Komma igång med krypterade filer på Drive, Dokument, Kalkylark och Presentationer

Alla filer som laddas upp till Drive eller skapas i Dokument, Kalkylark och Presentationer krypteras under överföringen och när de lagras med AES256-bitars kryptering. För ökad konfidentialitet kan organisationen tillåta dig att kryptera filer på Drive, Dokument, Kalkylark och Presentationer med kryptering på klientsidan. Krypterade filer har vissa begränsningar jämfört med standardfiler. Du kan även ladda upp Drive-filtyper som PDF och Office som krypterade Drive-filer.

Viktigt! Kryptera filer på Drive, Dokument, Kalkylark och Presentationer med Workspace-kryptering på klientsidan:

• Du måste ha ett Workspace-konto.
  • Administratören måste aktivera kryptering på klientsidan.
  • Du måste verifiera din identitet.

Läs mer om kryptering

Kryptering är en kodningsprocess som skyddar data. Det är enbart användare som har aktiverat kryptering på klientsidan av administratören och som har verifierat sin identitet som kan skapa eller kryptera filer. I en krypterad fil kan alla användare som filen har delats med få åtkomst till den med en krypteringsnyckel som är unik för filen. Normalt krypterar Google innehållet under överföring och lagring, men med kryptering på klientsidan har domänen valt att lägga till ett extra skyddslager.

Bra att veta om kryptering
  • Domänadministratören styr vilka grupper och personer som kan använda kryptering. Om du vill flytta filer till platser där kryptering är inaktiverat eller aktivera funktionen för nya platser kontaktar du administratören.
  • Administratören kan även rekommendera att nya filer i Drive, Dokument, Kalkylark och Presentationer skapas med kryptering på klientsidan via uppmaningar i appen. Kontakta administratören vid behov för att säkerställa att du förstår förväntningarna för din organisation.
  • Kryptering på klientsidan ger ett extra skydd för organisationen. Dina filer krypteras från slutpunkt till slutpunkt och mellan kunder. Google kan inte dekryptera filerna. Kom ihåg
    • Appar på datorn som har tillräcklig behörighet, till exempel Chrome-tillägg, kan visa och sprida krypterade filer.
    • Kryptering skyddar inte dina filer från någon som kan visa skärmen.
  • Hur ofta du måste logga in igen för att öppna krypterade filer på klientsidan är upp till din administratör. Om du behöver logga in ofta kontaktar du administratören.
Vad är nytt med krypterade filer?
  • Ett lås visas bredvid en krypterad fil.
  • Bara en person kan redigera en krypterad fil i taget. Läs om att samarbeta i krypterade filer.
  • Krypterade filer sparas automatiskt var 30:e sekund, såvida inte enheten är inaktiv eller du utför en annan åtgärd, som att dela en fil eller försöka stänga en fil.
    • En varning visas om du försöker stänga en fil som inte har sparats. Undvik att förlora ändringar som inte har sparats genom att klicka på Avbryt.
  • Det finns tre olika statusvärden för automatiskt sparande:
    • Väntar på att spara: Väntar på en utlösare för automatiskt sparande eller på 30-sekunderstimern.
    • Sparar: Filen sparas. Du kan fortsätta redigera den.
    • Sparad på Drive: Du har inte gjort några ändringar. Din version är aktuell.
  • Det finns olika steg för att skapa krypterade filer. Läs om hur du skapar eller kopierar krypterade filer.
  • Om du ska kunna få åtkomst till krypterade filer kan administratören kräva att du loggar in på en ytterligare SSO-tjänst två gånger, en gång för organisationens IDP och en gång med Google för Drive, Dokument, Kalkylark och Presentationer.
  • Du kan skriva ut från Dokument eller Kalkylark men inte från Presentationer.
  • Stavningskontroll för krypterade dokument och presentationer är tillgänglig på amerikansk engelska, brittisk engelska, franska, italienska, spanska och tyska.
  • Stavningskontroll är inte tillgänglig i Kalkylark.
  • Du kan exportera en Kalkylark-fil till en Excel-fil. Gå till Arkivföljt avLadda ned.
  • I versionshistoriken för krypterade filer finns upp till 100 versioner. När du har överskridit 100 versioner tas mindre viktiga versioner bort automatiskt. Namngivna versioner är inte tillgängliga ännu.
  • Krypterade Dokument, Kalkylark och Presentationer har en maximal storlek på 100 MB. Krypterade Drive-filer har ingen gräns.
  • Maximalt antal bilder i ett dokument: 3 000.
  • Storleken på en bild är 1 MB
  • Nedladdning av en mapp påverkar inte filer som är krypterade på klientsidan.
Detta är inte tillgängligt för krypterade filer

Med krypterade filer kan du inte göra följande:

• Öppna Microsoft Office i redigeringsläge för Dokument eller Presentationer
  • Kommentera filer i Kalkylark, Presentationer och Drive
  • använda mobilappen för att redigera Dokument, Kalkylark eller Presentationer
  • använda funktioner i Kalkylark som ringer externa samtal
  • Importera Microsoft Office-filer till Dokument, Kalkylark eller Presentationer
  • använda vissa verktyg, inklusive:
    • grammatikkontroll
    • översätta och jämföra dokument
    • röstinmatning
    • tillägg
  • Ladda ned Dokument eller Presentationer
  • Använda förhandsgranskning av filer för Dokument, Kalkylark eller Presentationer

Skapa eller kopiera krypterade filer

Viktigt! Om du vill skapa eller kopiera krypterade filer måste du

• logga in på ett jobb- eller skolkonto
  • se till att administratören har aktiverat kryptering på klientsidan
  • verifiera att ditt konto kan skapa filer.
Skapa en ny krypterad fil

Skapa ett krypterat dokument, ett krypterat kalkylark eller en krypterad presentation genom att välja ett alternativ:

Från Google Drive

1. Öppna drive.google.com.
  2. Klicka på Nytt uppe till vänster.
  3. Peka på pilen bredvid Dokument, Kalkylark eller Presentationer följt av klicka på alternativet för tomt dokument/tomt kalkylark/tom presentation som har krypterats.
  4. Klicka på Skapa i fönstret Nytt krypterat dokument.

Från Google Dokument, Kalkylark eller Presentationer:

1. Öppna ett dokument, kalkylark eller en presentation i Google.
  2. Klicka på Arkiv högst upp.
  3. Peka på Nytt, följt av klicka på alternativet för nytt dokument/nytt kalkylark/ny presentation som har krypterats.
  4. Klicka på Skapa i fönstret Nytt krypterat dokument.

Tips!

• Om administratören aktiverar CSE som standard visas Nytt/tomt dokument/tomt kalkylark/presentation som det rekommenderade alternativet under Arkiv följt av Ny meny.
  • Om du skapar en krypterad fil i en delad mapp har den krypterade filen samma åtkomst som mappen.
  • Om alternativen för tomt dokument/tomt kalkylark/tom presentation som har krypterats eller nytt dokument/nytt kalkylark/ny presentation som har krypterats inte är tillgängliga:
Ladda upp en ny krypterad fil
  1. Öppna drive.google.com.
  2. Klicka på Nytt uppe till vänster.
  3. Peka på pilen bredvid Filuppladdning följt av klicka på Kryptera och ladda upp filen.

Tips!

• Om administratören aktiverar CSE som standard visas Kryptera och ladda upp som det rekommenderade alternativet på menyn Nytt+.
  • Om du laddar upp en krypterad fil i en delad mapp har den krypterade filen samma åtkomst som mappen.
  • Om alternativet Kryptera och ladda upp fil inte är tillgängligt:
Kopiera en krypterad fil

Från Google Drive

1. Högerklicka på en fil.
  2. Klicka på Kopiera följt av Kopiera (endast tillgängligt för Drive-filer, inte Google Dokument, Kalkylark eller Presentationer).
  3. Om en fil
    • har ytterligare kryptering kan du även göra en dekrypterad kopia.
    • inte har ytterligare kryptering, kan du även göra en krypterad kopia

Från Google Dokument, Kalkylark eller Presentationer:

1. Öppna en krypterad fil i Google Dokument, Kalkylark eller Presentationer.
  2. Längst upp till vänster klickar du på Arkiv följt av Kopiera följt av Kopiera.
  3. Om en fil
    • har ytterligare kryptering kan du även göra en dekrypterad kopia.
    • inte har ytterligare kryptering, kan du även göra en krypterad kopia

Tips!

• Om administratören aktiverar CSE som standard visas Gör en krypterad kopia som det rekommenderade alternativet på menyn Arkiv följt av Kopiera.
  • Om alternativen för Gör en krypterad kopia eller Gör en dekrypterad kopia inte är tillgängliga:
    • Kontrollera att du är inloggad på ditt jobb- eller skolkonto.
    • Kontrollera om administratören har aktiverat kryptering på klientsidan.
Lägga till kryptering i ett dokument
  1. Öppna ett dokument, kalkylark eller en presentation i Google.
  2. Klicka på Arkiv följt av Kopiera följt av Lägg till ytterligare kryptering.

Tips!

• Om administratören aktiverar CSE som standard visas Gör en krypterad kopia som det rekommenderade alternativet på menyn Arkiv följt av Kopiera.
  • Funktioner som inte stöds av kryptering på klientsidan blir statiska eller tas bort.
    • Funktioner som blir statiska:
      • Checklistor
      • Inbäddade ritningar, diagram och tabeller
      • Länkade formulär
      • Externa datafunktioner som GOOGLEFINANCE
      • Kopplade arbetsblad
      • WordArt
    • Funktioner som tas bort från dokumentet:
      • Fält för e-signatur
      • Kommentarer och förslag
      • Skyddade intervall
      • Apps Script och tillägg
  • Om Lägg till kryptering inte visas:
    • Kontrollera att du är inloggad på ditt jobb- eller skolkonto.
    • Kontrollera om administratören tillåter kryptering på klientsidan.
    • Bekräfta att du äger dokumentet på Min enhet eller ansvarig för den delade enheten.
    • Bekräfta din identitet. Läs mer om hur du kontaktar din identitetsleverantör.
Ta bort kryptering från ett dokument
  1. Öppna ett dokument, kalkylark eller en presentation i Google.
  2. Klicka på Arkiv följt av Kopiera följt av Ta bort ytterligare kryptering.

Tips!

• Om Ta bort ytterligare kryptering inte visas:
    • Kontrollera att du är inloggad på ditt jobb- eller skolkonto.
    • Kontrollera om administratören tillåter kryptering på klientsidan.
    • Bekräfta att du äger dokumentet på Min enhet eller ansvarig för den delade enheten.
    • Bekräfta din identitet. Läs mer om hur du kontaktar din identitetsleverantör.

Läs mer om att arbeta med krypterade Excel-filer på Drive

Det finns olika sätt att arbeta med krypterade Excel-filer. Du kan göra följande:

• Importera Excel-data till Kalkylark.
  • Dela en kopia av en Kalkylark-fil i Excel-format
Läs mer om hur du importerar Excel-data till Kalkylark

Du kan importera data från en Excel-fil till en tillgänglig krypterad Kalkylark-fil. Din Excel-fil ändras inte, inte heller när du ändrar den krypterade Kalkylark-filen.

1. Skapa en ny eller öppna en tillgänglig krypterad Excel-fil i Kalkylark.
  2. Klicka på Arkiv följt av Importera längst upp till vänster.
  3. Välj Excel-filen.
  4. Klicka på Välj.
  5. Välj ett importalternativ:
    • Skapa nytt kalkylark
    • Infoga nytt/nya arbetsblad
  6. Klicka på Importera data.

Tips!

• Du kan bara importera Excel-filer med tillägget .xlsx.
  • När du importerar ignoreras Excel-funktioner som inte stöds i Kalkylark.
  • Maximal filstorlek: 100MB
  • Maximalt antal celler: 10 miljoner
  • Högsta antal bilder: 3000
Läs mer om att ladda ned en Kalkylark-fil till en Excel-fil

Du kan ladda ned en kopia av en krypterad Kalkylark-fil i Excel-format.

1. Klicka på Arkiv följt av Ladda ned och dekryptera uppe till vänster i Kalkylark.
  2. Klicka på Microsoft Excel (.xlsx).