Linux (bèta) instellen op je Chromebook

Linux (bèta) is een functie waarmee je software kunt ontwikkelen op je Chromebook. Je kunt Linux-opdrachtregeltools, code-editors en IDE's installeren op je Chromebook. Deze kunnen worden gebruikt om code te schrijven, apps te maken en meer.

Linux (bèta) is standaard uitgeschakeld, maar kan worden ingeschakeld via Instellingen.

Opmerking: Linux (bèta) wordt nog steeds verbeterd. Je kunt problemen ondervinden.

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen Instellingen.
  3. Ga naar 'Linux (bèta)' en selecteer Inschakelen.
  4. Volg de stappen op het scherm. De installatie kan tien minuten of langer duren.
  5. Er verschijnt een terminalvenster. Je kunt Linux-opdrachten uitvoeren, meer tools installeren met de APT-pakketmanager en je shell aanpassen.

Beveiliging en rechten

Je Chromebook beschermt je computer gewoonlijk door elke app in een sandbox uit te voeren. Alle Linux-apps worden echter in dezelfde sandbox uitgevoerd. Dit betekent dat een schadelijke Linux-app invloed kan hebben op andere Linux-apps, maar niet op de rest van je Chromebook.

Rechten en bestanden die met Linux worden gedeeld, zijn beschikbaar voor alle Linux-apps.

Back-up en herstel

Als je problemen met back-ups en herstel ondervindt, bekijk je hoe je een back-up van je Linux (bèta)-bestanden en -apps kunt maken en deze kunt vervangen.

Problemen met Linux oplossen

Als je problemen ondervindt met Linux- of Linux-apps, probeer je de volgende stappen:

• Start je Chromebook opnieuw op.
  • Controleer of je virtuele machine up-to-date is. Ga in de browser naar chrome://components. Selecteer onder 'cros-termina' Controleren op updates. Als je een update downloadt, moet je de Chromebook mogelijk opnieuw opstarten.
  • Update je pakketten. Open de Terminal Terminal en voer deze opdracht uit: sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Opmerking: Je moet de Chromebook wellicht opnieuw opstarten om wijzigingen door te voeren. Linux controleert na de eerste installatie en daarna elke 24 uur wanneer het actief is automatisch op nieuwe pakketten.

Controleren wat nog niet wordt ondersteund

• Microfoons en camera's worden nog niet ondersteund.
  • Android-apparaten worden ondersteund via USB, maar andere apparaten worden nog niet ondersteund.
  • Android-emulators worden nog niet ondersteund.
  • Hardwareversnelling, inclusief GPU- en videodecodering, wordt nog niet ondersteund.
  • ChromeVox wordt ondersteund voor de standaard Terminal-app, maar nog niet voor andere Linux-apps.