Filtyper och externa enheter som kan användas med Chromebook

Det går att använda följande filtyper, externa enheter och molnlagringssystem med Chromebook.

Obs! En del enheter eller filer kanske inte fungerar om du använder Chromebook på jobbet eller i skolan. Kontakta administratören om du behöver mer hjälp.

Filtyper

• Microsoft Office-filer: .doc, .docx, .xls, .xlsx, .ppt (skrivskyddat läge), .pptx (skrivskyddat läge). Läs mer om hur du visar och redigerar Office-dokument.
  • Google Workspace-filer: Workspace-filer med kryptering på klientsidan (CSE). Du kan öppna CSE-filer i webbläsaren och CSE-rapportfiler som inte kommer från G Suite som inkompatibla. Läs mer om kryptering på klientsidan.
  • Media: .3gp, .avi, .mov, .m4v, .m4a, .mp3, .mkv, .ogm, .ogg, .oga, .webm, .wav.
  • Bilder: .bmp, .gif, .jpg, .jpeg, .png, .webp.
  • Komprimerade filer: .zip, .rar.
  • Övriga: .txt, .pdf.

Externa enheter

Kompatibel kringutrustning för Chromebook

Obs! Kontrollera att du har den senaste versionen av Chrome OS. Läs mer om hur du uppdaterar Chromebook.

Chromebook kan anslutas till följande kringutrustning:

• adaptrar
  • dockningsstationer
  • digitala ritbord
  • Ethernet-donglar
  • externa lagringsenheter (SD-kort, USB-hårddiskar, USB-minnen, USB-enheter för CD-ROM och skrivskyddad DVD-ROM)
    • (koppla från en lagringsenhet på ett säkert genom att välja Mata ut )
  • spelkontroller
  • headset
  • mobildonglar från Huawei
  • tangentbord (trådbundna, trådlösa och Bluetooth)
  • möss med vänsterknapp, högerknapp och scrollningshjul (trådbundna, trådlösa och Bluetooth)
  • mikrofoner
  • skärmar med anslutningarna DisplayPort, DVI, HDMI, USB-C eller VGA
  • MP3-spelare eller mobiltelefoner med USB-kabel
  • skrivare (läs mer om hur du konfigurerar en skrivare)
  • SD-kort och mikro-SD-kort
  • USB-C-kablar
  • USI-certifierade e-pennor (endast med USI-kompatibla Chromebook-modeller)
  • väggladdare
  • webbkameror.

Vi rekommenderar att du använder kringutrustning som har certifieringen Kompatibel med Chromebook. Denna kringutrustning har testats för att säkerställa att den uppfyller Chromebooks kompatibilitetsstandarder och fungerar smidigt med Chromebook.

Kodek

Behållare Videokodek Ljudkodek
webm

VP8

VP9

Opus

Vorbis

mp4 H264 --
mov H264 --
avi MPEG4 MP3
  DIVX MP3
  XVID MP3
3gp H264 AAC

Viktigt! Chromebooks har inte längre stöd för AMR, GSM, AVI eller MPEG4.

Filsystem

Du kan komma åt filer på externa enheter som är anslutna till din Chromebook om något av följande filsystem används:

• FAT (FAT16, FAT32, exFAT)
  • HFS+ (skrivskyddat på journalförda HFS+)
  • ISO9660 (skrivskyddat)
  • MTP
  • NTFS
  • UDF (skrivskyddat)
Molnlagring

Chromebook-enheter går att använda med molnlagringssystem, till exempel Google Drive, Box eller SMB. Så här ansluter du en SMB-filresurs:

1. Välj Appstartaren i skärmens ena hörn.
  2. Öppna Filer .
  3. Tryck på Mer uppe till höger .
  4. Välj Lägg till ny tjänst följt av SMB-filresurs.
  5. Ett fönster öppnas. Välj Lägg till File Share. Fyll i uppgifterna.
  6. Välj Lägg till.

Så här ansluter du till andra molnlagringssystem:

1. Välj Appstartaren i skärmens ena hörn.
  2. Öppna Filer .
  3. Tryck på Mer uppe till höger .
  4. Välj Installera ny tjänst.
  5. Installera ett nytt molnlagringssystem genom att välja ett system och följa anvisningarna på skärmen.
Telefoner

Chromebook kan anslutas till vissa telefoner. Du kan låsa upp Chromebook med en Android-mobil.

Felsöka problem med filtyper och externa enheter

Felmeddelande: Okänd filtyp

Detta innebär att filformatet inte kan användas på Chromebook för närvarande.

Testa att spara filen på Google Drive eller i någon annan webbapp. Prova sedan att öppna den i webbläsaren.

Felmeddelande: Enheten stöds tyvärr inte just nu

Chromebook kanske inte har stöd för den externa lagringsenheten du vill använda. Kontrollera att det finns stöd för den externa lagringsenhetens format.

Om lagringsenheten stöds kontrollerar du att den senaste versionen av Chrome OS körs på Chromebook.

Om Chromebook har den senaste systemversionen och det inte finns några tillgängliga uppdateringar kan du testa att visa filerna på Google Drive.

1. Anslut lagringsenheten till en annan dator.
  2. Ladda upp filerna från enheten till ett molnlagringssystem, till exempel Google Drive.
  3. Öppna Chromebook och öppna filerna på Google Drive.
Felmeddelande: Det gick tyvärr inte att identifiera enheten eller Minst en partition på enheten kunde inte monteras

Du måste formatera om den externa lagringsenheten om du vill använda den med Chromebook. Gör så här:

Obs! Alla filer på lagringsenheten raderas när du gör detta. Gör säkerhetskopior av dem innan du raderar dem.

1. Välj Appstartaren i skärmens ena hörn.
  2. Välj Filer .
  3. Välj den externa lagringsenheten till vänster.
  4. Välj Formatera i fönstret som öppnas.
Felmeddelande: Kabeln kanske inte har stöd för skärmar
USB-C-kabeln har inte stöd för denna anslutning. Byt ut kabeln mot en USB-C-kabel med klassificeringen SuperSpeed USB 5 Gbit/s eller mer. Kontrollera att den har en av dessa certifierade logotyper.
Felmeddelande: Prestandan kan påverkas av kabeln
Du kan använda USB-C-portarna på Chromebook för att ansluta till exempelvis Thunderbolt 3- och USB4-enheter men om du använder fel kabel kan det begränsa enhetens funktioner och prestanda. Byt till en kabel med högre prestanda för bästa resultat.
  • Om du ser följande meddelanden byter du ut USB-C-kabeln.
    • USB-C-kabeln har inte stöd för USB4: Om du vill möjliggöra en USB4-anslutning byter du ut kabeln mot en Thunderbolt 4-kabel eller en USB-C-kabel med prestandaklassificeringen SuperSpeed USB 5 Gbit/s eller mer. Se till att ersättningskabelns förpackning har en av dessa certifierade logotyper.
    • USB-C-kabeln har inte stöd för Thunderbolt: Byt ut kabeln mot en Thunderbolt 3-kabel eller kraftigare eller en USB-C-kabel med prestandaklassificeringen SuperSpeed USB 5 Gbit/s eller mer. Se till att ersättningskabelns förpackning har en av dessa certifierade logotyper.
    • Enheten har stöd för högre datahastighet än vad kabeln har: För bästa resultat behöver du byta ut USB-C-kabeln mot en som har stöd för samma datahastighet som enheten du vill ansluta till Chromebook. Se till att ersättningskabelns förpackning har en av dessa certifierade logotyper.