Lopetimme uuden datan raportoinnin 15.10.2022. Kaikki julkaistu data on edelleen julkisesti saatavilla.

Datan tulkitseminen

Esimerkkejä, joiden avulla tulkitset datassa toistuvia kuvioita

Seuraavat esimerkit (paitsi kaavio 2) käyttävät keksittyä dataa, ja niiden tarkoitus on auttaa sinua ymmärtämään raportteja. Tällä sivulla näytetään absoluuttisia kävijämääriä (oranssit kaaviot), jotta ymmärrät periaatteen. Raporteissa ei näytetä absoluuttisia kävijämääriä.

Aukot ja piikit

Joissakin alueesi kategorioissa voi esiintyä data-aukkoja. Ne ovat tarkoituksellisia ja niitä esiintyy silloin, kun dataa ei ole tarpeeksi takaamaan anonymisointia eikä se siis täytä laatu- ja tietosuojavaatimuksia.

Kaavio 1. Jos tietosuojavaatimukset eivät täyty, päiviä poistetaan alhaisten kävijämäärien vuoksi

Kaaviossa 1 näkyy, mitä tapahtuu, kun päivän saatavilla oleva data (oranssit palkit) ei täytä tietosuojavaatimuksia. Raportissa ei näytetä näille päiville laskettua dataa (sininen kaavio), joten siinä esiintyy aukkoja.

Kun yhdessä (tai useammassa) kategoriassa on puutteellisia tietoja, ne näytetään raportissa näin:

• Luokan nimen vierellä oleva tähti (*) tarkoittaa, että prosentuaalinen muutos on viimeisimmältä kirjatulta päivältä eikä raportin päivältä.
  • Ei riittävästi dataa tältä päivältä ‑viesti.

Aukkoja on syytä pitää todellisina tuntemattomina: älä oleta aukon tarkoittavan, että paikassa ei ollut paljoa liikennettä.

Kaavioiden piikit kuvaavat suuria päivittäisiä muutoksia. Vaihtelu näkyy selkeästi monien alueiden Puistot-kategoriassa, koska sää vaikuttaa vahvasti puistojen kävijämääriin. Voit halutessasi vahvistaa tämän vertaamalla sitä muihin datalähteisiin, joissa näytetään saman ajanjakson lämpötilat, sademäärät ja tuulennopeudet. Puistojen kävijämäärät vaihtelevat usein, joten saatat nähdä enemmän dramaattisia muutoksia.

Odotukset

Lomien ja yleisten vapaapäivien avulla voit ymmärtää miltä yhteisösi näyttää, kun ihmiset eivät käy työpaikoilla.

Kaavio 2. Miten yleinen vapaapäivä voi muistuttaa yhteisön COVID-19-toimia

Kaaviosta 2 näet, että 12.3. on tällä alueella yleinen vapaapäivä, jota vietettiin laajasti. Työpaikkoja ja Asuinalueita koskevat muutokset ovat hieman erilaisia kuin COVID-19-toimista aiheutuvat muutokset, mutta niistä saa käsityksen muutosten mittakaavasta. Käytä tässä paikallistuntemustasi, mutta vapaapäivistä saat tarkan vertailukohdan.

Älä myöskään sekoita yleisten vapaapäivien vaikutuksia yhteisön COVID-19-toimiin. Suosittelemme, että valitset heti alkuvaiheissa yleisten vapaapäivien poisjättämisen.

Pienet muutokset asuinalueilla

Asuinalue-kategoriassa muutokset lasketaan kestojen mukaan, kun taas muiden kategorioiden muutokset lasketaan kävijämääristä. Koska ihmiset viettävät joka tapauksessa suuren osan ajastaan kotona (jopa työpäivinä), suuret muutokset ovat epätodennäköisiä.

Kaavio 3. Päivässä on vain 24 tuntia, joten prosentuaaliset muutokset ovat rajoitettuja

Kaaviossa 3 oranssit palkit kuvaavat kotona käytetyn ajan keskiarvoa (tunteina). Ihmiset tekevät työtä keskimäärin kahdeksan tuntia päivässä. Koska päivässä on vain 24 tuntia, suurin mahdollinen muutos työpäivän aikana voi olla vain +50 % ja vieläkin vähemmän viikonloppuna.

Älä vertaa Asuinalue-kategorian muutosta muihin kategorioihin, koska niissä käytetään eri mittayksikköjä.

Viikonloput

Pidä mielessä, että näissä liikkuvuusraporteissa näytetään suhteellisia muutoksia eikä absoluuttisia kävijämääriä tai kestoja. Jos esimerkiksi vain pieni määrä ihmisiä käy normaalisti työpaikallaan sunnuntaisin, sunnuntaikäyteihin ei ole odotettavissa suuria muutoksia COVID-19-toimien aikana.

Kaavio 4. Viikonloppujen vähäisemmät käynnit työpaikoilla näkyvät pienempinä muutoksina

Kaaviossa 4 oranssit palkit kuvaavat (keksittyjä) kävijämääriä ja sininen kaavio näyttää koko kävijämäärän verrattuna lähtöarvoon kyseisenä viikonpäivänä. Kun viikonlopun käyntimäärä laskeutuu todenmukaisempaan arvoon, näet seuraavaa:

• Suhteellinen muutos pienenee – tämä näkyy kolmena sinisenä huippuna.
  • Vaikka viimeisen kolmen viikonlopun aikana työpaikoilla käy vähemmän ihmisiä, muutos on silti alhaisempi.

Kaaviosta ei käy ilmi, että ihmiset tekisivät enemmän töitä viikonloppuisin kuin arkipäivisin. Siitä näkyy vain, että muutos tavalliseen verrattuna on pienempi.

Muista, että kaikki eivät tee töitä maanantaista perjantaihin, työviikoissa voi olla alueellista vaihtelua ja osa ihmisistä tekee töitä viikonloppuisin.