Linuxin käyttöönotto Chromebookilla

Linuxia käyttämällä voit kehittää ohjelmistoja Chromebookilla. Voit asentaa Chromebookille Linuxin komentorivityökaluja, koodinmuokkausohjelmia ja integroituja kehitysympäristöjä (IDE). Niillä voit esimerkiksi kirjoittaa koodia ja luoda sovelluksia. Tarkista, mitkä laitteet käyttävät Linuxia.

Tärkeää: Jos käytät Chromebookia töissä tai koulussa, et ehkä voi käyttää Linuxia. Saat lisätietoa järjestelmänvalvojaltasi.

Linuxin laittaminen päälle

Linux on oletuksena poissa käytöstä. Voit ottaa sen käyttöön milloin tahansa asetuksista.

1. Valitse kellonaika Chromebookin oikeasta alareunasta.
  2. Valitse Asetukset  ja sitten Lisäasetukset ja sitten Kehittäjät.
  3. Valitse Linux-kehitysympäristö ‑kohdasta Ota käyttöön.
  4. Seuraa ohjeita näytöllä. Asennus voi kestää yli 10 minuuttia.
  5. Näytölle avautuu komentoikkuna. Käytössäsi on Debian 11 (Bullseye) ‑ympäristö. Voit suorittaa Linux-komentoja, asentaa lisää työkaluja APT-pakettihallinnalla ja personoida komentotulkkia.

Linuxin poistaminen käytöstä

1. Valitse kellonaika oikeasta alakulmasta.
  2. Valitse Asetukset  ja sitten Lisäasetukset ja sitten Kehittäjät ja sitten Linux-kehitysympäristö.
  3. Valitse Linux-kehitysympäristön poistaminen ‑kohdasta Poista.

Mikrofonin käyttö Linuxilla

Voit käyttää mikrofonia, kun Linux on käytössä.

1. Valitse kellonaika oikeasta alakulmasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse vasemmalta Linux.
  4. Laita päälle Anna Linuxin käyttää mikrofoniasi.

Tietoturva ja käyttöoikeudet

Chromebook suojaa yleensä tietokonetta suorittamalla kaikki sovellukset niin sanotussa hiekkalaatikossa. Kaikki Linux-sovellukset suoritetaan kuitenkin samassa hiekkalaatikossa. Haitallinen Linux-sovellus voi siis vaikuttaa muihin Linux-sovelluksiin, mutta ei koko Chromebookiin.

Linuxille myönnetyt käyttöoikeudet ja jaetut tiedostot ovat kaikkien Linux-sovellusten käytettävissä.

Varmuuskopiointi ja palautus

Jos sinulla on ongelmia varmuuskopioinnin ja palautuksen kanssa,lue miten voit varmuuskopioida ja korvata Linuxin tiedostoja ja sovelluksia.

Linux-ongelmien korjaaminen

Jos sinulla on ongelmia Linuxin tai Linux-sovellusten kanssa, kokeile näitä ohjeita:

• Käynnistä Chromebook uudelleen.
  • Tarkista, että virtuaalikone on ajan tasalla. Siirry selaimessa osoitteeseen chrome://components. Valitse cros_termina-kohdasta Tarkista päivitykset. Jos lataat päivityksen, Chromebook on ehkä käynnistettävä uudelleen.
  • Päivitä paketit. Avaa päätesovellus ja suorita tämä komento: sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade.

Vinkki: Chromebook on ehkä käynnistettävä uudelleen, jotta muutokset astuvat voimaan. Linux tarkistaa automaattisesti uudet paketit asennuksen jälkeen ja 24 tunnin välein, kun se on käynnissä.

Ominaisuudet, joita ei vielä tueta

• Kameroita ei vielä tueta.
  • Android-laitteita tuetaan USB:n kautta, mutta muita laitteita ei vielä tueta.
  • Android-emulaattoreita ei vielä tueta.
  • Laitteistokiihdytystä, esimerkiksi grafiikkasuorittimen ja videon koodinpurkua, ei vielä tueta.
  • Oletuspääte on ChromeVox-yhteensopiva, mutta muut Linux-sovellukset eivät vielä ole.