Onbeheerde gebruikers migreren met de overdrachtstool

U moet zijn ingelogd als hoofdbeheerder om deze taak te kunnen uitvoeren.

Gebruik de Overdrachtstool voor onbeheerde gebruikers om te zien of er onbeheerde persoonlijke Google-accounts zijn.

Geen onbeheerde accounts? Zie Nieuwe gebruikers of e-mailadressen toevoegen.

Als er onbeheerde accounts zijn, vraagt u de gebruikers deze te converteren naar een Google Workspace-account. U kunt de status van verstuurde verzoeken bekijken en deze indien nodig annuleren.

Als een gebruiker uw verzoek om het account over te zetten accepteert, kunt u dat account beheren. Als gebruikers het verzoek weigeren, wordt ze gevraagd de naam van hun account te wijzigen in een ander e-mailadres. Zij houden de controle over dat account.

Opmerking: U kunt onbeheerde gebruikersaccounts niet overzetten naar een beheerd Google Workspace-account als die gebruikers lid zijn van een gezinsgroep.

Controleren of er onbeheerde accounts zijn

1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga in de Beheerdersconsole naar Menu and then Directoryand thenGebruikers.

3. Klik bovenaan op Meer optiesand thenOverdrachtstool voor onbeheerde gebruikers.
    Op de pagina Onbeheerde gebruikers staan alle gebruikers die momenteel niet worden beheerd.

U kunt de lijst met onbeheerde gebruikers ook openen via de homepage van de Beheerdersconsole:

1. Klik bovenaan op Openen .
  2. Klik onder Tools op Overdrachtstool voor niet-beheerde gebruikers.
Waarom kan ik een gebruiker niet vinden waarvan ik weet dat die bestaat?
  • De gegevens zijn nog niet geüpdatet tijdens een synchronisatie als u uw domein onlangs heeft laten verifiëren of als er een onbeheerd account is gemaakt. Het kan 24 uur duren voordat de accounts worden weergegeven.
  • De gebruiker heeft een adres in een aliasdomein. Deze accounts kunnen niet worden overgezet. Het domein in het e-mailadres moet een primair of secundair domein zijn.
  • U kunt accounts alleen overzetten als het primaire e-mailadres van de gebruiker een e-mailadres van een organisatie is en geen alternatief e-mailadres. Als u deze gebruiker maakt, wordt het e-mailadres van de organisatie verwijderd als alternatief adres in het bestaande account.
  • Het e-mailadres van de gebruiker bevat speciale tekens die niet worden ondersteund. De gebruiker moet de speciale tekens verwijderen voordat het account kan worden overgezet.

Als er onbeheerde accounts zijn

Als u onbeheerde gebruikersaccounts toevoegt aan Google Workspace, heeft u 2 opties om conflicterende accounts te voorkomen:

• Optie 1: Gebruikers uitnodigen via de overdrachtstool om hun onbeheerde account over te zetten.
  • Optie 2: Vereisen dat gebruikers de naam van hun onbeheerde account wijzigen en het account gescheiden houden van Google Workspace.

Wijzigingen verwerken kan tot 24 uur duren, maar meestal gaat het sneller. Meer informatie

Optie 1: Gebruikers uitnodigen hun onbeheerde account over te zetten

Bij gebruikers die u niet heeft uitgenodigd, staat Nog niet uitgenodigd in de kolom Status verzoek.

Alleen gebruikers bekijken die nog niet zijn uitgenodigd

1. Klik op Een filter toevoegenand thenStatus verzoek.
  2. Selecteer Niet verzonden en klik op Toepassen
    Op de lijst staan gebruikers die nog niet zijn uitgenodigd.

Een overdrachtsverzoek sturen

1. Kies een optie:
    • Als het om één gebruiker gaat, plaatst u de muisaanwijzer op het e-mailadres van de gebruiker.
    • Als er meerdere gebruikers zijn, vinkt u bovenaan de lijst met niet-uitgenodigde gebruikers het vakje aan voor E-mailadres van gebruiker.
  2. Klik op Overdrachtsverzoek e-mailen.
    Nadat het overdrachtsverzoek is gestuurd, krijgt u een bevestigingsbericht. De status van de gebruiker verandert in Uitgenodigd.

Opmerking: U kunt ook een bulkverzoek sturen met een csv-bestand. Zie Onbeheerde gebruikers migreren met een csv-bestand voor meer informatie.

Meer informatie over hoe gebruikers overdrachtsverzoeken accepteren.

Overdrachtsverzoeken voor accounts beheren

Als u gebruikers vraagt hun account over te zetten naar het beheerde Google-account van uw organisatie, staat er Verzonden in de kolom Status verzoek. Selecteer links Verzonden en klik op Toepassen om alle gebruikers met openstaande verzoeken te bekijken.

Nadat u een overdrachtsverzoek heeft gestuurd, kunt u het opnieuw sturen of annuleren.

Een overdrachtsverzoek opnieuw sturen

1. Kies een optie:
    • Als het om één gebruiker gaat, plaatst u de muisaanwijzer op het e-mailadres van de gebruiker.
    • Als er meerdere gebruikers zijn, vinkt u bovenaan de lijst met niet-uitgenodigde gebruikers het vakje aan voor E-mailadres van gebruiker.
  2. Klik op Overdrachtsverzoek opnieuw sturen of Overdrachtsverzoeken opnieuw sturen.
    Nadat het overdrachtsverzoek is gestuurd, krijgt u een bevestigingsbericht. Het aantal bij Verzonden verzoek van de gebruikers wordt verhoogd met 1.

Een overdrachtsverzoek annuleren

1. Kies een optie:
    • Als het om één gebruiker gaat, plaatst u de muisaanwijzer op het e-mailadres van de gebruiker.
    • Als er meerdere gebruikers zijn, vinkt u bovenaan de lijst met niet-uitgenodigde gebruikers het vakje aan voor E-mailadres van gebruiker.
  2. Klik op Overdrachtsverzoek annuleren of Overdrachtsverzoeken opnieuw sturen.
    Nadat het annuleringsverzoek is gestuurd, krijgt u een bevestigingsbericht. Het e-mailadres van de gebruiker wordt verwijderd uit de lijst Verzonden en de status van het verzoek verandert in Nog niet uitgenodigd.

Automatische uitnodigingen annuleren

1. Plaats de muisaanwijzer op het e-mailadres van de gebruiker.
  2. Klik op Automatische uitnodigingen annuleren.
    Nadat u de uitnodiging heeft geannuleerd, krijgt u een bevestigingsbericht. De status van het verzoek van de gebruiker verandert in Uitgenodigd of Nog niet uitgenodigd, afhankelijk van of ze de dagelijkse uitnodigingen al hebben gekregen.

Als u automatische uitnodigingen annuleert voor een gebruiker, wordt het account van de gebruiker vervangen door een beheerd account of niet vervangen, afhankelijk van wat u instelt bij Beheer van conflicterende accounts. Als het account wordt vervangen, gebeurt dit als het volgende verzoek om een account te maken wordt verstuurd.

Zie Voordat u de overdrachtstool gebruikt voor meer informatie over wat er gebeurt als een account wordt overgezet.

Optie 2: Vereisen dat gebruikers de naam van hun account wijzigen

Belangrijk: Als u wilt dat gebruikers de naam van hun account wijzigen, blijft het onbeheerde account bestaan als afzonderlijk Google-account dat geen deel uitmaakt van Google Workspace.

2 accounts kunnen niet hetzelfde e-mailadres hebben. Als een gebruiker met een conflicterend account het onbeheerde account niet overzet, moet deze de naam van het account wijzigen. Gebruikers kunnen de naam van hun account zelf wijzigen, zonder hulp van een beheerder.

Zo vereist u dat gebruikers de naam van hun account wijzigen:

1. Voeg de gebruiker toe aan uw beheerde Google Workspace-account met het e-mailadres waarmee de gebruiker het persoonlijke account heeft gemaakt. Zie Opties voor het toevoegen van gebruikers voor meer informatie.
  2. Vraag de gebruiker om in te loggen op het persoonlijke account en het e-mailadres van dat account te wijzigen via een van de volgende opties:
    • Maak een account met een nieuw Gmail-adres.
    • Wijzig de naam van het onbeheerde account met een niet-Gmail-adres waarvan de gebruiker al de eigenaar is.
    • Log in bij Google Workspace met een tijdelijke gebruikersnaam die Google levert (bijvoorbeeld jane%mijndomein.com@gtempaccount.com).
  3. Als gebruikers de naam van het onbeheerde account wijzigen in een niet-Gmail-adres waarvan ze al de eigenaar zijn en u ervoor kiest het huidige e-mailadres van de gebruiker te houden, doet u het volgende:
    1. Verwijder het Gmail-adres van de gebruiker en stel een nieuw Gmail-adres in.
    2. Vraag de gebruiker het nieuwe e-mailadres te valideren.
    3. Wijzig de naam van het account in het primaire e-mailadres van de gebruiker.
    4. Nodig de gebruiker uit voor Google Workspace via de Overdrachtstool voor onbeheerde gebruikers.
  4. Als gebruikers inloggen bij Google Workspace met een tijdelijke gebruikersnaam die ze van Google krijgen, wordt ze elke keer dat ze inloggen gevraagd de naam van het account te wijzigen, totdat ze een van de andere opties selecteren.

Zien wat gebruikers besluiten te doen

Alles uitvouwen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Hoe gebruikers overdrachtsverzoeken accepteren

Gebruikers ontvangen een e-mail wanneer u ze een overdrachtsverzoek stuurt. In de e-mail kunnen ze klikken op Mijn account overzetten. Ze worden dan gevraagd in te loggen op hun persoonlijke Google-account, als ze nog niet zijn ingelogd.

Gebruikers moeten akkoord gaan met bepaalde voorwaarden om de overdracht te starten. Zie Wat gebeurt er met de gegevens van de gebruiker? voor meer informatie over de overeenkomst.

Als de gebruiker het account overzet, krijgt dit de status Geaccepteerd. Als u alleen deze gebruikers wilt zien, klikt u links op Geaccepteerd.

Wat gebeurt er als een gebruiker het verzoek weigert?

Als de gebruiker in de e-mail op Verzoek weigeren klikt, krijgt het account de status Geweigerd. Nadat u het beheerde Google-account heeft gemaakt, wordt de gebruiker gevraagd de naam van het persoonlijke account te wijzigen wanneer deze de volgende keer inlogt.

Als u alle gebruikers wilt zien die het verzoek hebben geweigerd, klikt u links op Geweigerd. U kunt een nieuw overdrachtsverzoek sturen als de gebruiker het per ongeluk heeft geweigerd.

Wat gebeurt er als een gebruiker het verzoek negeert?

U kunt een account maken in het beheerde Google-account van uw organisatie met hetzelfde e-mailadres als de gebruiker. Nadat u het beheerde Google-account heeft gemaakt, wordt de gebruiker gevraagd de naam van het persoonlijke account te wijzigen wanneer deze de volgende keer inlogt.

Wat gebeurt er met de gegevens van de gebruiker?

Als de gebruiker het overdrachtsverzoek accepteert, kunt u het volgende:

• Het account beheren.

Opmerking: Het nieuwe Google-account kan geen sites of secundaire agenda's beheren die de gebruiker vóór de overdracht heeft gemaakt.

• Gegevens in het account bekijken en verwijderen.
  • De toegang tot Google-services beperken.

Als een gebruiker de naam van het persoonlijke account wijzigt, geldt het volgende voor de gegevens in het persoonlijke account:

• Ze blijven in het persoonlijke account staan.
  • Ze blijven veilig en alleen toegankelijk voor deze gebruiker.