Beschrijving van methodologie

Hieronder vindt u een overzicht van de branchenormen die gelden voor videovertoningen en -zichtbaarheid meten.

Media Rating Council logo

Met de huidige accreditatie van de Media Rating Council (MRC) wordt het volgende gecertificeerd:

• De manier waarop YouTube Reserve vertoningen en zichtbaarheid van video's meet, zoals die wordt vermeld in het rapport Videozichtbaarheid van YouTube Reserve, voldoet aan de branchenormen voor de meting van vertoningen en zichtbaarheid van video's.
  • De procedures die deze technologieën ondersteunen, zijn nauwkeurig. Dit is van toepassing op de technologie van Google voor metingen die op alle apparaattypen wordt gebruikt: desktop, verbonden tv, mobiel en tablet, zowel in browser- als in mobiele app-omgevingen.

Hieronder staat een overzicht van het proces voor video's meten dat YouTube Reserve gebruikt.

Waarvoor is Google geaccrediteerd?

De accreditatie is een certificering dat de Google-technologie voor de meting van vertoningen en zichtbaarheid van video's voldoet aan de branchenormen voor het tellen van vertoningen van videoadvertenties en de meting van de zichtbaarheidspercentages.
De statistieken voor videozichtbaarheid zijn alleen geaccrediteerd voor desktopomgevingen, mobiele apps en mobiel internet.

Waaruit bestaat de controleprocedure?

Alleen het rapport Videozichtbaarheid van YouTube Reserve is geaccrediteerd voor MRC-videostatistieken. U vindt de definities van deze statistieken in het gedeelte Woordenlijst van het rapport Videozichtbaarheid.

De controle omvat alle metingen, verzamelingen en verwerkingen voor het rapport Videozichtbaarheid van YouTube Reserve, waaronder in-stream advertenties die kunnen worden overgeslagen, in-stream advertenties die niet kunnen worden overgeslagen en bumpervideoadvertenties die worden verkocht via directe reservering.

Wat maakt geen deel uit van de controleprocedure?

De advertentieoplossingen van Google die niet op videovertoningen zijn gebaseerd (zoals Google Marketing Platform) en systemen die klikken meten voor niet-commerciële doeleinden (zoals Google Zoeken) vallen buiten het bereik van deze controle. Andere systemen buiten het bereik van deze controle zijn gerelateerde ondersteunings- en beheersystemen, zoals Google Analytics. Daarnaast maken de volgende items geen deel uit van de accreditatie:

• Andere klantrapporten (zoals Unique Reach, Merkimpact en Plaatsing) voor YouTube-reservering
  • Targeting, merkveiligheid
  • Andere apparaattypen
  • Klikstatistieken
  • YouTube TV, sponsoringen, YouTube Kids en mastheads

Metingsmethodologie voor vertoningen en zichtbaarheid van video's

Google gebruikt een interne boekingstool om YouTube-campagnes te plannen en te reserveren namens adverteerders die kiezen voor de service voor directe reservering.

De Interactive Media Ads Software Development Kit (IMA-SDK), die eigendom is van Google, is rechtstreeks geïntegreerd in de YouTube-videospeler, de mobiele YouTube-app en in sites en apps van videopartners om de communicatie tussen de videospelers en de advertentieserver mogelijk te maken voor videometing. De IMA-SDK is een Video Ad Serving Template (VAST) (versie 2.0, 3.0 of 4.0) met een compatibele tagimplementatie. Hiermee wordt zowel lineaire als niet-lineaire videoadvertentiecontent gemeten om digitale videoadvertenties te tonen en bij te houden. De IMA-SDK ondersteunt ook Video Player Ad-Serving Interface (VPAID) (versie 2.0) waarmee de videoadvertentie en de videospeler met elkaar kunnen communiceren, en ondersteunt bovendien Video Multiple Ad Playlist (VMAP) waarmee meerdere advertenties binnen de videoadvertentiecontent kunnen worden afgespeeld.

Alle gemeten YouTube-videoadvertenties in het rapport Videozichtbaarheid worden als in-stream video weergegeven. Voor de meting van videoadvertentievertoningen wordt de methode tellen-vanaf-begin-van-weergave gebruikt. De IMA-SDK-oplossingen voor Google Ads zijn consistent met de Richtlijnen voor videovertoning met betrekking tot wanneer de meetgebeurtenis wordt gestart nadat de video-items zijn gebufferd. Het rapport Videozichtbaarheid van YouTube Reserve gebruikt een combinatie van gegevens, afkomstig van interne en externe bronnen, betreffende de user-agent en de SDK voor mobiele apps om apparaattypen te classificeren. Het rapport Videozichtbaarheid van YouTube Reserve is niet afhankelijk van derden om classificatie te kunnen uitvoeren.

In sommige gevallen speelt doorlopende vertoning een rol, bijvoorbeeld wanneer Autoplay actief is of de gebruiker een video in een playlist bekijkt. In dergelijke gevallen worden bepaalde regels gevolgd. Bij gebruik van wifi stopt doorlopende vertoning automatisch na 4 uur. Bij gebruik van een mobiel netwerk wordt doorlopende vertoning stopgezet als er 30 minuten geen activiteit is vastgesteld. Ongeveer 17% procent van het videoverkeer is autoplay. In het gedeelte Verbonden tv vindt u gevallen waarin het apparaat is uitgezet.

Voor de zichtbaarheid van video's gaat Google Ads uit van de Active View description of methodology om de zichtbaarheid te meten, zoals gemeld binnen het rapportageplatform van YouTube Reserve. Het rapport Videozichtbaarheid van YouTube Reserve telt een zichtbare videovertoning wanneer minstens 50% van het videoadvertentiemateriaal gedurende minstens 2 seconden wordt getoond in het zichtbare gedeelte van de browser/app van de gebruiker.

Filtermethodologie

Google maakt gebruik van op gegevens gebaseerde ID's, activiteiten en patronen om zowel algemeen als verfijnd ongeldig verkeer vast te stellen en te filteren. Deze vaststelling en filtering wordt toegepast op videovertoningen en heeft onder andere betrekking op niet-menselijke activiteiten en mogelijk bedrog. Maar omdat de uitgever, adverteerder of hun respectievelijke vertegenwoordiger niet altijd de identiteit en bedoelingen van de gebruiker kunnen vaststellen, wordt waarschijnlijk niet al het ongeldige verkeer vastgesteld en proactief uitgesloten van de gerapporteerde resultaten. We willen voorkomen dat er reverse engineering wordt toegepast op de filterprocessen die bescherming bieden tegen ongeldig verkeer of dat deze processen op een andere manier in gevaar komen. Daarom worden uitsluitend de details van de specifieke filterprocedures gedeeld met de controleurs die de controleprocedure uitvoeren en met niemand anders.
Bij filteren wordt specifieke vaststelling (waaronder het volgen van robot-instructiebestanden, filterlijsten en testactiviteiten door de uitgever) gebruikt, naast op activiteiten gebaseerde filtermethoden (waaronder analyse van meerdere opeenvolgende activiteiten, uitschieters in activiteit, interactiekenmerken en andere verdachte activiteiten).
Bovendien zijn de volgende parameters van toepassing op de filtermethodologie:
  • Google maakt geen gebruik van filteren door derden.
  • Bronnen die worden gebruikt om niet-menselijke activiteiten te herkennen: Google maakt gebruik van de IAB/ABCe International Spiders & Robots List en aanvullende filters op basis van eerdere activiteiten van robots. Het IAB Robots List-uitsluitingsbestand wordt gebruikt.
  • Op activiteiten gebaseerde filterprocessen: Op activiteiten gebaseerde vaststelling omvat bepaalde typen patroonanalyse, waarbij wordt gezocht naar activiteit die duidt op niet-menselijk verkeer. Het Team voor advertentieverkeerskwaliteit van Google maakt gebruik van systemen om verdachte activiteiten vast te stellen en te filteren.
  • Al het filteren vindt passief en na de betreffende activiteit plaats. Dat betekent dat de gebruiker (bijvoorbeeld browser of robot) een verzoek kan doen en hierbij geen melding krijgt dat dit verkeer is gemarkeerd of kan worden weggefilterd en verwijderd. Google wil user-agents namelijk niet laten weten dat hun activiteit de filtermechanismen van Google heeft geactiveerd. Als het resulterende advertentieverzoek waarschijnlijk tot ongeldige activiteit leidt, wordt er ook frontend-blokkering gebruikt. Historisch gezien wordt minder dan 2% van de advertentieverzoeken geblokkeerd.
  • Er zijn procedures geïmplementeerd waarmee vooraf geïnitieerde prefetch-activiteiten worden verwijderd.
  • Als inconsistenties of fouten worden vastgesteld, zijn er processen om deze gegevens te corrigeren en terugbetalingen aan adverteerders uit te voeren. Deze terugbetalingen zijn opgenomen in de betalingsoverzichten. Logbestanden worden zelden beschadigd, maar als het gebeurt, zijn er procedures om deze te herstellen.
  • Er zijn procedures geïmplementeerd om activiteit uit interne IP-adressen van Google te verwijderen.
  • De filterregels en -drempels worden voortdurend gecontroleerd. Ze kunnen handmatig worden aangepast en worden regelmatig automatisch geüpdatet.
Opmerking: Het GIVT- en SIVT-beslissingspercentage voor YouTube-reserveringsverkeer is 100%.

Machine learning

Google gebruikt AI-technieken die onder toezicht staan1 via methoden als Classificatie (zoals neuraal netwerk), waarin het model ongeldig verkeer (OGV) voorspelt door met ja of nee te beslissen of een gebeurtenis ongeldig is, en logistische regressie, waarin het model verschillende activiteiten een score geeft en dan een OGV-voorspelling doet op basis van scoredrempelwaarden. De AI-modellen van Google die onder toezicht staan, kunnen ook structuur- en diagrammethoden gebruiken.

Gegevensbronnen die worden gebruikt voor AI van Google omvatten logboeken van zoekopdrachten en interacties ('advertentielogboeken'), gegevens die niet uit logboeken komen en die kunnen worden samengevoegd met advertentielogboeken, en een reeks andere aanvullende eigen signalen. Google vertrouwt op honderden gegevensbronnen met een wisselend aantal gegevens: het totale aantal gegevens per gegevensbron varieert van duizenden tot biljoenen, afhankelijk van de gegevensbron. Op verkeer gebaseerde modellen moeten worden geëvalueerd met een gegevensinvoer van minimaal 7 dagen verkeer.

Voor actieve bescherming heeft Google controleprocedures voor de invoer van verkeerssignalen (trainingsgegevens) in de modellen. Deze procedures activeren meldingen voor handmatige interventie als er niet wordt voldaan aan bepaalde drempelwaarden. Als gevolg hiervan wordt de nauwkeurigheid naar verwachting niet of nauwelijks verminderd.

De modellen worden doorlopend opnieuw getraind als dit gepast en praktisch is en de modelprestaties worden regelmatig of doorlopend geëvalueerd. Hierdoor wordt de nauwkeurigheid naar verwachting niet of nauwelijks verminderd (net als bij de controleprocedures hierboven).

Er zijn minimale vertekeningen in de gegevens over training en evaluatie van AI en als ze relevant zijn, wordt de bescherming tegen ongeldig verkeer niet goedgekeurd. Alle AI-projecten van Google ('lanceringen') doorlopen een beoordelingsproces voor alle functies voordat ze worden goedgekeurd. In het kader van dit proces worden vertekeningen voor het model/de modellen en de bijbehorende gegevens geëvalueerd en moeten projecten voldoen aan vooraf gedefinieerde kwaliteitscriteria voor advertentieverkeer voordat ze worden goedgekeurd. Er worden doorlopend controles uitgevoerd om nieuwe vertekeningen in modellen op te sporen. Daarna worden er meldingen geactiveerd en wordt het model geëvalueerd, geanalyseerd en geüpdatet.

Google past op al het verkeer een mix toe van handmatige en AI-interventie/beoordelingstechnieken. Voor sommige beschermingsmaatregelen vertrouwt Google op het genereren van leads op basis van AI, gevolgd door handmatige beoordeling. In andere gevallen wordt er begonnen met handmatige beoordeling van gegevens en wordt AI van Google gebruikt voor de algemene toepassing. Onze toepassing van handmatige en AI-interventie/beoordelingstechnieken is in ontwikkeling. Het gebruik verandert in overeenstemming met meerdere criteria, waaronder meldingen, escalaties en organische wisselingen in typen ongeldig verkeer die kunnen ontstaan. Als gevolg hiervan is de verdeling niet stabiel en wisselt de mate waarin over een periode op handmatige of interventie/beoordeling van AI van Google kan worden vertrouwd.

1AI van Google die onder toezicht staat, vertrouwt op gelabelde invoer- en uitvoergegevens, wat inhoudt dat er een bepaalde verwachting is voor de uitvoer van een AI-model.

Kwalificatie van zakenpartners

Het advertentiebeleid van YouTube op platformniveau is van toepassing op alle partijen. Meer informatie over het advertentiebeleid voor adverteerders

Google filtert voortdurend op ongeldig verkeer en evalueert zakenpartners die veel ongeldig verkeer krijgen. Partners die doorlopend grote hoeveelheden ongeldig verkeer krijgen, lopen het risico dat hun account wordt opgeschort of gesloten.

Rapportage van videogegevens

Google-salesmedewerkers maken verschillende typen YouTube-reserveringsrapporten (zoals Unique Reach en Merkimpact) beschikbaar voor hun adverteerders.

Alleen de statistieken in het rapport Videozichtbaarheid vallen binnen het bereik van de MRC-accreditatie. Een immateriële hoeveelheid YouTube TV-verkeer kan zijn opgenomen in het rapport Videozichtbaarheid voor geaccrediteerde desktop- en mobiele omgevingen. Andere rapportage van statistieken over videovertoningen en -zichtbaarheid via de andere beschikbare YouTube-reserveringsrapporten is uitgesloten van de accreditatiecontrole.

De statistieken in het rapport Videozichtbaarheid van YouTube Reserve worden totaal exclusief SIVT gerapporteerd voor desktopomgevingen, mobiel internet en in-app voor mobiel. Ongeveer 23% van het totale ongeldige verkeer voor videoadvertentievertoningen is naar schatting algemeen ongeldig verkeer.

De volgende videoadvertentie-indelingen worden gemeten en gerapporteerd in het rapport Videozichtbaarheid van YouTube Reserve. Alle andere advertentie-indelingen die niet hieronder worden beschreven, worden uitgesloten van het rapport Videozichtbaarheid van YouTube Reserve, waaronder advertenties in de mobiele YouTube Kids-app.
  • In-stream advertenties die kunnen worden overgeslagen: In een videoadvertentie die kan worden overgeslagen, hebben kijkers na de 1e 5 seconden de mogelijkheid om de video over te slaan. De weergave van een advertentie die kan worden overgeslagen, telt mee voor de YouTube-weergavetelling als de advertentie 30 seconden wordt bekeken of als de advertentie helemaal is bekeken (advertentiemateriaal moet minstens 12 seconden lang zijn om mee te tellen voor de weergavetelling). Videoadvertenties die kunnen worden overgeslagen, mogen maximaal 6 minuten duren.
  • Bumperadvertenties: Korte videoadvertenties met een lengte van ongeveer 6 seconden die vóór, tijdens of na YouTube-videocontent worden getoond. Bumperadvertenties kunnen niet worden overgeslagen.
  • In-stream videoadvertenties die niet kunnen worden overgeslagen: In een videoadvertentie die niet kan worden overgeslagen, kunnen kijkers niet kiezen of ze de advertentie willen overslaan. Advertenties die niet kunnen worden overgeslagen, hebben geen invloed op de weergavetelling. Advertenties die niet kunnen worden overgeslagen, mogen maximaal 15 seconden of 20 seconden duren, afhankelijk van de regio waar de advertentie wordt getoond.

De rapportagetijdzone voor het rapport Videozichtbaarheid van YouTube Reserve is dezelfde als de tijdzone van de gerelateerde campagne. Er is ook een watermerkcontrole opgenomen in het rapport Videozichtbaarheid van YouTube Reserve om een kwaliteitscontrole uit te voeren van de basisstatistieken (Vertoningen, Ongeldige vertoningen, Meetbare vertoningen, Niet-meetbare vertoningen, Zichtbare vertoningen en Niet-zichtbare vertoningen). U kunt de totale aantallen van deze basisstatistieken in het watermerk vergelijken met gerelateerde aantallen in de rapportagetabel. Neem in geval van verschillen contact op met uw Google-salesmedewerker. Het rapport Videozichtbaarheid van YouTube is beschikbaar op basis van aanpasbare perioden. Neem contact op met uw Google-salesmedewerker om het rapport op te vragen.

Verbonden tv
We hebben verbonden tv (connected TV, CTV) ingediend voor MRC-accreditatie. Als de accreditatie is toegekend, worden deze statistieken toegevoegd aan het rapport Videozichtbaarheid. CTV-apparaten waarop YouTube mag worden uitgevoerd, moeten aan de app doorgeven wanneer de app niet zichtbaar is (bijvoorbeeld als de gebruiker een andere HDMI-ingang heeft ingesteld of het apparaat heeft uitgezet). Daardoor speelt YouTube geen video's af (en toont dus ook geen advertenties) als de app niet zichtbaar is. In zeldzame gevallen kan Google niet bepalen of een tv is uitgezet. Er zijn dan geen beperkingen om vertraging te meten.

Communicatie over de wijziging in methodologie

Wijzigingen in de methodologie worden gecommuniceerd via aankondigingen in het Helpcentrum van Google Ads.

Kennisgeving over rapportage over plaatsingspositie

Google rapporteert nu niet over de plaatsingspositie van videoadvertenties. De in-stream advertentiepositie in videoadvertenties van Google wordt deels bepaald door optimalisatie door AI van Google namens adverteerders en deels door beschikbare voorraad wegens de fluctuerende gedragspatronen van onze gebruikers. De weergavealgoritmen van Google wijzen advertenties volgens deze factoren toe voor elke afzonderlijke vertoning. Dit verschilt van een rapport over een vaste plaatsingspositie op lineaire tv, waar de advertentie op een vaste positie wordt getoond voor iedere kijker.