Bestanden en downloads openen, opslaan of verwijderen

U kunt veel verschillende soorten bestanden op uw Chromebook openen en opslaan, zoals documenten, pdf's, afbeeldingen en media. Meer informatie over welke typen bestanden op uw Chromebook worden ondersteund.

De harde schijf van uw Chromebook heeft beperkte ruimte. Daarom verwijdert uw Chromebook soms bestanden om ruimte vrij te maken. Als u uw bestanden lange tijd wilt bewaren, slaat u ze op in Google Drive of op een extern opslagapparaat.

Een bestand zoeken en openen

1. Klik op uw bureaublad op de Launcher Launcher en vervolgens pijl-omhoog Pijl-omhoog en vervolgens Bestanden Pictogram van de Bestanden-app.
  2. Kies aan de linkerkant de locatie waar uw bestand is opgeslagen.
  3. Zoek naar het bestand en dubbelklik erop om het te openen.

Als u bestanden op een extern opslagapparaat opent, klikt u op Uitwerpen Uitwerpen om het apparaat veilig te verwijderen wanneer u klaar bent.

Een bestand opslaan

Een weergegeven pagina, afbeelding of document opslaan:

1. Druk op Ctrl + s.
  2. Geef onderaan een naam op voor uw bestand.
  3. Kies in de linkerkolom waar u het bestand wilt opslaan:
    • Downloads (een tijdelijke map op de harde schijf van uw Chromebook)
    • Google Drive
    • Een extern opslagapparaat (als u er een op uw Chromebook heeft aangesloten)
    • Een ander cloud-bestandssysteem
  4. Klik op Opslaan.

Belangrijk: Als er nog maar weinig ruimte op uw Chromebook beschikbaar is, worden bestanden in de map Downloads soms verwijderd om ruimte vrij te maken. Als u wilt voorkomen dat uw bestanden worden verwijderd, slaat u ze op in Google Drive, op een opslagapparaat of in een ander cloud-bestandssysteem.

Een opgeslagen bestand naar een andere map verplaatsen

U kunt een bestand verplaatsen door erop te klikken en het naar een andere map te slepen:

1. Klik op uw bureaublad op de Launcher Launcher en vervolgens pijl-omhoog Pijl-omhoog en vervolgens Bestanden Pictogram van de Bestanden-app.
  2. Klik aan de linkerkant op de map waarin uw bestand is opgeslagen, bijvoorbeeld Downloads.
  3. Klik op uw bestand en sleep het naar een andere map, bijvoorbeeld 'Mijn Drive'.

Tip: Als u een bestand van de map Downloads verplaatst naar Google Drive, slaat Google Drive een kopie van het bestand op. U kunt vervolgens het oorspronkelijke bestand verwijderen uit de map Downloads. Als u een bestand wilt verwijderen, klikt u erop en klikt u vervolgens op Verwijderen Verwijderen en vervolgens Verwijderen.

Bestanden verplaatsen naar een ander cloud-bestandssysteem

Naast Google Drive bieden Chromebooks ondersteuning voor andere cloud-bestandssystemen, zoals Box of SMB. U kunt als volgt een van deze systemen aan uw Chromebook koppelen:

1. Klik op uw bureaublad op de Launcher Launcher en vervolgens pijl-omhoog Pijl-omhoog en vervolgens Bestanden Pictogram van de Bestanden-app.
  2. Klik aan de linkerkant op Nieuwe services toevoegen en vervolgens Nieuwe extensies installeren vanuit de Chrome Web Store.
  3. Volg de stappen die worden weergegeven.
  4. Na installatie kunt u bestanden naar uw nieuwe cloud-bestandssysteem verplaatsen door op de bestanden te klikken en ze te verslepen.
Wijzigen waar uw bestanden worden opgeslagen

Standaard worden uw bestanden opgeslagen in de map Downloads, een tijdelijke map op de harde schijf van uw Chromebook. U kunt dit als volgt wijzigen:

1. Klik op uw accountfoto.
  2. Klik op Instellingen Instellingen.
  3. Klik onderaan op Geavanceerd.
  4. Klik in het gedeelte Downloads naast Locatie op Wijzigen.
  5. Kies waar u uw bestanden wilt opslaan.
  6. Klik op Openen.

Een bestand verwijderen

1. Klik op uw bureaublad op de Launcher Launcher en vervolgens pijl-omhoog Pijl-omhoog en vervolgens Bestanden Pictogram van de Bestanden-app.
  2. Klik op het bestand dat of de map die u wilt verwijderen.
  3. Klik op Verwijderen Verwijderen en vervolgens Verwijderen.

Opmerking: Wanneer u een bestand uit de map Downloads op uw Chromebook verwijdert, is dit definitief. U kunt de verwijdering dus niet ongedaan maken. Zorg ervoor dat u alleen bestanden verwijdert die u later niet meer nodig heeft.

Problemen met het openen van bestanden oplossen

Kies de foutmelding die wordt weergegeven:

'Onbekend bestandstype'
'Google Drive is momenteel niet bereikbaar'

Controleer of uw Chromebook verbinding heeft met internet. Meer informatie over hoe u verbinding kunt maken met wifi of problemen kunt oplossen die optreden bij verbinding maken met wifi.

'Uw apparaat wordt momenteel niet ondersteund'

U kunt ook Google Drive gebruiken om de bestanden op uw opslagapparaat te bekijken:

1. Sluit het opslagapparaat aan op een andere computer.
  2. Open Google Drive. Als u nog niet bent ingelogd, moet u inloggen met hetzelfde Google-account dat u ook op uw Chromebook gebruikt.
  3. Upload de bestanden vanaf het apparaat. Meer informatie over hoe u bestanden kunt uploaden naar Google Drive.
  4. Open de Chromebook en log in.
  5. Klik op de Launcher Launcher en vervolgens pijl-omhoog Pijl-omhoog en vervolgens Bestanden Pictogram van de Bestanden-app.
  6. Klik op Google Drive.
'Het apparaat wordt niet herkend' of 'Ten minste één partitie op het apparaat kan niet worden gekoppeld'

U moet het externe opslagapparaat opnieuw formatteren. Volg de onderstaande stappen.

Opmerking: Met deze stappen worden alle bestanden op het opslagapparaat verwijderd. Maak ergens anders een back-up van uw bestanden voordat u ze verwijdert.

1. Klik op het bureaublad op de Launcher Launcher
  2. Klik aan de linkerkant met de rechtermuisknop op het opslagapparaat.
  3. Klik op Apparaat formatteren.

Meer doen met uw bestanden

Casey is Chromebook-expert en auteur van deze Help-pagina. Help haar dit artikel te verbeteren door hieronder feedback achter te laten.