Configurar Linux al Chromebook

Linux és una funció que us permet desenvolupar programari amb el Chromebook. Podeu instal·lar eines de línia d'ordres, editors de codi i IDE (entorns de desenvolupament integrats) de Linux al vostre Chromebook. Es poden fer servir per escriure codi, crear aplicacions i més. Comproveu quins dispositius tenen Linux.

Important: si utilitzeu el Chromebook a la feina o en un centre educatiu, és possible que no pugueu fer servir Linux. Per obtenir més informació, poseu-vos en contacte amb l'administrador.

Activar Linux

Linux està desactivat de manera predeterminada. Podeu activar-lo en qualsevol moment a Configuració.

1. A la part inferior dreta del Chromebook, seleccioneu l'hora.
  2. Seleccioneu Configuració i, a continuació, Configuració avançada i, a continuació, Desenvolupadors.
  3. Al costat de l'opció "Entorn de desenvolupament de Linux", seleccioneu Activa.
  4. Seguiu les instruccions en pantalla. La configuració pot durar 10 minuts o més.
  5. S'obre una finestra de terminal. Teniu un entorn de Debian 11 (Bullseye). Podeu executar ordres de Linux, instal·lar més eines utilitzant el gestor de paquets APT i personalitzar el shell.

Desactivar Linux

1. A la part inferior dreta, seleccioneu l'hora.
  2. Seleccioneu Configuració i, a continuació, Configuració avançada i, a continuació, Desenvolupadors i, a continuació, Entorn de desenvolupament de Linux.
  3. A "Suprimeix l'entorn de desenvolupament de Linux", seleccioneu Suprimeix.

Accedir al micròfon a Linux

Podeu fer servir el micròfon quan la funció Linux està activada.

1. A la part inferior dreta, seleccioneu l'hora.
  2. Seleccioneu Configuració .
  3. A la part esquerra, seleccioneu Linux.
  4. Activeu l'opció Permet que Linux accedeixi al micròfon.

Seguretat i permisos

Per protegir l'ordinador, el Chromebook sol executar cada aplicació en una "zona de proves". Tanmateix, totes les aplicacions de Linux s'executen dins de la mateixa zona de proves. Això vol dir que una aplicació de Linux maliciosa podria afectar altres aplicacions de Linux, però no la resta del Chromebook.

Els permisos i els fitxers compartits amb Linux estan disponibles per a totes les aplicacions de Linux.

Còpia de seguretat i restauració

Resoldre problemes amb Linux

Si teniu problemes amb les aplicacions de Linux o amb Linux, proveu els passos següents:

• Reinicieu el Chromebook.
  • Comproveu que la màquina virtual estigui actualitzada. Al navegador, aneu a chrome://components. A "cros-termina", seleccioneu Cerca actualitzacions. Si baixeu una actualització, pot ser que hàgiu de reiniciar el Chromebook.
  • Actualitzeu els paquets. Obriu l'aplicació Terminal  i executeu aquesta ordre: sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade.

Consell: pot ser que hàgiu de reiniciar el Chromebook perquè s'implementin els canvis. Linux cerca automàticament paquets nous després de la configuració inicial i cada 24 hores mentre s'executa.

Què no s'admet encara

• Encara no s'admeten les càmeres.
  • S'admeten els dispositius Android mitjançant una connexió USB, però encara no s'admeten la resta de dispositius.
  • Encara no s'admeten els emuladors d'Android.
  • Encara no s'admet l'acceleració per maquinari, inclosa la GPU i la descodificació de vídeo.
  • S'admet ChromeVox per a l'aplicació Terminal predeterminada, però encara no per a altres aplicacions de Linux.