Gjør dokumentet ditt, presentasjonen din og regnearkene dine mer tilgjengelige

Når du lager dokumenter og presentasjoner, bør du følge trinnene nedenfor for å gjøre dem lettere å lese for alle, inkludert personer med nedsatt funksjonsevne.

Ta med alt-tekst

Alternativ tekst for bilder, tegninger og annen grafikk brukes til å gi brukere av skjermlesere lydbeskrivelser av det som vises på skjermen. Ellers hører brukerne bare ordet «bilde» og kan gå glipp av relevante visuelle detaljer.

Oppgi alltid alt-tekst for visuelle data hvis det ikke finnes andre tekstannoteringer. For noen bilder blir alt-tekst satt inn automatisk. Det er lurt å sjekke at den automatiske alt-teksten er riktig.

Legg til eller endre alt-tekst

1. Velg et bilde, en tegning eller annen grafikk.
  2. Bruk et av disse alternativene:
    • For dokumenter: Klikk på Bildealternativer og så Alt-tekst.
      • For Mac: Trykk på + Tilvalg + y.
      • For alle andre plattformer: Trykk på Ctrl + Alt + y.
    • For Presentasjoner: Klikk på Formatalternativer og så Alt-tekst.
      • For Mac: Trykk på + Tilvalg + y.
      • For alle andre plattformer: Trykk på Ctrl + Alt + y.
    • For Regneark: Når du har satt inn et bilde i et regneark, klikker du på Mer Mer og så Alt-tekst øverst til høyre.
  3. Skriv inn en beskrivelse.
  4. For å legge til en tittel velger du Avanserte alternativer.

Bruk tabeller for data

Bruk tabeller til å presentere data – ikke til å endre utseendet på siden. I tabeller bør du ta med en overskriftsrad i stedet for å starte med data i første rad.

Bruk kommentarer og forslag

Bruk funksjonene for kommentarer og forslag i stedet for å skrive merknader i teksten i dokumentet eller presentasjonen. Skjermleserbrukere kan hoppe til kommentarer med hurtigtaster. Da slipper de å lete gjennom hele filen. Eieren av filen kan også motta e-postvarsler eller gjennomgå kommentartråder.

Bruk høy fargekontrast

Høy fargekontrast gjør det lettere å lese og forstå tekst og bilder. WCAG 2.0 (Web Content Accessibility Guidelines) anbefaler at du bruker et kontrastforhold på minst 4,5:1 for stor tekst og 7:1 for annen tekst og bilder. Du bør for eksempel unngå å bruke lys grå tekst på hvit bakgrunn.

Bruk et av disse verktøyene for å sjekke kontrasten:

Bruk informativ linktekst

Skjermlesere kan skanne etter linker, så informasjonsrik linktekst er nyttig. Det er best å bruke tittelen på siden som linktekst. Hvis du for eksempel setter inn en link til profilsiden din, bør linkteksten inneholde «profilen min» og ikke «klikk her».

Sjekk tekststørrelse og -justering

For å gjøre dokumentet eller presentasjonen lett å lese bør du bruke stor, venstrejustert tekst der det er mulig. Blokkjustert tekst er vanskeligere å lese, siden det er større mellomrom mellom ordene. Sånn endrer du justeringen: Trykk på Ctrl + Shift + L (Windows og ChromeOS) eller ⌘ + Shift + L (Mac).

Bruk tekst til å støtte opp under formatering

Du bør unngå å kommunisere med bare visuell formatering. Det er ikke sikkert at skjermlesere beskriver formateringsendringer, for eksempel fet eller fremhevet skrift.

Hvis du for eksempel vil markere en viktig tekstdel, kan du legge til ordet «viktig».

Bruk nummererte lister og punktlister

Google Dokumenter og Google Presentasjoner registrerer og formaterer automatisk enkelte lister for å gjøre dem mer tilgjengelige. Hvis du for eksempel starter en ny linje i dokumentet ved å skrive tallet 1 etterfulgt av et punktum, blir den nye linjen automatisk det første elementet i en nummerert liste. Finn ut hvordan du formaterer punktlister og nummererte lister.

Bruk overskrifter til å organisere dokumentet

Overskrifter deler inn dokumentet i flere deler, noe som gjør det lettere å hoppe til spesifikke steder (spesielt med hurtigtaster). Du kan bruke standardstilene for overskrifter eller lage dine egne. Finn ut hvordan du legger til og tilpasser overskrifter.

Ta med navigasjonspunkter i dokumentet

Navigasjonspunkter som overskrifter, bunntekst, sidetall og sideantall gjør det lettere for leserne å finne ut hvor de er i dokumentet. For å gjøre dokumentet så tilgjengelig som mulig – spesielt hvis det er langt – bør du ta med ett eller flere slike navigasjonspunkter. Du finner dem i Sett inn-menyen.

Presenter lysbilder med teksting

Når du presenterer med Google Presentasjoner, kan du slå på automatisk teksting for å vise foredragsholderens ord nederst på skjermen i sanntid. Finn ut hvordan du presenterer lysbilder med teksting.

Del linker til HTML-visninger av presentasjoner

I HTML-visninger for Google Presentasjoner vises hele presentasjoner på én enkelt rullbar HTML-side i stedet for med ett lysbilde om gangen. For enkelte brukere av skjermlesere kan det være enklere å navigere på HTML-sider.

Slik deler du en link til HTML-visningen av presentasjonen din:

1. Bruk hurtigtastene Ctrl + Alt + Shift + p (Windows eller ChromeOS) eller ⌘ + Option + Shift + p (Mac).
  2. Kopier og lim inn nettadressen fra nettleseren.

Publiser på nettet

Når et dokument, et regneark eller en presentasjon publiseres på nettet, kan det publiserte innholdet vises som én enkelt rullbar HTML-side. Brukere av skjermlesere synes ofte at HTML-versjonen er enklere å lese.

Basert på innstillingene for kontoen din kan du gjøre filer synlige for følgende når du publiserer dem:

• alle på Internett
  • alle i organisasjonen din
  • en gruppe personer i organisasjonen din

Lær å publisere på nettet

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.