Anpassa kortkommandon

Du kan lägga till, redigera, radera, återställa och åtgärda kortkommandon via appen Kortkommandon . Så här kan du anpassa kortkommandona:

• Ställa in kortkommandon som du är van vid
  • Anpassa funktionerna på det externa tangentbordet
  • Förbättra ergonomin

Hantera kortkommandon

Obs!

• Det går inte att ändra låsta genvägar.
  • För att undvika eventuella konflikter med webbläsarappar ska kortkommandon alltid innehålla söktangenten .
  • Vissa tangentkombinationer är inte möjliga.
  • Du kan inte använda tangenterna på översta raden som en del av ett anpassat kortkommando. Använd funktionstangenterna i stället.

Lägga till ett kortkommando

1. Öppna appen Kortkommandon på Chromebook.
  2. Välj något av följande till vänster:
    • Allmän
    • Enhet
    • Webbläsare
    • Text
    • Fönster och skrivbord
    • Tillgänglighet
  3. Håll muspekaren över kortkommandot du vill redigera i listan med kortkommandon.
  4. Välj Redigera .
  5. Välj Lägg till kortkommando i dialogrutan för anpassning.
  6. Håll en till fyra specialtangenter och en annan tangent nedtryckta på tangentbordet.
  7. Släpp tangenterna för att spara.
  8. Klicka på Klar.

Tips!

• Kortkommandon utan söktangent eller starttangent kan hamna i konflikt med kortkommandon i vissa appar.
  • Du kan bara lägga till fem anpassade kortkommandon för varje åtgärd.

Redigera ett kortkommando

1. Öppna appen Kortkommandon på Chromebook.
  2. Välj något av följande till vänster:
    • Allmän
    • Enhet
    • Webbläsare
    • Text
    • Fönster och skrivbord
    • Tillgänglighet
  3. Håll muspekaren över kortkommandot du vill redigera i listan med kortkommandon.
  4. Välj Redigera .
  5. Välj Redigera bredvid kortkommandot du vill ändra i dialogrutan för anpassning.
  6. Håll en till fyra specialtangenter och en annan tangent nedtryckta på tangentbordet.
  7. Släpp tangenterna för att spara.
  8. Klicka på Klar.

Tips! Det går inte att redigera kortkommandon med låsikoner.

Radera ett kortkommando

1. Öppna appen Kortkommandon på Chromebook.
  2. Välj något av följande till vänster:
    • Allmän
    • Enhet
    • Webbläsare
    • Text
    • Fönster och skrivbord
    • Tillgänglighet
  3. Håll muspekaren över kortkommandot du vill radera i listan med kortkommandon.
  4. Välj Radera .
  5. Välj Radera följt av Klar i dialogrutan för anpassning.

Återställa kortkommandon för en åtgärd

1. Öppna appen Kortkommandon på Chromebook.
  2. Välj något av följande till vänster:
    • Allmän
    • Enhet
    • Webbläsare
    • Text
    • Fönster och skrivbord
    • Tillgänglighet
  3. Håll muspekaren över kortkommandot du vill redigera i listan med kortkommandon.
  4. Välj Redigera .
  5. Välj Återställ standardinställningar i dialogrutan för anpassning följt av Klar.

Tips! Återställningsknappen visas bara när det finns anpassade kortkommandon.

Återställa kortkommandon för alla åtgärder

1. Öppna appen Kortkommandon på Chromebook.
  2. Välj Återställ alla kortkommandon till vänster följt av Återställ.

Åtgärda problem med kortkommandon

Konflikt med ett låst kortkommando

Om felmeddelandet Kortkommandot används för [kortkommandots namn]. Ersätt genom att tryck på ett nytt kortkommando. visas måste du trycka på en ny tangentkombination för att tilldela ett nytt kortkommando eftersom tangentkombinationen du försöker använda redan används av en annan låst åtgärd.

Konflikt med ett redigerbart kortkommando

Om felmeddelandet Kortkommandot används för [kortkommandots namn]. Ersätt genom att trycka på ett nytt kortkommando eller på samma igen för att använda det för åtgärden. Du kan göra så här:

• Tryck på en ny tangentkombination för att ange ett nytt kortkommando.
  • Tryck på samma tangentkombination igen. Kortkommandot tas bort från den andra åtgärden.

Tips! Detta gäller även när du stöter på samma fel när du återställer standardinställningarna.

Konflikt med ett ändrat kortkommando

Om en avisering om att kortkommandot har ändrats visas:

1. Välj Redigera kortkommando i aviseringen.
  2. När appen Kortkommandon öppnas letar du upp kortkommandot.
  3. Välj Redigera .
  4. Välj Redigera i dialogrutan för anpassning.
  5. Håll en till fyra specialtangenter och en annan tangent nedtryckta på tangentbordet.
  6. Släpp tangenterna för att spara.
  7. Klicka på Klar.

Tips! Ett varningsmeddelande visas om du tilldelar ett kortkommando utan söktangenten eller starttangenten.

Åtgärda problem med Alt + klick

Om du får problem med Alt + klick kan du välja om du vill aktivera högerklick med styrplattan och tangentbordet.

1. Välj Inställningar på Chromebook.
  2. Välj Styrplatta under Enhet.
  3. Välj något av följande under Använd styrplattan och tangentbordet för att högerklicka:
    • Sök/appstartaren + klick
    • Alt + klick
    • Av

Tips! Den här inställningen är inaktiverad som standard för nya användare.

Åtgärda problem med Alt-baserade styrtangenter

När du stöter på problem med Alt-baserade styrtangenter kan du mappa om tangenterna. Då mappas tangenten automatiskt om beroende på om du vanligtvis använder Sök eller Alt för att utföra åtgärder med styrtangenterna.

1. Öppna Inställningar följt av Tangentbord.
  2. Välj Anpassa tangenter.
Åtgärda problem med F11 och F12

När du stöter på problem med F11- och F12-tangenterna kan du mappa om tangenterna.

1. Öppna Inställningar följt av Tangentbord.
  2. Välj under Anpassa tangenter.

Obs! Dessa tangentalternativ förutsätter att tangentbordet har Backsteg i F1-läge och Uppdatera i F2-läge.

För Chromebook-tangentbord med färre än 12 tangenter på översta raden gäller följande:

• Tangentalternativen för F11 om funktionstangenter är aktiverade för översta raden:
    • Inaktiverad
    • Skift + Backsteg
    • Alt + Backsteg
    • Ctrl + Skift + Backsteg
  • Tangentalternativen för F11 om funktionstangenter är inaktiverade för översta raden:
    • Inaktiverad
    • Sök + Skift + Backsteg
    • Sök + Alt + Backsteg
    • Sök + Ctrl + Skift + Backsteg
  • Tangentalternativen för F12 om funktionstangenter är aktiverade för översta raden:
    • Inaktiverad
    • Skift + Uppdatera
    • Alt + Uppdatera
    • Ctrl + Skift + Uppdatera
  • Tangentalternativen för F12 om funktionstangenter är inaktiverade för översta raden:
    • Inaktiverad
    • Sök + Skift + Uppdatera
    • Sök + Alt + Uppdatera
    • Sök + Ctrl + Skift + Uppdatera

Tips! Inställningen är inaktiverad som standard.