Om aktiviteten på ditt Google-konto

Den 1 juni 2021 träder de uppdaterade produktpolicyerna i kraft för:

• Google Foto
  • Gmail
  • Google Drive, inklusive filer för Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Teckningar, Formulär, Jamboard och Sites

Dessa policyer påverkar Googles produkter där du kanske är inaktiv. Den 1 juni 2020 är det tidigaste tillfälle då dessa policyer tillämpas.

Det här händer när du är inaktiv

När du har varit inaktiv i Gmail, Google Drive (inklusive filer i Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Teckningar, Formulär, Jamboard eller Sites) eller Google Foto i två år,  kan allt ditt innehåll tas bort från produkten. Men innan det händer gör vi följande:

• Informera dig via e-post och aviseringar i Googles produkter. Vi kontaktar dig minst tre månader innan innehållet kan raderas.
  • Ge dig möjlighet att undvika radering (genom att bli aktiv i produkten)
  • Ge dig möjlighet att ladda ned ditt innehåll från våra tjänster. Läs mer om hur du laddar ned din Googledata.

Om du är Google One-medlem utan problem med betalning eller kvoter betraktas du som aktiv.

Viktigt! Om du är inaktiv i två år i Foto men aktiv i Drive och Gmail raderas enbart ditt innehåll i Google Foto. Innehåll i Gmail och Google Drive (inklusive Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Teckningar, Formulär och Jamboard-filer) raderas inte om du är aktiv i dessa produkter.

Så här förblir du aktiv i produkterna

Det enklaste sättet att hålla din data aktiv är att regelbundet besöka Gmail, Google Foto och Google Drive (och/eller appar där innehåll skapas gemensamt som Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Teckningar, Formulär, Jamboard och Sites) på webben eller via en Google-app. Kontrollera att du är inloggad och ansluten till internet.

Observera att du kan ha flera konton konfigurerade på enheten. Aktivitet räknas per konto, inte per enhet. Kontrollera att du använder tjänsterna för alla konton som du vill ska förbli aktiva.

Exempel på aktivitet

Gmail

• Inloggning och onlineaktiviteter i Gmail-appen för Android, iOS eller webben. Använd till exempel appen för att göra följande:
    • Visa inkorgen
    • Öppna ett e-postmeddelande
    • Skicka ett e-postmeddelande
    • Arkivera, ta bort, ange etikett, markera som läst, stjärnmärka eller andra e-poståtgärder
    • Utföra bakgrundssynkroniseringar i inkorgen av Gmail-appen för Android och iOS
  • Åtkomst till e-post via API eller en extern e-postklient som:
    • Läser in e-postmeddelanden
    • Skickar ett e-postmeddelande
    • Arkiverar, raderar, anger etiketter, markerar som läst, stjärnmärker eller utför andra e-poståtgärder.
  • Aktivera vidarebefordran av e-post eller behåll den

Google Drive (inklusive appar för att skapa innehåll, som Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Teckningar, Formulär, Jamboard och Sites).

• All autentiserad användning. Däribland:
    • Läsa in Drive på Android, iOS eller webben
    • Använda ett tillägg eller en app från tredje part med Drive
    • Synkronisera innehåll från en användarenhet med valfri synkroniseringsklient som Drive Direktsynk eller Säkerhetskopiera och synkronisera
    • Använda Drive från en annan app (för att bifoga Drive-filer till e-postmeddelanden, förhandsgranska filer på Drive osv.)
    • Aktivitet på en fil som lagras på Drive, som att skapa, redigera, visa, dela eller kommentera
    • Använda samarbetsappar som skapar innehåll som Google Dokument, Kalkylark, Presentationer, Teckningar, Formulär, Jamboard och Sites

Google Foto

• Inloggning och onlineaktiviteter i Foto-appen för Android eller webben. Använd till exempel appen för att göra följande:
    • Visa ditt säkerhetskopierade galleri
    • Dela ett foto eller en video
    • Skapa ett album eller en fotobok
  • Säkerhetskopiera ett foto eller en video

Vanliga frågor

Gäller dessa policyer både G Suite-/Workspace-konton och konsumentkonton?
Nej, dessa policyer gäller inte för G Suite- eller Workspace-konton.
Får jag information innan min data raderas?
Om ditt konto omfattas av denna policyändring meddelar vi dig (minst tre månader) innan ditt innehåll kan tas bort. Vi försöker nå dig via din e-postadress och aviseringar. Läs mer om hur du hanterar e-postadresser för ditt Google-konto.
Jag vet inte om jag kan vara aktiv en gång vartannat år. Vad ska jag göra?

Vi är medvetna om att vissa livshändelser kan göra att du är borta från mobilen eller datorn under en längre tid. Därför har vi satt en period på två år innan du betraktas som inaktiv.

Om du vill hantera din data på ett annat sätt bör du överväga att använda Hantering av inaktiva konton. Utöver att skicka påminnelser om kontot kan du med det här verktyget hantera vad som händer med ditt konto när du inte längre kan använda det. Du kan även ställa in en betrodd kontakt som kan ladda ned din data om du slutar använda kontot, även innan det kan raderas.

Du kan dessutom ladda ned data för att säkerhetskopiera den när som helst.

Hur sparar jag innehåll från någon närstående som har gått bort?

Vi är medvetna om att många inte lämnar tydliga anvisningar om hur deras nätkonton ska hanteras efter deras bortgång. Google kan arbeta med omedelbara familjemedlemmar och representanter (i vissa fall) för att tillhandahålla innehåll från en avliden användares konto. Läs mer om vår process för att begära en avliden användares data

Läs mer om Hantering av inaktiva konton om du vill informera oss om vad du ska göra med din data i händelse av dödsfall eller permanent inaktivitet.

• Obs! Inställningar för Hantering av inaktiva konton åsidosätter inte våra policyer för inaktiv och överskriden kvot.
Jag har ett konto som jag tror är inaktivt och har glömt lösenordet – hur loggar jag in?
Om du inte kommer ihåg lösenordet till ett konto som du använder sällan besöker du Googles kontoåterställning för att verifiera din identitet och återställa lösenordet. Om du vill ha mer hjälp med att logga in läser du tipsen för kontoåterställning.