Tilgjengelighet i Google Dokumenter, Regneark, Presentasjoner og Tegninger

Google Dokumenter, Regneark, Presentasjoner og Tegninger er laget for å fungere med blant annet skjermlesere, punktskriftenheter og skjermforstørring.

Bruk skjermlesere

Hvis du allerede bruker et skjermleserprogram på datamaskinen, for eksempel ChromeVox, NVDA, JAWS eller VoiceOver, kan du følge denne fremgangsmåten for å komme i gang.

Trinn 1: Slå på støtte for skjermlesere

Den første gangen du bruker Google Dokumenter, Regneark eller Presentasjoner med en skjermleser, må du slå på støtte for skjermlesere:

1. Gå til Google Dokumenter, Regneark eller Presentasjoner, og åpne en fil.
  2. Velg Innstillinger for tilgjengelighet i Verktøy-menyen.
  3. Velg Slå på støtte for skjermleser.

Trinn 2: Sjekk skjermleserinnstillingene

For noen skjermlesere kan det hende du må justere innstillingene når du bruker Google Dokumenter, Regneark, Presentasjoner eller Tegninger. Sjekk veiledningen for skjermleseren din nedenfor.

ChromeVox

Hvis du bruker ChromeVox på ChromeOS, trenger du ikke å konfigurere noe mer.

NVDA

I Windows får du den beste opplevelsen ved å bruke den nyeste versjonen av NVDA med den nyeste versjonen av Chrome.

Dokumenter, Presentasjoner og Tegninger

1. Gå til Google Dokumenter, Presentasjoner eller Tegninger, og åpne en fil.
  2. Lytt etter meldingen «Støtte for skjermleser er slått på». Hvis du ikke hører noe, kan du gå til Verktøy-menyen og velge Innstillinger for tilgjengelighet og deretter Slå på støtte for skjermleser. Nå skal du høre meldingen «Støtte for skjermleser er slått på».
  3. Trykk på NVDA + Ctrl + k, og slå av Speak typed characters (Les opp tegn som skrives inn) og Speak typed words (Les opp ord som skrives inn).
  4. Valgfritt: Bytt hurtigtast for oppstart av NVDA, slik at den ikke kommer i konflikt med Dokumenter, Presentasjoner eller Tegninger. Standardhurtigtasten for NVDA er Ctrl + Alt + n, og den brukes også ofte i Dokumenter, Presentasjoner eller Tegninger. (Du kan for eksempel gå til neste bilde i presentasjoner ved å trykke på Ctrl + Alt + n og så g.) For å bytte hurtigtast for NVDA åpner du Properties (Egenskaper) via NVDA-hurtigtasten. På fanen Shortcut (Hurtigtast) endrer du Shortcut key (Hurtigtast) slik at den ikke kommer i konflikt med Dokumenter, Presentasjoner eller Tegninger (for eksempel Ctrl + Alt + \).

Regneark

For å komme i gang med Regneark eller Skjemaer trenger du bare å slå på støtten for skjermlesere som beskrevet i trinn 1 ovenfor.

Tips: Du får ofte en bedre opplevelse med fokusmodus enn med surfemodus. For å bytte mellom fokus- og surfemodus trykker du på NVDA + mellomromstasten.

JAWS

I Windows får du den beste brukeropplevelsen ved å bruke den nyeste versjonen av JAWS med den nyeste versjonen av Chrome.

Dokumenter, Presentasjoner og Tegninger

Følg denne fremgangsmåten for å justere JAWS-innstillingene for Dokumenter, Presentasjoner og Tegninger:

1. Gå til Google Dokumenter, Presentasjoner eller Tegninger, og åpne en fil.
  2. Lytt etter meldingen «Støtte for skjermleser er slått på». Hvis du ikke hører noe, kan du gå til Verktøy-menyen og velge Innstillinger for tilgjengelighet og deretter Slå på støtte for skjermleser. Deretter skal du høre «støtte for skjermleser er slått på».

Regneark

For å komme i gang med Regneark eller Skjemaer trenger du bare å slå på støtten for skjermlesere som beskrevet i trinn 1 ovenfor.

Tips: Du får ofte en bedre opplevelse med skjemamodus enn med virtuell modus.

VoiceOver

Google Dokumenter, Regneark, Presentasjoner og Tegninger er kompatible med VoiceOver i den nyeste versjonen av macOS. Den anbefalte nettleseren er Google Chrome.

For å få den beste opplevelsen bør du slå av VoiceOver-funksjonen for hurtignavigering. Dette gjør du ved å trykke på høyre- og venstrepilen samtidig.

Dokumenter, Presentasjoner og Tegninger

1. Gå til Google Dokumenter og åpne et dokument.
  2. Lytt etter meldingen «Støtte for skjermleser er slått på». Hvis du ikke hører noe, kan du gå til Verktøy-menyen og velge Innstillinger for tilgjengelighet og deretter Slå på støtte for skjermleser. Nå skal du høre meldingen «Støtte for skjermleser er slått på».
  3. Hvis du har slått på «Automatically speak the webpage» («Les opp nettsiden automatisk»), hører du skjermleseren. Trykk på Escape for å flytte uthevingen tilbake til redigeringsområdet.
  4. Trykk på VoiceOver + Shift + nedoverpil for å jobbe med den redigerbare teksten.

Regneark

For å komme i gang med Regneark eller Skjemaer trenger du bare å slå på støtten for skjermlesere som beskrevet i trinn 1 ovenfor.

Hurtigtaster og VoiceOver

VoiceOver har hurtigtaster som er i konflikt med menyhurtigtaster for Google Dokumenter, Regneark, Presentasjoner og Tegninger. For å åpne menyene, bruk først hurtigtasten for overstyring av VoiceOver (Ctrl + Tilvalg + Tab), og bruk deretter en menyhurtigtast (for eksempel Ctrl + Tilvalg + f for Fil-menyen). Du kan også søke raskt i menyene ved å trykke på Tilvalg + / og så søke etter en term, for eksempel Fil.

Hvis VoiceOver ikke uthever den riktige delen av siden automatisk (noe som f.eks. kan skje når dialogbokser åpnes), kan du trykke på Escape for å flytte uthevingen tilbake til redigeringsområdet. Trykk deretter på VoiceOver + Shift + nedoverpil for å gå tilbake til redigeringsområdet.

Anbefalte nettlesere og skjermlesere

Chrome anbefales til Dokumenter-apper. I tillegg anbefales

• NVDA eller JAWS i Windows
  • ChromeVox i ChromeOS
  • VoiceOver i MacOS

Trinn 3: Begynn å redigere

Finn ut mer om bruk av skjermlesere med Google Dokumenter, Regneark, Presentasjoner og Tegninger ved hjelp av følgende hjelpeartikler og videoer.

Tips: I Dokumenter, Regneark og Presentasjoner kan du slå av skjermleserkunngjøringer om at andre personer åpner, redigerer eller går ut av filen. Finn ut hvordan du slår av redigeringskunngjøringer.

Videoveiledninger

Skjermleservideoer for Dokumenter, Regneark og Presentasjoner

Get started with Google Docs (18.9 minutes)

In this video, you’ll learn how to get started with Google Docs, using NVDA with Firefox.

I denne videoen kan du finne ut hvordan du kommer i gang med Google Dokumenter ved bruk av NVDA og Firefox.

Get started with Google Sheets (26.3 minutes)

In this video, you’ll learn how to get started with Google Sheets, using NVDA with Firefox.

I denne videoen kan du finne ut hvordan du kommer i gang med Google Regneark ved bruk av NVDA og Firefox.

Get started with Google Slides (16 minutes)

In this video, you’ll learn how to get started with Google Slides, using NVDA with Firefox.

I denne videoen kan du finne ut hvordan du kommer i gang med Google Presentasjoner ved bruk av NVDA og Firefox.

Bruk en leselist

Du kan bruke en leselist for å lese og redigere dokumenter, regneark, presentasjoner og tegninger.

Se filer i høykontrastmodus

Du kan se dokumenter, regneark og presentasjoner i høykontrastmodus

• i ChromeOS med høykontrastmodus
  • i Windows via Chrome-, Firefox- eller Edge-nettlesere, med et av kontrasttemaene for Windows

Bruk Google Dokumenter med en skjermforstørrer

Du kan bruke en skjermforstørrer til å zoome inn etter hvor på skjermen du beveger deg.
Viktig: Skjermforstørrere er tilgjengelige i Chrome.

Mac:

1. Åpne Google Dokumenter i Chrome-nettleseren.
  2. Under «Verktøy» velger du Tilgjengelighetsinnstillinger og så Slå på støtte for skjermforstørrer.

Hvis lupen ikke følger hvor du er på skjermen, må du kanskje justere innstillingene på datamaskinen. Slik slår du på lupen på datamaskinen:

1. Under «Systemvalg» velger du Tilgjengelighet og så Zoom og så Avansert.
  2. Slå på alternativet for zoom som følger tastaturfokuset.

Du finner mer informasjon i Apple-brukerstøtteartikkelen Slik zoomer du inn eller ut på Mac.

Chrome OS:

1. Åpne Google Dokumenter i Chrome-nettleseren.
  2. Under «Verktøy» velger du Tilgjengelighetsinnstillinger og så Slå på støtte for skjermforstørrer.

Slik slår du på lupen på datamaskinen:

1. Gå til «Innstillinger», og velg Avansert og så Tilgjengelighet og så Administrer tilgjengelighetsfunksjoner.
  2. Slå på Aktivér forstørrelse av hele skjermen eller Aktivér den dokkede lupen. Finn ut mer om forstørrelse på Chromebook.

Windows: Du kan finne ut mer om bruk av skjermforstørreren i Microsoft-brukerstøtteartikkelen Konfigurere og bruke forstørrelsesprogrammet.

Skriv med stemmen

Du kan skrive med stemmen i dokumenter og foredragsnotater. (Denne funksjonen er bare tilgjengelig i Chrome-nettlesere.)

Bruk hurtigtaster

Google Dokumenter, Regneark og Presentasjoner har hurtigtaster for navigering og redigering.

For å åpne en liste over hurtigtaster mens du redigerer en fil, trykk på Ctrl + / (Windows og ChromeOS) eller ⌘ + / (Mac).

Flere hurtigtaster:

Bruk berøringsinndata med en skjermleser

Med noen datamaskiner og skjermlesere kan du trykke på dataskjermen for å flytte markøren og skrive inn tekst.

Berøringsinndata kan brukes i Dokumenter, Regneark og Presentasjoner med følgende skjermlesere og nettlesere:

• På Chromebook kan du bruke ChromeVox-skjermleseren med versjon 67 eller nyere av Chrome.
  • I Windows kan du bruke JAWS-skjermleseren med Firefox eller den nyeste versjonen av Chrome.

Berøringsinndata med ChromeVox

Slik bruker du berøringsinndata med ChromeVox på Chromebook:

1. Sjekk disse innstillingene i tilgjengelighetsfunksjonene på Chromebook:
    • Slå av Slå på tekstopplesing.
    • Slå på Slå på skjermtastaturet.
  2. Åpne et dokument, et regneark eller en presentasjon.
  3. Velg Innstillinger for tilgjengelighet i Verktøy-menyen.
  4. Velg Slå på støtte for punktskrift.
  5. I redigeringsområdet bruker du skjermtastaturet.
  6. Utenfor redigeringsområdet sveiper og trykker du på skjermen på samme måte som vanlig. Finn ut mer om bruk av berøringsskjerm på Chromebook.

Berøringskontroller med JAWS

Slik bruker du berøringskontroller med JAWS i Windows med Firefox eller den nyeste versjonen av Chrome:

1. Åpne et dokument, et regneark eller en presentasjon.
  2. Velg Innstillinger for tilgjengelighet i Verktøy-menyen.
  3. Velg Slå på støtte for punktskrift.
  4. Bruk tekstlesingsmodusen for JAWS i redigeringsområdet.
    • Gjør en rotasjonsbevegelse med to fingre for å bla gjennom berøringsmodusene og finne tekstlesingsmodusen. Finn ut mer om berøringsstøtte for JAWS.
  5. For å flytte uthevingen til appmenyene, dobbelttrykk øverst på skjermen. Naviger ved å sveipe med tre fingre eller via berøringsutforsking.