Dit artikel gaat over Looker Studio. Ga voor documentatie over Looker naar https://cloud.google.com/looker/docs/intro.

De perioden voor rapporten instellen

Stel de periode en vergelijkingsperioden in voor uw rapporten.

Looker Studio biedt 2 manieren om de periode in uw rapporten te bepalen:

• De periodeproperty voor een of meer componenten, de huidige pagina of het hele rapport instellen
  • Een periodekiezer gebruiken

Alleen bewerkers kunnen property's voor de periode instellen. De periodekiezer kan wel door zowel kijkers als bewerkers worden gebruikt.

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Hoe perioden werken

Met perioden kunt u uw gegevens filteren binnen een ingevoerde periode. U kunt een aangepaste periode instellen door een start- en einddatum te kiezen, of u kunt kiezen uit een lijst met vooraf gedefinieerde perioden, zoals Gisteren, Afgelopen 7 dagen (inclusief vandaag), Afgelopen kwartaal en Jaar tot nu toe.

In dit artikel worden de volgende stappen beschreven om perioden in te stellen in uw rapporten:

1. De periodedimensie selecteren. Dit is de dimensie in uw gegevensbron met de gegevens voor de datum (of datum en tijd) die u wilt gebruiken om een periode te specificeren.
  2. De standaardperiode voor de component invoeren.
  3. De vergelijkingsperiode voor de component invoeren (optioneel).

Periodedimensie

De periodedimensie bepaalt de periode voor de geselecteerde componenten, de huidige pagina of het rapport als geheel.

De periodedimensie instellen

Voor Google Analytics-componenten wordt de periodedimensie automatisch ingesteld. Deze kan niet worden gewijzigd.

Voor andere typen gegevensbronnen moet u de periodedimensie misschien handmatig instellen als Looker Studio geen geldige datumdimensie kan vinden of als uw gegevensbron een andere dimensie heeft die u wilt gebruiken.

Volg deze stappen om de periodedimensie in te stellen voor een diagram:

1. Selecteer een diagram of bedieningselement.
  2. Selecteer rechts in het deelvenster Eigenschappen het tabblad INSTELLEN.
  3. Selecteer in het gedeelte Gegevensbron de periodedimensie en gebruik daarna de dimensiekiezer om een geldige datumdimensie te selecteren.

Als u de periodedimensie voor het rapport of de pagina wilt instellen, gebruikt u het menu Bestand > Rapportinstellingen of het menu Pagina > Huidige pagina-instellingen.

Standaardperiode

De standaardperiode voor uw diagrammen en bedieningselementen is afhankelijk van de gegevensbron. U kunt wijzigen hoeveel gegevens worden getoond door de property Standaardperiode in te stellen. U kunt deze property instellen voor het hele rapport, voor een specifieke pagina of voor een of meer diagrammen en bedieningselementen op een pagina.

De standaardperiode instellen

Als u de standaardperiode voor het hele rapport wilt wijzigen, bewerkt u het rapport en selecteert u het menu Bestand > Rapportinstellingen.

Als u de standaardperiode voor een specifieke pagina wilt wijzigen, bewerkt u de pagina en selecteert u Pagina > Huidige pagina-instellingen.

Als u de standaardperiode voor een of meer diagrammen of bedieningselementen wilt wijzigen, selecteert u deze.

Volgende:

1. Selecteer rechts in het deelvenster Eigenschappen het tabblad INSTELLEN.
  2. Scroll omlaag naar de property Standaardperiode.
    • Zorg dat u al een periodedimensie heeft geselecteerd.
  3. Selecteer Aangepast.
  4. Klik op de periode die op dat moment is geselecteerd om de periodeopties te tonen.

Periodeopties

Als u de property voor de periode instelt voor een diagram of een periodekiezer gebruikt, heeft u de keuze uit 4 soorten perioden:

• Automatisch
  • Vast
  • Vooraf ingesteld
  • Geavanceerd

Voor vergelijkingsperioden kunt u ook een van de volgende opties selecteren:

• Vorige periode
  • Vorig jaar

Automatische perioden worden op basis van de gegevensbron voor het geselecteerde diagram ingesteld als standaardwaarde. Voor Google Analytics is de periode bijvoorbeeld standaard ingesteld op de laatste 28 dagen tot en met gisteren. Bij gegevensbronnen die op een spreadsheet zijn gebaseerd, wordt standaard de hele periode zoals aanwezig in de spreadsheet gebruikt.

Vaste perioden duiden de exacte begin- en einddatums aan, bijvoorbeeld 1 januari 2019 tot 31 januari 2019. Diagrammen met een vaste periode tonen altijd uitsluitend gegevens voor die datums.

Vooraf ingestelde perioden bieden opties zoals Vandaag, Afgelopen week (vanaf maandag) en Dit jaar tot nu toe. Vooraf ingestelde perioden zijn relatief ten opzichte van de waarde van vandaag en worden in de loop van de tijd aangepast.

Geavanceerde perioden: Hiermee kunt u aangepaste voortschrijdende perioden maken voor maximale flexibiliteit. Bekijk het volgende gedeelte voor meer informatie.

Vorige periode: Hiermee wordt de periode die voor het diagram is geselecteerd, vergeleken met de vorige overeenkomende periode. Als de huidige periode bijvoorbeeld Afgelopen 28 dagen is, wordt deze periode vergeleken met de periode van 28 dagen die voorafging aan de laatste 28 dagen.

Vorig jaar: Hiermee wordt de nu geselecteerde periode vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Als de huidige periode bijvoorbeeld Deze week tot vandaag (vanaf zondag) is, toont het diagram vergelijkingsgegevens voor dezelfde datums een jaar eerder.

Vink het selectievakje Inclusief vandaag aan als u alle gegevens die tot nu toe voor de huidige dag zijn verzameld, wilt opnemen (indien van toepassing).
Looker Studio laat voortschrijdende wekelijkse perioden standaard op zondag beginnen. Als u deze periode op maandag wilt laten beginnen, kunt u deze instelling wijzigen door Deze week (vanaf maandag) of Afgelopen week (vanaf maandag) te selecteren in de lijst met datumopties.

Geavanceerde perioden

Met geavanceerde perioden kunt u aangepaste perioden instellen voor zowel de huidige periode als de vergelijkingsperiode. U kunt bijvoorbeeld perioden maken zoals afgelopen 90 dagen tot en met gisteren of afgelopen 52 weken tot en met vorige week, of u kunt de huidige 30 dagen vergelijken met de afgelopen 30 dagen, afgestemd op de dag van de week.

Een geavanceerde periode instellen

Volg deze stappen om een geavanceerde periode in te stellen:

1. Selecteer de component.

2. Selecteer rechts in het deelvenster Eigenschappen het tabblad INSTELLEN.
  3. Klik rechts onder Standaardperiode op Aangepast. Klik dan op het agenda-icoon Pictogram van periodebesturingselement.
    (Voor een periodekiezer selecteert u het bedieningselement en klikt u aan de rechterkant op het agenda-icoon Pictogram van periodebesturingselement.)
  4. Scroll naar de onderkant van de lijst met vooraf ingestelde datumopties.
  5. Klik op Geavanceerd.
  6. Stel de startdatum in:
    1. Selecteer Vandaag als u wilt dat de startdatum steeds wordt aangepast aan de huidige datum.
    2. Selecteer Vast als u de startdatum wilt instellen op een specifieke kalenderdatum.
    3. Selecteer Min als u de startdatum wilt instellen op een datum in het verleden.
    4. Selecteer Plus als u de startdatum wilt instellen op een datum in de toekomst.
  7. Geef het aantal datumeenheden op.
  8. Geef aan welke datumeenheden moeten worden gebruikt.
  9. Herhaal stap 4 t/m 7 voor de einddatum.
  10. Klik op TOEPASSEN.

Voorbeelden

Afgelopen 90 dagen tot en met gisteren:

Startdatum Einddatum
Vandaag Vandaag
Min Min
90 1
Dagen Dagen

Afgelopen 30 dagen tot en met vandaag:

Startdatum Einddatum
Vandaag Vandaag
Min Min
29 0
Dagen Dagen

Volgende 2 kwartalen vanaf dit kwartaal:

Startdatum Einddatum
Vandaag Vandaag
Min Plus
0 2
Kwartalen Kwartalen
U kunt andere voorbeelden bekijken door een vooraf ingestelde periode te selecteren en daarna na te gaan hoe deze als aangepaste voortschrijdende periode wordt ingesteld. U kunt bijvoorbeeld uw diagram zo instellen dat het de vooraf ingestelde periode Afgelopen week (vanaf maandag) gebruikt. Selecteer daarna Geavanceerd om te zien hoe de periode als aangepaste voortschrijdende periode is ingesteld.

Datums visualiseren in diagrammen

Datumdimensies kunnen in alle typen diagrammen in Looker Studio worden getoond, maar tijdreeks- en vlakdiagrammen zijn bij uitstek geschikt voor de weergave van op datums gebaseerde gegevens. Voor deze diagrammen voert u 2 typen dimensies in:

• Een dimensie (ook wel een tijddimensie genoemd) die aangeeft hoe u de gegevens wilt verzamelen op basis van het datumtype dat u selecteert
  • Een specificatiedimensie die aangeeft hoe u de gegevens in de loop van de tijd wilt meten

Als u bijvoorbeeld een tijdsdimensie gebruikt van het type Datum, toont uw diagram verzamelde gegevens per jaar, maand en dag. Als u een tijdsdimensie kiest van het type Jaar Maand, worden uw gegevens verzameld per eenheid (per jaar en per maand). Bovendien worden tijdreeks- en vlakdiagrammen automatisch op datum gesorteerd, terwijl u bij andere typen diagrammen zelf nog moet sorteren op dimensie of waarde.

Vergelijkingsperiode

In sommige diagrammen kan de huidige periode worden vergeleken met een ander periode in het verleden. In een tijdreeks worden de vergelijkingsgegevens bijvoorbeeld weergegeven als een lijn met een andere kleur dan de huidige gegevens. In een tabel worden de vergelijkingsgegevens weergegeven als de delta van de huidige gegevens, met een indicator voor de toename of de afname.

Kijkers en bewerkers kunnen de periodekiezer gebruiken om de huidige periode voor een diagram in te stellen, maar alleen rapportbewerkers kunnen de vergelijkingsperiode instellen.

Een vergelijkingsperiode instellen

Volg deze stappen om een vergelijkingsperiode in te stellen:

1. Selecteer een tijdreeks, tabel, vlakdiagram of scorekaart.
  2. Selecteer rechts in het deelvenster Eigenschappen het tabblad INSTELLEN.
  3. Scroll omlaag naar het gedeelte Standaardperiode.
  4. Selecteer de vergelijkingsperiode onder Vergelijkingsperiode.
  5. Klik op TOEPASSEN.

Voorbeelden

Vorige periode/vorig jaar

Stel dat het vandaag 1 januari 2019 is en Afgelopen 7 dagen de geselecteerde periode voor het diagram is:

Vergelijkingsperiode Huidige datums Vergelijkingsdatums
Vorige periode 25 december 2018 t/m 31 december 2018 18 december 2018 t/m 24 december 2018
Vorig jaar 25 december 2018 t/m 31 december 2018 25 december 2017 t/m 31 december 2017

Vast

1 juni 2018 t/m 7 juni 2018

25 december 2018 t/m 31 december 2018 1 juni 2018 t/m 7 juni 2018

Stel nu dat het vandaag 2 januari 2019 is:

Vergelijkingsperiode Huidige datums Vergelijkingsdatums
Vorige periode 26 december 2018 t/m 1 januari 2019 19 december 2018 t/m 25 december 2018
Vorig jaar 26 december 2018 t/m 1 januari 2019 26 december 2017 t/m 1 januari 2018

Vast

1 juni 2018 t/m 7 juni 2018

26 december 2018 t/m 1 januari 2019 1 juni 2018 t/m 7 juni 2018

Geavanceerde periodevergelijking

Vergelijk de afgelopen 30 dagen met de 30 dagen ervoor, afgestemd op dag van de week (vergelijk bijvoorbeeld maandag tot maandag).

Huidige periode Vergelijkingsperiode
Afgelopen 30 dagen (exclusief vandaag)
Startdatum Einddatum
Vandaag Vandaag
Min Min
Dagen Dagen

Vergelijk jaar tot nu toe met 2 jaar geleden:

Huidige periode Vergelijkingsperiode
Dit jaar (exclusief vandaag)
Startdatum Einddatum
Vandaag Vandaag
Min Min
Jaren Dagen