Die bladsy wat jy versoek het, is tans nie in jou taal beskikbaar nie. Jy kan 'n ander taal aan die onderkant van die bladsy kies of Google Chrome se ingeboude vertalingkenmerk gebruik om 'n kitsvertaling van enige webbladsy in 'n taal van jou keuse te doen.

Toegankelijkheid van Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Tekeningen

Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Tekeningen werken onder andere met schermlezers, brailleleesregels en schermvergroting.

Een schermlezer gebruiken

Als je al schermlezersoftware op je computer hebt staan, zoals ChromeVox, NVDA, JAWS of VoiceOver, voer je de volgende stappen uit om aan de slag te gaan.

Stap 1: Ondersteuning voor schermlezers aanzetten

De eerste keer dat je Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties gebruikt met een schermlezer, moet je de ondersteuning voor schermlezers aanzetten:

1. Ga naar Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties en open een bestand.
  2. Ga naar het menu Extra en selecteer Toegankelijkheidsinstellingen.
  3. Selecteer Ondersteuning voor schermlezers aanzetten.

Stap 2: De instellingen van de schermlezer controleren

Voor sommige schermlezers moet je misschien een paar instellingen aanpassen als je Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties of Tekeningen gebruikt. Bekijk hieronder de instructies voor jouw schermlezer.

ChromeVox

Als je ChromeVox in Chrome OS gebruikt, hoef je niets in te stellen.

NVDA

In Windows gebruik je voor de beste resultaten de nieuwste versie van NVDA in combinatie met de nieuwste versie van Chrome.

Documenten, Presentaties en Tekeningen

1. Ga naar Google Documenten, Presentaties of Tekeningen en open een bestand.
  2. Luister of je de woorden 'Ondersteuning voor schermlezers staat aan' hoort. Als je niets hoort, ga je naar het menu Extra. Selecteer Toegankelijkheidsinstellingen en vervolgens Ondersteuning voor schermlezers aanzetten. Als het goed is, hoor je nu 'Ondersteuning voor schermlezers staat aan'.
  3. Druk op NVDA + Ctrl + k en zet de opties Speak typed characters (Getypte tekens uitspreken) en Speak typed words (Getypte woorden uitspreken) uit.
  4. Optioneel: Wijzig de sneltoets voor het starten van NVDA, zodat er geen conflict ontstaat met Documenten, Presentaties of Tekeningen. De standaard sneltoets voor NVDA, Ctrl + Alt + n, is namelijk een veelgebruikte toetsencombinatie in Documenten, Presentaties of Tekeningen (met Ctrl + Alt + n en daarna g navigeer je bijvoorbeeld naar de volgende afbeelding in een document). Als je de sneltoets voor NVDA wilt wijzigen, open je Eigenschappen voor de NVDA-sneltoets. Op het tabblad Sneltoets bewerk je de sneltoets, zodat deze niet meer in conflict is met Documenten, Presentaties of Tekeningen (gebruik bijvoorbeeld Ctrl + Alt + \).

Spreadsheets

In Spreadsheets kun je de ondersteuning voor schermlezers aanzetten zoals hierboven in stap 1 is beschreven.

Tip: Over het algemeen werkt de focusstand beter dan de browsestand. Druk op NVDA + spatiebalk om van de ene naar de andere stand te gaan.

JAWS

In Windows gebruik je voor de beste resultaten de nieuwste versie van JAWS in combinatie met de nieuwste versie van Chrome.

Documenten, Presentaties en Tekeningen

Volg deze stappen om de JAWS-instellingen aan te passen voor Documenten, Presentaties en Tekeningen:

1. Ga naar Google Documenten, Presentaties of Tekeningen en open een bestand.
  2. Luister of je de woorden 'Ondersteuning voor schermlezers staat aan' hoort. Als je niets hoort, ga je naar het menu Extra. Selecteer Toegankelijkheidsinstellingen en vervolgens Ondersteuning voor schermlezers aanzetten. Als het goed is, hoor je nu 'Ondersteuning voor schermlezers staat aan'.

Spreadsheets

In Spreadsheets kun je de ondersteuning voor schermlezers aanzetten zoals hierboven in stap 1 is beschreven.

Tip: Over het algemeen werkt de formulierstand beter dan de virtuele stand.

VoiceOver

Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Tekeningen werken met VoiceOver in de nieuwste versie van macOS. De aanbevolen browser is Google Chrome.

Voor de beste resultaten raden we je aan de functie Snelnavigatie van VoiceOver uit te zetten. Druk hiervoor tegelijkertijd op de pijl-links en de pijl-rechts.

Documenten, Presentaties en Tekeningen

1. Ga naar Google Documenten en open een document.
  2. Luister of je de woorden 'Ondersteuning voor schermlezers staat aan' hoort. Als je niets hoort, ga je naar het menu Extra. Selecteer Toegankelijkheidsinstellingen en vervolgens Ondersteuning voor schermlezers aanzetten. Als het goed is, hoor je nu 'Ondersteuning voor schermlezers staat aan'.
  3. Als je 'Spreek de webpagina automatisch uit' hebt aangezet in VoiceOver, hoor je de schermlezer de pagina voorlezen. Druk op de Esc-toets om de focus terug te brengen naar het bewerkingsgebied.
  4. Druk op VoiceOver + Shift + pijl-omlaag om interactief te werken met de bewerkbare tekst.

Spreadsheets

In Spreadsheets kun je de ondersteuning voor schermlezers aanzetten zoals hierboven in stap 1 is beschreven.

Sneltoetsen en VoiceOver

Sneltoetsen voor VoiceOver conflicteren met menusneltoetsen voor Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Tekeningen. Als je de menu's wilt openen, moet je eerst de toetsencombinatie Ctrl + Option + Tab van VoiceOver typen en dan de sneltoets van het gewenste menu (bijvoorbeeld Ctrl + Option + f voor het menu Bestand). Je kunt ook snel het juiste menu vinden door Option + / in te drukken en een zoekwoord op te geven, bijvoorbeeld Bestand.

Als VoiceOver de focus niet automatisch op het juiste gedeelte van de pagina plaatst (bijvoorbeeld als er een dialoogvenster wordt geopend), druk dan op de Esc-toets om de focus naar het bewerkingsgebied te verplaatsen. Druk vervolgens op VoiceOver + Shift + pijl-omlaag om terug te gaan naar het bewerkingsgebied.

Aanbevolen browser en schermlezers

Editors van Documenten raadt Chrome en het volgende aan:

• NVDA of JAWS voor Windows
  • ChromeVox voor ChromeOS
  • VoiceOver voor MacOS

Stap 3: Begin met bewerken

Op de volgende Help-pagina's en video's vind je meer informatie over hoe je een schermlezer gebruikt in Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Tekeningen:

Tip: In Documenten, Spreadsheets en Presentaties kun je meldingen uitzetten van de schermlezer over andere mensen die het bestand openen, bewerken of verlaten. Lees meer informatie over hoe je bijdrageraankondigingen uitzet.

Videotutorials

Schermlezervideo's voor Documenten, Spreadsheets en Presentaties

Aan de slag met Google Documenten (18,9 minuten)

In deze video wordt uitgelegd hoe u aan de slag kunt gaan met Google Documenten als u NVDA met Firefox gebruikt.

In deze video wordt uitgelegd hoe je aan de slag kunt gaan met Google Documenten als je NVDA met Firefox gebruikt.

Aan de slag met Google Spreadsheets (26,3 minuten)

In deze video wordt uitgelegd hoe u aan de slag kunt gaan met Google Spreadsheets als u NVDA met Firefox gebruikt.

In deze video wordt uitgelegd hoe je aan de slag kunt gaan met Google Spreadsheets als je NVDA met Firefox gebruikt.

Aan de slag met Google Presentaties (16 minuten)

In deze video wordt uitgelegd hoe u aan de slag kunt gaan met Google Presentaties als u NVDA met Firefox gebruikt.

In deze video wordt uitgelegd hoe je aan de slag kunt gaan met Google Presentaties als je NVDA met Firefox gebruikt.

Een brailleleesregel gebruiken

Je kunt een brailleleesregel gebruiken om documenten, spreadsheets, presentaties en tekeningen te lezen en te bewerken.

Bestanden bekijken in de modus voor hoog contrast

Op de volgende plekken kun je documenten, spreadsheets en presentaties bekijken in de modus voor hoog contrast:

• In Chrome OS, met de modus voor hoog contrast
  • In Windows, in de browsers Chrome, Firefox en Edge, met een van de Windows-contrastthema's

Google Documenten gebruiken met een vergrootglas

Je kunt het vergrootglas gebruiken om in te zoomen terwijl je over het scherm beweegt.
Belangrijk: Het vergrootglas is beschikbaar in Chrome.

Mac:

1. Open Google Documenten in de Chrome-browser.
  2. Ga naar Tools en selecteer Toegankelijkheidsinstellingen en dan Ondersteuning voor vergrootglas aanzetten.

Als het vergrootglas je locatie op het scherm niet volgt, moet je mogelijk de computerinstellingen aanpassen. Ga als volgt te werk om het vergrootglas op je computer aan te zetten:

1. Selecteer in Systeemvoorkeuren de optie Toegankelijkheid en dan Zoom en dan Geavanceerd.
  2. Zet Zoomweergave volgt focus van toetsenbord aan.

Meer informatie vind je in het Apple-supportartikel In- of uitzoomen op Mac.

Chrome OS:

1. Open Google Documenten in de Chrome-browser.
  2. Ga naar Tools en selecteer Toegankelijkheidsinstellingen en dan Ondersteuning voor vergrootglas aanzetten.

Ga als volgt te werk om het vergrootglas op je computer aan te zetten:

1. Selecteer in Instellingen Geavanceerd en dan Toegankelijkheid en dan Toegankelijkheidsfuncties beheren.
  2. Zet Vergrootglas voor volledig scherm aanzetten of Vastgezet vergrootglas aanzetten aan. Meer informatie over vergroting op Chromebook.

Windows: Lees het Microsoft-supportartikel Vergrootglas instellen en gebruiken voor meer informatie over het gebruik van het vergrootglas.

Spraakgestuurd typen

Je kunt typen met je stem in documenten en in de sprekernotities van een presentatie. (Deze functie is alleen beschikbaar in Chrome-browsers.)

Sneltoetsen gebruiken

Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties bevatten sneltoetsen voor navigatie en bewerken.

Je kunt een lijst met sneltoetsen openen terwijl je een bestand bewerkt. Druk hiervoor op Ctrl + / (Windows, Chrome OS) of ⌘ + / (Mac).

Meer sneltoetsen:

Bedienen via touchscreen met een schermlezer

Bij sommige computers en schermlezers kun je de cursor verplaatsen en tekst invoeren door het scherm aan te raken.

Bedienen via touchscreen werkt in Documenten, Spreadsheets en Presentaties in combinatie met de volgende schermlezers en browsers:

• Op Chromebooks: gebruik de schermlezer ChromeVox met Chrome 67 of hoger.
  • Op Windows-computers: gebruik de schermlezer JAWS met Firefox of de nieuwste versie van Chrome.

Bedienen via touchscreen met ChromeVox

Bedienen via touchscreen met ChromeVox op een Chromebook:

1. Ga naar de volgende instellingen in de toegankelijkheidsfuncties van je Chromebook:
    • Zet 'Selecteer om uitgesproken te worden' aanzetten uit.
    • Zet Schermtoetsenbord aanzetten aan.
  2. Open een document, spreadsheet of presentatie.
  3. Ga naar het menu Extra en selecteer Toegankelijkheidsinstellingen.
  4. Selecteer Brailleondersteuning aanzetten.
  5. Gebruik het schermtoetsenbord als je in het bewerkingsgebied bent.
  6. Swipe over het scherm en raak het scherm aan buiten het bewerkingsgebied (zoals je normaal ook zou doen). Meer informatie over de toegankelijkheidsfuncties van het touchscreen van Chromebook.

Bedienen via touchscreen met JAWS

Bedienen via touchscreen met JAWS op een Windows-computer in combinatie met Firefox of de nieuwste versie van Chrome:

1. Open een document, spreadsheet of presentatie.
  2. Ga naar het menu Extra en selecteer Toegankelijkheidsinstellingen.
  3. Selecteer Brailleondersteuning aanzetten.
  4. Gebruik de tekstleesstand van JAWS als je in het bewerkingsgebied bent.
    • Je kunt door de touchscreenstanden naar de tekstleesstand browsen door met twee vingers een draaiende beweging te maken. Lees meer informatie over de touchscreenondersteuning van JAWS.
  5. Dubbeltik bovenaan het scherm om de focus naar de app-menu's te verplaatsen. Swipe met 3 vingers of gebruik verkennen via aanraking om te navigeren.