Gør dit dokument, din præsentation og dine regneark mere tilgængelige

Når du opretter et dokument eller en præsentation, kan du følge nedenstående tips for at gøre den mere læsbar for alle, herunder person med nedsat funktionsevne.

Medtag alternativ tekst

Alternativ tekst til billeder, tegninger og anden grafik giver brugere af skærmlæsere en synstolkning af, hvad der er på skærmen. Ellers kan en bruger kun høre ordet "billede" og eventuelt gå glip af relevante visuelle oplysninger.

Angiv altid alternativ tekst for eventuelle visuelle data, hvis der ikke er andre tekstannoteringer. Nogle billeder indeholder automatisk alternativ tekst. Det er en god idé at verificere, at den automatiske alternative tekst er korrekt.

Tilføj eller rediger alternativ tekst

1. Vælg et billede, en tegning eller en grafik.
  2. Brug en af følgende muligheder:
    • Docs: Klik på Billedindstillinger og derefter Alternativ tekst.
      • Mac: Tryk på + Option + y.
      • For alle andre platforme: Tryk på Ctrl + Alt + y.
    • Slides: Klik på Valgmuligheder for format og derefter Alternativ tekst.
      • Mac: Tryk på + Option + y.
      • For alle andre platforme: Tryk på Ctrl + Alt + y.
    • Sheets: Når du har indsat et billede i et regneark, skal du i øverste højre hjørne klikke på Mere Mere og derefter Alternativ tekst.
  3. Angiv en beskrivelse.
  4. Hvis du vil tilføje en titel, skal du vælge Avancerede valgmuligheder.

Brug tabeller til data

Brug tabeller til at vise data, ikke til at ændre sidens visuelle layout. I tabellen skal du medtage en overskriftsrække i stedet for at starte med data i første række.

Brug kommentarer og forslag

Brug funktionerne Kommentarer og Forslag i stedet for at skrive bemærkninger i teksten i dit dokument eller din præsentation. Brugere af skærmlæsere kan springe til kommentarer ved hjælp af tastaturgenveje i stedet for at søge din fil igennem. Filejeren kan også modtage mailnotifikationer eller gennemgå kommentartråde.

Kontrollér, om der er høj farvekontrast

Høj farvekontrast gør tekst og billeder lettere at læse og forstå. Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2,0 anbefaler et minimumforhold på 4,5:1 til stor tekst og 7:1 for anden tekst og billeder. Du kan f.eks. undgå lysegrå tekst på en hvid baggrund.

Du kan tjekke kontrasten ved hjælp af et af disse værktøjer:

• WebAIM contrast checker: Dette er et website, der giver dig mulighed for at angive Pantone- og skrifttypedata for at få en bestået/dumpet-vurdering baseret på WCAG 2.1-overholdelse.
  • Accessible Web Color Contrast Checker: Dette er et website, der giver dig mulighed for at angive farveværdier for at tjekke kontrasten.

Brug informativ linktekst

Skærmlæsere kan søge efter links, så informativ linktekst er nyttig. Det er bedst at bruge sidens titel som linktekst. Hvis du f.eks. tilknytter din profilside, skal der stå "min profil" i den linkede tekst, og ikke "klik her".

Tjek tekststørrelse og -justering

Hvis du vil gøre dit dokument eller din præsentation nem at læse, kan du bruge stor, venstrejusteret tekst, når det er muligt. Justeret tekst er sværere at læse på grund af ekstra mellemrum mellem ordene. Du kan ændre justeringen ved at trykke på Ctrl + Shift + L (Windows eller Chrome OS) eller ⌘ + Shift + L (Mac).

Brug tekst til at understøtte formatering

Det er bedst ikke at bruge visuel formatering alene til at formidle mening. Skærmlæsere fortæller muligvis ikke om formateringsændringer, f.eks. fed skrift eller fremhævning.

Hvis du f.eks. vil markere en vigtig del af teksten, skal du tilføje ordet "Vigtigt".

Brug nummererede og punktopstillede lister

Google Docs og Google Slides registrerer og formaterer automatisk nogle lister med hjælpefunktioner. Hvis du f.eks. starter en ny linje i dit dokument ved at indtaste tallet 1 efterfulgt af et punktum, bliver den nye linje automatisk det første element på en nummereret liste. Få flere oplysninger om, hvordan du formaterer punktopstillede og nummererede lister.

Brug overskrifter til at organisere dit dokument

Overskrifter opdeler dit dokument i sektioner, hvilket gør det nemmere for læsere at springe til en sektion (især hvis de bruger tastaturgenveje). Du kan bruge standardtypografien til overskrifter eller oprette din egen. Få flere oplysninger om, hvordan du tilføjer og tilpasser overskrifter.

Medtag navigationspunkter i dit dokument

Punkter som sidehoveder, sidefødder, sidetal og antal sider hjælper dine læsere med at finde ud af, hvor de er i dit dokument. For at optimere tilgængeligheden, især i lange dokumenter, skal du medtage et eller flere af disse punkter (findes i menuen Indsæt).

Vis dias med undertekster

Når du præsenterer ved hjælp af Google Slides, kan du aktivere automatisk genererede undertekster til at vise talerens ord i realtid nederst på skærmen. Få flere oplysninger om, hvordan du viser dias med undertekster.

Del et link til HTML-visningen af din præsentation

HTML-visningen i Google Slides viser hele din præsentation på en enkelt HTML-side, som du kan rulle ned på, i stedet for at vise ét dias ad gangen. For nogle brugere af en skærmlæser kan HTML-sider være lettere at navigere på.

Sådan deler du et link til HTML-visningen af din præsentation:

1. Brug tastaturgenvejen Ctrl + Alt + Shift + p (Windows eller ChromeOS) eller ⌘ + Option + Shift + p (Mac).
  2. Kopiér og indsæt webadressen fra din browser.

Offentliggør på nettet

Når et dokument, et regneark eller en præsentation offentliggøres på nettet, kan det offentliggjorte indhold ses som en enkelt HTML-side, man kan rulle på. Brugere af en skærmlæser finder ofte HTML-versionen lettere at læse.

Når du udgiver en fil, kan du på baggrund af indstillingerne for din konto gøre den synlig for:

• Alle på internettet
  • Alle i din organisation
  • En gruppe personer i din organisation

Få flere oplysninger om, hvordan du udgiver på nettet.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.