Tillgänglighet för dokumentredigerare

Googles dokumentredigerare är utformade för att fungera med skärmläsare, punktskriftsenheter, skärmförstoring med mera.

Använda ett skärmläsningsprogram

Om du redan använder ett skärmläsningsprogram på datorn, till exempel ChromeVox, NVDA, JAWS eller VoiceOver, följer du dessa steg för att komma igång med dokumentredigerarna.

Steg 1: Aktivera stöd för skärmläsningsprogram i Dokument

Första gången du använder dokumentredigerare med ett skärmläsningsprogram, måste du aktivera stöd för skärmläsningsprogram i Dokument.

1. Gå till Google Dokument och öppna ett dokument.
  2. På Verktyg-menyn väljer du Inställningar för tillgänglighet
  3. Välj Aktivera stöd för skärmläsningsprogram.

Valfritt: I Google-kontot besöker du Inställningar för tillgänglighet och slår på Skärmläsningsprogram

Steg 2: Ändra inställningarna för skärmläsningsprogrammet

För vissa skärmläsningsprogram kan du behöva anpassa inställningarna när du använder dokumentredigerare. Läs instruktionerna för ditt skärmläsningsprogram nedan.

ChromeVox

Om du använder ChromeVox i Chrome OS krävs ingen ytterligare konfiguration för att använda dokumentredigerarna.

NVDA

I Windows är det rekommenderade skärmläsningsprogrammet för dokumentredigerarna den senaste versionen av NVDA, tillsammans med Mozilla Firefox.

Dokument, Presentationer och Teckningar

1. Gå till Google Dokument och öppna ett dokument.
  2. Lyssna efter följande: Stöd för skärmläsningsprogram har aktiverats. Om du inte hör något öppnar du Verktyg-menyn, väljer Tillgänglighetsinställningar och sedan Aktivera stöd för skärmläsningsprogram. Du ska då höra ”Stöd för skärmläsningsprogram har aktiverats”.
  3. Tryck på NVDA + Ctrl + k, stäng sedan av Uttala tecken och Uttala ord som matas in.
  4. Valfritt: Ändra kortkommandot för NVDA-start så att det inte orsakar en konflikt med dokumentredigerarna. Standardkortkommandot för NVDA, Ctrl + Alt + n, används normalt i dokumentredigerarna, till exempel navigerar Ctrl + Alt + n och sedan g till nästa bild i ett dokument. Om du vill ändra ditt NVDA-kortkommando öppnar du Egenskaper via NVDA-genvägen. På fliken Kortkommando redigerar du fältet Kortkommando så att det inte skapar en konflikt med dokumentredigerarna (till exempel Ctrl + Alt + \).

Kalkylark och Formulär

Kom igång i Kalkylark eller Formulär genom att slå på stöd för skärmläsare enligt beskrivningen i steg 1 ovan.

Tips! Fokusläget ger i allmänhet ger en bättre upplevelse än bläddringsläget. Om du vill växla mellan fokus- och bläddringsläge trycker du på NVDA + blanksteg.

JAWS

Om du använder JAWS är Mozilla Firefox den rekommenderade webbläsaren för dokumentredigerarna, tillsammans med den senaste versionen av JAWS.

Dokument, Presentationer och Teckningar

För dokument, presentationer och teckningar följer du de här stegen för att anpassa JAWS-inställningarna:

1. Gå till Google Dokument och öppna ett dokument.
  2. Lyssna efter följande: Stöd för skärmläsningsprogram har aktiverats. Om du inte hör något öppnar du Verktyg-menyn, väljer Tillgänglighetsinställningar och sedan Aktivera stöd för skärmläsningsprogram. Du ska då höra ”Stöd för skärmläsningsprogram har aktiverats”.
  3. Om du använder Firefox:
    • Ställ in nyckeloeko på inget eko: Tryck på JAWS + 2 tills du hör Inget.
    • Stäng av den virtuella markören: Tryck på JAWS + z tills du hör Använd virtuell PC-markör av. Tryck sedan på JAWS + z + z tills du hör Den virtuella markören stäng av för alla applikationer.
    • Anpassa formuläralternativen: Se till att fokus ligger på det övre verktygsfältet och tryck sedan på JAWS + v I inställningsfönstret söker du efter Formuläralternativ och avmarkerar både Automatiskt formulärläge och Formulärläge av vid inläsning av ny sida. Tryck sedan på OK.
    • Använd tabb-tangenten och flytta från adressfältet via kontrollerna på dokumentverktygsfältet tills du hör ett meddelande om applikationsläge. Tryck då på Escape för att återgå till redigeringsområdet.
  4. Om du använder Internet Explorer: Se till att formulärläget är inställt på Manuellt. Med den här inställningen behåller du fokus på den förväntade platsen i dokumentet.

Kalkylark och Formulär

Kom igång i Kalkylark eller Formulär genom att slå på stöd för skärmläsare enligt beskrivningen i steg 1 ovan.

Tips! Formulärläget ger i allmänhet en bättre upplevelse än det virtuella läget.

VoiceOver

Google Dokument-redigerare är kompatibla med VoiceOver på den senaste versionen av MacOS. Den rekommenderade webbläsaren är Google Chrome.

För bästa resultat bör du stänga av VoiceOvers snabbnavigeringsfunktion genom att trycka på vänster- och högerpil.

Dokument, Presentationer och Teckningar

1. Gå till Google Dokument och öppna ett dokument.
  2. Lyssna efter följande: Stöd för skärmläsningsprogram har aktiverats. Om du inte hör något öppnar du Verktyg-menyn, väljer Tillgänglighetsinställningar och sedan Aktivera stöd för skärmläsningsprogram. Du ska då höra ”Stöd för skärmläsningsprogram har aktiverats”.
  3. Om du har aktiverat funktionen för att uttala namnet på webbsidan automatiskt i VoiceOver hör du skärmläsningsprogrammet. Tryck på Escape för att placera fokus på redigeringsområdet igen.
  4. Tryck på VoiceOver + Skift + nedåtpil för att interagera med texten som kan redigeras.

Kalkylark och Formulär

Kom igång i Kalkylark eller Formulär genom att slå på stöd för skärmläsare enligt beskrivningen i steg 1 ovan.

Kortkommandon och VoiceOver

VoiceOver-kortkommandon orsakar en konflikt med kortkommandona för dokumentredigerarmenyn. Öppna Dokument-menyn genom att först använda tangentkombinationen Ctrl + Option + Tab och sedan genvägen till Dokument-menyn, till exempel Ctrl + Option + f för Arkiv-menyn. Du kan även snabbt söka i menyerna genom att trycka på Option + / och därefter söka efter ett ord som Arkiv.

Om VoiceOver inte automatiskt fokuserar på rätt del av sidan (exempelvis om en dialogruta öppnas) trycker du på Escape för att placera fokus på redigeringsområdet igen. Tryck sedan på VoiceOver + Skift + nedåtpil för att återgå till redigeringsområdet.

Steg 3: Börja redigera

Ta reda på mer om hur du använder Dokumentredigerare med ett skärmläsningsprogram via följande hjälpsidor och videor.

Obs! I Dokument, Kalkylark och Presentationer kan du stänga av meddelandet i skärmläsningsprogrammet om andra som öppnar, redigerar eller lämnar filen. Läs mer om hur du meddelanden för redigeringsbehöriga.

Videosjälvstudier

Videor om skärmläsningsprogram för Dokument, Kalkylark och Presentationer

Kom igång med Google Dokument (26,3 minuter)

I det här videoklippet får du lära dig hur du kommer igång med Google Dokument, med hjälp av NVDA med Firefox.

Kom igång med Google Kalkylark (26,3 minuter)

I det här videoklippet får du lära dig hur du kommer igång med Google Kalkylark, med hjälp av NVDA med Firefox.

Kom igång med Google Presentationer (16 minuter)

I det här videoklippet får du lära dig hur du kommer igång med Google Presentationer, med hjälp av NVDA med Firefox.

Använda en punktskriftsskärm

Du kan använda en punktskriftsskärm för att läsa och redigera dokument, kalkylark, presentationer och ritningar.

Använda en lupp

Du kan använda lupp med dokumentredigerare för att zooma in för att göra allt större på skärmen.

Obs! Det här alternativet är tillgängligt på Mac och Chrome OS.

1. I Chrome öppnar du ett dokument, kalkylark, en presentation eller ritning.
  2. På Verktyg-menyn väljer du Inställningar för tillgänglighet.
  3. Välj Slå på stöd för lupp.
  4. Anpassa inställningarna på din dator vid behov:
    • Mac: Öppna Systeminställningar följt av Tillgänglighet följt av Zoom. Aktivera Zoom följer tangentbordets fokus.
    • Chrome OS: Öppna Inställningar följt av Avancerat följt av Tillgänglighet följt av Hantera tillgänglighetsfunktioner. Slå på Aktivera helskärmslupp eller Aktivera dockad lupp. Läs om förstoring i Chromebook.

Skriva med rösten

Du kan skriva med rösten i dokument eller anteckningar till presentationer. (Den här funktionen är enbart tillgänglig i Chrome-webbläsare.)

Använda kortkommandon

Dokumentredigerarna innehåller kortkommandon för navigering och redigering.

Om du vill öppna en lista med kortkommandon medan du redigerar en fil trycker du på Ctrl + / (Windows, Chrome OS) eller ⌘ + / (Mac).

Fler kortkommandon:

Använda pekskärm med ett skärmläsningsprogram

Med vissa datorer och skärmläsningsprogram kan du peka på datorskärmen för att flytta markören och ange text.

Pekskärm fungerar i Dokument, Kalkylark och Presentationer med följande skärmläsningsprogram och webbläsare:

• På Chromebooks använder du ChromeVox-skärmläsningsprogrammet med Chrome 67 eller senare.
  • På Windows använder du JAWS-skärmläsningsprogrammet med Edge eller Chrome 67 eller senare.

Använda pekskärm med ChromeVox

Om du vill använda pekskärm med ChromeVox på en Chromebook:

1. Kontrollera tillgänglighetsfunktioner för Chromebook för följande inställningar:
    • Stäng av Aktivera textuppläsning.
    • Slå på Aktivera skärmtangentbordet.
  2. Öppna ett dokument, ett kalkylark eller en presentation.
  3. På Verktyg-menyn väljer du Inställningar för tillgänglighet.
  4. Välj Aktivera stöd för punktskrift.
  5. I redigeringsområdet använder du skärmtangentbordet
  6. Utanför redigeringsområdet sveper du och trycker på skärmen som vanligt. Läs mer om hur du använder tillgänglighet för Chromebook-pekskärm.

Använda pekskärm med JAWS

Så här använder du pekskärm med JAWS på Windows med Edge eller Chrome:

1. Öppna ett dokument, ett kalkylark eller en presentation.
  2. På Verktyg-menyn väljer du Inställningar för tillgänglighet.
  3. Välj Aktivera stöd för punktskrift.
  4. I redigeringsområdet använder du läget för JAWS-textläsning.
    • Om du vill gå igenom pekskärmslägena till textläsningsläge använder du en roterande gest med två fingrar. Läs mer om pekskärmsstöd för JAWS.
  5. Flytta fokus till appmenyerna genom att dubbeltrycka högst upp på skärmen. Svep med tre fingrar eller tryck för att navigera.