Dokumenttien, esitysten ja taulukoiden saavutettavuuden parantaminen

Voit huomioida saavutettavuuden dokumentissa tai esityksessä seuraamalla alla olevia vinkkejä sen luontivaiheessa. Näin erityisryhmään kuuluvien ja muiden käyttäjien on helpompi lukea sisältö.

Vaihtoehtoisen tekstin sisällyttäminen

Vaihtoehtoinen teksti kuville, piirroksille ja muille grafiikoille tarjoaa näytönlukuohjelmien käyttäjille audiokuvauksen näytön sisällöstä. Muuten käyttäjä kuulee vain sanan "kuva" ja voi menettää olennaisia visuaalisia tietoja.

Lisää visuaaliselle datalle aina vaihtoehtoinen teksti, jos muita tekstimerkintöjä ei ole. Vaihtoehtoinen teksti sisältyy joihinkin kuviin automaattisesti. Varmista kuitenkin, että automaattinen vaihtoehtoinen teksti esiintyy oikein.

Vaihtoehtoisen tekstin lisääminen tai muokkaaminen

1. Valitse kuva, piirros tai grafiikka.
  2. Valitse seuraavista:
    • Docs: Klikkaa Kuva-asetuksetja sitten Vaihtoehtoinen teksti.
      • Mac: Paina + Optio + y.
      • Muut käyttöjärjestelmät: Paina Ctrl + Alt + y.
    • Slides: Klikkaa Muotoasetuksetja sitten Vaihtoehtoinen teksti.
      • Mac: Paina + Optio + y.
      • Muut käyttöjärjestelmät: Paina Ctrl + Alt + y.
    • Sheets: Kun lisäät taulukkoon kuvan, valitse oikeasta yläkulmasta Lisää Lisää ja sitten Vaihtoehtoinen teksti.
  3. Kirjoita kuvaus.
  4. Lisää nimi valitsemalla Lisäasetukset.

Taulukoiden käyttäminen datan esittämiseen

Taulukoiden avulla voit esittää dataa muuttamatta sivun visuaalista asettelua. Sisällytä taulukkoon otsikkorivi sen sijaan, että aloittaisit datan esittämisen ensimmäiseltä riviltä.

Kommenttien ja ehdotusten käyttäminen

Käytä kommentointi‑ ja ehdotusominaisuuksia. Älä sisällytä muistiinpanoja dokumentin tai esityksen tekstiin. Näytönlukuohjelmien käyttäjät voivat hypätä suoraan kommentteihin pikanäppäinten koko tiedoston perkaamisen sijaan. Tiedoston omistaja voi myös saada sähköposti-ilmoituksia tai tarkistaa kommenttiketjuja.

Suuren värikontrastin varmistaminen

Suuri värikontrasti helpottaa tekstien ja kuvien lukemista ja ymmärtämistä. Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 ‑ohjeissa suuren tekstin suositeltu kontrastisuhde on vähintään 4.5:1. Muun tekstin ja kuvien suositeltu kontrastisuhde on vähintään 7:1. Vältä esimerkiksi vaaleanharmaan tekstin käyttöä valkoisella taustalla.

Voit tarkistaa kontrastin seuraavilla työkaluilla:

Helppotajuisen linkkitekstin käyttö

Näytönlukuohjelmat voivat etsiä linkkejä, minkä vuoksi linkkitekstit kannattaa suunnitella helppotajuisiksi. On suositeltavaa käyttää linkitettynä tekstinä sivun otsikkoa. Jos esimerkiksi haluat lisätä linkin profiilisivullesi, "minun profiilini" on parempi vaihtoehto linkkitekstiksi kuin "klikkaa tästä".

Tekstin koon ja tasauksen tarkistaminen

Voit helpottaa dokumentin tai esityksen lukemista käyttämällä suurta, vasemmalle tasattua tekstiä. Molempiin reunoihin tasattua tekstiä on vaikeampi lukea, koska sanojen välissä on ylimääräistä tyhjää tilaa. Voit vaihtaa tasausta painamalla Ctrl + Shift + L (Windows ja Chrome-käyttöjärjestelmä) tai ⌘ + Shift + L (Mac).

Tekstin käyttäminen muotoilun tukena

Merkityksien välittämiseksi kannattaa käyttää myös muuta kuin visuaalista muotoilua. Näytönlukuohjelmat eivät välttämättä ilmoita lihavoinnista, kursivoinnista ja muista muotoilun muutoksia.

Voit esimerkiksi merkitä tärkeän tekstiosion lisäämällä sanan "Tärkeää".

Numeroitujen ja luettelomerkein eroteltujen luetteloiden käyttö

Google Docs ja Google Slides tunnistavat jotkin luettelot automaattisesti esteettömyyden edistämiseksi. Jos esimerkiksi aloitat uuden rivin dokumentissa kirjoittamalla järjestysluvun 1., uudesta rivistä tulee automaattisesti numeroidun luettelon ensimmäinen kohta. Lue lisää luettelomerkein eroteltujen ja numeroitujen luetteloiden muotoilemisesta.

Dokumentin järjestäminen otsikoiden avulla

Voit jakaa dokumentin osioihin otsikoilla, joiden avulla lukijoiden on helpompi siirtyä osioiden välillä (etenkin jos he käyttävät pikanäppäimiä). Voit käyttää oletusotsikkotyylejä tai luoda omasi. Lue lisää otsikoiden lisäämisestä ja muokkaamisesta.

Siirtymistä helpottavien maamerkkien sisällyttäminen dokumenttiin

Otsikoiden, alaviitteiden, sivunumeroiden, sivumäärien ja muiden merkkien avulla lukijoiden on helppo hahmottaa, mitä dokumentin osiota he tarkastelevat. Erityisesti pitkien dokumenttien saavutettavuutta voidaan parantaa sisällyttämällä vähintään yksi merkki. Voit lisätä niitä Lisää-valikon kautta.

Tekstitysten käyttö diaesityksissä

Kun esität Google Slidesilla, voit laittaa päälle automaattiset tekstitykset, jolloin puhe näytetään reaaliaikaisesti näytön alareunassa. Lue lisää tekstitysten käyttämisestä diaesityksissä.

Linkin jakaminen esityksen HTML-näkymään

Google Slidesin HTML-näkymässä koko esityksesi näkyy yhdellä vieritettävällä HTML-sivulla yksittäisten diojen sijaan. Osa näytönlukuohjelmien käyttäjistä on sitä mieltä, että HTML-sivuilla on helpompi siirtyä.

Voit jakaa linkin esityksesi HTML-näkymään seuraavasti:

1. Käytä pikanäppäintä Ctrl + Alt + vaihto + p (Windows tai ChromeOS) tai ⌘ + Optio + vaihto + p (Mac).
  2. Kopioi ja liitä URL-osoite selaimesta.

Julkaiseminen verkossa

Kun dokumentti, laskentataulukko tai esitys julkaistaan verkossa, julkaistu sisältö on nähtävissä yhtenä vieritettävänä HTML-sivuna. Näytönlukuohjelmien käyttäjien on usein helpompi lukea HTML-versiota.

Kun julkaiset tiedoston, voit tilisi asetusten mukaan näyttää sen seuraaville:

• Kaikki verkon käyttäjät
  • Kaikki organisaatiosi käyttäjät
  • Organisaatiosi käyttäjäryhmä

Lue lisää verkossa julkaisemisesta.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.