Android-sovellukset Chromebookilla

Voit ladata Android-sovelluksia Google Play Kauppa ‑sovelluksesta ja käyttää niitä Chromebookilla.

Google Play Kauppa on tällä hetkellä käytettävissä vain tietyillä Chromebookeilla. Lue lisää Android-sovelluksia tukevista Chromebookeista.

Tärkeää: Jos käytät Chromebookia töissä tai koulussa, et ehkä voi lisätä Google Play Kauppaa tai ladata Android-sovelluksia. Saat lisätietoa järjestelmänvalvojaltasi.

Vaihe 1: Lataa Google Play Kauppa ‑sovellus

Tärkeää: Jotta voit käyttää Android-sovelluksia Chromebookilla, varmista että ChromeOS-versio on päivitetty. Lue, miten Chromebookisi käyttöjärjestelmä päivitetään.

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse Google Play Kauppa ‑osion Asenna sovelluksia ja pelejä Google Playsta Chromebookille ‑kohdasta Ota käyttöön.
    • Jos et löydä asetusta, Chromebookisi ei toimi Android-sovellusten kanssa.
  4. Valitse avautuvasta ikkunasta Lisää.
  5. Hyväksy käyttöehdot seuraamalla näytön ohjeita.
Vaihe 2: Lataa Android-sovelluksia

Voit etsiä ja ladata Android-sovelluksia Chromebookille.

Chromebook ei lataa automaattisesti samoja Android-sovelluksia, joita sinulla on puhelimessa tai tabletissa, joten sinun pitää ladata sovellukset uudestaan. Huomaa, että jotkut sovellukset eivät toimi Chromebookien kanssa, jolloin niitä ei voi ladata.

Vinkki: Google Play Kauppa ja muut lataamasi Android-sovellukset ovat saatavilla vain sillä tilillä, jolla kirjauduit ensin sisään. Jos haluat käyttää niitä toisella tilillä, kirjaudu ulos tileiltäsi ja kirjaudu sisään haluamallesi tilille.

Android-sovellusten käyttäminen Chromebookilla

Android-sovellusten koon muuttaminen
Tärkeää: Voit muuttaa vain uusien lataamiesi sovellusten kokoa.

Avaa Chromebook ja kosketa Android-sovelluksia pitkään hiirellä, klikkaa sovelluksia kakkospainikkeella.

Voit saada Android-sovellukset näkymään Chromebookilla samoin kuin tabletilla tai Android-puhelimella muuttamalla sovellusten kokoa.

1. Avaa Android-sovellus Chromebookilla.
  2. Valitse yläreunasta alanuoli .
  3. Muuta sovelluksen kokoa valitsemalla toinen näistä:
    • Tabletti
    • Puhelin
Vinkki: Voit tehdä sovelluksesta haluamasi kokoisen valitsemalla Kokoa voi muuttaa .
Pelaaminen näppäimistöllä ja hiirellä

Voit pelata monia erilaisia pelejä näppäimistöllä ja hiirellä. Jos pelissä on tämä ominaisuus, siinä on visuaalisia peittoja, joista näkyy, mitkä toiminnot mäpätään mihin näppäinpainallukseen tai hiiren klikkaukseen.

Näppäimistön ja hiiren ohjainten muokkaaminen:

1. Kun käynnistät pelin, avaa asetusvalikko.
  2. Paina Ctrl + 8 .
  3. Valitse Näppäinkartta-kohdasta Muokkaa.
  4. Valitse muokkaustilassa tämänhetkinen näppäinpainallus ja lisää uusi näppäinpainallus.
    • Jos haluat muuttaa näppäinpainalluksen hiiren painikkeeksi, valitse Lisää ja sitten Klikkaus hiiren vasemmalla painikkeella tai Klikkaus hiiren oikealla painikkeella.
  5. Jos valitset päällekkäisen näppäinpainalluksen, se korvaa muiden peittojen näppäinpainalluksen.

Vinkki: Voit mäpätä vain yksittäisen näppäinpainalluksen.

Sovellusversion, lupien ja asetusten päivittäminen

Sovelluspäivitysten asentaminen

Jos näytön oikeassa alakulmassa näkyy Päivityksiä saatavilla ‑ilmoitus, valitse Päivitä tai Päivitä kaikki.

Jos et näe tätä ilmoitusta, tee näin:

1. Valitse näytön kulmasta Käynnistysohjelma ja sitten Ylänuoli .
  2. Valitse Play Kauppa Google Play.
  3. Voit päivittää sovellukset seuraamalla näytön ohjeita.

Voit myös ottaa käyttöön automaattisen sovellusten päivityksen ja Play Kaupan.

Lupien muuttaminen

Sovelluslupien muuttaminen

Asennettuasi Android-sovelluksen voit itse hallinnoida sovelluslupia, eli sovellusten käytettävissä olevia tietoja ja toimintoja:

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse Google Play Kauppa ‑osiosta Google Play Kauppa.
  4. Valitse Hallitse Android-asetuksia.
  5. Valitse Laite-osiosta Sovellukset.
  6. Valitse sovellus sovellusluettelosta ja sitten Luvat.
  7. Laita lupia päälle tai pois päältä.

Sijainnin jakaminen tai sen jakamisen estäminen

Tärkeää: Jos käytät Chromebookia töissä tai koulussa, et ehkä voi päättää sijainnin jakamisesta itse.

Kun käytät Android-sovelluksia Chromebookilla, voit sallia sijaintisi jaon Googlelle.

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse Google Play Kauppa ‑osiosta Google Play Kauppa.
  4. Valitse Hallitse Android-asetuksia.
  5. Laita Henkilökohtainen-osiosta Sijainti päälle tai pois päältä.
  6. Valinnainen: Jos haluat ottaa sijaintiluvan käyttöön tai pois käytöstä sovelluskohtaisesti, valitse haluamasi sovellus ja valitse Luvat. Laita sitten Sijainti päälle tai pois päältä.
Sovellusten varmuuskopiointi ja synkronointi

Sovellusdatan varmuuskopiointi ja palauttaminen

Chromebookit varmuuskopioivat ja palauttavat Android-sovellusdataa oletuksena automaattisesti. Sen avulla voit palauttaa Android-sovellustesi tiedot, jos otat käyttöön uuden Chromebookin.

Näin voit ottaa varmuuskopioinnin ja palauttamisen käyttöön tai poistaa sen käytöstä:

1. Valitse kellonaika oikeasta alakulmasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse Google Play Kauppa ‑osiosta Google Play Kauppa.
  4. Valitse Hallitse Android-asetuksia.
  5. Laita Henkilökohtainen-osiosta Varmuuskopioi dataa päälle tai pois päältä.

Vinkki: Jos Chromebookisi synkronointi on pois päältä, mutta varmuuskopiointi ja palauttaminen ovat päällä, Chromebook voi yhä varmuuskopioida Android-sovelluksia. Jos sinulla on useampi Chromebook, Android-sovelluksia ja niiden tietoja ei kuitenkaan välttämättä synkronoida kaikkien käyttämiesi Chromebookien välillä.

Sovellusten synkronointi Chromebookien välillä

Chromebookille asennetut Android-sovellukset synkronoidaan oletuksena kaikille Chromebookeille. Jos Chromebookisi ei synkronoi sovelluksia, tarkista synkronointiasetukset ja valitse Synkronoi kaikki tai laita Sovellusten synkronointi päälle. Lue lisää synkronointiasetusten muokkaamisesta.

Lisätietoja siitä, miten ChromeOS käsittelee Android-sovellusdataa

Mitä Android-sovellukset voivat tehdä

• Sovellukset voivat ladata tiedostoja Chromebookin latauskansioon ja lukea siellä olevia tiedostoja. Voit muuttaa asetusta avaamalla sovelluksen lupasivun ja laittamalla Tallennustila-valinnan pois päältä.
  • Jotkin Android-sovellukset, joilla on lupa sijaintiisi, voivat myös käyttää Bluetoothia Chromebookillasi.
  • Jos klikkaat linkkiä sovelluksessa selatessasi yksityisesti, linkki avautuu normaalissa selaimen välilehdessä, eikä yksityisessä välilehdessä.
  • Jos poistat Google Play Kaupan käytöstä Chromebookilla, Android-sovellusten tiedot ja asetukset poistetaan laitteelta.
  • Voit tarkistaa muita Android-sovelluksiin kuuluvia Android-sovellusten tietosuoja‑ ja turvallisuusasetuksia. Kaikki mainitut asetukset eivät välttämättä ole käytössä tai näy Chromebookillasi.

Mitä Google voi löytää

Kun otat Google Play Kaupan käyttöön, jotkin järjestelmäsovellukset ja ‑ominaisuudet voivat lähettää Googlelle tietoja siitä, miten käytät sovelluksia.

Jos lähetät Googlelle dataa Chromebookisi käytöstä ja suorituskyvystä, Google saa sovellustoiminnastasi diagnostiikka‑ ja käyttödataa. Google saa myös virheraportteja. Chromen Googlelle lähettämät virheraportit voivat sisältää myös joitakin arkaluontoisia tietoja Android-sovelluksista.

Kehittäjät: Android-sovellusten optimoiminen Chromebookeille

Lue, miten voit optimoida Android-sovelluksia varmistaaksesi sovellusten toimivan paremmin Chromebookilla.