Konfigurera skrivaren

Det går att skriva ut från Chromebook med de flesta skrivare som kan anslutas via Wi-Fi eller ett kabelnätverk. För närvarande har Chromebook inte stöd för utskrift via Bluetooth.

Tips!

• Du kan ansluta skrivaren till Chromebook med en USB-kabel. När du använder en kabel visas en avisering. Följ eventuella anvisningar på skärmen. När skrivaren är ansluten till Chromebook behöver den inte vara ansluten till Wi-Fi.
  • Om du använder en USB-kabel kan du hoppa till steg 2.

Steg 1: Anslut till internet

Obs! Din skrivare och Chromebook måste vara anslutna till samma nätverk.

1. Slå på skrivaren.
  2. Anslut skrivaren till ett nätverk. Följ tillverkarens anvisningar om du behöver hjälp.
  3. Starta Chromebook och logga in om du inte redan har gjort det.
  4. Anslut Chromebook till samma nätverk som skrivaren. Läs mer om hur du ansluter till Wi-Fi.

Steg 2: Skriv ut en sida

1. Tryck på Ctrl + p om du vill skriva ut sidan, bilden eller dokumentet du tittar på.
  2. Välj nedåtpilen  vid Destination.
  3. Välj Visa fler …
  4. Välj skrivare. Tips! Vissa skrivare visas automatiskt i listan. Om skrivaren du söker inte finns med kan du välja Hantera.
  5. Välj Skriv ut.

Skanna ett dokument

Viktigt! Kontrollera att skrivaren har en skanningsfunktion innan du sätter igång.

1. Välj klockan nere till höger.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Avancerat längst ned.
  4. Öppna skanningsappen genom att välja Skanna under Skriva ut och skanna.
    • Du kan även komma åt skanningsappen genom att öppna Appstartaren och söka efter ”skanna”.
  5. Välj skannern i listan under Skanna, och välj önskade alternativ i rullgardinsmenyn till höger.
    • Tips! Du kan anpassa färgläge, sidstorlek, upplösning och skanningsalternativ under Fler inställningar.
  6. Välj knappen Skanna för att börja skanna.

Tips! Skannade filer sparas på den plats du angav i alternativet Skanna till. När skanningen är klar kan du klicka på länken Visa filplats för att hitta filerna.

Lägga till skrivaren på Chromebook

1. Välj klockan nere till höger.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Avancerat längst ned.
  4. Välj Skrivare under Skriva ut och skanna.
  5. Välj Spara bredvid önskad skrivare under Tillgängliga skrivare som kan sparas.
  6. Kontrollera att skrivaren visas högst upp under Sparade skrivare.

Åtgärda problem med att konfigurera skrivaren

Skrivaren är konfigurerad men det går inte att skriva ut
  1. Välj klockan nere till höger.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Avancerat längst ned.
  4. Välj Skrivare under Skriva ut.
  5. Välj Mer vid skrivarens namn och sedan Redigera.
  6. Kontrollera att skrivaruppgifterna stämmer och att du inte har skrivit fel.

Om skrivaruppgifterna stämmer testar du att ta bort skrivaren och lägga till den igen:

1. Välj Mer vid skrivarens namn och sedan Ta bort.
  2. Konfigurera skrivaren på nytt.
Tips! Om du fortfarande inte kan skriva ut måste du kanske uppdatera skrivarens firmware. Besök tillverkarens webbplats om du vill ha mer information.
Skrivaren går inte att ansluta till Wi-Fi
  1. Stäng av skrivaren och sätt sedan på den igen.
  2. Testa att ansluta till Wi-Fi igen.

Om det ändå inte går att ansluta skrivaren till Wi-Fi kollar du med tillverkaren om hjälp.

Använda avancerad konfigurering

Om skrivare inte sparas automatiskt kan du använda avancerad konfigurering.

1. Bredvid skrivarens namn väljer du Konfigurera.
  2. Välj tillverkare och skrivarmodell i rutan som öppnas.
    Tips! Titta efter en etikett på skrivaren med den här informationen.
  3. Välj Lägg till.
  4. Kontrollera att skrivaren visas högst upp under Sparade skrivare.

Om skrivaren inte visas i rullgardinsmenyerna för tillverkare eller modell kanske Chromebook inte har stöd för den. Du kan testa att använda den generiska PPD-filen (PostScript Printer Description) i rullgardinsmenyn eller själv ange en PPD-fil.

PostScript Printer Description

Skrivare stöds med hjälp av PPD-filer på Chromebook. PPD-filer, som inte är samma sak som skrivardrivrutiner, visar hur en viss skrivarmodell ska stödjas.

1. Välj Bläddra i rutan vid Eller ange PPD-fil för skrivaren.
  2. Markera skrivarens PPD-fil och välj Öppna.
Viktigt! Chromebook har stöd för filformaten .ppd eller .gzip med en filstorlek på upp till 250 kB.
Lägga till en skrivare manuellt

Du kan lägga till skrivaren manuellt om den inte visas under Tillgängliga skrivare som kan sparas.

VIktigt! Om du använder en Chromebook på jobbet eller i skolan och inte kan lägga till en ny skrivare kontaktar du administratören.

1. Välj klockan nere till höger.
  2. Välj Inställningar .
  3. Välj Avancerat längst ned.
  4. Välj Skrivare under Skriva ut.
  5. Välj Lägg till skrivare bredvid Lägg till skrivare.
  6. Ange skrivaruppgifterna:
    • Namn: Skriv ett namn.
    • Adress: Ange skrivarens IP-adress.
    • Protokoll: På de flesta skrivare är IPP det anslutningsprotokoll som stöds.
    • Utskriftskö: På de flesta skrivare heter utskriftskön ipp/print.
  7. Välj Lägg till.

Om skrivaren inte konfigureras automatiskt kan du följa de fortsatta anvisningarna för avancerad konfigurering på skärmen.

Kontrollera att skrivaren är kompatibel