Linuxin betaversion käyttöönotto Chromebookilla

Linuxin betaversiota käyttämällä voit kehittää ohjelmistoja Chromebookilla. Voit asentaa Chromebookille Linuxin komentorivityökaluja, koodinmuokkausohjelmia ja integroituja kehitysympäristöjä. Niillä voit esimerkiksi kirjoittaa koodia ja luoda sovelluksia.

Linuxin betaversio on oletuksena pois käytöstä mutta voidaan ottaa käyttöön asetuksista.

Huom. Linuxin betaversiota kehitetään edelleen. Siinä voi ilmetä ongelmia.

1. Valitse kellonaika oikeasta alakulmasta.
  2. Valitse Asetukset Asetukset.
  3. Valitse Linux (beta) ‑kohdassa Ota käyttöön.
  4. Seuraa ohjeita näytöllä. Asennus voi kestää yli 10 minuuttia.
  5. Näytölle avautuu pääteikkuna. Voit suorittaa Linux-komentoja, asentaa lisää työkaluja APT-pakettihallinnalla ja personoida komentotulkkia.

Tietoturva ja käyttöoikeudet

Chromebook suojaa yleensä tietokonetta suorittamalla kaikki sovellukset niin sanotussa hiekkalaatikossa. Kaikki Linux-sovellukset suoritetaan kuitenkin samassa hiekkalaatikossa. Haitallinen Linux-sovellus voi siis vaikuttaa muihin Linux-sovelluksiin, mutta ei koko Chromebookiin.

Linuxille myönnetyt käyttöoikeudet ja jaetut tiedostot ovat kaikkien Linux-sovellusten käytettävissä.

Linux-ongelmien korjaaminen

Jos sinulla on ongelmia Linuxin tai Linux-sovellusten kanssa, kokeile näitä vaiheita:

• Käynnistä Chromebook uudelleen.
  • Tarkista, että virtuaalikone on ajan tasalla. Siirry selaimessa osoitteeseen chrome://components. Valitse cros_termina-kohdasta Tarkista päivitykset. Jos lataat päivityksen, Chromebook on ehkä käynnistettävä uudelleen.
  • Päivitä paketit. Avaa pääte Terminaali ja suorita tämä komento: sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade.

Huom. Chromebook on ehkä käynnistettävä uudelleen, jotta muutokset astuvat voimaan. Linux tarkistaa automaattisesti uudet paketit asennuksen jälkeen ja 24 tunnin välein, kun se on käynnissä.

Ominaisuudet, joita ei vielä tueta

• Mikrofoneja tai kameroita ei vielä tueta.
  • Android-laitteita tuetaan USB:n kautta, mutta muita laitteita ei vielä tueta.
  • Android-emulaattoreita ei vielä tueta.
  • Laitteistokiihdytystä, esimerkiksi grafiikkasuorittimen ja videon koodinpurkua, ei vielä tueta.
  • Oletuspääte on ChromeVox-yhteensopiva, mutta muut Linux-sovellukset eivät vielä ole.