dokumentredigerare rekommenderar Chrome och:

• NVDA eller JAWS i Windows
  • ChromeVox i ChromeOS
  • VoiceOver i MacOS

Steg 3: Börja redigera

Mer information om hur du använder Google Dokument, Kalkylark, Presentationer och Teckningar med en skärmläsare finns på hjälpsidorna och i videorna nedan.

Tips! I Dokument, Kalkylark och Presentationer kan du inaktivera meddelanden i skärmläsaren om att andra öppnar, redigerar eller lämnar filen. Läs mer om hur du inaktiverar meddelanden för redigeringsbehöriga.

Videosjälvstudier

Videor om skärmläsningsprogram för Dokument, Kalkylark och Presentationer

Kom igång med Google Dokument (26,3 minuter)

I det här videoklippet får du lära dig hur du kommer igång med Google Dokument, med hjälp av NVDA med Firefox.

I det här videoklippet får du lära dig hur du kommer igång med Google Dokument, med hjälp av NVDA med Firefox.

Kom igång med Google Kalkylark (26,3 minuter)

I det här videoklippet får du lära dig hur du kommer igång med Google Kalkylark, med hjälp av NVDA med Firefox.

I det här videoklippet får du lära dig hur du kommer igång med Google Kalkylark, med hjälp av NVDA med Firefox.

Kom igång med Google Presentationer (16 minuter)

I det här videoklippet får du lära dig hur du kommer igång med Google Presentationer, med hjälp av NVDA med Firefox.

I det här videoklippet får du lära dig hur du kommer igång med Google Presentationer, med hjälp av NVDA med Firefox.

Använda en punktskriftsskärm

Du kan använda en punktskriftsskärm för att läsa och redigera dokument, kalkylark, presentationer och teckningar.

Visa filer i högkontrastläge

Du kan visa dokument, kalkylark och presentationer i högkontrastläge:

• I Chrome OS med högkontrastläge
  • i Windows i Chrome, Firefox eller Edge, med något av Windows-kontrastteman

Använda Google Dokument med en skärmförstorare

Du kan zooma in med en skärmförstorare när du förflyttar dig på skärmen.
Viktigt! Skärmförstorare är tillgängliga i Chrome.

Mac:

1. Öppna Google Dokument i webbläsaren Chrome.
  2. Välj Tillgänglighetsinställningar under Verktyg följt av Aktivera stöd för skärmförstorare.

Om skärmförstoringen inte visas på skärmen kan du behöva justera datorns inställningar. Så här aktiverar du skärmförstoraren på datorn:

1. Välj Tillgänglighet följt av Zoom följt av Avancerat i Systeminställningar.
  2. Aktivera Zoom följer tangentbordets fokus.

Mer information finns i Apples supportartikel Så här zoomar du in eller ut på Mac.

Chrome Operativsystem:

1. Öppna Google Dokument i webbläsaren Chrome.
  2. Välj Tillgänglighetsinställningar under Verktyg följt av Aktivera stöd för skärmförstorare.

Så här aktiverar du skärmförstoraren på datorn:

1. I Inställningar väljer du Avancerat följt av Tillgänglighet följt av Hantera tillgänglighetsfunktioner.
  2. Slå på Aktivera helskärmsförstoring eller Aktivera dockad skärmförstoring. Läs mer om Chromebook-förstoring.

Windows: Information om hur du använder skärmförstoraren finns i Microsofts supportartikel Konfigurera och använda Skärmförstoraren.

Skriva med rösten

Du kan skriva med rösten i dokument eller anteckningar till presentationer. (Den här funktionen är enbart tillgänglig i Chrome-webbläsare.)

Använda kortkommandon

Google Dokument, Kalkylark och Presentationer innehåller kortkommandon för navigering och redigering.

Om du vill öppna en lista med kortkommandon medan du redigerar en fil trycker du på Ctrl + / (Windows, Chrome OS) eller ⌘ + / (Mac).

Fler kortkommandon:

Använda tryckinmatning med en skärmläsare

Med vissa datorer och skärmläsningsprogram kan du peka på datorskärmen för att flytta markören och ange text.

Pekskärm fungerar i Dokument, Kalkylark och Presentationer med följande skärmläsningsprogram och webbläsare:

• På Chromebooks använder du ChromeVox-skärmläsningsprogrammet med Chrome 67 eller senare.
  • I Windows använder du skärmläsaren JAWS med Firefox eller den senaste versionen av Chrome.

Tryckinmatning med ChromeVox

Om du vill använda tryckinmatning med ChromeVox på en Chromebook:

1. Kontrollera följande inställningar för tillgänglighetsfunktionerna på Chromebook-enheten:
    • Stäng av Aktivera textuppläsning.
    • Slå på Aktivera skärmtangentbordet.
  2. Öppna ett dokument, ett kalkylark eller en presentation.
  3. På Verktyg-menyn väljer du Inställningar för tillgänglighet.
  4. Välj Aktivera stöd för punktskrift.
  5. I redigeringsområdet använder du skärmtangentbordet.
  6. Utanför redigeringsområdet sveper du och trycker på skärmen som vanligt. Läs mer om hur du använder tillgänglighet för Chromebook-pekskärm.

Använda pekskärm med JAWS

Så här använder du pekskärm med JAWS i Windows med Firefox eller den senaste versionen av Chrome:

1. Öppna ett dokument, ett kalkylark eller en presentation.
  2. På Verktyg-menyn väljer du Inställningar för tillgänglighet.
  3. Välj Aktivera stöd för punktskrift.
  4. I redigeringsområdet använder du läget för JAWS-textläsning.
    • Om du vill gå igenom pekskärmslägena till textläsningsläge använder du en roterande gest med två fingrar. Läs mer om pekskärmsstöd för JAWS.
  5. Flytta fokus till appmenyerna genom att dubbeltrycka högst upp på skärmen. Svep med tre fingrar eller tryck för att navigera.