Tiedostojen ja latausten avaaminen, tallentaminen ja poistaminen

Chromebookilla voi avata ja tallentaa monenlaisia tiedostoja, esimerkiksi dokumentteja, PDF:iä, kuvia ja mediatiedostoja. Katso Chromebookin tuetut tiedostotyypit.

Chromebookin kiintolevyllä on rajallinen määrä tilaa, joten Chromebook poistaa joskus tiedostoja vapauttaakseen tilaa. Jos haluat säilyttää tiedostosi pidempään, tallenna ne Google Driveen tai ulkoiselle tallennuslaitteelle.

Tiedoston löytäminen ja avaaminen

1. Klikkaa työpöydällä olevaa käynnistysohjelmaa. Käynnistysohjelma
  2. Valitse Tiedostot Tiedostot-sovelluksen kuvake.
  3. Valitse vasemmalta paikka, jonne tiedostosi on tallennettu.
  4. Etsi haluamasi tiedosto ja avaa se kaksoisklikkaamalla.

Jos avaamasi tiedosto on peräisin ulkoiselta tallennuslaitteelta, poista laite tiedostojen käsittelyn jälkeen valitsemalla Poista Poista

Tiedoston tallentaminen

Näin voit tallentaa katselemasi sivun, kuvan tai dokumentin:

1. Paina Ctrl + S.
  2. Anna alareunassa tiedostolle nimi.
  3. Valitse vasemmanpuoleisessa sarakkeessa, minne haluat tallentaa tiedostosi:
    • Lataukset (väliaikainen kansio Chromebookisi kiintolevyllä)
    • Google Drive
    • Ulkoinen tallennuslaite (jos olet liittänyt sellaisen Chromebookiin)
    • Toinen pilvitallennuspalvelu
  4. Valitse Tallenna.

Tärkeää: Kun Chromebookin tila on vähissä, se poistaa joskus tiedostoja Lataukset-kansiosta vapauttaakseen tilaa. Jos haluat säilyttää tiedostosi, tallenna ne Google Driveen, tallennuslaitteelle tai toiseen pilvitallennuspalveluun.

Tallennetun tiedoston siirtäminen toiseen kansioon

Voit siirtää tiedoston klikkaamalla sitä ja vetämällä sen toiseen kansioon:

1. Klikkaa työpöydällä olevaa käynnistysohjelmaa. Käynnistysohjelma
  2. Valitse Tiedostot Tiedostot-sovelluksen kuvake.
  3. Klikkaa vasemmalla puolella kansiota, jonne tiedosto on tallennettu, esim. Lataukset.
  4. Klikkaa tiedostoa ja vedä se toiseen kansioon, esim. Oma Drive.

Vinkki: Jos siirrät tiedoston Lataukset-kansiosta Google Driveen, sinun on poistettava tiedosto Lataukset-kansiosta. Poista tiedosto klikkaamalla sitä ja valitsemalla sitten Poista Poista ja sitten Poista.

Tiedostojen siirtäminen toiseen pilvitallennuspalveluun

Google Driven lisäksi Chromebook tukee muitakin pilvitallennuspalveluita, kuten Boxia ja SMB:tä. Näin voit yhdistää jonkin näistä palveluista Chromebookiin:

1. Klikkaa työpöydällä olevaa käynnistysohjelmaa. Käynnistysohjelma
  2. Valitse Tiedostot Tiedostot-sovelluksen kuvake.
  3. Valitse vasemmalta Lisää uusia palveluita ja sitten Asenna uusi verkkokaupasta.
  4. Seuraa näytöllä olevia ohjeita.
  5. Asennuksen jälkeen voit siirtää tiedostoja uuteen pilvitallennuspalveluun klikkaamalla ja vetämällä.
Tiedostojen tallennussijainnin vaihtaminen

Oletuksena tiedostosi tallennetaan Lataukset-kansioon (väliaikainen kansio Chromebookisi kiintolevyllä). Näin voit muuttaa tämän asetuksen:

1. Klikkaa tilikuvaasi.
  2. Valitse Asetukset Asetukset.
  3. Valitse sivun alaosassa Lisäasetukset.
  4. Valitse Lataukset-osion Sijainti-kohdassa Muuta.
  5. Valitse, minne haluat tiedostosi tallennettavan.
  6. Valitse Avaa.
Suoritettavien .exe-, .dll- tai .bat-tiedostojen tallentaminen

Chromebook ei voi avata tai muokata suoritettavia tiedostoja (esim. .exe-, .dll- tai .bat-tiedostoja), mutta ne voidaan tallentaa.

Kun tallennat suoritettavan tiedoston, näkyviin tulee ilmoitus. Vahvista klikkaamalla ilmoitusta, että haluat tallentaa tiedoston.

Ilmoituksen avulla suojataan Chromebookia niin, että haittaohjelmistoja ei pääse latautumaan salassa.

Tiedoston poistaminen

1. Klikkaa työpöydällä olevaa käynnistysohjelmaa. Käynnistysohjelma
  2. Valitse Tiedostot Tiedostot-sovelluksen kuvake.
  3. Klikkaa poistettavaa tiedostoa tai kansiota.
  4. Valitse Poista Poista ja sitten Poista.

Huom. Tiedosto poistetaan pysyvästi, kun poistat sen Chromebookin Lataukset-kansiosta – tätä ei voi kumota. Varmista, että poistat vain tiedostoja, joita et tarvitse myöhemmin.

Tiedostojen avaamisongelmien vianetsintä

Valitse näkemäsi virheilmoitus:

Tuntematon tiedostotyyppi
Google Driveen ei saada yhteyttä

Varmista, että Chromebookisi on yhteydessä internetiin. Lue lisätietoja Wi-Fi-yhteyden muodostamisesta tai Wi-Fi-yhteysongelmien korjaamisesta.

Laitetta ei tueta tällä hetkellä

Vinkki: Voit katsella tallennuslaitteellasi olevia tiedostoja myös Google Driven avulla:

1. Liitä tallennuslaite toiseen tietokoneeseen.
  2. Avaa Google Drive. Jos et ole vielä kirjautunut sisään, muista kirjautua sisään samalla Google-tilillä, jolla käytät Chromebookia.
  3. Lataa tiedostot laitteelta. Lue lisää tiedostojen lataamisesta Google Driveen.
  4. Avaa Chromebook ja kirjaudu sisään.
  5. Valitse käynnistysohjelma Käynnistysohjelma ja sitten Kaikki sovellukset ja sitten Tiedostot Tiedostot-sovelluksen kuvake.
  6. Valitse Google Drive.
Laitettasi ei tunnistettu tai Ainakaan yhtä ulkoisen tallennustilan osioista ei voitu ottaa käyttöön

Alusta ulkoinen tallennuslaite. Toimi näin:

Huom. Jos suoritat nämä vaiheet, kaikki ulkoisen laitteen tiedostot poistetaan. Muista varmuuskopioida tiedostot muualle ennen poistamista.

1. Klikkaa työpöydällä olevaa käynnistysohjelmaa. Käynnistysohjelma
  2. Valitse Tiedostot Tiedostot-sovelluksen kuvake.
  3. Klikkaa vasemmalta hiiren oikealla painikkeella tallennuslaitetta.
  4. Valitse Alusta laite.

Tiedostojen lisätoimintoja