Presentaties bewerken met een schermlezer

Je kunt presentaties op je computer bewerken met een schermlezer voor feedback via tekst-naar-spraak, zoals ChromeVox, NVDA, JAWS of VoiceOver.

Zorg eerst dat de schermlezerondersteuning voor Documenten aanstaat.

Als je een Windows-computer of Chromebook met aanraakinvoer gebruikt, volg je de tips voor het gebruik van aanraakinvoer met een schermlezer.

Aanbevolen browser en schermlezers

Editors van Documenten raadt Chrome en het volgende aan:

• NVDA of JAWS voor Windows
  • ChromeVox voor ChromeOS
  • VoiceOver voor MacOS

Navigeren in een presentatie

Wanneer je een presentatie opent in Google Presentaties, ligt de focus op de eerste dia in de presentatie.

Sneltoetsen gebruiken

Omdat Google Presentaties geen gewone website is, kun je sommige standaardsneltoetsen van de schermlezer niet gebruiken. We raden je daarom aan de sneltoetsen voor Google Presentaties te gebruiken bij het bewerken van je presentatie.

Gebruik bijvoorbeeld de onderstaande sneltoetsen om door de presentatie te navigeren:

• Canvas: Je kunt vanuit elk ander gebied naar het canvas van de dia gaan. Druk hiervoor op Ctrl + Alt + Shift + c (Windows, Chrome OS) of ⌘ + Option + Shift + c (Mac).
  • Filmstrip: De presentatie-editor bevat een filmstrip waarop alle dia's in de presentatie staan vermeld. Wilt u de focus naar de filmstrip verplaatsen, druk dan op Ctrl + Alt + Shift + f (Windows, Chrome OS) of ⌘ + Option + Shift + f (Mac). Als de focus op de filmstrip ligt, kun je met de pijl-omhoog en -omlaag door de dia's navigeren.
  • Animatievenster: als u animaties aan een dia wilt toevoegen, opent u het animatievenster door te drukken op Ctrl + Alt + Shift + b (Windows, Chrome OS) of ⌘ + Option + Shift + b (Mac). De schermlezer leest opties voor om animaties aan vormen en objecten toe te voegen of om overgangen aan dia's toe te voegen.
  • Sprekernotities: u kunt naar de sprekernotities navigeren door te drukken op Ctrl + Alt + Shift + s (Windows, Chrome OS) of Ctrl + ⌘ + Shift + s (Mac). Terwijl je de sprekernotities typt, hoor je de feedback van de schermlezer.

Je kunt een lijst met sneltoetsen in je presentatie openen door op Ctrl + / (Windows, Chrome OS) of ⌘ + / (Mac) te drukken. In deze lijst kun je zoeken naar acties, bijvoorbeeld door invoegen of dia te typen. Daarna kun je op Escape drukken om terug te gaan naar de presentatie.

Snel acties uitvoeren door te zoeken in de menu's

1. Druk op Alt + / (Windows, Chrome OS) of Option + / (Mac).
  2. Typ een opdracht, zoals Naam wijzigen of Invoegen
  3. Druk op de pijl-omlaag om de zoekresultaten te horen. Als je bijvoorbeeld Invoegen hebt getypt, hoor je opties over het toevoegen van een afbeelding, een reactie en andere mogelijkheden.
  4. Druk op Enter om een actie te kiezen.

Je dia's presenteren

De volgende browsers en schermlezers zijn zeer geschikt voor het presenteren en lezen van dia's:

• Chrome OS: ChromeVox met Chrome.
  • Windows: NVDA of JAWS met Chrome.
  • Mac: VoiceOver met Chrome.

Je dia's presenteren:

1. Gebruik de sneltoets waarmee je kunt beginnen met presenteren in je browser:
    • Chrome OS: Ctrl + Search + 5
    • Windows: Ctrl + F5
    • Mac: ⌘ + Shift + Enter
  2. Navigeer door de content van je dia's. Druk hiervoor op Tab totdat de focus op de content van de gewenste dia ligt.
  3. Druk op de pijl-omlaag of pijl-omhoog om naar de volgende of vorige dia te gaan.
  4. Druk op de Esc-toets om de presentatiemodus te verlaten.
Tip: Je kunt de presentatie weergeven als één pagina waar je doorheen kunt scrollen. In deze HTML-weergave kun je net zo navigeren als op een normale webpagina. Als je wilt overschakelen naar deze weergave, druk je op Ctrl + Alt + Shift + p (Windows of Chrome OS) of ⌘ + Option + Shift + p (Mac).

Menu's, knoppen bovenaan en de werkbalk gebruiken

Opmerking: Zie je geen knoppen en menu's bovenaan, druk dan op Ctrl + Shift + f (Windows, Chrome OS of Mac).

Als je door de menu's wilt browsen, doe je het volgende:

1. Open het menu Bestand met de sneltoets voor je browser:
    • Windows met Chrome-browser: Alt + f
    • Windows met andere browsers: Alt + Shift + f.
    • Chrome OS: Alt + f.
    • Mac: druk eerst op de toetsencombinatie Ctrl + Option + Tab en daarna op Ctrl + Option + f
  2. Druk op de pijl-rechts om de andere menu's te verkennen, waaronder Bewerken, Weergeven, Invoegen, Dia, Opmaak, Sorteren, Extra, Tabel, Help en Toegankelijkheid.

Tip: Open het menu Help en selecteer Help voor Presentaties als je ergens hulp bij nodig hebt. Druk daarna op Tab om naar het zoekvak te gaan, typ je zoekopdracht (bijvoorbeeld Afbeeldingen) en druk op Enter. In het venster dat wordt geopend kun je een onderwerp raadplegen of naar een ander onderwerp navigeren. Druk op Escape om terug te gaan naar de presentatie.

Vanuit de menu's kun je naar 2 andere besturingselementen navigeren:

• Knoppen bovenaan: Deze knoppen gebruik je voor acties die je op de presentatie zelf wilt toepassen, zoals delen, de naam wijzigen, een ster toevoegen, of de presentatie naar een andere map verplaatsen. Druk vanuit de menu's op Shift + Tab.
  • Werkbalk: In de werkbalk vind je opties voor bewerken en opmaken, bijvoorbeeld voor kleuren en randen. Druk vanuit de menu's op Tab.

Voorlezen en navigeren via het menu Toegankelijkheid

1. Open het menu Toegankelijkheid met de sneltoets voor je browser:
    • Windows met Chrome-browser: Alt + a
    • Windows met andere browsers: Alt + Shift + a .
    • Chrome OS: Alt + a.
    • Mac: druk eerst op de toetsencombinatie Ctrl + Option + Tab en daarna op Ctrl + Option + a
  2. Druk op de pijl-omlaag om de opties te horen, zoals Laten voorlezen met schermlezer en Reacties.
  3. Druk op de pijl-rechts om een submenu te openen en druk op de pijl-omlaag om de opties in het submenu te verkennen.
  4. Druk op Enter om een optie te selecteren.

Basisinformatie over bewerken en opmaken

Je kunt content en opmaak toevoegen of wijzigen in een presentatie.

Een tekstvak, afbeelding of tabel toevoegen

1. Ga naar de dia waaraan je een tekstvak, afbeelding of tabel wilt toevoegen.
  2. Druk op Alt + / (Windows en Chrome OS) of Option + / (Mac) om te zoeken in de menu's.
  3. Typ invoegen om een ​​lijst te openen met items die je kunt toevoegen.
  4. Gebruik de pijltoetsen om door de lijst te bladeren.
  5. Druk op Enter om je keuze te maken.

Opmaak laten voorlezen of wijzigen

Je kunt de tekstopmaak of alineaopmaak bij de huidige locatie van de cursor laten voorlezen. Druk hiervoor op Ctrl + Alt + a en daarna op f (Windows, Chrome OS) of Ctrl + ⌘ + a en daarna op f (Mac).

Je kunt de beschikbare opmaakstijlen verkennen door het menu Opmaak in de menubalk te openen:

1. Open het menu Opmaak met de sneltoets voor je browser:
    • Windows met Chrome-browser: Alt + o
    • Windows met andere browsers: Alt + Shift + o
    • Chrome OS: Alt + o
    • Mac: Druk eerst op de toetsencombinatie Ctrl + Option + Tab en daarna op Ctrl + Option + o.
  2. Druk op de pijl-omlaag om de opties te horen en druk op Enter om de gewenste optie te selecteren.

Bekijk meer informatie over hoe je dia's maakt, bewerkt en aanpast.

De lay-out van een dia wijzigen

Lay-outs van dia's zijn indelingen voor afzonderlijke dia's in je presentatie, bijvoorbeeld 'Titel en tekst' of 'Titel en twee kolommen'. Wanneer je door de filmstrip navigeert, hoor je informatie over de lay-out van elke dia in de presentatie.

1. Selecteer in de filmstrip de dia waarvan je de lay-out wilt wijzigen.
  2. Open het menu Dia met de sneltoets voor je browser:
    • Windows met Chrome-browser: Alt + s
    • Windows met andere browsers: Alt + Shift + s
    • Chrome OS: Alt + s
    • Mac: druk eerst op de toetsencombinatie Ctrl + Option + Tab en daarna op Ctrl + Option + s
  3. Selecteer Lay-out toepassen en druk vervolgens op de pijl-rechts om de opties te horen. Je hoort 'geselecteerd' bij de lay-out die voor de huidige dia is gebruikt, en je hoort 'niet geselecteerd' bij de andere lay-outs.
  4. Druk op Enter om een andere lay-out voor de huidige dia te selecteren.

De volgorde van dia's wijzigen

1. Druk op Ctrl + Alt + Shift + f (Windows, Chrome OS) of ⌘ + Option + Shift + f (Mac) om naar de filmstrip te gaan.
  2. Druk op de pijl-omhoog of pijl-omlaag om naar de dia te gaan die je wilt verplaatsen. Wil je meerdere dia's selecteren om die in een keer te verplaatsen, houd dan Shift ingedrukt terwijl je op de pijltoetsen drukt.
  3. Houd Ctrl (Windows, Chrome OS) of (Mac) ingedrukt en druk op de pijl-omhoog of pijl-omlaag om de geselecteerde dia's omhoog of omlaag te verplaatsen.

De spelling van een presentatie controleren

Presentaties vindt automatisch eventuele spelfouten in je presentatie.

1. Ga naar de volgende spelfout door te drukken op Ctrl + apostrof (Windows, Chrome OS) of ⌘ + apostrof (Mac).
  2. Ga naar de vorige spelfout door te drukken op Ctrl + puntkomma (Windows, Chrome OS) of ⌘ + puntkomma (Mac).
  3. Wilt u een spelfout corrigeren, open dan het contextmenu door te drukken op Ctrl + Shift + x (Windows, Chrome OS) of ⌘ + Shift + x (Mac). Selecteer daarna in het contextmenu de correct gespelde suggestie en druk op Enter.

Bekijk meer informatie over spellingcontrole en automatische correcties.

Alternatieve tekst voor een afbeelding of tekening toevoegen

1. Selecteer de afbeelding of tekening.
  2. Druk op Ctrl + Alt + y (Windows, Chrome OS) of ⌘ + Option + y (Mac).
  3. Geef in het dialoogvenster Alt-tekst een beschrijving voor de afbeelding of tekening op en selecteer Enter.

Voorgestelde content in een presentatie vinden

1. Druk op Ctrl + Alt + Shift + i (Windows, Chrome OS) of ⌘ + Option + Shift + i (Mac) om het venster Verkennen in de presentatie te openen.
  2. Navigeer met de toetsen van de schermlezer door het venster Verkennen om voorgestelde lay-outs te vinden.
  3. Zoek content in je eigen documenten en op internet door een zoekterm in de zoekbalk in te voeren en op Enter te drukken.

Agenda, Keep en Tasks bekijken

Je kunt Google Agenda, Keep en Tasks in een zijvenster gebruiken terwijl je in Documenten, Spreadsheets of Presentaties werkt. De tools in het zijvenster zijn standaard samengevouwen. Als je naar het zijvenster wilt gaan en een van de tools wilt uitvouwen, volg je deze stappen:

1. Gebruik deze sneltoetsen om naar het zijvenster te gaan:
    • Windows: Ctrl + Alt + . (punt) of Ctrl + Alt + , (komma)
    • Chromebook: Alt + Shift + . (punt) of Alt + Shift + , (komma)
    • Mac: ⌘ + Option + . (punt) of ⌘ + Option + , (komma)
  2. Druk in het zijvenster op de pijl-omhoog of pijl-omlaag om door de lijst met tools (Agenda, Keep en Tasks) te bladeren.
  3. Druk op Enter om de gewenste tool uit te vouwen.
  4. In het zijvenster kun je nu de volgende acties uitvoeren zonder de presentatie te verlaten:
    • Agenda: bekijk je dagplanning, klik op afspraken om deze te bewerken, maak nieuwe afspraken en ga vooruit naar geplande afspraken.
    • Keep: maak checklists en notities.
    • Tasks: voeg taken en deadlines toe.
  5. Gebruik deze sneltoetsen om terug te gaan naar de presentatie terwijl het zijvenster geopend is:
    • Windows: Ctrl + Alt + . (punt) of Ctrl + Alt + , (komma)
    • Chromebook: Alt + Shift + . (punt) of Alt + Shift + , (komma)
    • Mac: ⌘ + Option + . (punt) of ⌘ + Option + , (komma)
  6. Als je het zijvenster wilt sluiten, druk je op Shift + Tab totdat je Sluiten bereikt. Druk daarna op Enter.

Bekijk meer informatie over hoe je Agenda, Keep en Tasks gebruikt terwijl je in Documenten, Spreadsheets of Presentaties werkt.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.