Obrir, desar o suprimir fitxers

Podeu obrir i desar molts tipus de fitxers a Chromebook, com ara documents, PDF, imatges i fitxers multimèdia. Obteniu informació sobre quins tipus de fitxers admet el vostre Chromebook.

Com que la unitat de disc dur del Chromebook té un espai limitat, és possible que, de tant en tant, se'n suprimeixin fitxers baixats per alliberar espai. Obteniu informació sobre com podeu emmagatzemar les baixades.

Consell: algunes carpetes són només de lectura. No podeu suprimir-les ni canviar-ne el nom des de l'aplicació Fitxers.

Cercar i obrir un fitxer

1. Obriu Fitxers .
  2. A l'esquerra, seleccioneu on està desat el fitxer.
    • Per veure els fitxers que acabeu d'utilitzar, seleccioneu Recent.
    • Per veure una llista dels fitxers recents ordenats per tipus, utilitzeu el botó per seleccionar el tipus de fitxer.
    • Per veure els fitxers d'aplicacions d'Android, seleccioneu Els meus fitxers i, a continuació, Fitxers de Play. Per veure més carpetes, a la part superior dreta, seleccioneu Més  i, a continuació, Mostra totes les carpetes de Play.
    • Per als fitxers al núvol, seleccioneu la carpeta corresponent, com ara Google Drive. També podeu afegir un altre sistema de fitxers al núvol.
  3. Cerqueu el fitxer i feu-hi doble clic per obrir-lo.

Si obriu un fitxer d'un dispositiu d'emmagatzematge extern, feu clic a Expulsa quan acabeu d'utilitzar el dispositiu per extreure'l de manera segura.

Consell: a l'extrem de la pantalla, seleccioneu el menú d'aplicacions i introduïu el nom del fitxer que vulgueu trobar.

Desar un fitxer

Per desar la pàgina, la imatge o el document que esteu consultant, seguiu aquests passos:

1. Premeu Ctrl+s.
  2. Introduïu el nom del fitxer a la part inferior.
  3. Opcional: a l'esquerra del nom, canvieu el tipus de fitxer.
  4. A la columna de l'esquerra, trieu on voleu desar el fitxer; per exemple, Google Drive i, a continuació, La meva unitat.
  5. Seleccioneu Desa.

Nota: si utilitzeu el dispositiu Chromebook a la feina o en un centre educatiu, podeu desar fitxers a la carpeta Unitats compartides. Seleccioneu Google Drive i, a continuació, Unitats compartides.

Canviar el nom d'un fitxer

Podeu canviar el nom dels fitxers, de les carpetes o dels dispositius externs.

1. A l'extrem de la pantalla, seleccioneu el menú d'aplicacions .
  2. Obriu Fitxers .
  3. Seleccioneu el nom del fitxer o de la carpeta.
  4. Premeu Ctrl+Retorn.
  5. Escriviu el nom nou i, a continuació, premeu Retorn.
Afegir un altre sistema de fitxers al núvol
  1. A l'extrem de la pantalla, seleccioneu el menú d'aplicacions .
  2. Obriu Fitxers .
  3. A la part superior dreta, seleccioneu Més .
  4. Seleccioneu Afegeix un servei nou i, a continuació, Comparticions d'SMB.
  5. S'obrirà una finestra. Seleccioneu Afegeix compartició de fitxers. Empleneu les vostres dades.
  6. Seleccioneu Afegeix.

Nota: el Chromebook admet sistemes de fitxers de tercers que utilitzen les API DocumentsProvider. Les aplicacions de fitxers d'Android d'aquest tipus que baixeu des de Play Store es mostraran a l'esquerra de Fitxers .

Per connectar-vos a altres sistemes de fitxers al núvol:

1. A l'extrem de la pantalla, seleccioneu el menú d'aplicacions .
  2. Obriu Fitxers .
  3. A la part superior dreta, seleccioneu Més .
  4. Seleccioneu Instal·la un servei nou.
  5. Per instal·lar un nou sistema de fitxers al núvol, trieu un sistema i seguiu els passos que es mostren en pantalla.
Canviar el lloc on es desen els fitxers

De manera predeterminada, els fitxers es desen a Baixades, una carpeta temporal ubicada a la unitat de disc dur del Chromebook.Podeu canviar el lloc on es desen les baixades de manera predeterminada o seleccionar una carpeta específica per a cada baixada.

1. Obriu Chrome a l'ordinador.
  2. A la part superior dreta, seleccioneu Més Més i, a continuació, Configuració.
  3. A la part inferior, seleccioneu Configuració avançada.
  4. A "Baixades", canvieu la configuració de baixada:
    • Per canviar la carpeta predeterminada: seleccioneu Canvia i trieu on voleu desar els fitxers.
    • Per triar una carpeta específica per a cada baixada: activeu l'opció Pregunta on es desarà cada fitxer abans de baixar-lo.

Suprimir un fitxer

Important: la majoria dels fitxers s'envien directament a la paperera. En el cas dels fitxers que no s'envien a la paperera, heu de confirmar que voleu suprimir-los permanentment.

1. A l'extrem de la pantalla, seleccioneu el menú d'aplicacions .
  2. Obriu Fitxers .
  3. Seleccioneu el fitxer o la carpeta que vulgueu suprimir.
  4. Seleccioneu Paperera .

Consell: els fitxers se suprimeixen permanentment de la paperera al cap de 30 dies.

Per restaurar un fitxer que hàgiu enviat a la paperera:

1. Al Chromebook, obriu Fitxers .
  2. A l'esquerra, seleccioneu Paperera .
  3. Seleccioneu el fitxer que vulgueu restaurar i, a continuació, Restaura de la paperera.

Comprimir un fitxer

Per agrupar fitxers o carpetes en un sol fitxer, els podeu comprimir.

1. A l'extrem de la pantalla, feu clic al menú d'aplicacions .
  2. Obriu Fitxers .
  3. A l'esquerra, seleccioneu la carpeta o els fitxers que vulgueu comprimir.
  4. Per seleccionar tots els fitxers que vulgueu comprimir, premeu Ctrl i feu clic en cada fitxer.
  5. Opcional: per col·locar tots els fitxers en una carpeta nova, premeu Ctrl+e.
  6. Feu clic amb el botó dret als fitxers o a la carpeta seleccionats i, a continuació, feu clic a Selecció de ZIP.

Descomprimir un fitxer

Podeu veure cadascun dels fitxers inclosos al fitxer ZIP.

1. A l'extrem de la pantalla, seleccioneu el menú d'aplicacions .
  2. Obriu Fitxers .
  3. Feu doble clic al fitxer comprimit. El veureu a l'esquerra.
  4. Per obrir un fitxer concret, feu-hi doble clic.
  5. Opcional: per suprimir el fitxer ZIP de la llista de carpetes de l'esquerra, feu clic a Expulsa

Consell: per descomprimir un grup de fitxers comprimits en una sola carpeta, feu clic amb el botó dret a la carpeta i seleccioneu Extreu-ho tot.

Utilitzar i fixar fitxers en un prestatge

Al contenidor del prestatge trobareu les baixades i les captures de pantalla recents, així com els fitxers fixats.

Obrir baixades i captures de pantalla recents al prestatge

1. A la part inferior dreta, seleccioneu el contenidor del prestatge i, a continuació, el fitxer.

Amagar la previsualització del prestatge:

1. A la part inferior dreta, feu clic amb el botó dret al costat de l'hora i seleccioneu el contenidor del prestatge.
  2. Seleccioneu Amaga la previsualització.

Consell: les baixades i les captures de pantalla recents són temporals. Perquè siguin permanents, podeu fixar fitxers al prestatge.

Fixar fitxers al prestatge

1. A la part inferior esquerra, seleccioneu el menú d'aplicacions .
  2. Obriu Fitxers .
  3. A l'esquerra, seleccioneu la carpeta que contingui el fitxer que vulgueu fixar.
  4. Feu clic amb el botó dret al fitxer.
  5. Seleccioneu Fixa al prestatge.
  6. Per deixar de fixar fitxers, feu-hi clic amb el botó dret.
    1. Seleccioneu Deixa de fixar al prestatge.

Cercar un fitxer fixat:

1. A la part inferior dreta, seleccioneu el contenidor del prestatge.
  2. Feu clic amb el botó dret al fitxer.
  3. Seleccioneu Mostra a la carpeta.

Inserir fitxers fixats als documents

Podeu afegir imatges o captures de pantalla als vostres documents des del prestatge.

Arrossegar les imatges o les captures de pantalla:

1. A la part inferior dreta, seleccioneu el contenidor del prestatge.
  2. Seleccioneu les imatges o les captures de pantalla.
  3. Arrossegueu-les al vostre document.

Copiar i enganxar les imatges o les captures de pantalla:

1. A la part inferior dreta, seleccioneu el contenidor del prestatge.
  2. Feu clic amb el botó dret a les imatges o a les captures de pantalla.
  3. Seleccioneu Copia la imatge.
  4. Al document, feu clic amb el botó dret en qualsevol lloc.
  5. Seleccioneu Enganxa.

Corregir problemes en obrir fitxers

"Tipus de fitxer desconegut"

"No es pot contactar amb Google Drive en aquest moment"

Assegureu-vos que Chromebook estigui connectat a Internet. Obteniu informació sobre com podeu connectar-lo a la Wi-Fi o corregir els problemes de connexió a la Wi-Fi.

"El teu dispositiu d'emmagatzematge extern no és compatible en aquests moments"

També podeu fer servir Google Drive per veure els fitxers al vostre dispositiu d'emmagatzematge. Per fer-ho, seguiu aquests passos:

1. Connecteu el dispositiu d'emmagatzematge a un altre ordinador.
  2. Obriu Google Drive. Si no hi heu iniciat la sessió, feu-ho amb el mateix Compte de Google que teniu al Chromebook.
  3. Pengeu els fitxers des del dispositiu. Obteniu informació sobre com podeu penjar fitxers a Google Drive.
  4. Obriu el dispositiu Chromebook i inicieu-hi la sessió.
  5. A l'extrem de la pantalla, seleccioneu el menú d'aplicacions .
  6. Obriu Google Drive.

"El dispositiu d'emmagatzematge extern no s'ha reconegut" o "Com a mínim una partició del dispositiu d'emmagatzematge extern no s'ha pogut muntar"

Heu de tornar a formatar el dispositiu d'emmagatzematge extern. Seguiu aquests passos:

1. Abans de formatar el dispositiu, creeu una còpia de seguretat dels fitxers en una altra unitat. Amb els passos següents s'esborraran tots els fitxers desats al dispositiu d'emmagatzematge.
  2. A l'extrem de la pantalla, seleccioneu el menú d'aplicacions .
  3. Obriu Fitxers .
  4. A l'esquerra, feu clic amb el botó dret al dispositiu d'emmagatzematge.
  5. Seleccioneu Formata el dispositiu.
Permetre que les aplicacions accedeixin a unitats externes

Podeu permetre que les aplicacions de Google Play llegeixin els fitxers dels dispositius d'emmagatzematge externs i hi escriguin. Qualsevol persona que faci servir la unitat externa podrà veure les carpetes i els fitxers creats en aquesta unitat.

1. A la part inferior dreta, seleccioneu l'hora.
  2. Seleccioneu Configuració .
  3. Seleccioneu Gestió de l'emmagatzematge i, a continuació, Preferències de l'emmagatzematge extern.
  4. Activeu o desactiveu el dispositiu d'emmagatzematge per concedir-hi accés.

Més possibilitats per als fitxers