Gör dokumentet, presentationen och kalkylarken mer tillgängliga

Följ tipsen nedan när du skapar ett dokument eller en presentation. Då blir den lättare att läsa för alla, inklusive personer med funktionsnedsättningar.

Inkludera alternativtext

Alternativtext för bilder, ritningar och annan grafik ger dem som använder skärmläsare en ljudbeskrivning av det som visas på skärmen. Annars hör användarna bara ordet ”bild” och kan missa relevanta visuella detaljer.

Ange alltid alternativtext för visuell data om det inte finns några andra textkommentarer. Vissa bilder innehåller alternativtext automatiskt. Det är en god idé att kontrollera att den automatiska alternativtexten är korrekt.

Lägg till eller redigera alternativtext

1. Välj en bild, ritning eller grafik.
  2. Använd ett av följande alternativ:
    • För Dokument: Klicka på Bildalternativföljt av Alternativtext.
      • För Mac: Tryck på + Option + y.
      • För alla andra plattformar: Tryck på Ctrl + Alt + y.
    • För Presentationer: Klicka på Formatalternativföljt av Alternativtext.
      • För Mac: Tryck på + Option + y.
      • För alla andra plattformar: Tryck på Ctrl + Alt + y.
    • För Kalkylark: I det övre högra hörnet, när du har infogat en bild i ett Kalkylark, klickar du på Mer Mer följt av Alternativtext
  3. Ange en beskrivning.
  4. Om du vill lägga till en titel väljer du Avancerade alternativ.

Använda tabeller för data

Använd tabeller för att presentera data, inte för att ändra sidans visuella layout. Inkludera en rubrikrad i tabellen i stället för att börja med data på första raden.

Använd kommentarer och förslag

Använd funktioner för kommentarer och förslag i stället för att skriva anteckningar i texten i ditt dokument eller din presentation. Användare av skärmläsningsprogram kan hoppa till kommentarer genom att använda kortkommandon istället för att leta igenom filen. Filägaren kan också ta emot e-postmeddelanden eller granska kommentarstrådar.

Kontrollera om det finns hög färgkontrast

Med hög färgkontrast blir det lättare att läsa och förstå text och bilder. WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) 2.0 rekommenderar ett minimiförhållande på 4.5:1 för stor text och 7:1 för annan text och andra bilder. Undvik exempelvis ljusgrå text på en vit bakgrund.

Du kan kontrollera kontrasten med hjälp av något av dessa verktyg:

Använda informativ länktext

Skärmläsningsprogram kan söka efter länkar. Därför är informativ länktext till hjälp. Det är bäst att använda sidans titel som länkad text. Om du till exempel länkar till din profilsida ska det stå Min profil i den länkade texten, inte Klicka här.

Kontrollera textstorlek och justering

Gör ditt dokument eller din presentation lätt att läsa genom att använda stor, vänsterjusterad text när det är möjligt. Justerad text är svårare att läsa på grund av det extra utrymmet mellan orden. Om du vill ändra justeringen trycker du på Ctrl + Skift + L (Windows eller Chrome OS) eller ⌘ + Shift + L (Mac).

Använda text som stöd för formatering

Det är bäst att inte enbart förlita sig på visuell formatering för att förmedla ett budskap. Skärmläsarprogram tillkännager kanske inte formateringsändringar, som fetstil eller markering.

Om du exempelvis vill markera en viktig del av texten lägger du till ordet ”Viktigt”.

Använda numrerade listor och punktlistor

Google Dokument och Google Presentationer identifierar och formaterar automatiskt vissa listor för tillgänglighet. Om du till exempel börjar en ny rad i dokumentet med att skriva siffran 1 följt av en punkt blir den nya raden automatiskt det första objektet i en numrerad lista. Läs om hur du formaterar punktlistor och numrerade listor.

Använda rubriker för att organisera dokumentet

Rubriker delar upp dokumentet i avsnitt, vilket gör det lättare att hoppa till ett avsnitt (framför allt om kortkommandon används). Du kan använda standardformaten för rubriker eller skapa egna. Läs om hur du lägger till och anpassar rubriker.

Inkludera navigeringsmärken i dokumentet

Landmärken som rubriker, sidfötter, sidnummer och sidantal hjälper läsarna att hitta var de finns i dokumentet. Maximera tillgängligheten, framför allt i långa dokument, genom att inkludera ett eller flera av dessa landmärken (finns på Infoga-menyn).

Visa bilder med bildtext

När du presenterar med Google Presentationer kan du aktivera automatiska bildtexter och visa talarens ord i realtid längst ned på skärmen. Läs om hur du presenterar med bildtext.

Dela en länk till HTML-vyn i presentationen

HTML-vyn i Google Presentationer visar hela presentationen på en scrollbar HTML-sida, i stället för en bild i taget. För vissa som använder skärmläsare kan det vara lättare att navigera på HTML-sidor.

Så här delar du en länk till HTML-vyn av din presentation:

1. Använd kortkommandot Ctrl + Alt + Skift + p (Windows eller Chrome OS) eller ⌘ + Option + Skift + p (Mac).
  2. Kopiera och klistra in webbadressen från webbläsaren.

Publicera på webben

När ett dokument, ett kalkylark eller en presentation publiceras på webben kan det publicerade innehållet visas som en scrollbar HTML-sida. Personer som använder skärmläsare tycker ofta att HTML-versionen är lättare att läsa.

Baserat på kontots inställningar kan du göra filen synlig för följande när du publicerar den:

• Alla på webben
  • Alla i organisationen
  • En grupp personer i organisationen

Läs mer om hur du publicerar innehåll på webben

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.