Viktning

Viktning har utformats för att kunna undvika systematiska fel i en enkät och göra så att resultaten representerar målgruppen på ett bättre sätt. Om till exempel andelen kvinnliga respondenter i en enkät är mindre än i målpopulationen ökar vi bidraget från de kvinnliga svaren med en faktor (en vikt) så att andelen kvinnor blir proportionell i förhållande till den totala målpopulationen i de viktade resultaten.

För enkäter med representativ inriktning riktar sig Google Surveys dynamiskt till respondenter för att kunna matcha befolkningssegment i internetpopulationen med hjälp av deras demografiska uppgifter (ålder, kön och geografi). I USA använder vi uppskattningar för den nationella internetpopulationen från US Census Bureaus 2017 Current Population Survey (CPS) Computer and Internet Use Computing. Den dynamiska inriktningen använder den gemensamma fördelningen av dessa dimensioner, till exempel procentandelen kvinnor i åldern 65+ i Göteborg. Den dynamiska inriktningen innebär att enkäterna ligger nära målfördelningen och det krävs minimal viktning.

När svaren i undersökningen har samlats in, viktas varje svar med avseende på ålder, kön och region efter den demografiska uppdelningen i internetpopulationen. Vi viktar både representativa och bekvämhetsinriktade enkäter utifrån demografin hos internetanvändare som härrör från en kombination av folkräkningsdata, lokala indikatorer och Google-Gallup-undersökningar. Google Surveys använder en iterativ rankningsprocess för att kunna beräkna vikter för varje demografisk dimension. De demografiska dimensioner som används för vikt visas på frågeinformationskortet. De vikter som tillämpas efter fakta matchar marginalfördelningen, vilket innebär procentandelen kvinnor och andelen över 65 år. Viktningen används bara på den första frågan. Viktade resultat beräknas genom att de tillgängliga vikterna för varje fråga normaliseras när svarspersonerna avbryter, lämnar undersökningen eller filtrerar bort dem i en undersökningsrapport.

Om det finns befolkningsdata för det inriktade landet och den demografiska informationen om enkätdeltagare inte varierar för mycket från våra demografiska uppgifter om befolkningsmängd visar vi viktad data som standard. Om du vill visa oviktad data kan du aktivera rådata på enkätsidan. När svar fortfarande samlas in i en undersökning kanske undersökningen inte har tillräckligt många svar för att vikterna ska överensstämma med demografin för internetpopulationen. I dessa fall visar vi fortfarande viktad data som standard, men det finns en varning i enkätrapporten om att vikterna kan vara otillförlitliga. Om du filtrerar undersökningsresultat ned till en delpopulation, till exempel endast 18 till 24 år, kan också en varning visas även om viktningen var tillförlitlig i undersökningen före filtreringen. Vi tillämpar inte viktningar i undersökningar där respondenternas svar varierar för mycket från landets befolkningssegment på grund av risken för snedvridna resultat. Detta kan vara vanligare i bekvämlighetsinriktade undersökningar, som det inte förekommer ett representativa urval.

Obs! Vi kan inte beräkna vikter för respondenter som har okända uppgifter för ålder, kön eller geografi. Svar med okända uppgifter utesluts när viktning tillämpas. Om du aktiverar rådata visas dessa svar med okända uppgifter.

Observera att vi för närvarande inte viktar följande typer av enkäter:

• undersökningar med demografiska inriktningar (ålder, kön, geografi) som slutfördes före den 19 augusti 2017
  • undersökningar som är inriktade på din webbplats med Nöjdhet med webbplatsen.

Läs mer om viktning och undersökningsmetodiken bakom Surveys.

Kontakta oss om du vill beställa viktning för undersökningar före den 15 oktober 2016 eller om du har andra frågor om viktning.