Toegankelijkheid van de editors van Documenten

De editors van Google Documenten kunnen werken met schermlezers, brailleapparaten, schermvergrotingsfuncties en andere hulpmiddelen.

Een schermlezer gebruiken

Als je al schermlezersoftware op je computer hebt staan, zoals ChromeVox, NVDA, JAWS of VoiceOver, kun je de volgende stappen uitvoeren om aan de slag te gaan met de editors van Documenten.

Stap 1: Schakel de schermlezerondersteuning voor Documenten in

De eerste keer dat je een schermlezer voor de editors van Documenten gebruikt, moet je de schermlezerondersteuning voor Documenten inschakelen. Dat doe je zo:

1. Ga naar Google Documenten en open een document.
  2. Ga naar het menu Extra en selecteer Toegankelijkheidsinstellingen
  3. Selecteer Ondersteuning voor schermlezers inschakelen.

Optioneel: Ga naar de Toegankelijkheidsinstellingen in je Google-account en schakel Schermlezer in.

Stap 2: Controleer de instellingen van de schermlezer

Voor sommige schermlezers moet je misschien enkele instellingen aanpassen wanneer je de editors van Documenten gebruikt. Bekijk hieronder de instructies die van toepassing zijn op jouw schermlezer.

ChromeVox

Als je ChromeVox op Chrome OS gebruikt, hoef je niets in te stellen om de editors van Documenten te kunnen gebruiken.

NVDA

Gebruik je een Windows-computer, dan is de nieuwste versie van NVDA de aanbevolen schermlezer voor de editors van Documenten, in combinatie met de browser Mozilla Firefox.

Documenten, Presentaties en Tekeningen

1. Ga naar Google Documenten en open een document.
  2. Luister of je de woorden 'Ondersteuning voor schermlezers is ingeschakeld' hoort. Hoor je niets, ga dan naar het menu Extra, selecteer Toegankelijkheidsinstellingen en vervolgens Ondersteuning voor schermlezers inschakelen. Als het goed is, hoor je nu wel 'Ondersteuning voor schermlezers is ingeschakeld'.
  3. Druk op NVDA + Ctrl + k en schakel vervolgens de opties Speak typed characters (Getypte tekens uitspreken) en Speak typed words (Getypte woorden uitspreken) uit.
  4. Optioneel: wijzig de sneltoets voor het starten van NVDA, zodat er geen conflict ontstaat met de editors van Documenten. De standaard sneltoets voor NVDA, Ctrl + Alt + n, is namelijk een veelgebruikte toetsencombinatie in de editors van Documenten. Met Ctrl + Alt + n en vervolgens g navigeer je bijvoorbeeld naar de volgende afbeelding in een document. Wil je de sneltoets voor NVDA wijzigen, open dan de Eigenschappen voor de NVDA-sneltoets. Ga vervolgens naar het tabblad Sneltoets en wijzig de Sneltoets, zodat deze niet meer in conflict is met de editors van Documenten (gebruik als nieuwe sneltoets bijvoorbeeld Ctrl + Alt + \).

Spreadsheets en Formulieren

Als je Spreadsheets of Formulieren wilt gebruiken, kun je de ondersteuning voor schermlezers inschakelen zoals hierboven in stap 1 is beschreven.

Tip: Over het algemeen werkt de focusmodus beter dan de browsemodus. Druk op NVDA + spatiebalk om van de ene naar de andere modus te gaan.

JAWS

Gebruik je JAWS, dan is Mozilla Firefox de aanbevolen browser voor de editors van Documenten. Gebruik altijd de nieuwste versie van JAWS.

Documenten, Presentaties en Tekeningen

Volg deze stappen om de JAWS-instellingen aan te passen voor Documenten, Presentaties en Tekeningen:

1. Ga naar Google Documenten en open een document.
  2. Luister of je de woorden 'Ondersteuning voor schermlezers is ingeschakeld' hoort. Hoor je niets, ga dan naar het menu Extra, selecteer Toegankelijkheidsinstellingen en vervolgens Ondersteuning voor schermlezers inschakelen. Als het goed is, hoor je nu wel 'Ondersteuning voor schermlezers is ingeschakeld'.
  3. Als je de browser Firefox gebruikt:
    • Schakel de toetsecho uit. Druk hiervoor op JAWS + 2 tot je None (Geen) hoort.
    • Schakel de virtuele cursor uit. Druk hiervoor op JAWS + z tot je 'Use virtual PC cursor off' (Gebruik van virtuele pc-cursor uit) hoort. Druk vervolgens op JAWS + z + z tot je 'The virtual cursor will be turned off for all applications' (De virtuele cursor wordt uitgeschakeld voor alle apps) hoort.
    • Pas de formulieropties aan. Controleer of de focus op de bovenste werkbalk ligt en druk vervolgens op JAWS + v. Zoek in het instellingenvenster naar 'Forms options' (Formulieropties) en vink zowel 'Auto forms mode' (Automatische formuliermodus) als 'Forms mode off when new page loads' (Formuliermodus uitschakelen als een nieuwe pagina wordt geladen) uit. Druk vervolgens op OK.
    • Navigeer met de Tab-toets vanaf de adresbalk langs de besturingselementen in de Documenten-werkbalk tot je de app-modus bereikt. Druk vervolgens op de Esc-toets om terug te keren naar het bewerkingsgebied.
  4. Als je de browser Internet Explorer gebruikt: controleer of de formuliermodus is ingesteld op Manual (Handmatig), zodat de focus op de verwachte locatie in het document blijft.

Spreadsheets en Formulieren

Als je Spreadsheets of Formulieren wilt gebruiken, kun je de ondersteuning voor schermlezers inschakelen zoals hierboven in stap 1 is beschreven.

Tip: Over het algemeen werkt de formuliermodus beter dan de virtuele modus.

VoiceOver

De editors van Google Documenten werken met VoiceOver voor de nieuwste versie van macOS. De aanbevolen browser is Google Chrome.

Voor de beste resultaten, raden we je aan de functie Snelnavigatie van VoiceOver uit te schakelen. Druk hiervoor tegelijkertijd op de pijl naar links en de pijl naar rechts.

Documenten, Presentaties en Tekeningen

1. Ga naar Google Documenten en open een document.
  2. Luister of je de woorden 'Ondersteuning voor schermlezers is ingeschakeld' hoort. Hoor je niets, ga dan naar het menu Extra, selecteer Toegankelijkheidsinstellingen en vervolgens Ondersteuning voor schermlezers inschakelen. Als het goed is, hoor je nu wel 'Ondersteuning voor schermlezers is ingeschakeld'.
  3. Als je 'Spreek de webpagina automatisch uit' hebt ingeschakeld in VoiceOver, hoor je de schermlezer de pagina voorlezen. Druk op de Esc-toets om de focus terug te brengen naar het bewerkingsgebied.
  4. Druk op VoiceOver + Shift + pijl omlaag om acties uit te voeren op de bewerkbare tekst.

Spreadsheets en Formulieren

Als je Spreadsheets of Formulieren wilt gebruiken, kun je de ondersteuning voor schermlezers inschakelen zoals hierboven in stap 1 is beschreven.

Sneltoetsen en VoiceOver

Er kunnen conflicten optreden tussen de sneltoetsen voor VoiceOver en de sneltoetsen voor menu's in de editors van Google Documenten. Als je een menu in de editors van Documenten wilt openen, moet je eerst de toetsencombinatie Ctrl + Option + Tab van VoiceOver typen en vervolgens de sneltoets van het gewenste menu typen (bijvoorbeeld Ctrl + Option + f voor het menu Bestand). Je kunt ook snel het juiste menu vinden door Option + / in te drukken en vervolgens een zoekwoord op te geven, bijvoorbeeld Bestand.

Als VoiceOver de focus niet automatisch op het juiste gedeelte van de pagina plaatst (bijvoorbeeld als er een dialoogvenster wordt geopend), druk dan op de Esc-toets om de focus naar het bewerkingsgebied te verplaatsen. Druk vervolgens op VoiceOver + Shift + pijl-omlaag om terug te keren naar het bewerkingsgebied.

Stap 3: Begin met bewerken

De volgende Help-pagina's en video's bieden meer informatie over hoe je een schermlezer kunt gebruiken in de editors van Documenten:

Opmerking: In Documenten, Spreadsheets en Presentaties kun je aankondigingen over activiteiten van anderen uitschakelen, bijvoorbeeld als een andere gebruiker het bestand opent, bewerkt of verlaat. Meer informatie over bijdrageraankondigingen uitschakelen.

Videotrainingen

Schermlezervideo's voor Documenten, Spreadsheets en Presentaties

Aan de slag met Google Documenten (18,9 minuten)

In deze video wordt uitgelegd hoe u aan de slag kunt gaan met Google Documenten als u NVDA met Firefox gebruikt.

Aan de slag met Google Spreadsheets (26,3 minuten)

In deze video wordt uitgelegd hoe u aan de slag kunt gaan met Google Spreadsheets als u NVDA met Firefox gebruikt.

Aan de slag met Google Presentaties (16 minuten)

In deze video wordt uitgelegd hoe u aan de slag kunt gaan met Google Presentaties als u NVDA met Firefox gebruikt.

Een brailleleesregel gebruiken

Je kunt een brailleleesregel gebruiken om documenten, spreadsheets, presentaties en tekeningen te lezen en te bewerken.

Vergrootglas gebruiken

In de editors van Documenten kun je schermvergroting gebruiken om in te zoomen en alles op het scherm groter te maken.

Opmerking: Deze optie is beschikbaar op Mac-computers en in Chrome OS.

1. Open een document, spreadsheet, presentatie of tekening in Chrome.
  2. Ga naar het menu Extra en selecteer Toegankelijkheidsinstellingen.
  3. Selecteer Ondersteuning voor schermvergroting inschakelen.
  4. Pas de instellingen op je computer aan als dat nodig is:
    • Mac: Ga naar Systeemvoorkeuren en dan Toegankelijkheid en dan Zoomen. Schakel Zoomweergave volgt focus van toetsenbord in.
    • Chrome OS: Ga naar Instellingen en dan Geavanceerd en dan Toegankelijkheid en dan Toegankelijkheidsfuncties beheren. Zet 'Volledig scherm vergroten' inschakelen of Gedockt vergrootglas inschakelen aan. Meer informatie over het scherm van je Chromebook vergroten.

Typen met je stem

Je kunt typen met je stem in documenten of in de sprekernotities van een presentatie. (Deze functie is alleen beschikbaar in Chrome-browsers.)

Sneltoetsen gebruiken

De editors van Documenten hebben sneltoetsen waarmee je kunt navigeren en bewerken.

Je kunt een lijst met sneltoetsen openen terwijl je een bestand bewerkt. Druk hiervoor op Ctrl + / (Windows, Chrome OS) of ⌘ + / (Mac).

Meer sneltoetsen:

Aanraakinvoer gebruiken met een schermlezer

Met sommige computers en schermlezers kun je de cursor verplaatsen en tekst invoeren door het scherm aan te raken.

Aanraakinvoer werkt in Documenten, Spreadsheets en Presentaties in combinatie met de volgende schermlezers en browsers:

• Op Chromebooks: gebruik de schermlezer ChromeVox met Chrome 67 of hoger.
  • Op Windows-computers: gebruik de schermlezer JAWS met Edge of met Chrome 67 of hoger.

Aanraakinvoer met ChromeVox

Aanraakinvoer gebruiken met ChromeVox op een Chromebook:

1. Ga naar de volgende instellingen in de toegankelijkheidsfuncties van je Chromebook:
    • Zet 'Selecteer om uitgesproken te worden' inschakelen uit.
    • Zet Schermtoetsenbord inschakelen aan.
  2. Open een document, spreadsheet of presentatie.
  3. Ga naar het menu Extra en selecteer Toegankelijkheidsinstellingen.
  4. Selecteer Brailleondersteuning inschakelen.
  5. Gebruik het schermtoetsenbord als je in het bewerkingsgebied bent.
  6. Veeg over het scherm en raak het scherm aan als je buiten het bewerkingsgebied bent (zoals je normaal ook zou doen). Meer informatie over de toegankelijkheid van het touchscreen van Chromebook.

Aanraakinvoer met JAWS

Aanraakinvoer gebruiken met JAWS op een Windows-computer in combinatie met Edge of Chrome:

1. Open een document, spreadsheet of presentatie.
  2. Ga naar het menu Extra en selecteer Toegankelijkheidsinstellingen.
  3. Selecteer Brailleondersteuning inschakelen.
  4. Gebruik de tekstleesmodus van JAWS als je in het bewerkingsgebied bent.
    • Je kunt door de aanraakmodi naar de tekstleesmodus bladeren door met twee vingers een draaiende beweging te maken. Meer informatie over de aanraakondersteuning van JAWS.
  5. Dubbeltik bovenaan het scherm om de focus naar de app-menu's te verplaatsen. Veeg met drie vingers of gebruik verkennen via aanraking om te navigeren.