Laskentataulukkojen muokkaaminen näytönlukuohjelmalla

Voit muokata laskentataulukoita tietokoneella näytönlukuohjelmalla.

Varmista ensin, että olet ottanut Docsin näytönlukuohjelman tuen käyttöön.

Jos käytät Windows-tietokonetta tai Chromebookia kosketussyötteellä, seuraa kosketussyötteen käyttämistä näytönlukuohjelmalla koskevia vinkkejä.

Laskentataulukossa liikkuminen

Kun avaat laskentataulukon, kohdistus on ensimmäisessä solussa. Kun liikut laskentataulukossa, näytönlukuohjelma ilmoittaa jokaisen solun osoitteen ja sisällön. Esimerkiksi jos solun C4 sisältö on "New York City," näytönlukuohjelma lukee "New York City C4".

Pikanäppäinten käyttäminen

Sheets poikkeaa tavallisesta verkkosivustosta, joten näytönlukuohjelmien tavalliset pikanäppäimet eivät ole käytettävissä. Saat parhaan käyttökokemuksen, kun käytät Sheetsin pikanäppäimiä muokatessasi laskentataulukkoa.

Voit avata pikanäppäinluettelon laskentataulukossa painamalla Ctrl + / (Windows, Chrome-käyttöjärjestelmä) tai ⌘ + / (Mac). Voit hakea toimintoja, kuten siirrä tai sarakkeet. Voit palata laskentataulukkoon painamalla Esc.

Pikatoimintojen käyttäminen hakemalla valikoista

1. Paina Alt + / (Windows, Chrome-käyttöjärjestelmä) tai optio + / (Mac).
  2. Kirjoita komento, kuten Nimeä uudelleen tai Lisää.
  3. Kuulet hakutulokset, kun painat alanuolta. Jos esimerkiksi kirjoitat Lisää, vaihtoehtoja ovat rivien, kommenttien tai muun sisällön lisääminen.
  4. Valitse toiminto painamalla Enter.

Valikoiden, ylätason painikkeiden ja työkalupalkin käyttäminen

Huom. Jos yläreunassa ei ole painikkeita ja valikoita, paina Ctrl + vaihto + f (Windows, Chrome-käyttöjärjestelmä tai Mac).

Valikoiden selaaminen:

1. Avaa Tiedosto-valikko selaimen pikanäppäimellä:
    • Windows, selaimena Chrome: Alt + f
    • Windows, selaimena muu kuin Chrome: Alt + vaihto + f
    • Chrome-käyttöjärjestelmä: Alt + f
    • Mac: Paina ensin oikotienäppäimiä Ctrl + optio + sarkain ja sitten Ctrl + optio + f
  2. Painamalla oikeaa nuolta voit selata muita valikoita, kuten Muokkaa-, Näytä-, Lisää-, Muoto-, Tiedot-, Työkalut-, Laajennukset-, Ohje- ja Esteettömyys-valikkoa.

Vinkki: Jos tarvitset ohjeita, avaa Ohje-valikko ja valitse Sheets-ohjeet. Siirry hakukenttään painamalla sarkainta, kirjoita haku, esim. kaavat, ja paina sitten Enter. Ohje avautuu ikkunaan, josta voit lukea sen tai siirtyä toisiin aiheisiin. Voit palata laskentataulukkoon painamalla Esc.

Voit siirtyä valikoista kahteen muuhun hallintatyökaluun:

• Ylätason painikkeet: Näiden painikkeiden avulla voit tehdä laskentataulukkotason toimintoja. Voit esimerkiksi nimetä laskentataulukon uudelleen, merkitä sen tähdellä, jakaa sen tai siirtää sen eri kansioon. Paina valikoissa vaihto + sarkain.
  • Työkalupalkki: Työkalupalkki sisältää muokkaus- ja muotoiluvaihtoehtoja, kuten kirjasimen ja tasauksen. Paina valikoissa sarkainta.

Laskentataulukon lukeminen ja siinä liikkuminen Esteettömyys-valikon avulla

1. Avaa Esteettömyys-valikko selaimen pikanäppäimellä:
    • Windows, selaimena Chrome: Alt + a
    • Windows, selaimena muu kuin Chrome: Alt + vaihto + a
    • Chrome-käyttöjärjestelmä: Alt + a
    • Mac: Paina ensin oikotienäppäimiä Ctrl + optio + sarkain ja sitten Ctrl + optio + a
  2. Kun painat alanuolta, kuulet vaihtoehdot, kuten Puhu ja Siirry väliin.
  3. Painamalla oikeaa nuolta voit avata alavalikon, minkä jälkeen voit tutkia kyseisen alavalikon vaihtoehtoja painamalla alanuolta.
  4. Valitse vaihtoehto painamalla Enter.

Muokkaamisen ja muotoilun perusteet

Jos haluat muokata solun sisältöä, paina Enter kohdistettuna olevassa solussa. Kirjoita muutokset ja vahvista muutos painamalla Enter tai peruuta se painamalla Esc.

Solun muotoilun ja sisällön kuuleminen

Kun liikut laskentataulukossa, kuulet solujen sisältöä koskevat ilmoitukset. Näytönlukuohjelma kertoo esimerkiksi, kun solu sisältää linkkejä, muistiinpanoja, datan vahvistuksen tai suodatuksen.

• Linkit: Seuraa linkkiä painamalla Alt + Enter (Windows) tai optio + Enter (Mac).
  • Muistiinpanot: Lisää kohdistettuna olevaan soluun muistiinpano tai muokkaa muistiinpanoa painamalla vaihto + F2 (Windows, Mac) tai vaihto + haku + 2 (Chrome-käyttöjärjestelmä). Kirjoita muistiinpano avautuvaan ikkunaan ja paina Esc. Poista muistiinpano poistamalla kaikki sen sisältämä teksti.
  • Datan vahvistus: Kuulet, jos solussa on virheellistä sisältöä datan vahvistuksen jälkeen.
  • Suodatus: Jos siirryt suodattamattomasta soluvälistä suodatettuun väliin, kuulet ilmoituksen suodatetulle alueelle siirtymisestä.

Puhu-valikon käyttäminen

Käyttämällä Puhu-valikkoa voit saada tietoja valitun solun muotoilusta tai kuulla rivin tai sarakkeen sisällön. Voit myös määrittää laskentataulukon sanomaan muotoilun aina ääneen.

1. Avaa Esteettömyys-valikko selaimen pikanäppäimellä:
    • Windows, selaimena Chrome: Alt + a
    • Windows, selaimena muu kuin Chrome: Alt + vaihto + a
    • Chrome-käyttöjärjestelmä: Alt + a
    • Mac: Paina ensin oikotienäppäimiä Ctrl + optio + sarkain ja sitten Ctrl + optio + a
  2. Valitse Puhu.
  3. Siirry valikossa alanuolella ja valitse haluamasi vaihtoehto painamalla Enter.

Solun muotoilun muuttaminen

Voit muuttaa koko solun tai solun tiettyjen osien muotoilua.

• Jos haluat muuttaa koko solun muotoilua, valitse solu.
  • Jos haluat muuttaa tiettyä osaa (esimerkiksi lihavoida yksittäisen sanan), paina Enter, pidä vaihtonäppäintä painettuna ja valitse muutettava osa nuolinäppäimillä.

Muotoilutyylien tutkiminen

1. Avaa Muoto-valikko selaimen pikanäppäimellä:
    • Windows, selaimena Chrome: Alt + o
    • Windows, selaimena muu kuin Chrome: Alt + vaihto + o
    • Chrome-käyttöjärjestelmä: Alt + o
    • Mac: Paina ensin oikotienäppäimiä Ctrl + optio + sarkain ja sitten Ctrl + o
  2. Kuulet vaihtoehdot painamalla alanuolta. Valitse sitten painamalla Enter.
  3. Poista valitun solun muotoilu painamalla Ctrl + \ (Windows) tai ⌘ + \ (Mac).

Lue lisää solujen muokkaamisesta ja muotoilusta.

Taulukon monistaminen, kopioiminen tai nimeäminen uudelleen

Taulukkovalikossa voit tehdä aktiiviselle taulukolle eri toimintoja, esimerkiksi monistaa, kopioida tai nimetä sen uudelleen.
  1. Paina Alt + vaihto + s (Windows) tai optio + vaihto + s (Mac).
  2. Siirry asetuksissa alanuolella ja valitse haluamasi vaihtoehto painamalla Enter.

Useiden taulukoiden käsitteleminen laskentataulukossa

1. Paina Alt + vaihto + k (Windows, Chrome-käyttöjärjestelmä) tai optio + vaihto + k (Mac).
  2. Selaa luetteloa ylä- ja alanuolilla.
  3. Siirry taulukkoon painamalla Enter

Soluvälin valitseminen ja sen käsitteleminen

1. Siirry ensimmäiseen soluun, jonka haluat sisältyvän väliin.
  2. Paina vaihtonäppäintä pitkään ja valitse soluväli nuolinäppäimillä.

Kun olet valinnut välin, siirrä kohdistusta välin sisällä seuraavilla pikanäppäimillä:

• Enter: Siirry ylhäältä alas.
  • Vaihto + Enter: Siirry alhaalta ylös.
  • Sarkain: Siirry vasemmalta oikealle.
  • Vaihto + sarkain: Siirry oikealta vasemmalle.

Jos haluat muokata solua poistamatta välin valintaa, paina F2 (Windows, Mac) tai haku + 2 (Chrome-käyttöjärjestelmä).

Sarakkeiden ja rivien lisääminen, poistaminen tai siirtäminen

Rivien tai sarakkeiden valitseminen

1. Siirry soluun rivillä tai sarakkeessa, jonka haluat valita.
  2. Valitse rivi painamalla vaihto + välilyönti. Valitse sarake painamalla Ctrl + välilyönti.
  3. Jos haluat valita lisää rivejä tai sarakkeita, paina vaihto- ja nuolinäppäimiä.

Rivien tai sarakkeiden lisääminen

1. Valitse solu, johon haluat lisätä uuden rivin tai sarakkeen.
    • Vinkki: Jos haluat lisätä useita rivejä tai sarakkeita kerralla, valitse soluja sama määrä kuin lisättäviä rivejä tai sarakkeita. Jos esimerkiksi haluat lisätä kaksi riviä ylös, valitse ensin yksi solu riveiltä 1 ja 2.
  2. Avaa Lisää-valikko selaimen pikanäppäimellä:
    • Windows, selaimena Chrome: Alt + i
    • Windows, selaimena muu kuin Chrome: Alt + vaihto + i
    • Chrome-käyttöjärjestelmä: Alt + i
    • Mac: Paina ensin oikotienäppäimiä Ctrl + optio + sarkain ja sitten Ctrl + optio + i
  3. Lisää rivejä tai sarakkeita valitsemalla jokin vaihtoehdoista.
  4. Jos valitsit useita soluja 1. vaiheessa, Lisää-valikossa on vaihtoehdot useiden rivien tai sarakkeiden lisäämiseen.

Rivien tai sarakkeiden poistaminen

1. Valitse vähintään yksi solu riveiltä tai sarakkeista, jotka haluat poistaa. Jos valitset useita soluja, voit poistaa useita rivejä tai sarakkeita kerralla.
  2. Avaa Muokkaa-valikko selaimen pikanäppäimellä:
    1. Windows, selaimena Chrome: Alt + e
    2. Windows, selaimena muu kuin Chrome: Alt + vaihto + e
    3. Chrome-käyttöjärjestelmä: Alt + e
    4. Mac: Paina ensin oikotienäppäimiä Ctrl + optio + sarkain ja sitten Ctrl + optio + e
  3. Poista rivejä tai sarakkeita valitsemalla jokin vaihtoehdoista.

Rivien tai sarakkeiden siirtäminen

1. Valitse solu riviltä tai sarakkeesta, jonka haluat siirtää.
  2. Valitse sarake (Ctrl + välilyönti) tai rivi (vaihto + välilyönti), jonka haluat siirtää. Jos haluat valita useita sarakkeita tai rivejä, paina vaihto- ja nuolinäppäimiä.
  3. Avaa Muokkaa-valikko selaimen pikanäppäimellä:
    1. Windows, selaimena Chrome: Alt + e
    2. Windows, selaimena muu kuin Chrome: Alt + vaihto + e
    3. Chrome-käyttöjärjestelmä: Alt + e
    4. Mac: Paina ensin oikotienäppäimiä Ctrl + optio + sarkain ja sitten Ctrl + optio + e
  4. Siirrä sarakkeita tai rivejä valitsemalla jokin vaihtoehdoista.

Sarakkeiden ja rivien piilottaminen, näyttäminen tai lukitseminen

Rivien tai sarakkeiden piilottaminen

1. Valitse solu riviltä tai sarakkeesta, jonka haluat piilottaa.
  2. Valitse sarake (Ctrl + välilyönti) tai rivi (vaihto + välilyönti), jonka haluat piilottaa. Jos haluat valita useita sarakkeita tai rivejä, paina vaihto- ja nuolinäppäimiä.
  3. Avaa kontekstivalikko painamalla Ctrl + vaihto + \.
  4. Paina alanuolta, kunnes olet kohdassa Piilota sarake tai Piilota rivi, ja paina Enter.

Rivien tai sarakkeiden näyttäminen

1. Valitse piilotettuja sarakkeita tai rivejä ympäröivät sarakkeet tai rivit.
  2. Avaa kontekstivalikko painamalla Ctrl + vaihto + \.
  3. Valitse Näytä sarakkeet tai Näytä rivit.

Rivien tai sarakkeiden lukitseminen

Voit lukita enintään kymmenen riviä tai viisi saraketta missä tahansa taulukossa. Rivejä ja sarakkeita lukitsemalla voit pitää osan datasta yläosassa tai vasemmassa reunassa, kun selaat laskentataulukon muuta sisältöä.

1. Avaa Näytä-valikko selaimesi pikanäppäimellä:
    • Windows, selaimena Chrome: Alt + v
    • Windows, selaimena muu kuin Chrome: Alt + vaihto + v
    • Chrome-käyttöjärjestelmä: Alt + v
    • Mac: Paina ensin oikotienäppäimiä Ctrl + optio + sarkain ja sitten Ctrl + optio + v
  2. Valitse Lukitse rivejä tai Lukitse sarakkeita.
  3. Kun painat alanuolta, kuulet vaihtoehdot 1–10. Valitse painamalla Enter.

Jos siirrät kohdistuksen lukitulle alueelle, näytönlukuohjelma ilmoittaa, että olet lukittujen rivien tai sarakkeiden sisällä.

Kaavojen, kaavioiden tai kuvien käyttäminen

Kaavan lisääminen tai muokkaaminen

Jos haluat lisätä soluun kaavan, kirjoita yhtäsuuruusmerkki (=) ja sen jälkeen funktion nimi. Sovellus lukee kaavan äänen kirjoittaessasi. Lue lisää funktioista ja kaavoista.

Jos haluat muuttaa kaavaa tai poistaa sen, paina Enter, jotta voit muokata solua, ja kirjoita muutokset. Jos kaavassa on virhe, kuulet selityksen virheestä solun sisällön lisäksi.

Kaavojen lukeminen

Jos solu sisältää kaavan, kuulet kaavan arvon. Kaavat voidaan lukea muutamalla eri tavalla:

• 1. vaihtoehto: Paina Enter, jotta voit muokata solua ja lukea sen sisällön.
  • 2. vaihtoehto: Siirry kaavapalkkiin avaamalla mikä tahansa valikko ja siirtymällä sarkaimella kaavapalkkiin. Jos kaavapalkki on piilotettu, avaa Näytä-valikko ja valitse Kaava-palkki.
  • 3. vaihtoehto: Määritä taulukko näyttämään aina kaikki kaavat. Paina Ctrl + gravis (`) tai siirry Näytä-valikkoon ja valitse Näytä kaavat.

Kaavioiden, kuvien tai piirrosten etsiminen

Laskentataulukko voi sisältää tietoja, jotka eivät kuulu dataruudukkoon, kuten upotettuja kaavioita, piirroksia tai kuvia.

Jos siirryt soluun, jonka päällä on upotettu kaavio, kuva tai piirros, näytönlukuohjelma ilmoittaa, että solu on peitetty.

Kun kaavio on valittuna laskentataulukossa, näytönlukuohjelma ilmoittaa kaavion otsikon ja vaihtoehtoisen tekstin sekä tarjoaa vaihtoehtoa lukea kaavion yhteenveto.

Kaavioiden, kuvien tai piirrosten muokkaaminen

1. Avaa Esteettömyys-valikko selaimen pikanäppäimellä:
    • Windows, selaimena Chrome: Alt + a
    • Windows, selaimena muu kuin Chrome: Alt + vaihto + a
    • Chrome-käyttöjärjestelmä: Alt + a
    • Mac: Paina ensin oikotienäppäimiä Ctrl + optio + sarkain ja sitten Ctrl + optio + a
  2. Paina e ja valitse Valitse. Alanuolta painamalla voit selata valittavia objekteja, kuten kaavioita, piirroksia tai kuvia. Valitse objekti painamalla Enter.
  3. Upotettu objekti on nyt valittu. Valitse vaihtoehto täältä:
    • Siirrä objekti painamalla nuolinäppäimiä.
    • Siirry asetuspainikkeeseen painamalla sarkainta ja avaa asetusvalikko painamalla Enter. Selaa muita mahdollisia objektille tehtäviä toimintoja painamalla alanuolta ja valitse painamalla Enter.

Lue lisää kaavioiden tai kuvaajien lisäämisestä.

Vastauksien etsiminen laskentataulukon dataa koskeviin kysymyksiin

Voit esittää laskentataulukon dataa koskevia kysymyksiä. Voit myös etsiä kaavaa, muotoilua tai kaaviota koskevia ehdotuksia datan perusteella.

1. Avaa laskentataulukon Tutki-alue painamalla Alt + vaihto + x (Windows, Chrome-käyttöjärjestelmä) tai optio + vaihto + x (Mac).
  2. Liiku Tutki-alueella ja kuuntele otsikkoja, kuten Vastaukset, Muotoilu ja Analyysi, käyttämällä näytönlukuohjelman näppäinyhdistelmiä.
  3. Kirjoita dataa koskeva kysymys Vastaukset-osioon ja paina Enter. Alla on esimerkkikysymyksiä. (Huom. Vastaukset-ominaisuus on saatavilla vain englanniksi.)
    • Jos haluat kuulla vastauksen ääneen luettuna, liiku vastauskortissa käyttämällä näytönlukuohjelman näppäinyhdistelmiä.
    • Jos haluat tietää, mitä kaavaa vastauksessa käytettiin, valitse Katso kaava. Kopioi kaava leikepöydälle painamalla Enter. Sen jälkeen voit lisätä kaavan laskentataulukkoon.

Esimerkkikysymyksiä

• "Which person has the top score?" (kun laskentataulukostasi löytyy "person" ja "score")
  • "Total sales in September 2016" (kun laskentataulukostasi löytyy "sales" ja "date"-sarake)

Esimerkkejä kysymyksistä, jotka eivät toimi:

• Kysymykset, joissa pyydät ohjeita, kuten "How do I bold this cell?"
  • Verkkohaun kysymykset, kuten "What’s the weather?"

Lue lisää kaavio- ja analyysiehdotusten käyttämisestä.

Sarjan tai luettelon automaattinen luominen
  1. Lisää kahteen vierekkäiseen soluun
    • tekstiä
    • numeroita
    • päivämääriä.
  2. Valitse automaattisesti täytettävät solut seuraavasti: siirry ensimmäiseen soluun ja paina Vaihto + alanuoli + nuoli oikealle.

3. Paina Ctrl + Alt + Enter.

Kalenterin, Keepin ja Tasksin näyttäminen

Voit käyttää Google Kalenteria, Keepiä ja Tasksia sivupaneelissa käyttäessäsi Docsia, Sheetsia ja Slidesia. Sivupaneelin työkalut on tiivistetty oletuksena. Voit siirtyä sivupaneeliin ja laajentaa jonkin työkalun seuraavasti:

1. Voit siirtyä sivupaneeliin näillä pikanäppäimillä:
    • Windows: Ctrl + Alt + . (piste) tai Ctrl + Alt + , (pilkku)
    • Chromebook: Alt + vaihto + . (piste) tai Alt + vaihto + , (pilkku)
    • Mac: ⌘ + optio + . (piste) tai ⌘ + optio + , (pilkku).
  2. Kun painat ylä- tai alanuolta sivupaneelissa, voit selata työkaluluetteloa: Kalenteri, Keep ja Tasks.
  3. Laajenna haluamasi työkalu painamalla Enter.
  4. Voit tehdä sivupaneelissa seuraavia asioita poistumatta laskentataulukosta:
    • Kalenteri: Katso päivän aikataulusi, muokkaa tapahtumia klikkaamalla niitä, luo uusia tapahtumia ja siirry tuleviin tapahtumiin.
    • Keep: Luo muistilistoja ja muistiinpanoja.
    • Tasks: Lisää muistilistoja ja määräaikoja.
  5. Kun sivupaneeli on auki, voit palata takaisin laskentataulukkoon näillä pikanäppäimillä:
    • Windows: Ctrl + Alt + . (piste) tai Ctrl + Alt + , (pilkku)
    • Chromebook: Alt + vaihto + . (piste) tai Alt + vaihto + , (pilkku)
    • Mac: ⌘ + optio + . (piste) tai ⌘ + optio + , (pilkku).
  6. Sulje sivupaneeli painamalla vaihto + sarkain, kunnes Sulje tulee esiin, ja paina sitten Enter.

Lue lisää Kalenterin, Keepin ja Tasksin käyttämisestä Docsissa, Sheetsissa ja Slidesissa.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.