Utilitzar un dispositiu braille amb un Chromebook

Amb el Chromebook, podeu utilitzar la majoria de pantalles braille actualitzables.

Configurar un dispositiu braille

Podeu configurar un dispositiu braille connectant-lo amb un cable o vinculant-lo amb Bluetooth.

• Connectar: connecteu el dispositiu braille a un port USB del dispositiu Chromebook. Al cap d'uns segons, el Chromebook el detectarà automàticament i activarà ChromeVox si encara no està activat.

• Vincular amb Bluetooth: per configurar el Bluetooth amb ChromeVox, premeu Cerca +o+o. També podeu prémer Menú d'aplicacions +o+o. Seguiu les instruccions en pantalla. Obteniu informació sobre com podeu vincular el dispositiu amb el Chromebook.

Canviar la configuració

Canviar entre braille de sis punts (literari) i braille de vuit punts (ordinador)

Per canviar el tipus de braille que ChromeVox tria automàticament en funció de la configuració d'idioma del Chromebook, seguiu aquests passos:

1. Premeu Cerca +o+o. També podeu prémer Menú d'aplicacions +o+o.
  2. Manteniu premuda la tecla de cerca  o la tecla del menú d'aplicacions .
  3. Premeu la tecla de fletxa dreta fins que sentiu "Canvia a braille de sis punts" o "Canvia a braille de vuit punts".
  4. Premeu Retorn.
  5. Opcional: sentireu el vostre idioma de braille i, de vegades, també el nivell. Per canviar-lo, premeu Retorn i utilitzeu les tecles de fletxa per desplaçar-vos per la llista. Quan sentiu l'opció que vulgueu seleccionar, premeu Retorn.
  6. Per tancar, premeu Ctrl+w.

Consell: feu servir el braille de vuit punts per escriure en els casos següents:

• Si utilitzeu braille sense contraccions i heu situat el cursor dins d'una paraula.
  • Si escriviu text en un formulari web, com ara l'adreça electrònica o el número de telèfon.
Activar o desactivar els subtítols

Quan ChromeVox està activat, els subtítols s'activen automàticament. Per activar o desactivar els subtítols de braille, premeu Cerca +a+b. També podeu prémer Menú d'aplicacions +a+b.

Canviar com es mostren els subtítols i el codi braille
  1. Premeu Cerca +o+o. També podeu prémer Menú d'aplicacions +o+o.
  2. Manteniu premuda la tecla de cerca  o la tecla del menú d'aplicacions .
  3. Premeu la tecla de fletxa dreta fins que sentiu "L'estil de pantalla actual és entrellaçat" o "L'estil de pantalla actual és paral·lel".
    • Per mostrar primer els subtítols i després el codi braille, premeu la tecla de fletxa dreta fins que sentiu "Canvia l'estil de pantalla a paral·lel". A continuació, premeu Retorn.
    • Per alternar entre subtítols i braille, premeu la tecla de fletxa dreta fins que sentiu "Canvia l'estil de pantalla a entrellaçat". A continuació, premeu Retorn.
  4. Per tancar, premeu Ctrl+w.
Canviar el nombre de files o columnes dels subtítols
  1. Premeu Cerca +o+o. També podeu prémer Menú d'aplicacions +o+o.
  2. Manteniu premuda la tecla de cerca  o la tecla del menú d'aplicacions .
  3. Premeu la tecla de fletxa dreta fins que sentiu "Pantalla Braille virtual".
  4. Introduïu el nombre de files i columnes que vulgueu que es mostrin.
  5. Per tancar, premeu Ctrl+w.
Activar o desactivar l'ajust de paraules

Si una paraula no hi cap a la pantalla braille actualitzable, l'ajust de paraules desplaça la paraula a la línia següent. Per activar o desactivar l'ajust de paraules, seguiu aquests passos:

1. Premeu Cerca +o+o. També podeu prémer Menú d'aplicacions +o+o.
  2. Manteniu premuda la tecla de cerca  o la tecla del menú d'aplicacions .
  3. Premeu la tecla de fletxa dreta fins que sentiu "Activa l'ajust de paraules".
  4. Marqueu o desmarqueu la casella.
  5. Per tancar, premeu Ctrl+w.

Fer servir ordres al teclat braille

Per veure les ordres de braille, seguiu aquests passos:

1. Per activar els subtítols en braille, premeu Cerca +a+b. També podeu prémer Menú d'aplicacions +a+b.
  2. Per obrir el menú del lector de pantalla (ChromeVox), premeu Cerca +. (punt). També podeu prémer Menú d'aplicacions +. (punt).
  3. Veureu ordres del teclat braille, així com tecles de drecera i ordres de salt per al teclat físic.

Moure's per una pàgina
Anar a la part inferior de la pàgina Espai+punts 4-5-6
Anar a la part superior de la pàgina Espai+punts 1-2-3
Botó següent Espai+punts 1-2
Caràcter següent Espai+punt 6
Àrea de text editable següent Espai+punts 1-5
Camp de formulari següent Espai+punts 1-2-4
Grup següent Espai+punts 5-6
Capçalera següent Espai+punts 1-2-5
Enllaç següent Espai+punts 4-5
Objecte següent Espai+punt 4
Taula següent Espai+punts 2-3-4-5
Paraula següent Espai+punt 5
Botó anterior Espai+punts 1-2-7
Caràcter anterior Espai+punt 3
Àrea de text editable anterior Espai+punts 1-5-7
Camp de formulari anterior Espai+punts 1-2-4-7
Grup anterior Espai+punts 2-3
Capçalera anterior Espai+punts 1-2-5-7
Enllaç anterior Espai+punts 4-5-7
Objecte anterior Espai+punt 1
Taula anterior Espai+punts 2-3-4-5-7
Paraula anterior Espai+punt 2
Silencia/activa el so Espai+1-2-3-4-5
Escriure una adreça electrònica
Si utilitzeu el teclat en anglès americà, podeu prémer els punts 4-7 conjuntament per introduir el signe @.

Nota: en escriure al camp de text d'una adreça electrònica o d'un URL, el dispositiu braille utilitza braille de vuit punts (ordinador) de manera automàtica.

Utilitzar les tecles de drecera tradicionals

Podeu introduir tecles de drecera amb el dispositiu braille. Per fer-ho, cal que introduïu una seqüència de punts que imiten algunes tecles del teclat.

Ctrl Espai+punts 2-5
Alt Espai+punts 3-6
Maj Espai+punts 3-7
Ctrl+Maj Espai+punts 2-5-7
Alt+Maj Espai+punts 3-6-7
Retrocés Espai+punt 7
Tab Espai+punts 3-5
Esc Espai+punts 1-3-5-6
Retorn Espai+punts 4-6
Les altres tecles de drecera
Fer clic a l'element actual Espai+punt 8
Obrir el menú contextual Espai+punts 1-3-4
Iniciar/finalitzar la selecció Espai+punts 2-3-4
Cerca a la pàgina Espai+punts 3-4
Descripció completa de la posició actual Espai+punts 1-4
Obrir els menús de ChromeVox Espai+punts 1-4-5-6
Obrir l'àrea d'estat (on es mostra la foto del compte) Espai+punts 3-6-7 i, després, punts 2-3-4

Resoldre problemes amb el dispositiu braille

El meu dispositiu braille no funciona

Proveu els passos següents al dispositiu:

• Comproveu que la compatibilitat amb USB estigui activada.
  • Si utilitzeu un anotador braille, comproveu que estigui en mode terminal.
  • Comproveu si hi ha actualitzacions de microprogramari i, si n'hi ha, instal·leu-les.
  • Proveu d'utilitzar un mode d'emulació o un protocol diferents.
  • Proveu d'utilitzar el dispositiu braille amb un altre ordinador o un altre sistema operatiu, com ara un Mac o un PC. Si funciona amb l'altre ordinador però no amb el vostre Chromebook, proveu d'utilitzar un altre dispositiu braille amb Chromebook.
  • Restabliu la configuració de fàbrica del dispositiu braille.
    Avís: amb aquest pas s'esborrarà la configuració del dispositiu; per tant, abans de res, comproveu que hàgiu desat la informació important.

Per obtenir més informació, consulteu el manual del dispositiu o contacteu amb el fabricant.

ChromeVox no s'activa automàticament

Si connecteu un dispositiu braille i ChromeVox no s'activa automàticament, seguiu aquests passos:

• Desconnecteu el dispositiu braille i torneu-lo a connectar.
  • Activeu ChromeVox prement Ctrl+Alt+z.

Per veure si el dispositiu braille és compatible amb dispositius Chromebook, consulteu el manual del dispositiu o contacteu amb el fabricant.