Vanliga frågor: Google Krishanteringskarta

Viktigt! Google Krishanteringskarta fasas ut i april 2021.

Googles krishanteringsprogram innefattar flera olika produkter och funktioner som hjälper människor att hitta aktuell, tillförlitlig och användbar information på Google Sök och Maps i en krissituation.

Krishanteringskartan visar kris- och väderrelaterad information grafiskt. Kartan lanserades för åtta år sedan och är en av de första produkterna som utvecklades av Googles krishanteringsteam.

Sedan dess har vi lagt till flera nya funktioner. Till exempel visas viktiga upplysningar nu direkt på Google Sök och Maps:

Som ett led i våra fortsatta investeringar i effektiva verktyg och funktioner för krishantering avslutar vi den fristående versionen av Krishanteringskarta den 31 mars 2021. Efter detta datum är Krishanteringskarta inte längre tillgänglig och fortsättningsvis erbjuder och investerar vi i ett bredare utbud av krishanteringsfunktioner och kartverktyg.

Läs mer om dessa funktioner och verktyg som vi hoppas kan vara till hjälp oavsett om du tidigare har använt eller bidragit med innehåll till Krishanteringskarta.

Allmänna frågor

Vanliga frågor för användare av Krishanteringskarta

Var hittar jag krisrelaterad information på Google i dag?

Mycket av den data som var synlig på Google Krishanteringskarta är nu tillgänglig direkt på Google Sök och Google Maps. Om du till exempel söker efter mer information om aktiva skogsbränder, tropiska stormar, översvämningar eller jordbävningar hittar du relevant och tillförlitligt innehåll i våra SOS-meddelanden och viktiga upplysningar. Dessa meddelanden kan innehålla telefonnummer och webbadresser till larmtjänst, kartor, översättningar av användbara fraser, möjlighet att ge bidrag och mycket annat. Besök webbplatsen för Google Krishantering för att se en fullständig översikt över Googles krisrelaterade produkter och funktioner.

Vanliga frågor för personer som bidrar med innehåll till Krishanteringskarta

Jag har krisrelaterad information (till exempel var en fara eller ett tillfälligt härbärge finns) som jag vill visa på en karta. Vilka Google-verktyg kan jag använda i dag?

Google har flera olika kartverktyg som kan fungera för dina behov:

• Google Mina kartor: Rita enkelt punkter, linjer och polygoner på en Google-karta, importera data/KML med Google Kalkylark och dela snabbt en länk eller bädda in kartan på din webbplats.
  • Google Earth för webben och mobilen: Visa KML-filer i en enkel webbvisare eller app med 3D-bilder. Skapa och dela interaktiva berättelser om platser.
  • Google Earth Pro: Visa flera datauppsättningar över 3D-bilder och terräng. Importera GIS- och GPS-data, bilder och annat. Dela KML-filer med kolleger och intressenter.
  • Google Maps Platform: Skapa skräddarsydda webb- och mobilupplevelser med statiska och dynamiska kartor, Street View-bilder och 360-gradersvyer. Kvalificerade organisationer som arbetar med krishantering kan ansöka om Google Maps Platform-kreditering.

Jag har skapat en karta med redigeringsverktyget för Google Krishantering. Vad händer med min karta?

Krishanteringskartor är inte längre tillgängliga för redigering eller visning. Det gäller även för kartor som har skapats av Google. Det innebär att länkar och inbäddningar för publicerade kartor upphör att fungera. Eftersom själva Krishanteringskarta inte är värd för dessa faktiska kartlager eller data påverkas de inte. Informationen är fortfarande tillgänglig från de källor du använde på kartan. Om du vill spara informationen som ligger till grund för dina kartor (som lagernamn, lagerbeskrivningar, datawebbadresser och annat) föreslår vi att du kopierar och sparar den från redigeringsgränssnittet för Krishanteringskarta och sparar allt på en annan plattform. Se en fullständig lista över rekommendationer från Google ovan.

Finns det något sätt att hämta min data i Google Krishanteringskarta från Google i framtiden?

Det går inte längre att hämta kartinformation (som lagernamn, lagerbeskrivningar, datawebbadresser och annat) eftersom faktiska kartlager eller data inte sparas i Krishanteringskarta. Det betyder att sådan information inte påverkas och fortfarande är tillgänglig från de källor du använde på kartan.