Läs mer om optimering av datapåfyllning

Du kan behöva fylla på en stor mängd data som omfattar:

• Värden
  • Formler
  • Bilder

Du kan göra det på ett effektivare sätt genom att följa metodtipsen nedan för några vanliga användningsfall.

Fylla på data genom att kopiera och klistra in

Du kan använda kopiera och klistra in när du fyller på en liten datamängd. Exempelvis när du ska fylla på några hundra rader med värden eller infoga bilder som är mindre än 1 MB.

Tips! Klicka på Klistra in special följt av Endast värden om du bara vill klistra in värden från din data utan format eller formler.

Fylla på en liten mängd dynamisk data med hjälp av importfunktioner

Med de här funktionerna kan användare av Kalkylark dynamiskt läsa data som ändras ofta.

Importfunktioner och användningsfall

IMPORTRANGE: Importerar ett cellområde från ett angivet kalkylark.
IMPORTDATA: Importerar data från en viss webbadress i .csv- eller .tsv-format.
IMPORTHTML: Importerar data från en tabell eller lista på en HTML-sida.
IMPORTFEED: Importerar ett RSS- eller Atom-flöde.
IMPORTXML: Importerar data från olika strukturerade datatyper som inkluderar:
  • XML
  • HTML
  • CSV
  • TSV
  • RSS
  • ATOM XML-flöden

Tips! Du kan läsa mer om importfunktioner.

Du kan använda importfunktioner när din data är dynamisk eller ändras ofta. Om exempelvis det kalkylark som du läser från är till för att registrera lagerdata från ett annat kalkylark som uppdateras varannan timme, kan du använda importfunktionerna för att läsa den mest aktuella datan eftersom importfunktionerna uppdaterar resultatet regelbundet.

Fylla på data från Excel med hjälp av Importera eller Ladda upp

Om du har mycket data i en Excel-fil eller en annan filtyp som stöds, kan du använda  Arkivand then Importera i stället för att kopiera och klistra in direkt. Den här metoden är mer pålitlig och går snabbare, framför allt när du fyller på en stor mängd data. Den behåller även så många funktioner som möjligt från andra filtyper.

I dialogrutan för indata, där du anger om du vill ersätta eller lägga till data i ett arbetsblad, kan du välja att importera filer.

1. Klicka på Arkiv and then Importera.
  2. Gå till Ladda upp and then Välj en fil från enheten.
  3. Välj filen.
  4. Välj en plats att importera data till.
  5. Välj en typ av avgränsare.
  6. Klicka på Importera data.

Du kan även använda Google Drive för att ladda upp Excel-filen.

1. Öppna Google Drive.
  2. Klicka på Ny and then Filuppladdning.
  3. Välj Excel-filen.
  4. Klicka på Ladda upp.

Infoga stora bilder med hjälp av Infoga bild

Viktigt! Celler med en bild får inte innehålla text.

Om du ska infoga en stor bild kan du använda alternativet Infoga bild istället för att kopiera och klistra in den.

1. Om du vill infoga en bild i Google Kalkylark klickar du på önskad cell.
  2. Klicka på Infoga and then Bild.
  3. Välj ett alternativ:
    • Infoga bild i cell
    • Infoga bild över celler
  4. Välj en bild eller ta en skärmbild.
  5. Klicka på Öppna eller Välj.

Överföra en stor datamängd från ett Google-kalkylark till ett annat genom att kopiera

När du har en stor datamängd från ett annat Google-kalkylark som är statisk och inte ändras kan du kopiera kalkylark.

1. Klicka på nedåtpilen Nedåtpil and then Kopiera till längst ned bredvid arbetsbladets namn.
  2. Välj ett alternativ:
    • Om du vill skapa ett nytt kalkylark med en kopia av uppgifterna klickar du på Nytt kalkylark.
    • Om du vill välja ett annat kalkylark att kopiera arbetsbladet till klickar du på Befintligt kalkylark.

Skapa egna funktioner för datapåfyllning med Google Apps Script

Om du vill skapa egna funktioner med större flexibilitet för datapåfyllning kan du använda Google Apps Script.

Använda Google Sheets API med ditt programmeringsspråk

Om du är utvecklare eller användare och vill skriva och läsa Google Kalkylark-data med mer komplex logik på ditt programmeringsspråk kan du använda du Google Sheets API.

Använda kopplade arbetsblad när din data finns i BigQuery

Om din data finns i BigQuery kan du använda kopplade arbetsblad för att fylla på data i Google Kalkylark.

Importera data från Google Formulär till Google Kalkylark

Google Formulär och Google Kalkylark har även stöd för en sömlös upplevelse som gör det lättare att fylla på data från Formulär i Kalkylark. Ett kalkylark som uppdaterar ditt svar skapas automatiskt. Läs mer om länkade kalkylark med Google Formulär.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.