Tiedostojen avaaminen, tallentaminen ja poistaminen

Chromebookilla voi avata ja tallentaa monenlaisia tiedostoja, esimerkiksi dokumentteja, PDF:iä, kuvia ja mediatiedostoja. Katso Chromebookin tuetut tiedostotyypit.

Chromebookin kiintolevyllä on rajallinen määrä tilaa, joten Chromebook poistaa joskus ladattuja tiedostoja vapauttaakseen tilaa. Lue lisää latausten tallentamisesta.

Vinkki: Joitakin kansioita voi vain lukea. Et voi poistaa niitä tai nimetä niitä uudelleen Tiedostot-sovelluksen kautta.

Tiedoston etsiminen ja avaaminen

1. Avaa Tiedostot .
  2. Valitse vasemmalta tiedoston tallennuspaikka.
    • Jos haluat nähdä äskettäin käyttämäsi tiedostot, valitse Viimeisimmät.
    • Näet äskettäin käytetyt tiedostot tyypin mukaan, kun valitset tiedostotyypin painikkeella.
    • Jos haluat nähdä Android-sovellustiedostot, valitse Omat tiedostot ja sitten Play-tiedostot. Jos haluat nähdä lisää kansioita, valitse oikeasta yläkulmasta Lisää  ja sitten Näytä kaikki Play-kansiot.
    • Jos haluat nähdä pilvipalvelussasi olevat tiedostot, valitse kansio, esimerkiksi Google Drive. Voit myös lisätä toisen pilvitiedostojärjestelmän.
  3. Etsi haluamasi tiedosto ja avaa se kaksoisklikkaamalla.

Jos avaat tiedostoa ulkoiselta tallennuslaitteelta, poista laite turvallisesti tiedostojen käsittelyn jälkeen valitsemalla Poista .

Vinkki: Valitse näytön kulmasta Käynnistysohjelma ja lisää haluamasi tiedoston nimi.

Tiedoston tallentaminen

Näin voit tallentaa katselemasi sivun, kuvan tai dokumentin:

1. Paina Ctrl + s.
  2. Nimeä tiedosto alareunassa.
  3. Valinnainen: Muuta tiedostotyyppiä tiedoston nimen vasemmalta puolelta.
  4. Valitse vasemmanpuoleisesta sarakkeesta tiedoston tallennuspaikka, esimerkiksi Google Drive ja sitten Oma Drive.
  5. Valitse Tallenna.

Huom. Jos käytät Chromebookia koulussa tai töissä, voit tallentaa tiedostoja jaettuun Driveen. Valitse Google Drive ja sitten Jaetut Drivet.

Tiedoston uudelleennimeäminen

Voit nimetä tiedostoja, kansioita tai ulkoisia laitteita uudelleen.

1. Valitse näytön kulmasta Käynnistysohjelma .
  2. Avaa Tiedostot .
  3. Valitse tiedoston tai kansion nimi.
  4. Paina Ctrl + Enter.
  5. Kirjoita uusi nimi ja paina sitten Enter.
Toisen pilvitiedostojärjestelmän lisääminen
  1. Valitse näytön kulmasta Käynnistysohjelma .
  2. Avaa Tiedostot .
  3. Valitse oikeasta yläkulmasta Lisää .
  4. Valitse Lisää uusi palvelu ja sitten SMB-jakaminen.
  5. Ikkuna avautuu. Valitse Lisää jaettu tiedosto. Täytä tiedot.
  6. Valitse Lisää.

Huom. Chromebook tukee kolmannen osapuolen tiedostojärjestelmiä, jotka käyttävät DocumentsProvider-sovellusliittymiä. Jos lataat tällaisen Android-tiedostosovelluksen Play Kaupasta, se näkyy Tiedostot-sovelluksen vasemmalla puolella.

Näin muodostat yhteyden muihin pilvitiedostojärjestelmiin:

1. Valitse näytön kulmasta Käynnistysohjelma .
  2. Avaa Tiedostot .
  3. Valitse oikeasta yläkulmasta Lisää .
  4. Valitse Asenna uusi palvelu.
  5. Valitse uusi pilvitiedostojärjestelmä ja asenna se seuraamalla näytön ohjeita.
Tiedostojen tallennussijainnin vaihtaminen

Oletuksena tiedostosi tallennetaan Lataukset-kansioon, joka on väliaikainen kansio Chromebookin kiintolevyllä. Voit vaihtaa latausten oletustallennuspaikkaa tai valita kullekin lataukselle tietyn kansion.

1. Avaa Chrome tietokoneellasi.
  2. Valitse oikeasta yläreunasta Lisää Lisää ja sitten Asetukset.
  3. Valitse alareunasta Lisäasetukset.
  4. Muuta latausasetuksia kohdasta Lataukset:
    • Vaihda oletuskansiota: valitse Muuta ja valitse uusi tallennussijainti.
    • Valitse jokaiselle lataukselle oma kansio: laita päälle Kysy ennen lataamista kunkin tiedoston tallennussijaintia.

Tiedoston poistaminen

Tärkeää: Useimmat tiedostot siirretään suoraan roskakoriin. Jos tiedostoja ei siirretä roskakoriin, sinun on vahvistettava, että haluat poistaa ne pysyvästi.

1. Valitse näytön kulmasta Käynnistysohjelma .
  2. Avaa Tiedostot .
  3. Valitse poistettava tiedosto tai kansio.
  4. Valitse Roskakori .

Vinkki: Tiedostot poistetaan pysyvästi roskakorista 30 päivän kuluttua.

Roskakoriin lähettämäsi tiedoston palauttaminen:

1. Avaa Chromebookilla Tiedostot .
  2. Valitse vasemmalta Roskakori .
  3. Valitse palautettava tiedosto ja sitten Palauta roskakorista.

Tiedostojen pakkaaminen

Voit pakata useita tiedostoja yhteen zip-tiedostoon.

1. Valitse näytön kulmasta Käynnistysohjelma .
  2. Avaa Tiedostot .
  3. Valitse vasemmalta puolelta kansiot tai tiedostot, jotka haluat pakata.
  4. Pidä Ctrl painettuna ja klikkaa yksittäin kutakin tiedostoa, jonka haluat lisätä zip-tiedostoon.
  5. Valinnainen: jos haluat lisätä kaikki tiedostot uuteen kansioon, paina Ctrl + e.
  6. Klikkaa valittuja tiedostoja tai valittua kansiota kakkospainikkeella ja klikkaa sitten Pakkaa valitut.

Zip-tiedoston purkaminen

Voit avata zip-tiedostoon pakattuja tiedostoja yksittäin.

1. Valitse näytön kulmasta Käynnistysohjelma .
  2. Avaa Tiedostot .
  3. Kaksoisklikkaa zip-tiedostoa. Näet vasemmalla zip-tiedoston.
  4. Voit avata yksittäisen tiedoston kaksoisklikkaamalla sitä.
  5. Valinnainen: Jos haluat poistaa zip-tiedoston vasemmalla näkyvästä kansioluettelosta, valitse Poista

Vinkki: Voit purkaa pakattujen tiedostojen ryhmän yhdeksi kansioksi klikkaamalla kansiota hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Pura kaikki.

Tiedostojen käyttäminen ja kiinnittäminen hyllyyn

Näet viimeisimmät lataukset, kuvakaappaukset ja kiinnitetyt tiedostot hyllysäilössä.

Viimeaikaisten latausten ja kuvakaappausten avaaminen hyllystä

1. Valitse oikeasta alareunasta hyllysäilö ja sitten tiedostosi.

Hyllyn esikatselun piilottaminen:

1. Valitse hyllysäilö klikkaamalla sitä oikeasta alareunasta kellonajan vierestä.
  2. Valitse Piilota esikatselu.

Vinkki: Viimeaikaiset lataukset ja kuvakaappaukset ovat väliaikaisia. Jos haluat tehdä niistä pysyviä, voit kiinnittää tiedostoja hyllyysi.

Tiedostojen kiinnittäminen hyllyyn

1. Valitse vasemmasta alakulmasta Käynnistysohjelma .
  2. Avaa Tiedostot .
  3. Valitse vasemmalta kansio, jossa kiinnitettävä tiedosto on.
  4. Klikkaa tiedostoa hiiren kakkospainikkeella.
  5. Valitse Kiinnitä hyllyyn.
  6. Voit irrottaa tiedoston klikkaamalla sitä kakkospainikkeella.
    1. Valitse Poista kiinnitys hyllystä.

Kiinnitetyn tiedoston löytäminen:

1. Valitse oikeasta alalaidasta hyllysäilö.
  2. Klikkaa tiedostoa kakkospainikkeella.
  3. Valitse Näytä kansiossa

Kiinnitettyjen tiedostojen lisääminen dokumentteihin

Voit lisätä dokumentteihin kuvia tai kuvakaappauksia hyllystäsi.

Kuvien tai kuvakaappausten vetäminen:

1. Valitse oikeasta alalaidasta hyllysäilö.
  2. Valitse kuvia tai kuvakaappauksia.
  3. Vedä ne dokumenttiin.

Kopioi ja liitä kuvia tai kuvakaappauksia.

1. Valitse oikeasta alalaidasta hyllysäilö.
  2. Klikkaa kuvia tai kuvakaappauksia kakkospainikkeella.
  3. Valitse Kopioi kuva.
  4. Klikkaa kakkospainikkeella missä tahansa dokumentin sisällä.
  5. Valitse Liitä.

Tiedostojen avaamisen ongelmien korjaaminen

Tuntematon tiedostotyyppi

"Google Driveen ei saada yhteyttä"

Varmista, että Chromebookisi on yhteydessä internetiin. Katso lisätietoa Wi-Fi-yhteyden muodostamisesta tai Wi-Fi-yhteysongelmien korjaamisesta.

"Ulkoista tallennuslaitettasi ei tueta tällä hetkellä"

Voit katsella tallennuslaitteella olevia tiedostoja myös Google Driven avulla:

1. Liitä tallennuslaite toiseen tietokoneeseen.
  2. Avaa Google Drive. Jos et ole vielä kirjautunut sisään, muista kirjautua sisään samalla Google-tilillä, jolla käytät Chromebookia.
  3. Lataa tiedostot laitteelta. Lue lisää tiedostojen lataamisesta Google Driveen.
  4. Avaa Chromebook ja kirjaudu sisään.
  5. Valitse näytön kulmasta Käynnistysohjelma .
  6. Avaa Google Drive.

"Laitettasi ei tunnistettu" tai "Ainakaan yhtä ulkoisen tallennustilan osioista ei voitu ottaa käyttöön"

Ulkoinen tallennuslaite on alustettava:

1. Varmuuskopioi tiedostot muualle ennen poistamista. Kaikki tallennuslaitteen tiedostot poistetaan seuraavien vaiheiden aikana.
  2. Valitse näytön kulmasta Käynnistysohjelma .
  3. Avaa Tiedostot .
  4. Klikkaa vasemmalta hiiren oikealla painikkeella tallennuslaitetta.
  5. Valitse Alusta laite.
Ulkoisten asemien salliminen sovelluksille

Voit antaa Google Playn sovelluksille luvan lukea ja kirjoittaa tiedostoja ulkoisilla tallennuslaitteilla. Kaikki ulkoisen aseman käyttäjät voivat nähdä laitteella luodut tiedostot ja kansiot.

1. Valitse kellonaika oikeasta alareunasta.
  2. Valitse Asetukset .
  3. Valitse Tallennustilan hallinta ja sitten Ulkoisen tallennustilan asetus.
  4. Salli käyttö käynnistämällä tai sammuttamalla tallennuslaite.

Tiedostojen lisätoimintoja