Rediger regneark med en skærmlæser

Du kan redigere regneark på din computer ved hjælp af en skærmlæser.

Først skal du sikre dig, at du har aktiveret understøttelse af skærmlæsere i Docs.

Hvis du bruger en Windows-computer eller en Chromebook med touchinput, kan du følge vore tips til brug af touchinput med en skærmlæser.

Bevæg dig rundt i dit regneark

Når du åbner et regneark, er fokus på den første celle. Når du bevæger dig igennem regnearket, annoncerer skærmlæseren hver celles adresse og indhold. Hvis celle C4 f.eks. indeholder "New York City", læser skærmlæseren "New York City C4".

Brug tastaturgenveje

Sheets adskiller sig fra et typisk website, så nogle af standardgenvejene til skærmlæsere gælder ikke. Du får den bedste oplevelse ved at bruge Sheets-genveje, mens du redigerer regnearket.

Du kan åbne en liste over genveje på dit regneark ved at trykke på Ctrl+/ (Windows, Chrome OS) eller ⌘+/ (Mac). Du kan søge efter handlinger som f.eks. flyt eller kolonner. Hvis du vil vende tilbage til regnearket, skal du trykke på Escape.

Du kan bruge smarte genveje ved at søge i menuerne

1. Tryk på Alt+/ (Windows, Chrome OS) eller Option+/ (Mac).
  2. Skriv en kommando, f.eks. Omdøb eller Indsæt.
  3. Tryk på pil ned for at høre søgeresultaterne. Hvis du f.eks. skriver Indsæt, får du bl.a. mulighed for at tilføje rækker og kommentarer.
  4. Du kan vælge en handling ved at trykke på Enter.

Brug menuerne, de øverste knapper og værktøjslinjen

Bemærk! Hvis der ikke er nogen knapper og menuer øverst, skal du trykke på Ctrl+Shift+f (Windows, Chrome OS eller Mac).

Sådan gennemser du menuerne:

1. Åbn menuen Filer ved hjælp af genvejstasten i din browser:
    • Windows med Chrome-browseren: Alt+f
    • Windows med andre browsere: Alt+Shift+f
    • Chrome OS: Alt+f
    • Mac: Start med at trykke på adgangsknapperne Ctrl+Option+tabulatortasten og derefter Ctrl+Option+f
  2. Tryk på højre pil for at udforske andre menuer, herunder Rediger, Se, Indsæt, Formatér, Data, Værktøjer, Tilføjelser, Hjælp og Hjælpefunktioner.

Tip! Du kan få hjælp ved at åbne menuen Hjælp og vælge Hjælp til Sheets. Tryk på tabulatortasten for at åbne søgefeltet, og angiv din søgning, f.eks. Formler, og tryk på Enter. Hjælpen åbnes i et felt, hvor du kan læse eller navigere til andre emner. Hvis du vil vende tilbage til regnearket, skal du trykke på Escape.

Fra menuerne kan du skifte til to andre kontrolelementer:

• Øverste knapper: Disse knapper er til handlinger på regnearksniveau, f.eks. omdøbning, stjernemarkering, deling eller flytning af regnearket til en anden mappe. Tryk på Shift+tabulatortasten i menuerne.
  • Værktøjslinje: Værktøjslinjen indeholder muligheder for redigering og formatering som f.eks. skrifttype og justering. Tryk på tabulatortasten i menuerne.

Brug menuen Hjælpefunktioner til at læse eller bevæge dig rundt i dit regneark

1. Åbn menuen Hjælpefunktioner ved hjælp af genvejstasten i din browser:
    • Windows med Chrome-browseren: Alt+a
    • Windows med andre browsere: Alt+Shift+a
    • Chrome OS: Alt+A
    • Mac: Start med at trykke på adgangsknapperne Ctrl+Option+tabulatortasten og derefter Ctrl+Option+A
  2. Tryk på pil ned for at høre valgmuligheder som f.eks. Oplæs og Gå til område.
  3. Tryk på højre piletast for at åbne en undermenu, og tryk på pil ned for at se valgmulighederne i undermenuen.
  4. Tryk på Enter for at vælge en indstilling.

Grundlæggende oplysninger om redigering og formatering

Hvis du vil redigere indholdet af en celle, skal du trykke på Enter på den celle, der er i fokus. Skriv dine ændringer, og tryk derefter på Enter for at foretage en ændring eller Escape for at annullere.

Hør celleformatering og -indhold

Når du bevæger dig igennem regnearket, hører du relevante meddelelser om indholdet af cellerne. Skærmlæseren fortæller dig f.eks., hvornår en celle indeholder links, noter, datavalidering eller filtrering.

• Links: Hvis du vil følge et link, skal du trykke på Alt+Enter (Windows) eller Option+Enter (Mac).
  • Noter: Hvis du vil tilføje eller redigere en note på den fokuserede celle, skal du trykke på Shift+F2 (Windows, Mac) eller Shift+Søg+2 (Chrome OS). Skriv din note i det viste vindue, og tryk derefter på Escape. Hvis du vil slette en note, skal du slette al tekst i noten.
  • Datavalidering: Du hører, om datavalidering har registreret ugyldigt indhold i en celle.
  • Filtrering: Hvis du går fra et ufiltreret celleområde til et filtreret område, hører du, at du har angivet et filtreret område.

Brug menuen Oplæs

Du kan bruge menuen Oplæs til at få oplysninger om den valgte celles formatering eller høre indholdet af rækken eller kolonnen. Du kan også indstille dit regneark til altid at læse formateringen op.

1. Åbn menuen Hjælpefunktioner ved hjælp af genvejstasten i din browser:
    • Windows med Chrome-browseren: Alt+a
    • Windows med andre browsere: Alt+Shift+a
    • Chrome OS: Alt+a
    • Mac: Start med at trykke på adgangsknapperne Ctrl+Option+tabulatortasten og derefter Ctrl+Option+a
  2. Vælg Oplæs.
  3. Tryk på pil ned for at gå gennem menuen, og tryk derefter på Enter for at vælge en indstilling.

Skift celleformatering

Du kan ændre formateringen for en hel celle eller bestemte dele af en celle.

• Hvis du vil ændre formatering for en hel celle, skal du markere cellen.
  • Hvis du vil ændre en bestemt del (f.eks. bruge fed skrift på et enkelt ord), skal du trykke på Enter og derefter holde Shift nede og bruge piletasterne til at markere den del, du vil ændre.

Udforsk formateringsformater

1. Åbn menuen Formatér ved hjælp af genvejstasten til din browser:
    • Windows med Chrome-browseren: Alt+o
    • Windows med andre browsere: Alt+Shift+o
    • Chrome OS: Alt+o
    • Mac: Start med at trykke på adgangsknapperne Ctrl+Option+tabulatortasten og derefter Ctrl+Option+o
  2. Tryk på pil ned for at høre valgmuligheder, og tryk derefter på Enter for at vælge.
  3. Hvis du vil rydde formateringen for den markerede celle, skal du trykke på Ctrl+\ (Windows) eller ⌘+\ (Mac).

Få flere oplysninger om redigering og formatering af celler.

Dupliker, kopiér eller omdøb et ark

Menuen i Sheets giver dig mulighed for at foretage en række handlinger på det aktive ark, f.eks. duplikere, kopiere eller omdøbe.
  1. Tryk på Alt+Shift+s (Windows) eller Option+Shift+s (Mac).
  2. Tryk på pil ned for at navigere gennem valgmulighederne, og tryk på Enter for at vælge.

Arbejd med flere ark i et regneark

1. Tryk på Alt+Shift+k (Windows, Chrome OS) eller Option+Shift+k (Mac).
  2. Brug pil op og pil ned til at gå gennem listen.
  3. Hvis du vil flytte til et ark, skal du trykke på Enter

Markér og arbejd inden for et område af celler

1. Gå til den første celle, som du vil inkludere i området.
  2. Hold Shift nede, og brug piletasterne til at vælge et område af celler.

Når du har valgt et område, kan du flytte fokus inden for intervallet ved hjælp af disse genveje:

• Enter: Flyt fra toppen til bunden.
  • Shift+Enter: Flyt fra bunden til toppen.
  • Tabulatortasten: Flyt fra venstre mod højre.
  • Shift+tabulatortasten: Flyt fra højre mod venstre.

Hvis du vil redigere en celle uden at fjerne markeringen af dit område, skal du trykke på F2 (Windows, Mac) eller Søg+2 (Chrome OS).

Tilføj, slet eller flyt kolonner og rækker

Vælg rækker eller kolonner

1. Gå til en celle i den række eller kolonne, som du vil markere.
  2. Hvis du vil markere en række, skal du trykke på Shift+mellemrum. Hvis du vil markere en kolonne, skal du trykke på Ctrl+mellemrum.
  3. Du kan markere yderligere rækker eller kolonner ved at trykke på Shift og piletasterne.

Tilføj rækker eller kolonner

1. Markér en celle, hvor du vil tilføje den nye række eller kolonne.
    • Tip! Hvis du vil tilføje flere rækker eller kolonner ad gangen, skal du markere det samme antal celler som det antal rækker eller kolonner, du vil tilføje. Hvis du f.eks. vil indsætte to rækker foroven, skal du først markere en celle i både række 1 og 2.
  2. Åbn menuen Indsæt ved hjælp af genvejstasten i din browser:
    • Windows med Chrome-browseren: Alt+i
    • Windows med andre browsere: Alt+Shift+i
    • Chrome OS: Alt+i
    • Mac: Start med at trykke på adgangsknapperne Ctrl+Option+tabulatortasten og derefter Ctrl+Option+i
  3. Vælg en af mulighederne for at indsætte rækker eller kolonner.
  4. Hvis du har markeret flere celler i trin 1, giver menuen Indsæt mulighed for at indsætte flere rækker eller kolonner.

Slet rækker eller kolonner

1. Markér én eller flere celler i de rækker eller kolonner, du vil slette. Hvis du markerer flere celler, kan du slette flere rækker eller kolonner ad gangen.
  2. Åbn menuen Rediger ved hjælp af genvejstasten i din browser:
    1. Windows med Chrome-browseren: Alt+e
    2. Windows med andre browsere: Alt+Shift+e
    3. Chrome OS: Alt+e
    4. Mac: Start med at trykke på adgangsknapperne Ctrl+Option+tabulatortasten og derefter Ctrl+Option+e
  3. Vælg en af mulighederne for at slette rækker eller kolonner.

Flyt rækker eller kolonner

1. Markér en celle i den række eller kolonne, du vil flytte.
  2. Markér en kolonne (Ctrl+mellemrum) eller række (Shift+mellemrum), som du vil flytte. Du kan markere flere kolonner eller rækker ved at trykke på Shift og piletasterne.
  3. Åbn menuen Rediger ved hjælp af genvejstasten i din browser:
    1. Windows med Chrome-browseren: Alt+e
    2. Windows med andre browsere: Alt+Shift+e
    3. Chrome OS: Alt+e
    4. Mac: Start med at trykke på adgangsknapperne Ctrl+Option+tabulatortasten og derefter Ctrl+Option+e
  4. Vælg en af mulighederne for at flytte kolonnerne eller rækkerne.

Skjul, vis eller frys kolonner og rækker

Skjul rækker eller kolonner

1. Markér en celle i den række eller kolonne, du vil skjule.
  2. Markér en kolonne (Ctrl+mellemrum) eller række (Shift+mellemrum), som du vil skjule. Hvis du vil markere flere kolonner eller rækker, skal du trykke på Shift og piletasterne.
  3. Åbn genvejsmenuen ved at trykke på Ctrl+Shift+\.
  4. Tryk på pil ned, indtil du kommer til Skjul kolonne eller Skjul række, og tryk derefter på Enter.

Gør rækker eller kolonner synlige

1. Markér de kolonner eller rækker, der omgiver de skjulte.
  2. Åbn genvejsmenuen ved at trykke på Ctrl+Shift+\.
  3. Vælg Vis kolonner eller Vis rækker.

Frys rækker eller kolonner

Du kan fryse op til ti rækker eller fem kolonner på et ark. Hvis du fryser rækker og kolonner, kan du beholde nogle af dine data øverst eller helt til venstre, mens du ruller gennem resten af regnearket.

1. Åbn menuen Se ved hjælp af genvejstasten i din browser:
    • Windows med Chrome-browseren: Alt+v
    • Windows med andre browsere: Alt+Shift+v
    • Chrome OS: Alt+v
    • Mac: Start med at trykke på adgangsknapperne Ctrl+Option+tabulatortasten og derefter Ctrl+Option+v
  2. Vælg Frys rækker eller Frys kolonner.
  3. Tryk på pil ned for at høre valgmulighederne fra nul til ti, og tryk derefter på Enter for at foretage et valg.

Hvis du placerer fokus i et frosset område, viser skærmlæseren, at du er inde i frosne rækker eller kolonner.

Arbejd med formler, diagrammer eller billeder

Tilføj eller rediger en formel

Hvis du vil føje en formel til en celle, skal du angive et lighedstegn (=) efterfulgt af navnet på funktionen. Du hører en oplæsning af formlen, mens du skriver. Få flere oplysninger om funktioner og formler.

Hvis du vil ændre eller slette en formel, skal du trykke på Enter for at redigere cellen og derefter angive dine ændringer. Hvis der er en fejl i din formel, får du en forklaring på fejlen sammen med celleindholdet.

Læs formler

Hvis en celle indeholder en formel, hører du formlens værdi. Du kan læse formler på forskellige måder:

• Mulighed 1: Tryk på Enter for at redigere en celle og læse dens indhold.
  • Mulighed 2: Gå til formellinjen ved at åbne en hvilken som helst menu og derefter trykke hen til formellinjen med tabulatortasten. Hvis formellinjen er skjult, skal du åbne menuen Se og vælge Formellinje.
  • Mulighed 3: Indstil et ark til altid at vise alle formler. Tryk på Ctrl+omvendt anførselstegn (`), eller gå til menuen Se, og vælg Vis formler.

Find diagrammer, billeder eller tegninger

Dit regneark kan indeholde oplysninger, der ikke er en del af datagitteret, f.eks. indlejrede diagrammer, tegninger eller billeder.

Hvis du navigerer til en celle, der er dækket af et indlejret diagram, et indlejret billede eller en indlejret tegning, meddeler skærmlæseren, at cellen er dækket.

Når et diagram er markeret på dit regneark, oplæser skærmlæseren diagrammets titel, den alternative tekst og giver dig mulighed for at læse en oversigt over diagrammet.

Rediger diagrammer, billeder eller tegninger

1. Åbn menuen Hjælpefunktioner ved hjælp af genvejstasten i din browser:
    • Windows med Chrome-browseren: Alt+a
    • Windows med andre browsere: Alt+Shift+a
    • Chrome OS: Alt+a
    • Mac: Start med at trykke på adgangsknapperne Ctrl+Option+tabulatortasten og derefter Ctrl+Option+a
  2. Tryk på e for at vælge Vælg, og tryk derefter på pil ned for at gennemse de objekter, du kan markere, f.eks. diagrammer, tegninger eller billeder. Tryk på Enter for at markere et objekt.
  3. Det indlejrede objekt er nu markeret. Herfra skal du vælge en mulighed:
    • Tryk på piletasterne for at flytte objektet.
    • Tryk på tabulatortasten for at gå til knappen Indstillinger, og tryk derefter på Enter for at åbne menuen Indstillinger. Tryk på pil ned for at gennemse andre handlinger, du kan anvende på objektet, og tryk på Enter for at vælge.

Få flere oplysninger om tilføjelse af diagrammer eller grafer.

Find svar på spørgsmål om dine regnearksdata

Du kan stille spørgsmål om dataene på dit regneark. Du kan også finde forslag til formler, formatering eller diagrammer baseret på dine data.

1. Åbn området Udforsk i dit regneark ved at trykke på Alt+Shift+x (Windows, Chrome OS) eller Option+Shift+x (Mac).
  2. Brug dine tastetryk til skærmlæseren til at navigere gennem området Udforsk og høre overskrifter som f.eks. Svar, Formatering og Analyse.
  3. I sektionen Svar skal du angive et spørgsmål om dine data og derefter trykke på Enter. Du kan finde eksempler på spørgsmål nedenfor. (Bemærk! Funktionen Svar er kun tilgængelig på engelsk).
    • Hvis du vil have svaret læst op, skal du bruge tastatrykkene til skærmlæseren til at navigere gennem svarkortet.
    • Hvis du vil finde ud af, hvilken formel der blev brugt til at give dit svar, skal du vælge Se formel. Hvis du vil kopiere formlen til udklipsholderen, skal du trykke på Enter. Du kan derefter indsætte formlen i dit regneark.

Eksempler på spørgsmål

• "Hvilken person har flest point?" (hvor "person" og "point" er på dit regneark)
  • "Samlet salg i september 2016" (hvor "salg" og kolonnen "dato" er på dit regneark)

Eksempler på spørgsmål, der ikke fungerer:

• Hjælpespørgsmål som f.eks. "Hvordan gør jeg teksten fed i denne celle?"
  • Spørgsmål til websøgning som f.eks. "Hvordan er vejret?"

Få flere oplysninger om, hvordan du bruger foreslåede diagrammer og analyser.

Opret automatisk en serie eller liste
  1. I to celler ved siden af hinanden skal du indtaste:
    • Tekst
    • Tal
    • Datoer
  2. Du vælger de celler, der skal udfyldes automatisk, ved gå til den første celle og trykke på Shift + Pil ned + Højrepil.

3. Tryk på Ctrl + Alt + Enter.

Se Kalender, Keep og Huskeliste

Du kan bruge Google Kalender, Keep og Huskeliste i et sidepanel, mens du bruger Docs, Sheets og Slides. Værktøjerne i sidepanelet er som standard skjult. Følg vejledningen nedenfor for at gå til sidepanelet og udvide et af værktøjerne:

1. Brug følgende genveje for at gå til sidepanelet:
    • Windows: Ctrl +Alt+. (punktum) eller Ctrl+Alt+, (komma)
    • Chromebook: Alt+Shift+. (punktum) eller Alt+Shift+, (komma)
    • Mac: ⌘+Option+. (punktum) eller ⌘+Option+, (komma).
  2. På sidepanelet skal du trykke på pil op eller ned for at gå gennem listen over værktøjer: Kalender, Keep og Huskeliste.
  3. Tryk på Enter for at udvide det værktøj, du vil bruge.
  4. På sidepanelet kan du nu udføre følgende handlinger uden at forlade dit regneark:
    • Kalender: Se din daglige tidsplan, klik på begivenheder for at redigere dem, opret nye begivenheder, og spring til kommende begivenheder.
    • Keep: Opret tjeklister, og skriv noter.
    • Huskeliste: Tilføj huskesedler og deadlines.
  5. Hvis du vil gå tilbage til regnearket, mens sidepanelet er åbent, skal du bruge disse genveje:
    • Windows: Ctrl +Alt+. (punktum) eller Ctrl+Alt+, (komma)
    • Chromebook: Alt+Shift+. (punktum) eller Alt+Shift+, (komma)
    • Mac: ⌘+Option+. (punktum) eller ⌘+Option+, (komma).
  6. Du kan lukke sidepanelet ved at trykke på Shift+tabulatortasten, indtil du får vist Luk. Tryk derefter på Enter.

Få flere oplysninger om, hvordan du bruger Kalender, Keep og Huskeliste med Docs, Sheets og Slides.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.