Google-documenten, -spreadsheets, -presentaties en -formulieren publiceren en insluiten

Als je een document, spreadsheet of presentatie beschikbaar wilt maken voor een groot publiek, kun je het bestand publiceren. Nadat je het bestand hebt gepubliceerd, beschik je over een URL die je naar andere mensen kunt sturen of die je in je eigen website kunt insluiten.

Bestanden publiceren

Een bestand publiceren

Voer de volgende stappen uit om een bestand te publiceren:

1. Open een bestand in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Klik bovenaan op Bestand en vervolgens Publiceren op internet.
  3. Het hele bestand wordt gepubliceerd, maar sommige bestandstypen hebben aanvullende publicatieopties:
    • Spreadsheet: Kies of je de hele spreadsheet of alleen bepaalde bladen wilt publiceren. Je kunt ook een indeling voor de publicatie kiezen (webpagina, .csv, .tsv, .pdf, .xlsx, .ods).
    • Presentatie: Kies hoe snel je de dia's wilt afspelen.
  4. Klik op Publiceren.
  5. Kopieer de URL en stuur deze naar iedereen die je het bestand wilt laten zien. Je kunt de URL ook insluiten in je website.
Een gepubliceerd bestand updaten

Gepubliceerde bestanden worden automatisch geüpdatet wanneer er een wijziging in het oorspronkelijke bestand wordt aangebracht. Voorkomen dat je gepubliceerde bestanden worden geüpdatet.

Publiceren van een bestand stoppen
  1. Open een bestand in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Klik bovenaan op Bestand en vervolgens Publiceren op internet.
  3. Klik op Gepubliceerde content en instellingen.
  4. Klik op Publiceren stoppen.
Hoe zien gepubliceerde bestanden eruit wanneer je ze deelt?

Als je iemand de URL van een gepubliceerd bestand stuurt, krijgt hij een versie te zien die niet kan worden bewerkt en die er anders uitziet dan die van jou. Anderen zien het volgende:

• Documenten: Een versie zonder werkbalk.
  • Spreadsheets: Een versie zonder werkbalk. Mensen met weergaverechten kunnen diagrammen, celopmaak en waarden van cellen zien, maar geen formules bekijken of bewerken.
  • Presentaties: Een versie die alleen kan worden weergegeven of een versie in de presentatiemodus met dia's op volledig scherm.
Bepalen wie een bestand mag publiceren

Als je de eigenaar van een bestand bent en anderen wilt toestaan het bestand te publiceren, geef je ze bewerkingsrechten.

Wil je voorkomen dat anderen een bestand kunnen publiceren, dan kun je de instellingen voor delen als volgt wijzigen:

1. Open een bestand in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Klik op Delen in de rechterbovenhoek.
  3. Klik op Geavanceerd in de rechterbenedenhoek.
  4. Vink onderaan het selectievakje naast 'Voorkomen dat bewerkers toegangsrechten wijzigen en nieuwe mensen toevoegen' aan.
  5. Klik op Opslaan.

Bestanden insluiten

Je kunt een document, spreadsheet, presentatie of formulier beschikbaar maken voor weergave op een bestaande website door het item in te sluiten in je site of blog.

Een document, spreadsheet of presentatie insluiten
  1. Open een bestand in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Klik bovenaan op Bestand en vervolgens Publiceren op internet.
  3. Klik op Insluiten in het venster dat wordt geopend.
  4. Het hele bestand wordt gepubliceerd, maar sommige bestandstypen hebben aanvullende publicatieopties:
    • Spreadsheet: Kies of je de hele spreadsheet of alleen bepaalde bladen wilt publiceren.
    • Presentatie: Kies de grootte van de presentatie en hoe snel je de dia's wilt afspelen.
  5. Klik op Publiceren.
  6. Kopieer de code in het tekstvak en plak deze in je website of blog.

Spreadsheets insluiten

Als je een spreadsheet insluit, kun je ervoor kiezen bepaalde delen van de spreadsheet weer te geven of juist te verbergen. Dit kun je doen door de onderstaande parameters te wijzigen of toe te voegen.

• gid=1674242611: De blad-ID.
  • range=A1:B14: Het bereik dat je wilt weergeven.
  • widget=false: Als 'false' is ingesteld, wordt er onderaan geen bladtab weergegeven.
  • headers=false: Rijnummers en kolomletters worden niet weergegeven.
  • chrome=false: Titel en voettekst worden niet weergegeven.
Een formulier insluiten
  1. Open een formulier in Google Formulieren.
  2. Klik op Verzenden in de rechterbovenhoek.
  3. Klik bovenaan het venster op Insluiten.
  4. Klik op Kopiëren of druk op Ctrl + c (Windows) of ⌘ + c (Mac) op je toetsenbord om de HTML-code te kopiëren die wordt weergegeven.
  5. Plak de HTML-code in je website of blog.
Een bestand insluiten in een Google-site

Gepubliceerde documenten, spreadsheets en presentaties insluiten in een nieuwe Google-site:

1. Open een site in Google Sites.
  2. Klik in het menu aan de rechterkant op INVOEGEN.
  3. Kies een van de volgende opties onder Google Documenten:
    • Documenten
    • Presentaties
    • Spreadsheets
    • Formulieren
    • Diagrammen
  4. Selecteer een bestand en klik op Invoegen om het aan je site toe te voegen.

Google Drive-content toevoegen aan een klassieke Google-site.

Mary is expert op het gebied van Documenten en Drive en auteur van deze Help-pagina. Kies een van de onderstaande opties om haar te laten weten wat je van deze pagina vindt.