Dit artikel gaat over Looker Studio. Ga voor documentatie over Looker naar https://cloud.google.com/looker/docs/intro.

Datums en tijden

Omgaan met datum- en tijdgegevens in Looker Studio.

U kunt Looker Studio gebruiken om datums en tijden in diagrammen en grafieken te visualiseren en te vergelijken, en gebruikers de mogelijkheid te geven de periode van het rapport aan te passen. Daarnaast kunt u datumfuncties in berekende velden gebruiken om datum- en tijdgegevens te manipuleren en transformeren.

In dit artikel vindt u informatie over het volgende:

Gegevenstypen voor datum en tijd

Looker Studio ondersteunt de volgende gegevenstypen voor kalenderdatum en -tijd:

Type Voorbeeldgegevens
Datum 15 sep 2020
Datum en tijd 15 sep 2020, 18:10:59
Jaar 2020
Jaar kwartaal Kwartaal 3 2020
Jaar maand sep 2020
ISO-jaar ISO-week 14 tot 20 sep 2020 (week 38)
Datum uur 15 sep 2020, 18:00 uur
Datum uur minuut 15 sep 2020, 18:10 uur
Kwartaal Kwartaal 3
Maand september
ISO-week Week 35
Maand dag 15 sep
Dag van de week Dinsdag
Dag van de maand 23
Uur 18:00 uur
Minuut 52

U kunt het gegevenstype van een veld wijzigen in de gegevensbron:

Nieuwe gegevenstypen voor datum en tijd.

en in een specifieke component:

Nieuwe datums in diagrammen.

Datum en tijd (compatibiliteitsmodus)

Datum- en tijdsdimensies in gegevensbronnen die vóór 15 september 2020 zijn gemaakt, gebruiken het gegevenstype 'Datum en tijd' (compatibiliteitsmodus). Zoals u hieronder kunt zien, bevatten datums in de compatibiliteitsmodus de indeling of een voorbeeld in de naam:

Datums in compatibiliteitsmodus in een gegevensbron.

Datums in de compatibiliteitsmodus bevatten zowel de optie Type als Detailniveau als u het veld in diagrammen bewerkt. Als u de datumgroepering van een diagram wilt aanpassen, gebruikt u Detailniveau.

Gebruik het menu Detailniveau om de datumtypen in compatibiliteitsmodus in diagrammen te wijzigen.

1. Het menu Detailniveau.

Een datumveld in compatibiliteitsmodus upgraden

Datums in de compatibiliteitsmodus blijven werken in uw bestaande componenten en berekende velden. U kunt datums in de compatibiliteitsmodus echter niet gebruiken met alle beschikbare functies voor datum en tijd. Als u deze functies wilt gebruiken, kunt u uw datumvelden upgraden naar de nieuwe gegevenstypen 'Datum' of 'Datum en tijd'.

Als u een datum in compatibiliteitsmodus upgradet naar het type 'Datum' of 'Datum en tijd', heeft u de volgende opties:

• U kunt het geüpgradede veld gebruiken met functies zoals DATETIME_ADD, DATETIME_DIFF en EXTRACT.
  • Berekende velden en filters die een specifieke gegevensindeling verwachten, kunnen mislukken vanwege de opmaak van het nieuwe gegevenstype. U kunt defecte componenten herstellen door de formules of filters aan te passen zodat deze de nieuwe indeling van het geüpgradede veld gebruiken.
  • U kunt het veld 'Datum' of 'Datum en tijd' niet wijzigen in de compatibiliteitsmodus. Het type compatibiliteitsmodus staat uit voor geüpgradede velden.
  • Als u de wijziging ongedaan wilt maken, gebruikt u de versiegeschiedenis in de gegevensbron om een eerdere versie te herstellen.

Als u wilt upgraden, doet u het volgende:

1. Log in bij Looker Studio.
  2. Bewerk uw gegevensbron.
  3. Zoek het datumveld in compatibiliteitsmodus dat u wilt converteren.
  4. Klik aan de rechterkant op het menu Type en selecteer Datum of Datum en tijd.
  5. Selecteer het gewenste datumtype.
  6. Klik in het dialoogvenster dat wordt weergegeven op UPGRADEN.

Omdat de upgrade mogelijk van invloed is op uw rapporten, moet u de datum- en tijdvelden afzonderlijk upgraden. Als u uw gegevensbron opnieuw koppelt, worden de velden niet geüpgraded.

De volgende connectoren bieden geen ondersteuning voor de nieuwe gegevenstypen 'Datum' en 'Datum en tijd'. Daarom kunt u in gegevensbronnen niet met de volgende connectoren naar die typen upgraden of deze maken:

• Cloud Spanner
  • YouTube Analytics
  • BigQuery met verouderde SQL

Datums en tijden in diagrammen gebruiken

U kunt de gegevens in uw diagrammen op verschillende detailniveaus groeperen (verzamelen), op basis van het gegevenstype van het datumveld. Als u bijvoorbeeld het veld Datum toevoegt aan uw diagram, worden de gegevens gegroepeerd op jaar, maand en dag. Als u de gegevens per maand wilt groeperen, wijzigt u het type in Maand of gebruikt u het veld Maand uit uw gegevensbron.

Voorbeelddiagrammen op datum en per maand.

1. Diagram toont de statistiek op volledige datum.
  2. Diagram toont de statistiek op maand.

Het gegevenstype wijzigen in een diagram versus de gegevensbron

Als u het gegevenstype van een veld in de gegevensbron wijzigt, wordt dat veld overal waar het wordt gebruikt, gewijzigd. Mogelijk beperkt dit ook de manier waarop u dat veld in diagrammen kunt gebruiken.

Praktische tip

Zorg ervoor dat uw gegevensbron altijd een volledig veld 'Datum' of 'Datum en tijd' bevat. Gebruik dat veld in uw diagrammen en pas het veldtype aan in het diagram:

1. Bewerk uw rapport.
  2. Selecteer het diagram.
  3. Plaats de muisaanwijzer op het datumveld en klik op Bewerkingsicoon.Bewerken.
  4. Selecteer het nieuwe veldtype.
U kunt het type niet wijzigen in het diagram als het veldtype in de gegevensbron slechts een datumdeel is (bijvoorbeeld Maand of Dag van de week).

Datums en tijden in berekende velden gebruiken

U kunt functies in berekende velden gebruiken om nieuwe kolommen voor datum- en tijdgegevens te maken in uw gegevensbron of rechtstreeks in componenten van het rapport.

U kunt met de functie DATUM bijvoorbeeld een volledige datum maken van afzonderlijke numerieke dag-, maand- en jaarvelden. U kunt datum- en tijdsdelen van een datum extraheren met functies zoals YEAR, DAY en HOUR. U kunt het verschil berekenen tussen 2 datums met DATETIME_DIFF of u kunt een bepaald aantal tijdsdelen toevoegen met DATETIME_ADD.

Meer informatie over datum- en tijdfuncties

Literals voor 'Datum' en 'Datum en tijd'

Als u in een berekend veld literals voor datum- en tijdwaarden wilt gebruiken, kunt u voor de waarde de juiste markering plaatsen:

Letterlijke waarde Canonieke gegevensindeling
DATE 'JJJJ-[M]M-[D]D'
DATETIME 'JJJJ-[M]M-[D]D [[U]U:[M]M:[S]S]'

Voorbeelden:

Bereken het verschil tussen een datum uit gegevens en een specifieke vaste datum:

DATETIME_DIFF(date_field, DATE "2008-12-25", DAY)

Een datum opmaken als tekst:

FORMAT_DATETIME("%x", DATE "2008-12-25")