Hjælpefunktioner i Docs-editorer

Google Doc-editorerne er udviklet til at fungere med skærmlæsere, brailleenheder, skærmforstørrelse m.m.

Brug en skærmlæser

Hvis du allerede bruger skærmlæsersoftware på din computer, f.eks. ChromeVox, NVDA, JAWS eller VoiceOver, skal du følge disse trin for at komme i gang med Docs-editorerne.

Trin 1: Aktivér understøttelse af skærmlæser til Docs

Første gang du bruger Docs-editorerne med en skærmlæser, skal du aktivere understøttelse af skærmlæser til Docs:

1. Gå til Google Docs, og åbn et dokument.
  2. I menuen Værktøjer skal du vælge Indstillinger for hjælpefunktioner
  3. Vælg Aktivér understøttelse af skærmlæser.

Valgfrit: På din Google-konto skal du gå til Indstillinger for hjælpefunktioner og derefter aktivere Skærmlæser

Trin 2: Tjek dine indstillinger for skærmlæseren

For nogle skærmlæsere skal du måske justere dine indstillinger, når du bruger Docs-editorerne. Se vejledningen til din skærmlæser nedenfor.

ChromeVox

Hvis du bruger ChromeVox i Chrome OS, behøver du ikke foretage yderligere konfiguration for at bruge Docs-editorerne.

NVDA

I Windows får du den bedste brugeroplevelse, hvis du bruger den nyeste version af NVDA sammen med den nyeste version af Chrome eller Firefox.

Docs, Slides og Tegninger

1. Gå til Google Docs, og åbn et dokument.
  2. Lyt efter disse ord: "Understøttelse af skærmlæser er aktiveret". Hvis du ikke hører noget, skal du gå til menuen Værktøjer, vælge Indstillinger for hjælpefunktioner og derefter vælge Aktivér understøttelse af skærmlæser. Du skal høre "Understøttelse af skærmlæser er aktiveret".
  3. Tryk på NVDA + Ctrl + k, og deaktiver derefter Oplæs skrevne tegn og Oplæs skrevne ord.
  4. Valgfrit: Skift din genvejstast til start af NVDA, så den ikke er i konflikt med Docs-editorerne. Standardtastaturgenvejen til NVDA, Ctrl + Alt + n, bruges ofte i Docs-editorerne (f.eks. navigerer Ctrl + Alt + n efterfulgt af g til det næste billede i et dokument). Du kan ændre din tastaturgenvej til NVDA ved at åbne Egenskaber fra NVDA-genvejen. På fanen Genvej skal du redigere Genvejstasten, så den ikke er i konflikt med Docs-editorerne (f.eks. Ctrl + Alt + \).

Sheets og Analyse

For at komme i gang i Sheets eller Analyse skal du blot aktivere understøttelse af skærmlæser som beskrevet i trin 1 ovenfor.

Tip! Fokustilstand giver generelt en bedre oplevelse end browsertilstand. Du kan skifte mellem fokus- og browsertilstand ved at trykke på NVDA + mellemrumstasten.

JAWS

I Windows får du den bedste brugeroplevelse, hvis du bruger den nyeste version af JAWS sammen med den nyeste version af Chrome eller Firefox.

Docs, Slides og Tegninger

I Docs, Slides og Tegninger skal du følge disse trin for at justere dine JAWS-indstillinger:

1. Gå til Google Docs, og åbn et dokument.
  2. Lyt efter disse ord: "Understøttelse af skærmlæser er aktiveret". Hvis du ikke hører noget, skal du gå til menuen Værktøjer, vælge Indstillinger for hjælpefunktioner og derefter vælge Aktivér understøttelse af skærmlæser. Du skal høre "Understøttelse af skærmlæser er aktiveret".
  3. Hvis du bruger Firefox:
    • Indstil tastens ekko til intet ekko: Tryk på JAWS + 2, indtil du hører "Intet."
    • Deaktiver den virtuelle markør: Tryk på JAWS + z, indtil du hører "Den virtuelle pc-markør er slået fra". Tryk derefter på JAWS + z + z, indtil du hører "Den virtuelle markør vil blive slået fra for alle programmer".
    • Juster formularindstillinger: Sørg for, at fokus er på værktøjslinjen øverst, og tryk derefter på JAWS + v. I vinduet med indstillinger skal du søge efter "Formularindstillinger" og fjerne markeringen i afkrydsningsfeltet "Automatiske formularer" og "Formulartilstand er slået fra, når den nye side indlæses." Tryk derefter på OK.
    • Gå fra adresselinjen ned gennem værktøjslinjens knapper i Docs, indtil du hører en meddelelse om apptilstand, og derefter trykker du på Escape for at vende tilbage til redigeringsområdet.

Sheets og Analyse

For at komme i gang i Sheets eller Analyse skal du blot aktivere understøttelse af skærmlæser som beskrevet i trin 1 ovenfor.

Tip! Formulartilstand giver generelt en bedre oplevelse end virtuel tilstand.

VoiceOver

Google Docs-editorerne er kompatible med VoiceOver i den seneste version af macOS. Den anbefalede browser er Google Chrome.

For at få den bedste oplevelse skal du slå VoiceOvers Quick Nav-funktion fra ved at trykke på venstre og højre pil på samme tid.

Docs, Slides og Tegninger

1. Gå til Google Docs, og åbn et dokument.
  2. Lyt efter disse ord: "Understøttelse af skærmlæser er aktiveret". Hvis du ikke hører noget, skal du gå til menuen Værktøjer, vælge Indstillinger for hjælpefunktioner og derefter vælge Aktivér understøttelse af skærmlæser. Du skal høre "Understøttelse af skærmlæser er aktiveret".
  3. Hvis du har slået "Tal automatisk på websiden" i VoiceOver til, vil du høre skærmlæseren. Tryk på Escape for at vende tilbage til redigeringsområdet.
  4. Tryk på VoiceOver + Shift + pil ned for at interagere med den redigerbare tekst.

Sheets og Analyse

For at komme i gang i Sheets eller Analyse skal du blot aktivere understøttelse af skærmlæser som beskrevet i trin 1 ovenfor.

Tastaturgenveje og VoiceOver

VoiceOver-genvejene er i konflikt med Doc-editorernes menugenveje. Hvis du vil åbne menuerne i Docs, skal du først bruge VoiceOver-adgangsknapperne Ctrl + Option + Tab og derefter indtaste Docs-menugenvejen, f.eks. Ctrl + Option + f for Menuen Filer. Du kan også hurtigt søge i menuerne ved at trykke på Option + / og derefter søge efter et udtryk som f.eks. Filer.

Hvis VoiceOver ikke automatisk fokuserer på den rigtige del af siden (hvis der f.eks. vises et dialogvindue), skal du trykke på Escape for at vende dit fokus tilbage til redigeringsområdet. Tryk derefter på VoiceOver + Shift + pil ned for at vende tilbage til redigeringsområdet.

Trin 3: Start redigering

Få flere oplysninger om brug af Docs-editorer med en skærmlæser på følgende sider og videoer i Hjælp.

Bemærk! I Docs, Sheets og Slides kan du deaktivere meddelelser fra skærmlæsere om andre personer, der går ind i, redigerer eller forlader filen. Få flere oplysninger om, hvordan du deaktiverer meddelelser om samarbejdspartnere.

Video-vejledninger

Skærmlæservideoer til Docs, Sheets og Slides

Get started with Google Docs (18.9 minutes)

In this video, you’ll learn how to get started with Google Docs, using NVDA with Firefox.

I denne video kan du se, hvordan du kommer godt i gang med Google Docs, når du bruger NVDA med Firefox.

Get started with Google Sheets (26.3 minutes)

In this video, you’ll learn how to get started with Google Sheets, using NVDA with Firefox.

I denne video kan du se, hvordan du kommer godt i gang med Google Sheets, når du bruger NVDA med Firefox.

Get started with Google Slides (16 minutes)

In this video, you’ll learn how to get started with Google Slides, using NVDA with Firefox.

I denne video kan du se, hvordan du kommer godt i gang med Google Slides, når du bruger NVDA med Firefox.

Brug en brailleskærm

Du kan bruge en brailleskærm til at læse og redigere dokumenter, regneark, præsentationer og tegninger.

Brug en lup

Du kan bruge en lup med Docs-editorer til at zoome ind for at gøre alt større på skærmen.

Bemærk! Denne valgmulighed er tilgængelig på Mac og Chrome OS.

1. I Chrome skal du åbne et dokument, et regneark, en præsentation eller en tegning.
  2. I menuen Værktøjer skal du vælge Indstillinger for hjælpefunktioner.
  3. Vælg Aktivér understøttelse af Lup.
  4. Juster eventuelt indstillingerne på din computer:
    • Mac: Gå til Systemindstillinger og så Tilgængelighed og så Zoom. Aktivér Zoom følger tastaturets fokus.
    • I Chrome OS: Gå til Indstillinger og så Avanceret og så Hjælpefunktioner og så Administrer hjælpefunktioner. Slå Aktivér forstørrelse af fuld skærm eller Aktivér fastgjort lupvindue til. Få flere oplysninger om forstørrelse på Chromebook.

Skriv med din stemme

Du kan skrive med din stemme i dokumenter eller i talerens noter til præsentationer. (Denne funktion er kun tilgængelig i Chrome-browsere).

Brug tastaturgenveje

Docs-editorerne indeholder tastaturgenveje til navigation og redigering.

Du kan åbne en liste over tastaturgenveje, mens du redigerer en fil, ved at trykke på Ctrl + / (Windows, Chrome OS) eller ⌘ + / (Mac).

Flere tastaturgenveje:

Brug trykinput med en skærmlæser

Med nogle computere og skærmlæsere kan du trykke på computerskærmen for at flytte markøren og indtaste tekst.

Trykinput fungerer i Docs, Sheets og Slides ved hjælp af følgende skærmlæsere og browsere:

• På Chromebooks kan du bruge ChromeVox-skærmlæseren med Chrome 67 eller nyere.
  • I Windows skal du bruge JAWS-skærmlæseren med Firefox eller den nyeste version af Chrome.

Trykinput med ChromeVox

Sådan bruger du trykinput med ChromeVox på en Chromebook:

1. Tjek dine Chromebook-hjælpefunktioner for følgende indstillinger:
    • Slå Aktivér tekstoplæsning fra.
    • Slå Aktivér skærmtastatur til.
  2. Åbn et dokument, et regneark eller en præsentation.
  3. I menuen Værktøjer skal du vælge Indstillinger for hjælpefunktioner.
  4. Vælg Aktivér understøttelse af braille.
  5. Brug skærmtastaturet i redigeringsområdet.
  6. Uden for redigeringsområdet skal du stryge og trykke på skærmen, som du plejer. Få flere oplysninger om, hvordan du bruger hjælpefunktioner til touchskærmen i Chromebook.

Trykinput med JAWS

Sådan bruger du trykinput med JAWS i Windows med Firefox eller den nyeste version af Chrome:

1. Åbn et dokument, et regneark eller en præsentation.
  2. I menuen Værktøjer skal du vælge Indstillinger for hjælpefunktioner.
  3. Vælg Aktivér understøttelse af braille.
  4. Brug JAWS-tilstanden Tekstlæsning i redigeringsområdet.
    • Hvis du vil gennemgå touch-tilstandene til tilstanden Tekstlæsning, skal du bruge en rotationsbevægelse med to fingre. Få flere oplysninger om understøttelse af JAWS Touch.
  5. Hvis du vil flytte fokus til programmenuerne, skal du trykke to gange øverst på skærmen. Bevæg dig rundt på skærmen ved at stryge med tre fingre eller ved hjælp af berøringsudforskning.