Gegevens weglaten met uitsluitingsregels en query's

U kunt bepalen welke gegevens Google Cloud Directory Sync (GCDS) beoordeelt en updatet door uitsluitingsregels of query's te gebruiken.

Verschillen tussen uitsluitingsregels en query's

• Met uitsluitingsregels kunt u LDAP-directorygegevens, Google-accountgegevens of beide weglaten uit een synchronisatie. Als u bijvoorbeeld een uitsluitingsregel gebruikt om een gebruiker, profiel of groep weg te laten, gedraagt GCDS zich tijdens een synchronisatie alsof deze niet bestaat.
  • Als u niet wilt dat GCDS gebruikers verwijdert of opschort, kunt u een query met Google-accountgegevens gebruiken om Google-gebruikers uit te sluiten van een synchronisatie. Als u veel gebruikers heeft, is een query efficiënter dan wanneer GCDS alle gebruikers laadt en u vervolgens met een uitsluitingsregel de gebruikers wegfiltert die u niet wilt synchroniseren.

Wanneer u regels en query's gebruikt

Soort gegevens Gebruik een... Als dat niet mogelijk is, gebruikt u een...
Entiteiten in uw LDAP-directoryserver die u niet in uw Google-account wilt LDAP-zoekregel LDAP-uitsluitingsregel
Gebruikers in uw Google-account die niet moeten worden opgeschort of verwijderd Zoekopdracht voor gebruikers Als de syntaxis voor query's het type filter dat u nodig heeft niet ondersteunt, gebruikt u een uitsluitingsregel voor Google.
Andere entiteiten dan gebruikers (zoals groepen, organisatie-eenheden of agendafaciliteiten) die wel in uw Google-account moeten blijven staan, maar niet op uw LDAP-directoryserver staan Uitsluitingsregel voor Google

Een zoekopdracht voor Google-gebruikers toevoegen

1. Klik in Configuratiebeheer op Google-domeinconfiguratie and then Uitsluitingsregels.
  2. Voeg voor Zoekopdracht voor gebruikers de regel toe met de zoekrichtlijnen in Zoeken naar gebruikers.

Uitsluitingsregels gebruiken

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Een regel toevoegen, verwijderen of de prioriteit ervan wijzigen

Zo voegt u een regel toe:

1. Klik op het tabblad Uitsluitingsregels op Uitsluitingsregel toevoegen.
  2. Vul de volgende opties in:
    • Type: Geef op welke soort gegevens er moet worden uitgesloten.
    • Overeenkomsttype: Geef het type regel op dat moet worden gebruikt voor het filter. Selecteer een optie in het menu:
      • Exacte overeenkomst: De gegevens moeten exact overeenkomen met de regel.
      • Overeenkomst van subtekenreeks: De gegevens moeten de tekst van de regel bevatten als subtekenreeks.
      • Reguliere expressie: De gegevens moeten overeenkomen met de opgegeven reguliere expressie.
    • Uitsluitingsregel: Voer de tekenreeks voor de overeenkomst of de reguliere expressie in voor de uitsluitingsregel.
  3. Klik op OK.

Regels worden toegepast in de volgorde waarop ze verschijnen in de tabel. Ga als volgt te werk om de volgorde te wijzigen:

1. Klik op het tabblad Uitsluitingsregels op de uitsluitingsregel.
  2. Klik op de pijl omhoog of omlaag om de prioriteit te verhogen of te verlagen.

Zo verwijdert u een regel:

1. Klik op het tabblad Uitsluitingsregels op de uitsluitingsregel.
  2. Klik op X.
Uitsluitingsregels gebruiken voor uw LDAP-gegevens

Als u gegevens heeft op uw LDAP-directoryserver die overeenkomen met uw zoekregels, maar niet moeten worden toegevoegd aan uw Google-domein, gebruikt u een LDAP-uitsluitingsregel. Hiermee worden de gegevens uitgesloten bij een synchronisatie.

Organisatie-eenheden

Doel van de uitsluitingsregel U heeft organisatie-eenheden op uw LDAP-server die overeenkomen met uw zoekregels, maar die niet moeten worden toegevoegd aan uw Google-domein.
Uitsluitingstype DN organisatie-eenheid

Maak de uitsluitingsregel volgens de Distinguished Name (DN-naam) van de organisatie-eenheid die moet worden uitgesloten.

Voorbeeld Bepaalde organisatie-eenheden worden niet meer gebruikt, omdat twee kantoren zijn gefuseerd. In de DN van alle organisatie-eenheden die niet meer worden gebruikt, staat 'stpaul'.
  • Overeenkomsttype: Overeenkomst van subtekenreeks
  • Regel: stpaul

Gebruikers

Doel van de uitsluitingsregel U heeft gebruikers op uw LDAP-directoryserver die overeenkomen met uw zoekregels, maar die niet moeten worden toegevoegd aan uw Google-domein.
Uitsluitingstype Geeft aan welke LDAP-gegevens moeten worden uitgesloten.
  • Primaire adres: Sluit primaire adressen uit die overeenkomen met deze regel.
  • Aliasadres: Sluit aliasadressen uit die overeenkomen met deze regel.
Als u zowel primaire als aliasadressen wilt uitsluiten, maakt u twee uitsluitingsregels.
Voorbeeld Voeg een afzonderlijke regel toe voor elke gebruiker die zich heeft afgemeld voor het Google-domein en niet moet worden gesynchroniseerd. Eerste regel:
  • Uitsluitingstype: Primaire adres
  • Overeenkomsttype: Overeenkomst van subtekenreeks of exacte overeenkomst
  • Regel: atif

Tweede regel:

• Uitsluitingstype: Primaire adres
  • Overeenkomsttype: Overeenkomst van subtekenreeks of exacte overeenkomst
  • Regel: svetlana

Groepen

Doel van de uitsluitingsregel U heeft invoeren op uw LDAP-server die overeenkomen met een regel voor mailinglijsten, maar die u niet als mailinglijst wilt in uw Google-domein.
Uitsluitingstype Geeft aan welke LDAP-gegevens moeten worden uitgesloten.
  • Groepsnaam: Sluit een groep uit met een naam die overeenkomt met de regel.
  • Groepsadres: Sluit een groep uit met een e-mailadres dat overeenkomt met de regel.
  • Adres lid: Sluit een gebruiker waarvan het primaire e-mailadres overeenkomt met deze regel uit van groepen.
Voorbeeld Bepaalde mailinglijsten worden niet meer gebruikt, omdat twee nabijgelegen kantoren zijn gefuseerd. In alle lijsten die niet meer worden gebruikt, staat 'stpaul':
  • Overeenkomsttype: Overeenkomst van subtekenreeks
  • Regel: stpaul

Gebruikersprofiel

Doel van de uitsluitingsregel U heeft gebruikersprofielgegevens op uw LDAP-server die niet moeten worden gesynchroniseerd met uw Google-domein.
Voorbeeld Printers worden gezien als LDAP-gebruikers en komen overeen met de opgegeven LDAP-zoekopdracht. De namen van alle printers bevatten het woord 'printer'. De regel zoekt die subtekenreeks.
  • Overeenkomsttype: Overeenkomst van subtekenreeks
  • Regel: Printer

Gedeelde contacten

Doel van de uitsluitingsregel U heeft contacten op uw LDAP-directoryserver die overeenkomen met uw zoekregels, maar die niet moeten worden toegevoegd aan uw Google-domein.
Voorbeeld Op de LDAP-server staan ongeveer vijfhonderd testgebruikers, maar deze worden alleen gebruikt voor interne tests. De namen van alle testgebruikers hebben dezelfde indeling: interne-testX, waarbij X een getal is. Alle testgebruikers staan in hetzelfde domein.
  • Overeenkomsttype: Reguliere expressie
  • Regel: interne-test[0-9]*@example.com

Agendafaciliteiten

Doel van de uitsluitingsregel U heeft items op uw LDAP-server die overeenkomen met de zoekregels voor agendafaciliteiten, maar u wilt niet dat deze als agendafaciliteiten aan uw Google-domein worden toegevoegd.
Uitsluitingstypen Geeft aan welke LDAP-gegevens moeten worden uitgesloten.
  • Agendafaciliteit-ID: GCDS sluit agendafaciliteiten uit als het kenmerk 'Agendafaciliteit-ID', dat is opgegeven in de kenmerken van de agendafaciliteit op de LDAP-server, overeenkomt met dit patroon.
  • Weergavenaam agendafaciliteit: GCDS sluit agendafaciliteiten uit als het kenmerk 'Weergavenaam agendafaciliteit', dat is opgegeven in de kenmerken van de agendafaciliteit op de LDAP-server, overeenkomt met dit patroon.

Als u de ID en de weergavenaam van faciliteiten wilt uitsluiten, moet u twee uitsluitingsregels maken.

Voorbeeld Printers worden weergegeven als LDAP-faciliteiten en komen overeen met de opgegeven LDAP-zoekopdracht. De namen van alle printers bevatten het woord 'printer'.
  • Uitsluitingstype: Agendafaciliteit-ID
  • Overeenkomsttype: Overeenkomst van subtekenreeks
  • Regel: Printer
Uitsluitingsregels gebruiken voor Google-gegevens

U heeft wellicht entiteiten in uw Google-account, zoals gebruikers of groepen, die niet bestaan in uw LDAP-domein, maar die u wel in uw Google-account wilt houden. Gebruik een uitsluitingsregel voor Google-domeinen zodat de Google-entiteiten tijdens het synchroniseren blijven bestaan:

1. Klik op het tabblad Google-domeinconfiguratie.
  2. Klik op het tabblad Uitsluitingsregels op Uitsluitingsregel toevoegen.
  3. Selecteer een van de volgende opties onder Type in de lijst:
    • Organisatie - hele pad als u organisatie-eenheden en de gebruikers daarin wilt uitsluiten
    • E-mailadres gebruiker als u gebruikers wilt uitsluiten
    • Aliasmailadres als u gebruikersaliassen wilt uitsluiten
    • Groepsmailadres als u groepen wilt uitsluiten
    • E-mailadres groepslid als u groepsleden wilt uitsluiten
    • Primaire synchronisatiesleutel gebruikersprofiel als u gebruikersprofielen wilt uitsluiten op basis van de synchronisatiesleutel
    • Primaire synchronisatiesleutel gedeelde contacten als u gedeelde contacten wilt uitsluiten op basis van de synchronisatiesleutel
    • Agendafaciliteit-ID als u faciliteiten wilt uitsluiten op basis van de ID
    • Weergavenaam agendafaciliteit als u faciliteiten wilt uitsluiten op basis van de naam
    • Type agendafaciliteit als u faciliteiten wilt uitsluiten op basis van de categorie
  4. Selecteer bij Zoektype het volgende:
    • Exacte overeenkomst zodat het exacte zoekwoord overeenkomt
    • Overeenkomst van subtekenreeks zodat het zoekwoord gedeeltelijk overeenkomt
    • Reguliere expressie zodat het zoekwoord overeenkomt aan de hand van de reguliere expressie
  5. Klik op OK.
Verschillende kenmerken behouden in uw Google-gegevens

Als u entiteiten in uw Google- en LDAP-domeinen heeft die u niet wilt updaten in uw Google-account, gebruikt u 2 uitsluitingsregels:

• Een uitsluitingsregel voor Google-domeinen om entiteiten uit te sluiten van het Google-account.
  • Een uitsluitingsregel voor LDAP-domeinen om entiteiten uit te sluiten van het LDAP-domein.

Als u een synchronisatie uitvoert, worden de entiteiten niet gesynchroniseerd en blijven ze ongewijzigd in het Google-account.

U wilt bijvoorbeeld een gebruikerskenmerk (zoals een organisatie-eenheid) behouden in uw Google-account dat verschilt van het gebruikerskenmerk in het LDAP-domein. U kunt twee uitsluitingsregels gebruiken om te zorgen dat de kenmerken niet worden gewijzigd tijdens een synchronisatie. Zie Verschillende gebruikerskenmerken behouden tijdens een synchronisatie voor meer informatie.

Voorbeelden van uitsluitingsregels

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Uitsluitingsregel voor LDAP-gebruikers

In dit voorbeeld zijn printers geregistreerd als LDAP-gebruikers en komen deze overeen met de LDAP-zoekopdracht. U wilt echter niet dat printers worden geïdentificeerd als Google-gebruikers. De namen van alle printers bevatten het woord 'printer' in de LDAP-directory. De regel zoekt die subtekenreeks.

• Type: Primair adres
  • Overeenkomsttype: Overeenkomst van subtekenreeks
  • Uitsluitingsregel: printer
Uitsluitingsregel voor LDAP-agendafaciliteiten

Sommige vergaderruimten worden omgezet in kantoren. U wilt niet dat deze worden geïmporteerd als agendafaciliteit. Voeg een afzonderlijke regel toe voor elke vergaderruimte.

Eerste regel:

• Type: Weergavenaam agendafaciliteit
  • Overeenkomsttype: Overeenkomst van subtekenreeks of exacte overeenkomst
  • Uitsluitingsregel: Vergaderruimte-BlauweLucht

Tweede regel:

• Type: Weergavenaam agendafaciliteit
  • Overeenkomsttype: Overeenkomst van subtekenreeks of exacte overeenkomst
  • Uitsluitingsregel: Vergaderruimte-Toendra
LDAP-uitsluitingsregel voor groepen

Op de LDAP-server staan ongeveer vijfhonderd testmailinglijsten. Deze worden alleen gebruikt voor interne laadtesten. Alle testgebruikers horen bij hetzelfde domein. Hun namen hebben allemaal dezelfde indeling: interne-testX, waarbij X een getal voorstelt.

• Type: Groepsadres
  • Overeenkomsttype: Reguliere expressie
  • Uitsluitingsregel: interne-test[0-9]*@example.com
Uitsluitingsregel voor Google-gebruikers

Als een gebruiker niet op de LDAP-directoryserver staat, verwijdert GCDS de gebruiker uit de lijst met Google-gebruikers en uit Google Groepen. Maak voor gebruikersaccounts en groepen die niet in uw LDAP-directory staan een uitsluitingsregel, zodat ze in uw Google Workspace- of Cloud Identity-account blijven staan. Google-beheerdersaccounts worden standaard uitgesloten, dus u hoeft voor die accounts geen uitsluitingsregel te maken.

Optie 1: Gebruikers bewaren met een organisatie-eenheid

Verplaats de gebruikersaccounts naar een speciale organisatie-eenheid en maak hiervoor een uitsluitingsregel in de instellingen voor Google-domeinconfiguratie in Configuratiebeheer.

• Type: Organisatie - hele pad
  • Overeenkomsttype: Exacte overeenkomst
  • Uitsluitingsregel: /OUPath/MijnUitgeslotenOE

Optie 2: Een e-mailadres gebruiken

Maak een uitsluitingsregel voor e-mailadressen in de instellingen voor Google-domeinconfiguratie in Configuratiebeheer.

• Type: Gebruikersmailadres of groepsadres
  • Overeenkomsttype: Exacte overeenkomst
  • Uitsluitingsregel: gebruiker@example.com

Optie 3: Alle andere organisatie-eenheden uitsluiten

Als u uw LDAP-gebruikers wilt synchroniseren naar één organisatie-eenheid op het hoogste niveau en de onderliggende suborganisatie-eenheden, moet u alle andere organisatie-eenheden op het hoogste niveau uitsluiten. Met de volgende reguliere expressie sluit u alle andere organisatie-eenheden op het hoogste niveau uit die beginnen met MijnToegevoegdeOE. Voeg geen slash aan het begin toe als u reguliere expressies gebruikt.

• Type: Organisatie - hele pad
  • Overeenkomsttype: Reguliere expressie
  • Uitsluitingsregel: ^((?!MijnToegevoegdeOE).)*$

Optie 4: Primaire synchronisatiesleutel gebruikersprofiel

U kunt dit gebruiken om een gebruikersadres, groepsmailadres of lidadres op te geven dat moet worden uitgesloten van een synchronisatie. Een uitgesloten lidadres wordt niet verwijderd uit de groep in het Google-domein.

• Type: Primaire synchronisatiesleutel gebruikersprofiel
  • Overeenkomsttype: Exacte overeenkomst
  • Uitsluitingsregel: luka@solarmora.com
Uitsluitingsregel voor gebruikersprofielen

In dit voorbeeld ziet u hoe u kunt opgeven welke gebruikersprofielen moeten worden uitgesloten van een synchronisatie.

• Type: Synchronisatiesleutel
  • Overeenkomsttype: Exacte overeenkomst
  • Uitsluitingsregel: luka@solarmora.com

Als u de domeinnaam in LDAP-mailadressen (van gebruikers en groepen) wilt vervangen door deze domeinnaam, voegt u niet de domeinnaam @solarmora.com toe aan de uitsluitingsregel. Gebruik dus luka en niet luka@solarmora.com.