Je printer instellen

Je kunt vanaf je Chromebook afdrukken met de meeste printers die verbinding kunnen maken met wifi of met een bedraad netwerk. Chromebooks bieden momenteel geen ondersteuning voor afdrukken via bluetooth. Check of je printer werkt met je Chromebook.

Tip: Je kunt je printer via een USB-kabel aansluiten op je Chromebook. Nadat je de kabel hebt aangesloten, zie je een melding. Volg de instructies op het scherm en ga verder met stap 2.

Stap 1: Verbinding maken met internet

Belangrijk: Je printer en Chromebook moeten zijn verbonden met hetzelfde netwerk.

1. Zet de printer aan.
  2. Verbind je printer met het netwerk. Als je hulp nodig hebt, volg je de instructies van de fabrikant van de printer.
  3. Schakel de Chromebook in en log in als je dit nog niet hebt gedaan.
  4. Verbind de Chromebook met hetzelfde netwerk als de printer. Meer informatie over hoe je wifi aanzet

Stap 2: Een pagina afdrukken

1. Druk op Ctrl + p om een weergegeven pagina, afbeelding of document af te drukken.
  2. Selecteer naast Bestemming de pijl-omlaag .
  3. Selecteer Meer weergeven.
  4. Kies je printer.
    • Sommige printers in het dropdownmenu zijn misschien niet compatibel met je Chromebook. Als je een printer selecteert, voert je Chromebook een compatibiliteitscheck uit.
    • Als de printer niet in de lijst wordt weergegeven, selecteer je Beheren.
  5. Selecteer Afdrukken.

Je printer opslaan op je Chromebook

Als je je printer opslaat in je Chromebook-profiel, wordt dit de standaardinstelling.

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer onderaan Geavanceerd.
  4. Selecteer onder 'Afdrukken en scannen' de optie Printers.
  5. Selecteer naast je printer onder 'Beschikbare printers om op te slaan' de optie Opslaan.
    • Sommige printers in het dropdownmenu zijn misschien niet compatibel met je Chromebook. Als je een printer selecteert, voert je Chromebook een compatibiliteitscheck uit.
  6. Kijk of je de printer bovenaan ziet onder Opgeslagen printers.
Tip: Als je je printer niet ziet, zet je de wifi van je Chromebook uit en weer aan.

Een document scannen

Belangrijk: Voordat je probeert te scannen, moet je nagaan of je printer dat kan doen.

1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer linksonder Geavanceerd.
  4. Selecteer onder Afdrukken en scannen de optie Scannen om de scan-app te openen.
    • Of open de Launcher  en zoek naar Scannen om de scan-app te openen.
  5. Selecteer onder Scannen de pijl-omlaag aan de rechterkant om je scanner te selecteren.
    • Tip: Je kunt de kleurmodus, paginagrootte, resolutie en scanopties aanpassen onder Meer instellingen.
  6. Selecteer de knop Scannen om te beginnen met scannen.

Tip: Gescande bestanden worden opgeslagen op de locatie die je hebt opgegeven bij de optie Scannen naar. Selecteer Bestandslocatie weergeven om je gescande bestanden te vinden. Je kunt ook documenten scannen met de camera van je Chromebook.

Problemen met het instellen van printers oplossen

Je hebt je printer ingesteld, maar er wordt niets afgedrukt
  1. Selecteer rechtsonder de tijd.
  2. Selecteer Instellingen .
  3. Selecteer onderaan Geavanceerd.
  4. Selecteer onder 'Afdrukken' de optie Printers.
  5. Selecteer naast de naam van de printer Meer  en dan Bewerken.
  6. Zorg ervoor dat alle gegevens van de printer correct zijn, zonder typfouten of spelfouten.

Als alle printergegevens correct zijn, verwijder je de printer en voeg je deze opnieuw toe:

1. Selecteer naast de naam van de printer Meer  en dan Verwijderen.
  2. Stel de printer opnieuw in.
Tip: Als je nog steeds niet kunt afdrukken, moet je misschien de firmware van de printer updaten. Ga naar de website van de printerfabrikant voor meer informatie.
De printer kan geen verbinding maken met wifi
  1. Schakel de printer uit en weer in.
  2. Probeer opnieuw verbinding te maken met wifi.

Als de printer nog steeds geen verbinding kan maken met wifi, neem je contact op met de fabrikant van de printer voor hulp.

Het geavanceerde instelproces gebruiken

Als je printer niet automatisch kan worden opgeslagen, kun je het geavanceerde instelproces gebruiken.

1. Selecteer Instellen naast de printernaam.
  2. Kies in het weergegeven vak de fabrikant en het model van de printer.
    Tip: Je kunt deze gegevens vinden op het label op de printer.
  3. Selecteer Toevoegen.
  4. Kijk of je printer bovenaan wordt weergegeven onder 'Opgeslagen printers'.

Als je printer niet wordt weergegeven in de dropdownmenu's voor de fabrikant of het model, wordt je printer mogelijk niet ondersteund door Chromebook. Je kunt proberen een algemene PPD (PostScript Printer Description) uit de dropdownmenu's te gebruiken of je eigen PPD opgeven.

PostScript Printer Description

Chromebooks gebruiken PPD-bestanden om printers te ondersteunen. PPD-bestanden verschillen van printerstuurprogramma's en laten je Chromebook weten hoe een specifiek printermodel moet worden ondersteund.

1. Selecteer Browsen in het vak naast 'Of geef de PPD van je printer op'.
  2. Kies de PPD voor je printer en selecteer Openen.
Belangrijk: Chromebooks ondersteunen de bestandsindelingen .ppd en .gzip met een bestandsgrootte van maximaal 250 KB.
Handmatig een printer toevoegen

Als je printer niet wordt weergegeven onder 'Beschikbare printers om op te slaan', kun je de printer ook handmatig toevoegen.

Belangrijk: Als je een Chromebook op je werk of op school gebruikt en je geen nieuwe printer kunt toevoegen, neem je contact op met je beheerder.

1. Maak op je printer verbinding met internet als je dit nog niet hebt gedaan.
  2. Selecteer de tijd rechtsonder op je Chromebook.
  3. Selecteer Instellingen .
  4. Selecteer onderaan Geavanceerd.
  5. Selecteer onder Afdrukken de optie Printers.
  6. Selecteer naast Printer toevoegen de optie Printer toevoegen .
  7. Geef de printergegevens op:
    • Naam: Voer een naam in.
    • Adres: Geef het IP-adres van je printer op. Als je hulp nodig hebt om het IP-adres van je printer te vinden, neem je contact op met de fabrikant van je printer of bekijk je de instructies van de printer.
    • Protocol: Voor de meeste printers is IPP het ondersteunde verbindingsprotocol.
    • Wachtrij: Voor de meeste printers is ipp/print de wachtrij.
  8. Selecteer Toevoegen.

Als je printer niet automatisch kan worden ingesteld, kun je de stappen op het scherm blijven volgen voor het geavanceerde instelproces.