Licenties beheren en toewijzen

Met Google Cloud Directory Sync (GCDS) kunt u licenties voor gebruikers in uw Google-account beheren en synchroniseren. U kunt ook gebruikers die uw organisatie hebben verlaten archiveren en ze een licentie voor gearchiveerde gebruikers (GG) geven. U beheert licenties op de pagina Licenses (Licenties) in Configuratiebeheer.

U kunt gebruikerslicenties ook beheren in de Google Beheerdersconsole. Ga naar Licenties toewijzen, verwijderen en opnieuw toewijzen voor meer informatie.

Belangrijk: Gebruik GCDS of de Beheerdersconsole om gebruikerslicenties te beheren. Gebruik ze niet allebei.

Ondersteunde versies

GCDS zit in een pakket met licenties die u kunt synchroniseren met uw Google-gebruikers. De licenties die door de Enterprise License Manager API worden ondersteund, worden ook ondersteund door GCDS, maar niet alle licenties van de API bevatten standaard GCDS. Ga naar Google Product and SKU IDs (ID's van Google-producten en -SKU's) voor meer informatie over de API-licenties.

Een nieuwe licentie toevoegen

Als u een licentie wilt toevoegen die momenteel niet in het pakket met GCDS zit, maar beschikbaar is via de Enterprise License Manager API, kunt u de licentie toevoegen met GCDS en deze vervolgens synchroniseren met uw gebruikers.

1. Klik op de pagina Licenses (Licenties) in Configuratiebeheer op SKU Management (SKU-beheer)and thenAdd SKU (SKU toevoegen).
  2. Ga naar Google Product and SKU IDs (ID's van Google-producten en -SKU's) en voeg deze waarden toe in de volgende vereiste velden:
    • Product ID (Product-ID): selecteer een van de bestaande ID's of voeg een nieuwe ID toe.
    • SKU ID (SKU-ID): voeg de nieuwe ID toe voor de versie of opslagoptie die u wilt toevoegen.
    • SKU label (SKU-label): voeg de naam toe van de nieuwe versie of opslagoptie.
  3. Klik op OK.
  4. (Optioneel) Herhaal de stappen om nog een licentie toe te voegen.

Licenties bewerken, resetten of verwijderen

Zo bewerkt u een toegevoegde licentie:

1. Klik op de pagina Licenses (Licenties) in Configuratiebeheer op SKU Management (SKU-beheer).
  2. Dubbelklik op de rij die u wilt bewerken.
  3. Bewerk de velden Product ID (Product-ID), SKU ID (SKU-ID) of SKU label (SKU-label).
  4. Klik op OK.

Als u weer de licenties uit het pakket met GCDS wilt gebruiken, klikt u op Use defaults (Standaardinstellingen gebruiken). De wijzigingen die u heeft aangebracht worden dan niet doorgevoerd. De licenties worden gereset naar de standaardinstellingen.

Als u een licentie wilt verwijderen, moet u eerst nagaan of de licentie niet wordt gebruikt in een licentieregel. Anders moet u de regel eerst verwijderen. Plaats vervolgens de muisaanwijzer op de licentie en klik op Remove (Verwijderen) .

Licenties voor Google-gebruikers toewijzen of archiveren

Gedeelte openen  |  Alles samenvouwen en naar bovenkant gaan

Stap 1: Wijs het kenmerk E-mailadres toe
  1. Geef onder Email address attribute (Kenmerk E-mailadres) op welk kenmerk GCDS moet gebruiken als de e-mailadrestoewijzing tussen het LDAP-gebruikersaccount en het Google-account van de gebruiker.
  2. Ga naar Stap 2: Licenties toewijzen of archiveren (hieronder).
Stap 2: Licenties toewijzen of archiveren

Optie 1: Licenties toewijzen aan gebruikers

Voordat u begint

Ga als volgt te werk om licenties toe te wijzen:

1. Klik op de pagina Licenses (Licenties) in Configuratiebeheer op LDAP License Rules (LDAP-licentieregels)and thenAdd Rule (Regel toevoegen).
  2. Voer in het veld LDAP Query (LDAP-query) de gebruikers in de LDAP-directory in aan wie deze licentie moet worden toegewezen. Gebruik hiervoor de LDAP-querynotatie.

Ga naar LDAP-zoekregels gebruiken om gegevens te synchroniseren voor meer informatie.

3. Selecteer Assign licenses to Google domain users (Licenties toewijzen aan gebruikers in het Google-domein).
  4. Selecteer de licentie in de lijst License (Licentie).
  5. (Optioneel) Als u de licentie wilt verwijderen voor Google-domeingebruikers die niet voldoen aan de voorwaarden van deze regel, vinkt u het vakje aan voor Remove (Verwijderen).

Belangrijk: Als uw LDAP-configuratie niet juist is ingesteld, kan dit ertoe leiden dat de licenties van een groot aantal gebruikers in uw account worden verwijderd. Controleer de configuratie voordat u een synchronisatie uitvoert.

6. Selecteer een van de volgende opties:
    • OK: de regel wordt toegevoegd en u gaat terug naar het scherm met LDAP-licentieregels.
    • Apply (Toepassen): de regel wordt toegevoegd en er wordt een andere LDAP-licentieregel gestart.
    • Cancel (Annuleren): de regel wordt geannuleerd.
    • Test LDAP query (LDAP-query testen): de geldigheid van de LDAP-licentiequery wordt getest.

Optie 2: Gebruikers met een licentie archiveren of terugzetten uit het archief

Als een gebruiker uw organisatie verlaat, kunt u er een licentie voor gearchiveerde gebruikers (GG) aan toewijzen. Als de gebruiker weer terugkomt bij uw organisatie, kunt u deze terugzetten uit het archief. Zie Voormalige werknemers en hun gegevens beheren voor meer informatie over GG-licenties.

Belangrijk: U kunt slechts één licentieregel instellen voor elke licentieversie of -opslagoptie.

1. Klik op de pagina Licenses (Licenties) in Configuratiebeheer op LDAP License Rules (LDAP-licentieregels)and thenAdd Rule (Regel toevoegen).
  2. Voer in het veld LDAP Query (LDAP-query) de gebruikers in de LDAP-directory in aan wie deze licentie moet worden toegewezen. Gebruik hiervoor de LDAP-querynotatie.

Ga naar LDAP-zoekregels gebruiken om gegevens te synchroniseren voor meer informatie.

3. Kies een optie:
    • Archive Google domain users (Google-domeingebruikers archiveren): er wordt een licentie voor gearchiveerde gebruikers (GG) toegewezen aan de gebruiker.
    • Unarchive Google domain users (Google-domeingebruikers terugzetten uit het archief): er wordt een licentie toegewezen aan de gebruiker voor de Google Workspace-versie die overeenkomt met de GG-licentie van de gebruiker.
  4. Selecteer een van de volgende opties:
    • OK: de regel wordt toegevoegd en u gaat terug naar het scherm met LDAP-licentieregels.
    • Apply (Toepassen): de regel wordt toegevoegd en er wordt een andere LDAP-licentieregel gestart.
    • Cancel (Annuleren): de regel wordt geannuleerd.
    • Test LDAP query (LDAP-query testen): de geldigheid van de LDAP-licentiequery wordt getest.